Борисов обяви допълнителен "мозъчен тръст" за решенията за коронавируса (допълнена)

Борисов обяви допълнителен "мозъчен тръст" за решенията за коронавируса (допълнена)

© Юлия ЛазароваЗаради пандемията от COVID-19, която все повече ще засегне и България, се сформира медицински, експертен съвет. Целта му е да следи научните публикации и добрите практики по света в борбата с коронавируса. Договорката е между премиерът Бойко Борисов и проф. Коста Костов, който е специалист по белодробни болести.


"Да ни подпомагате в решенията, за да можем да управляваме процесите - оттук нататък колко време можем да издържим. Подиграват ме, че казвам "мазнинката на държавата". Но това е като във всяка едно болест - един силен организъм има мазнинка да издържи или се изтощава", каза Борисов.


Според проф. Костов България ще се справи с "това добиче коронавируса". Белодробният специалист обясни, че медицинският съвет ще даде "оръжие на всички медици в страната да се справят с проблема, във всички специалности, които са засегнати от него". Проф. Костов се ангажира да има професионални направления, които би трябвало да подготвят лекарите, когато има усложнения от заразата.

Борисов нарече новия медицински съвет "допълнителен мозъчен тръст", който трябва да помага на правителството с научни гаранции за какво да се отпускат средства.


Премиерът настоя да има добра координация между Медицинския съвет и Националния щаб за коронавируса: "Да знаем, ако има грешка в мерките, аз трябва да знам пръв, за да ги променя. А не да ги чуят хората и тогава да ги променяме, да предизвикаме паника".


На 18 март проф. Коста Костов публикува във Фейсбук възмущението си от предложените и в последствие отпаднали санкции за медици, ако откажат да помогнат на пациент, заразен с коронавирус. В съобщението си белодробният специалист нарече депутатите "някакви мишоци, надничащи от дупките си".


"Когато обявите санкциите за вас, които се изпокрихте, преди да дадете оръжие и муниции на медиците, тогава си правете подлите и арогантни закони", ядосва се още професор Костов дни преди да се срещне с премиера по повод Медицинския съвет, който да помага да управляващите и лекарите в страната.


Медицинският съвет ще отговаря на въпроси на журналисти два пъти в седмицата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK