Данаил Кирилов призна за своя грешка регулирането на цените със закон

Данаил Кирилов призна за своя грешка регулирането на цените със закон

© Георги КожухаровМинистърът на правосъдието Данаил Кирилов призна, че текстът в приетия в петък нов Закон за извънредното положение, който предвижда регулация на цените, не е правилен. Заради него, както и заради още няколко текста президентът Румен Радев наложи частично вето върху закона.


Кирилов уточни, че това е предложение на БСП. По думите му ГЕРБ е подкрепил идеята им, "за да преодолеем обвинението, че управляващите едва ли не защитаваме спекулата и не предприемаме адекватни мерки".


Въпросният текст в закона задължава "стопански субекти да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение. Текстът първоначално беше предложен от БСП, отхвърлен при първото гласуване на проектозакона, но прегласуван по идея на ГЕРБ при второто четене.
"Не може да твърдим дали е правилно или не, след като не е приложено. Но не е правилно да се формират цени и да се слага таван на цените. Това е друг вид икономика. Ако в извънредното положение съхраним устоите на пазарната икономика, това би било прекрасно", каза Кирилов.


Той на няколко пъти обяви, че поема вината за гласуването на текста от закона, и каза още, че не са водени предварителни разговори с финансовия министър за последиците от подобно решение. Владислав Горанов също разкритикува приетия текст и изрази учудване, че депутатите от ГЕРБ са го подкрепили, като предположи, че това е станало по някакви ирационални причини като запазване на кворума.


Данаил Кирилов каза още, че на днешното заседание на правната комисия, на което ще се разглеждат мотивите за ветото на Румен Радев, текстовете за формирането на цените на стоките ще отпаднат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK