Шефът на здравната каса се отказа да ограничава правото на информация

Петко Салчев, управител на НЗОК

© Георги Кожухаров

Петко Салчев, управител на НЗОКУправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев е отменил заповедта си от миналата седмица, с която ограничи достъпа до обществена информация.


Това се разбира от съобщение на касата от 19 март. В него се посочва, че Салчев е отменил заповедта си като "недостатъчно прецизна и противоречаща на заявените от него принципи за прозрачност и обществен контрол върху дейността на институцията".


На 18 март Салчев, който оглави касата дни по-рано, издаде заповед, с която под претекст извънредното положение временно удължи на до 30 дни срока за отговори на въпросите, зададени до НЗОК по Закона за достъп до обществена информация. Така на практика той направи опит да заобиколи закона, който задължава институциите да отговарят на зададените по неговия ред въпроси до 14 дни.


В деня на издаване на заповедта адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" я определи като произвол с властта и посочи, че тя е извън закона. "Точно в такава извънредна ситуация правото на информация придобива едно изключително значение на междинно право, без което нито едно друго основно човешко право не може да бъде защитено", коментира тогава Кашъмов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK