Правителството разреши "Софийска вода" да дава вода на Перник, Борисов инспектира на място

Правителството разреши "Софийска вода" да дава вода на Перник, Борисов инспектира на място

© Фейсбук на Бойко БорисовНа заеданието си днес Министерският съвет разреши "Софийска вода" АД да предоставя вода на "Водоснабдяване и канализация" ООД - Перник.


В следващите шест месеца ВиК - Перник, ще получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на града и водопровода от село Мало Бучино. По този начин се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир "Белмекен" - СД "Манастирска" и СД "Грънчар", до Перник, се отбелязва в съобщението на правителствената пресслужба.


Водата трябваше да достигне до перничани на 20 март, но по време и на двата теста - на 18 и 21 март, новият вдопровод аварира. Още за тестовете на тръбите четете тук.
Малко след заседанието, което се проведе онлайн, министър-председателят Бойко Борисов отиде на място, където заедно с кмета на Перник Станислав Владимиров провери дали всичко с водопровода е наред. Той качи кмета в джипа си, за да разгледат подмяната на водопроводната мрежа в града.Перник е на воден режим от 18 ноември миналата година, а от декември е в бедствено положение заради водната криза. В ареста вече трети месец заради кризата е бившият министър на екологията Нено Димов.


Решението за изграждането на водопровода беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.


През уикенда кметът на Перник обяви, че след пускането градът ще мине само на нощен воден режим. През миналата седмица водата в града се пускаше от 12 до 22 часа.


"Язовир "Студена" вече е пълен с 8.7 милиона кубика. Пълни се с много добро темпо. Природата е много милостива. Ако продължава така, края на пролетта може да отменим напълно водния режим", каза Владимиров.


В средата на миналата седмица екоминистърът разкритикува кмета на Перник, че от медийни изяви не е свършил част от работата си по издаването на необходимата документация за пускането на вода към града, която идва от София. Изказването му дойде няколко дни преди 15 март, за когато беше обявено, че ще се тества цялото ново трасе от Мало Бучино до главната разпределителна шахта между кварталите "Изток" и "Тева" на Перник.


Димитров обясни, че към тогавашния момент местната власт в Перник се бави с издаването на разрешително за пускане на водата от София. Подобно разрешително вече си били изкарали столичният кмет и шефът на "Софийска вода", но не и Владимиров. Екоминистърът каза още, че вече имало събрана вода, която да се подаде към Перник, но уточни, че няма да я пусне към града, защото все още не са подменени компрометираните тръби по водопреносната мрежа.


"Собственик на ВиК е кметът на града. Като си оправят дупките, като си закърпят инсталациите, като си усвоят 30-те млн., които сме им дали по Нова година, като им тръгне водопроводът от София, тогава и водата трябва да им стигне", каза екоминистърът.


В събота кметът на Перник обяви, че обмисля да даде под съд Емил Димитров. В интервю за Би Ти Ви Станислав Владимиров каза, че Ревизоро, както е известен министърът, демонстрира притеснително непознаване на отговорностите на институциите.


"Между другото министърът на околната среда беше много експедитивен. Знаеш, винаги съм бил за мир и разбирателство. Най-добре да седнете на по една ракия за дезинфекция... днес той извади решение, подписа, той внесе извънредната точка за гласуване... вместо у тоя коронавирус да ходите по съдилища... най-добре е по едно "извинявай", по една ракия и... защото ще продължите да работите заедно", посъветва днес Борисов кмета.


"Излишни са емоциите в тази ситуация. Аз също се зачудих защо така емоционално подхожда той. Няма смисъл, дори някой да е пропуснал нещо, може и по телефона да се оправи грешка. Надявам се той да е разбрал, че ВиК е държавно, не е общинско", отговори Владимиров.


"Много е важно да има аварийно трасе между два съседни града. Не е нормално да няма такава връзка между два града", отбеляза кметът.


Борисов каза, че посъветвал да напишат една табела колко процента държавно, колко процента общинско, защото "да ви напсуват всички у Перник и да...". Кметът отбеляза, че така и ще стане, защото хората искат вода, тях не ги интересува какви са отношенията между чиновниците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK