Захариева: България все още анализира дали да обяви ограничаване на права

Екатерина Захариева

© Велко Ангелов

Екатерина ЗахариеваБългария все още не е изпратила в Европейския съд по правата на човека искане за ограничаване на някои неосновни права, а анализира приетото от Народното събрание, свързано с извънредното положение. Едва след като се види какви текстове последно днес приеха депутатите ще се вземе решение дали искане за т. нар. дерогация на Конвенцията за правата на човека ще е необходимо. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на външните работи Екатерина Захариева.


За това, че България подготвя уведомление до съда, че планира да ограничи частично някои неосновни права, съобщи в петък правосъдният министър Данаил Кирилов. Той каза, че вече е подписал искането, което ще бъде препратено до съда чрез външното министерство. В коментари юристи разкритикуваха министъра за непрозрачните действия, предприети преди законодателството, свързано с ограничаване на разпространението на коронавируса, да е прието. .


Захариева уточни, че "ние сега анализираме дали ще се наложи да поискаме дерогация" като три държави от ЕС са поискали, а останалите са преценили, че могат да се борят с коронавируса в рамките на действащото законодателство и тя не им е нужна. "Докато не излезе законът, не можем да вземем окончателно решение, но и да поискаме тя няма да е безкрайна и няма да ограничи още повече правата..Това не значи, че ще има преследване и вкарване в затвора без съд и присъда. Не сме избързали, не сме го направили", увери тя.
Захариева съобщи, че не повече от 100 българи - индивидуални туристи, пребивават в чужбина и България прави усилия да ги върне. В Сенегал, в момента има десетина души туристи, а тъй като в тази държава няма българско дипломатическо представителство, за прибирането съдейства посланикът в Мароко.


Министърът подчерта, че те трябва да платят сами пътуването си, защото е "чудо", че държавата въобще успява да осигури седалки в самолетите.


На видеоконферентен разговор днес външните министри на ЕС са се разбрали в трети страни, в които повечето държави-членки нямат посолства, да бъдат представлявани от мисиите на Европейската комисия.


Захариева каза, че е обсъждан и доклад на специалното звено към Европейската комисия, което се занимава с анализ на фалшивите новини. По неговите данни всяка десета новина за конронавируса е фалшива само през последната седмица, а общо тежките фалшиви новини са над 100.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK