Патриарх Неофит призова вярващите да се молят по домовете си

Патриарх Неофит

© Георги Кожухаров

Патриарх НеофитПатриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит призова вярващите да проявяват отговорност към ближните си и страната си в условията на разпространение на коронавирус. Той ги посъветва да се молят пред домашната икона "за изцеление на болните, за подкрепа на медиците, правителството и воинството, които не пестят сили и средства" в борбата с разпространението на болестта.


В телевизионно обръщение патриарх Неофит се помоли на Господ да прекрати силата на болестта, да запази и вразуми младежите, а старите хора - да подкрепи и дари със здраве.


Духовният водач на православните християни в България ги призова неизменно да носят надеждата за благополучен край на това тежко изпитание и изрази убеденост, че вярата в Христа е щит, който ще предпази вярващите да не униват, да са бодри и да се въздържат от всяко зло в очакване на празника на празниците - Възкресение Христово.
Със засилването на ограничителните мерки, въведени от кризисния щаб, Българската православна църква коригира позицията си, която първоначално беше за продължаване на религиозните церемонии в храмовете и очакването, че единствено "усърдни молитви" са предпазна мярка срещу болестите, пратени за вразумление.


"Дневник" публикува пълния текст на обръщението:


ОБИЧНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА,
БРАТЯ И СЕСТРИ,
СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,


Във време на изпитания народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия, когато болестта е близо до нас и виждаме страданието на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и Родината ни.


Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата - светата Четиридесетница, дни наситени с покаяние и непрестанна молитва. Време за подготовка и очакване на Празника на празниците - Възкресението Христово!


С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия Синод и епархийските митрополити. Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание.


Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля: "В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света" (Йн 16:33).


Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим: "Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии". Амин. Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!


Бог да пази България!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK