Законът за мерките при извънредно положение излиза в "Държавен вестник"

Законът за мерките при извънредно положение излиза в "Държавен вестник"

© Валентина ПетроваЗаконът за мерките и действията по време на извънредното положение е публикуван в броя на "Държавен вестник" от вторник, 24 март, се вижда от сайта на официалното държавно издание.


Част от текстовете на закона бяха прегласувани от депутатите днес около 15 ч., след като президентът Румен Радев наложи вето върху тях. След повторното гласуване и съобразяването със забележките на държавния глава той издаде указ за обнародването на нормативния акт.. "Днес българският парламент прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето върху разпоредби от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това дава възможност за ефективното прилагане на мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, което е в интерес на цялото ни общество", се посочва в позицията на държавния глава.


Новият закон предвижда, че за срока от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение спират да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове. Спират се всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители. Не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK