Доброто е заразно - помощ от доброволци и дарители за болниците в цялата страна

Част от екипа на #ЗаДоброто

© Кампания #ЗаДоброто

Част от екипа на #ЗаДобротоОсем жени са повярвали в доброто и искат да докажат, че е заразно. Така е започнал проектът #ЗаДоброто. Част от основателите му имат собствен бизнес, други работят за големи корпорации, но със сигурност голяма част от времето си влагат в организация на дарителски кампании. Те казват: "осем сме, а всъщност сме хиляди!"


Преди дарителската кампания, която е посветена на нуждите на болниците заради разпространението на коронавируса в България, проектът #ЗаДоброто успява да събере средства, за да бъдат ремонтирани две отделения в Столичната педиатрия. С усилията на доброволците е започнал и основен ремонт на отделение в инфекциозната клиника на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Но работата там в момента е спряна, защото помещенията трябва да останат свободни за пациенти с коронавирус.


Началото на кампанията на #ЗаДоброто срещу #COVID-19 и фондация Bcause съвпада с деня на обявяването на извънредното положение в България заради разпространението на заразата в България. Така за малко повече от седмица благодарение на даренията на физически лица и фирми доброволците са купили и доставили предпазни средства за 50 болници в страната. А общо около
60 лечебни заведения са се свързали с екипа на #ЗаДоброто, за да споделят нуждите си


"Имаше места, където буквално имаха по една маска в цялата болница!", разказа пред "Дневник" Кремена Кунева, която е един от основателите на проекта.


Как работи системата на #ЗаДоброто в извънредно положение?


Желаещите да дарят превеждат средства на платформата на фондация Bcause. Инициативен комитет на фондацията и проекта гласува за какво да се похарчат парите.


"Купеното се разпраща до съответните болници. Помолили сме всички, когато дарението пристигне, да ни изпращат обратно снимки, които да публикуваме. Така дарителите могат да видят какво сме направили заедно. Всяка вечер пускаме отчет, какво е направено през деня", обяснява Кремена Кунева.


Дарение от предпазни гащеризони и ръкавици в Монтана

© Кампания #ЗаДоброто

Дарение от предпазни гащеризони и ръкавици в Монтана


Даренията за кампанията се събират на платформа на фондация Bcause. Тя следи получателят на средствата да е легитимна организация и периодично публикува какво е станало с парите. За да покрие своите разходи, "Платформата" удържа 5% от кампаниите. За големи инициативи, като тази за нуждите на болниците в условията на пандемията от коронавирус, ще изчислят по-нисък процент.


"Проектът #ЗаДоброто има страшно много доброволческа помощ и труд, които, ако се остойностят в пари, биха били много по-големи от набраните финансови средства", казва Елица Баракова, която е изпълнителен директор на фондацията.


Маски, защитни облекла и материали


В световен мащаб има недостиг на защитни маски. Затова #ЗаДоброто са направили организация да се произвеждат.


"Ние изпращаме маски, които са шити, за многократна употреба. Свързали сме с производства, осигурили сме на някои места платове, някои от които са дарени", обяснява Кремена Кунева.


Доброволците се координират и с логистичния център към Националния оперативен щаб. Целта им е да избегнат дублирането на доставки до болниците. "Държавата е огромна структура и там става въпрос за страшно много бройки. Чисто логистично докато те успеят да разпределят, особено извън София ще продължаваме да реагираме, поне в рамките на тази седмица, на всички заявени нужди", уверява Кремена Кунева.


На 18 март началникът на клиниката по детска хирургия в "Пирогов" доц. Христо Шивачев отправя молба да се осигурят предпазни шлемове за реаниматорите в болницата. На следващия ден доброволците пишат в отчета си, че са събрали наличните шлемове в София от седем точки на града и са ги доставили на спешната болница. Освен това започват да произвеждат рамките на шлемовете с 3D принтер.


"Тази инициатива започна благодарение на една група от стоматолози и IT-специалисти. Тя вече се занимава активно с 3D принтиране на рамки и това, което ще трябва да се купува, са само PVC листовете. Те да бъдат изрязвани и монтирани. Логистичният център към Националния щаб прие много добре идеята, защото това е добра допълнителна предпазна мярка за лекарите", разказва Кремена Кунева.


Прототип на рамка на защитен шлем, отпечатана на 3D принтер

© Кампания #ЗаДоброто

Прототип на рамка на защитен шлем, отпечатана на 3D принтер


С дарения са купени и доставени на различни болници в страната вече повече от хиляда гащеризона, стотици кутии с ръкавици, както и калцуни, защитни очила, спирт, дезинфектанти.

Респиратори


Дихателните апарати са изключително необходими в болниците за тежко болните пациенти с коронавирус. И защото заразата е засегнала целия свят, има недостиг на тези машини. Те се произвеждат сам по поръчка и доставката може да отнеме месеци.


Екипът на #ЗаДоброто намира пет респиратора и ги купува с дарения срещу общо 168 960 лева. "Три от тях са т.нар. "рециклирани", тоест вероятно са били ползвани. След това инженери са им подменили частите. Но са висок клас, от Германия. Имаме потвърждение от директора на "Пирогов", че ги одобрява", уверява Кремена Кунева.


Най-голямата спешна болница в страната получи две от дихателните машини. Директорът на "Пирогов" е поел ангажимент, ако не се използват в лечебното заведение, да ги предостави на друга болница в страната при спешна нужда. Третият респиратор е за инфекциозното отделение на болница "Свети Георги" в Пловдив. А останалите два, ще бъдат в Стара Загора, болница "проф. д-р Стоян Киркович".


Два респиратора за болница "Пирогов"

© Кампания #ЗаДоброто

Два респиратора за болница "Пирогов"


Към момента на редакционното приключване на тази статия фирми и физически лица са дарили малко над 475 000 лв. Като от тях са изразходвани около 231 000 лева за респиратори и консумативи.


Заради популярността на кампаниите на #ЗаДоброто осемте основатели на проекта вярват, че всъщност са девет. Казват, че деветия "си ти - който повярваш, че доброто не се ограничава в една единствена кауза, че доброто не е идеалистично, че доброто е живо и че трябва да се предава нататък", пишат инициаторите.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK