Новият "мозъчен тръст" иска масов скрининг с бързи тестове за коронавирус

Новият "мозъчен тръст" иска масов скрининг с бързи тестове за коронавирус

© Надежда Чипева, КапиталОще при първата публична изява на новия медицинския съвет се очерта различие между него и кризисния щаб в отношението им към тестването за коронавирус. Според доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница, в България трябва да се правят много повече от т. нар. "бързи тестове", защото така картината на броя заразени с COVID-19 и преболедували вируса ще е по-пълна. Досега от националния щаб защитават тезата, че бързите тестове дават "фалшиво отрицателни" резултати.


Медицинският съвет, наречен от премиера "мозъчен тръст", който да помага на министрите и щаба в кризата с коронавируса, беше създаден след среща на Бойко Борисов с проф. Коста Костов в неделя (22 март, преди това Костов имаше телевизионно интервю в Би Ти Ви). Идеята е ролите на щаба, ръководен от проф. Венцислав Мутафчийски и на съвета да не се припокриват, а да се допълват и да си помагат.


Тестването
Съветът оспори тезата на националния щаб за борба с коронавируса да разчита единствено на PCR-тестовете за доказване на случаите на заразени с коронавирус и настоя за масов скрининг.


От името на съвета доц. Атанас Мангъров, заяви че са нужни имунохроматографски тестове, които да показват дали и кога някой е прекарал инфекция. Той подчерта, че в страните, където се води успешна борба с COVID-19, се правят голямо количество изследвания и те не могат да се правят с бавни тестове. Като пример посочи Германия, където се правят по 20 хил. изследвания на ден.


Проф. Радка Аргирова също обясни, че отдавна е трябвало да има алгоритъм за действие при тестването на хората със съмнение за коронавирус.


"Тук ще чувате само професионални мнения, а не конфронтация", коментира въпросите за противоречия с щаба включително и за тестването проф. Коста Костов, който e пулмолог и председател на медицинския съвет и ще го координира. "Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем като лекари", завяви той.


Какво ще прави медицинският съвет


Според Костов целта на медицинския съвет е да направи алгоритми какво да правят медиците с болните от коронавирус. Към момента няма лекарства срещу COVID-19, но вирусът се лекува. В България има трима излекувани. А медицинският съвет ще анализира световните препоръки и ще ги преведе на разбираем език за лекарите тук.


Проф. Костов заяви, че медицинският съвет няма да противоречи на националния щаб, а ще действа паралелно и ще го надгражда. Преди дни по време на извънреден брифинг на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов каза, че ако има конфликт между двете организации, повече тежи думата на националния щаб.


В лекарските среди се коментира, че има стара вражда между Мутафчийски и Костов, за която спомена и премиерът в неделя. По-късно в неделя председателят на националния щаб и директор на Военномедицинска академия (ВМА) не отговори на въпрос дали и защо проф. Коста Костов е уволнен от ВМА. Проф. Костов каза, че "сега не е време за лични мъжки битки. Заровили сме всички томахавки. Тези конфликти в случая не са решаващи".


Днес проф. Костов представи петнайсет души, които са в медицинския съвет (освен него):


проф. Коста Костов, пулмолог
доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър
д-р Мария Петрова, адвокат
д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването
проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог
проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика
проф. Савелина Поповска, патолог
д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър
доц. Васил Велчев, кардиолог
доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар
проф. Георги Момеков, фармаколог
д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз
проф. Николай Младенов, специалист по интензивни грижи
доц. Росен Калпачки, невролог
д-р Александър Симидчиев, пулмолог
Константин Вълков, програмен директор на "Дарик радио"


Медицинският съвет ще отговаря на журналистически въпроси два пъти в седмицата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK