Защитени ли са от вируса лекарите от спешната помощ

23 март. Медик се качва на линейката към поредния адрес на болен човек.

© Юлия Лазарова

23 март. Медик се качва на линейката към поредния адрес на болен човек.Лекари от Центъра за спешна медицинска помощ (по-известен като столичната "Бърза помощ") работят без защитни облекла, а само с маска за еднократна употреба, твърдят техни близки в сигнал до "Дневник". "При получено обаждане за болен диспечерът само пита дали той има контакт със заразен от коронавирус и ако получи отговор "Нямам", екипът с линейката отива на адреса без защитни облекла. Това е ужасно спрямо хората, които първи се сблъскват с вируса", описват те риска, в който работят сега спешните екипи.


Линейките са оборудвани дори с предпазен шлем, казаха от Спешната помощ. Екипите в линейките, които ходят на адреси със съмнения за коронавирус, са облечени в предпазни гащеризони, маски, ръкавици и калцуни, обясниха от Центъра за спешна медицинска помощ за "Дневник". Дори вече имаме и по един предпазен шлем във всяка линейка, твърдят от там.


Но при сигнал за друго заболяване - инсулт, инфаркт или хипогликемия, обаче, екипът на линейката е в обичайното си облекло, само с маска на лицето и ръкавици. Това потвърдиха от Спешна помощ.
В тези случаи проблемът е, че болният и близките му отговарят при подаването на сигнала, че не са заразени от вируса, но всъщност няма как да са сигурни в това, защото не са се тествали. Така медицинският екип се излага на риск на всеки адрес, който отива без съмнения за коронавирус, тъй като е защитен само с маска.


Екип на спешна помощ се подготвя със защитни облекла за визита в дома на пациент със съмнение, че е заразен с коронавирус.

© Център за спешна медицинска помощ

Екип на спешна помощ се подготвя със защитни облекла за визита в дома на пациент със съмнение, че е заразен с коронавирус.


Защо и тези екипи не са облечени изцяло със защитно оборудване, попита "Дневник". От Спешна помощ обясниха, че имат достатъчно облекла засега, но практически било доста трудно да се реализира такава пълна защита.


Няма да смогнат да се преобличат изцяло за всеки нов адрес. "Нашите екипи ходят непрекъснато на адреси. Представете си - отива на един адрес с цялото оборудване, после ще трябва да се прибере в централата, да се преоблече изцяло отново, защото иначе може да пренесе заразата на следващия адрес. После пак да се върне и пак да се преоблича. Представяте ли си какво количество облекла ще трябва? Кой има в света тонове (защитни облекла) в момента", отговориха с въпрос от Центъра за спешна помощ.


Сегашният вариант - на сигналите за болни без симптоми за коронавирус да се ходи само с маска и ръкавици, е бил широко обсъждан от ръководството на Центъра и той е бил възприет като оптимален за настоящите условия.


Ако нещо започне да се изчерпват защитните средства, веднага се уведомява Районната здравна инспекция, за да се набавят допълнителни количества, заявиха от Центъра за спешна помощ.


Как спешните екипи разбират, че не са изпратени при заразен. Според отговорите диспечерите, които получават сигналите по телефона са много опитни и те разпитват много подробно за симптомите на болния и за близките му. Дали са имали контакт със заразен, дали някой се е върнал скоро от Италия или друга страна с разпространена епидемия. "Имаме диспечери, които приоритетно отговарят само за сигнали, свързани с коронавируса. В такива случаи работим по алгоритъм и по медицински стандарт, както налагат извънредните мерки". Досега няма служител от спешната помощ със симптоми на заразата, увериха от там.


Спешен екип се връща от адрес, вероятно на незаразен пациент.

© Юлия Лазарова

Спешен екип се връща от адрес, вероятно на незаразен пациент.


От Министерството на здравеопазването заявиха пред "Дневник", че има следните задължителни изисквания към защитното облекло за спешните медицински екипи, които отиват при заразен с коронавирус: "За реакции при такива случаи на всички центрове за спешна медицинска помощ са осигурени лични предпазни средства за респираторна защита, защита на очите, на тялото и ръцете с оглед предпазването от инфекции, предавани по контактен, аерозолен и въздушно-капков път. В зависимост от състоянието на конкретния пациент, на място екипът преценява как да се процедира във всеки един случай."


Това е протоколът за действие при случаи на заразен пациент. Но какви са изискванията за предпазно облекло на лекарите от Спешна помощ, когато отиват на сигнал за друго заболяване, където не е ясно дали болният не е заразен? "Екипите на спешна помощ носят ежедневното си работно облекло", потвърдиха за тези случаи от здравното министерство. Това значи без защитни дрехи, а само еднократна маска и ръкавици.


В "Пирогов" са добре оборудвани, засега


От "Пирогов" заявиха, че засега имат достатъчно защитни облекла за медицинските екипи на спешното си отделение. "Достатъчно с оглед на това, че не знаем докога ще трябват. На този етап имаме, въпросът е, че ние сме много натоварени и не знаем докога ще стигнат", заявиха от болницата за "Дневник".


За друг сигнал за липса на защитни средства, които "Дневник" получи (за ограничено количество маски) и провери - от софийска болница заявиха, че проблемът е бил временен в началото, но вече разрешен.


Новини, сигнали и въпроси, свързани с коронавируса може да изпращате тук или на [email protected].


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK