Пореден терен във варненски парк тихомълком е подготвен за строежа на 12-етажна сграда

Имотът, разположен в парка на варненския район "Бриз - юг" вече е разчистен от растителността и подготвен за строителство.

© Спас Спасов

Имотът, разположен в парка на варненския район "Бриз - юг" вече е разчистен от растителността и подготвен за строителство.Нова сграда на поне 12 етажа ще се появи в парка на варненския район "Бриз - юг" (под Паметника на българо - съветската бойна дружба) само на метри от друг 16 етажен строеж, който в края на януари т. г. събра повече от 200 граждани на протест срещу безконтролното и хаотично застрояване на града. В отговор кметът на града свика брифинг, на който също като предшественика си Кирил Йорданов


оправда неспособността си да се справи


със строителството в парка с реституирането на частната собственост през 1995-1998 г.
Визуализация на новата сграда, публикувана във Фейсбук

© Дневник

Визуализация на новата сграда, публикувана във Фейсбук


Проверка на "Дневник" показа, че в парцела, където трябва да се издигне бъдещият жилищен блок дърветата вече са изсечени, а за него през април и май м.г. главният архитект на Варна е издал две строителни разрешения - за преместване на напорен водопровод и за комуникационно решение за транспортен достъп.


Нито един от документите, предшестващи бъдещото строителство не отрича, че имотът, върху, който ще се появи новата висока сграда, е разположен в парк. Въпреки това още на 30 юли 2014 г. зам. кметът на Варна Пейчо Пейчев одобрява изработването на Подробен устройствен план на имота. Както много подобни документи, заповедта му е детайлна илюстрация на колективната


безотговорност, която вече повече от 20 години съсипва безвъзвратно градската среда във Варна.


Няколко месеца по-късно - в средата на януари 2014 г. тогавашният началник на РИОСВ във Варна Ерджан Себайтин подписва решение, с което разпорежда на Проекта за подробен устройствен план да не се извършва екологична оценка. Решението е взето независимо от това, че с него от поземлен имот, отреден "за парк" се обособява друг, урегулиран с отреждане "за обществено обслужване".


В момент Ерджан Себайтин е депутат, избран с листата на ДПС през 2017 г.


С изработения проект за Подробен устройствен план в имота, в който ще се появи новата сграда с поне 12 етажа, се дава възможност за 60% плътност на застрояване, 30% озеленена площ. Около една четвърт от имота трябва да е озеленена с дървесна растителност.


По повод на


протестите срещу презастрояването на Варна


от януари т.г. главният архитект на Варна Виктор Бузев разказа как през 2001 г. със заповед на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов е бил одобрен план за устройство, строителство и регулация на 21-и микрорайон в жк "Бриз-юг". След това частните имоти, върнати на законните им собственици, са били нанесени в кадастралната карта на Варна.


Имотът, на който предстои да се появи новата 12 етажна сграда

© Дневник

Имотът, на който предстои да се появи новата 12 етажна сграда


"Според одобрения регулационен план е имало възможност за застрояване на тези терени още през 2001 година", каза тогава Бузев. След дългогодишно обсъждане през септември 2012 г. влиза в сила и Общият устройствен план на Варна. Тогава частните имоти получават правото за строителство. Впоследствие в част от имотите са реализирани инвестиционни проекти, което се забелязва днес по бул. "Левски", обясни той.


Пак по време на протеста от 27 януари т.г. бяха съобщени данни от статистика за третото тримесечие на м.г., когато във Варна са били издадени


рекорден брой строителни разрешения.


По същото това време кампанията за последните избори за местна власт беше в разгара си. Тя завърши с преизбирането на сегашния кмет на Варна Иван Портних за трети мандат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK