На живо

Заразените от коронавируса в България достигнаха 218, Борисов обяви 4.5 милиарден план (хронология)

Избрано от редактора
Заразените от коронавируса в България достигнаха 218, Борисов обяви 4.5 милиарден план (хронология)

© ReutersПотвърдените случаи на заразени с коронавирус в България до момента са 218 съобщи националният щаб за борба със заразата. Лабораториите обаче продължават да работят и не е изключено скоро да има още случаи. От днес има потвърден заболял в още един областен център - Стара Загора.


Правителството обяви, че утре ще гласува пакета икономически мерки, които трябва да осигурят помощ за бизнеса и за останалите без ангажименти заради въведените ограничения за излизане работещи. Днес беше обнародван и влезе в сила и Законът за мерките и действията по време на извънредното положение. Денят беше белязан и от задочен спор между националния щаб и новосъздадения медицински съвет към правителството за начина на изследване и броя тестове срещу кононавируса.


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време.
Нови 16 заразени с коронавирус в България отчете тази вечер шефът на националния щаб за борба със заразата ген. Венцислав Мутафчийски. Той изрично подчерта, че лабораториите продължават да работят и данните едва ли ще останат задълго същите. Засега общият брой на доказано заразените в България е 218 души.


"Професоре, не сядай на моето място, че с този рейтинг ставаш рисков", пошегува се с Венцислав Мутафчийски премиерът, намеквайки за близо 90-процентното одобрение, на което се радват действията на шефа на щаба.

© Дневник

"Професоре, не сядай на моето място, че с този рейтинг ставаш рисков", пошегува се с Венцислав Мутафчийски премиерът, намеквайки за близо 90-процентното одобрение, на което се радват действията на шефа на щаба.


Първи случай е регистриран в Стара Загора, съобщи щабът. По данни на Мутафчийски седем са новите потвърдени в София. В Плевен има един нов случай и там заболелите вече са 6. В Пазарджик има 4 нови болни и случаите са общо седем. По един нов случай има регистриран в Добрич (общо 6 в областта) и Варна (общо 11 случая).


Нито един от новите заболели не е в критично състояние, каза ген. Мутафчийски. Във Военномедицинската академия има цяло семейство - жена е приета с бронхопневмония, болни са също съпругът й, двете им деца - на 4 и 8 г, както и сестрата на жената.


И в експозето си, където избра сам да говори по темата, и в последвалия отговор на журналистически въпрос, премиерът Бойко Борисов избегна да вземе страна в оформилия се днес задочен спор между националния оперативен щаб на ген. Венцислав Мутафчийски и оглавявания от проф. Коста Костов медицински съвет за начина на изследване и броя тестове срещу кононавирус. Щабът разчита на PCR-тестовете в националните референтни лаборатории и смята, че т.нар.бързи тестове могат да се ползват, но не са надеждни за проследяване на заболеваемостта в страната. Новият център обаче се обяви за промяна в тестуването и масов скрийнинг.


"Няма един експерт, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързия тест", заяви Борисов в изявлението си и припомни, че във видеоконферентния им разговор преди десет дни израелският премиер е заявил, че няма сигурен бърз тест и че специалистите в страната му се надяват да успеят да създадат такъв най-рано след седмици.


По-късно, попитан за възникналото разногласие, Борисов заяви, че е доволен от работата на националния щаб, а медицинския съвет е помощен орган. Ген. Мутафчийски отказа да коментира дали има противопоставяне между двата експертни центъра.

Борисов: всеки да се замисли и да приеме мерките

Заразените от коронавируса в България достигнаха 218, Борисов обяви 4.5 милиарден план (хронология)

© Дневник


Предприемаме мерки срещу коронавируса с убеждението, че всеки - като се замисли и гледа какво правят по света - ще ги приеме, защото ги приемат и там. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов в изявление, с което даде да се разбере, че е не приема противопоставянето на мерките или опитите да бъдат заобиколени. Брифингът, насрочен с анонса за нови икономически мерки на кабинета, започна с пространно изложение на министър-председателя, в което той многократно подчерта, че в други европейски държави има също множество ограничения - икономически и на права, които са сходни на тези в България и се приемат като единствен начин да се опази животът на хората и икономическите сили на държавите.


Самосъзнанието, дисциплината и самоконтролът на нацията е важен в момента - винаги можеш да заобиколиш контролно-пропускателните пунктове, но нали ще се заразиш, обърна се към медиите Борисов и призова отново всички ограничения да се спазват, за да се гарантира здравето на всички.


Премиерът анонсира поредица мерки, които утре правителството ще гласува: отпускане на половин милиард лева за допълнителното възнаграждение на всички медици, полицейски служители и военни, които са на първа линия на борбата с вируса; 4.5 млрд. лв за подпомагане на бизнеса за осигуряване на заетостта при принудителното спиране на работа; около 200 млн.лв за възможности на безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на хора без работа, но със запазени правоотношения с работодателя и над 1 млрд лв за изплащане на 60% от заплатите на работниците, които остават принудително вкъщи.


Подробности по разчетите - тук.

Седмица след като съобщи, че е болен от коронавируса председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и собственик на футболния шампион "Лудогорец" Кирил Домусчиев обяви, че се е излекувал. От частната болница "Софиямед", където той лежеше, потвърдиха за оздравяването без да назовават името на Домусчиев. Подробности - тук.

За три дни над 500 души са дарили кръв след призива на здравното министерство да се осигурят необходимите на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, съобщиха днес от ведомството.


В петък здравните власти отчетоха спад с 35% на кръводарителите от началото на март заради коронавируса. В почивните дни и понеделник най-много хора - 368, са отишли в Националния център по трансфузионна хематология, в София. Във Варна кръв са дарили 43 души, в Пловдив - 99, в Плевен - 32, а в Стара Загора - 21.

Отпада заверката от работодател за служебно пътуване

МВР съобщи, че променя декларациите за хората, които пътуват между населени места в страната, за да работят.


Отпада изискването документът да е заверен от работодателя - пътуващите ще попълват само името на физическото или юридическото лице, за което работят, и ще удостоверяват това със служебен документ - карта, пропуск или бележка от работодателя.


Попълнените декларации ще се събират от служителите на контролно-пропускателните пунктове (КПП) в областните градове с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни, уточняват от вътрешното ведомство. Бланката можете да изтеглите от тук


Адвокатите могат да преминават през КПП-та срещу представяне на адвокатска карта и попълнена декларация, е уведомил днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов Висшия адвокатски съвет, съобщава news.lex.bg.

Важно напомняне: срокът, в който местните данъци за недвижими имоти и моторни превозни средства могат да се платят с 5% отстъпка, е удължен с 2 месеца.


От отстъпката може да се възползва всеки, който до 30 юни плати в пълен размер налога си. Това гласи един от членовете в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който беше обнародван в днешния брой на "Държавен вестник".

Даренията вече са над 5 млн. лв

Над 5.3 млн. лв са дарени в борбата с коронавируса от началото на извънредното положение в България, съобщи Българският дарителски форум. "52% от тези пари са дарени от компании директно за конкретни болници или за апаратура. 94% от даренията са изцяло насочени за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за персонала на болниците", коментира по-рано пред БНР директорът на форума Красимира Величкова


Тя предупреди, че наред със спешните нужди за болниците, заради ограничаващите мерки в извънредното положение се появява нова уязвима група от хора, които имат нужда от подкрепа. Затова и скоро ще се наложи ресурс да се отделя например за социалния патронаж или за специалисти на телефонните линии за оказване на подкрепа.


Кои са най-големите дарители четете тук

Мутафчийски по-одобряван от Борисов

Действията на ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски се радват на одобрението на 89% от българите, като едва 10 на сто не одобряват работата му. Това показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март. Действията на премиера се харесват на 73 на сто от анкетираните, а 21 на сто не ги одобряват.


Колко от българите смятат, че скоро ще бъде намерено лекарство срещу COVID-19 и колко са убедени, че вирусът е лабораторно създаден четете тук.


Измененията в Кодекса на труда, въведени чрез закона за извънредното положение, ще доведат не до запазване на работни места, а до рязко увеличаване на безработицата.


Това се казва в позиция на Българската стопанска камара. Организацията определя като прокризисни, а не като антикризисни текстовете, с които се урежда преустановяването на работа на фирмите и регламента за неговите служители. Тя предлага да се обсъдят промени в приетите вече текстове в рамките на Тристранния съвет.


Какви според Стопанската камара са недостатъците в мерките за бизнеса - тук.

Очаква се удължаване на дистанционното училище

Има вероятност дистанционната форма на обучение на учениците да продължи до 13 април, съобщи БНР като се позова на съобщение на Министерството на образованието и науката до училищата.


Пред "Дневник" от министерството уточниха, че писмото е предупредително за учителите - да се подготвят за възможно удължаване на електронното обучение. Решението все още не е взето, тъй като за целта трябва да бъде издадена заповед на министъра на здравеопазването, което се очаква по-късно днес, казаха от образователното министерство. Още по темата - тук

Близо 100 хил. работещи ще могат да получат подкрепа от държавата от 60 % от дохода си с цел запазване на работните места, показват изчисленията на КНСБ, цитирани от държавното радио.


Мярката е записана в Закона за извънредното положение, обнародван днес. Предвидено е средствата да се вземат от фонд "Безработица" в НОИ, в който има около 430 млн. лв., съобщава медията. Според председателя на синдиката Пламен Димитров обаче нуждаещите се са много повече. Според него помощта няма да обхване всички, "ударени" от кризата с вируса.

От утре влаковете на метрото в София ще се движат по сгъстен график в час пик (от 7.30 до 9.30 и от 17.30 до 19.30 часа), за да няма струпване на пътници.


До днес графикът беше през 6 минути, което е съботно-неделното разписание, въведено миналата седмица заради отлива на пътници, а от утре сутринта интервалът става на 4 минути и половина, каза пред "Дневник" изпълнителният директор на "Столичен метрополитен" ЕАД Стоян Братоев. Това не е връщане към нормалното разписание, което в делничен ден в пиковите часове е на интервал от 3 минути, а ново разписание, обясни Братоев.

Разнобой между щаба и "мозъчния тръст" за тестовете

В първата си медийна изява новосъздаденият медицински съвет към правителството оспори тезата на националния щаб за борба с коронавируса да разчита единствено на PCR-тестовете за доказване на случаите на заразени с коронавирус и настоя за масов скрининг.


От името на съвета доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница, заяви че са нужни имунохроматографски тестове, които да показват дали и кога някой е прекарал инфекция. Той подчерта, че в страните, където се води успешна борба с COVID-19, се правят голямо количество изследвания и те не могат да се правят с бавни тестове. Като пример посочи Германия, където се правят по 20 хил. изследвания на ден.


В отговор на въпрос дали не се притеснява от това, че позицията на съвета влиза в конфронтация с тази на националния щаб, ръководителят на медицинския съвет проф. Коста Костов отговори: "Ако вие го наричате конфронтация, аз го наричам високопрофесионална експертиза".


Заразените от коронавируса в България достигнаха 218, Борисов обяви 4.5 милиарден план (хронология)

© Дневник


Проф. Костов обясни, че съветът , чиято цел е да изготвя препоръки за диагноза и лечение на COVID-19 и неговите усложнения, ще излезе в следващите дни с алгоритми за работа, които да послужат на лекарите. "Ще предоставим очаквана и навременна информация, като създадем доверие в обществото за мерките, които предприемаме. Гражданите заслужават тази информация и да имат постоянен достъп до нея", коментира проф. Костов. Той нарече новосъздадената структура "съвет от доблестни колеги".


Проф. Коста Костов отказа да коментира отношенията си с ръководителя на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, като подчерта, че е дошло "мъжко време" и трябва да се действа.


Кои специалисти влизат в медицинския съвет и какви са задачите им - тук
Обяснението на националния щаб за използваните тестове - тук.

Първия брифинг на Медицинския съвет към правителството можете да гледате тук:


След като от националния щаб за борба с коронавируса поискаха всяка болница да има отделение за лечение на COVID-19, днес от столичната болница "Света София" обявиха, че са приспособили общо 51 легла за заразени пациенти. От болничното заведение уточниха, че броят на леглата може да бъде увеличен с още 50.


Директорът на "Св. Анна" Христо Мазнейков обаче поиска от здравното министерство да осигури необходимите защитни облекла на лекарите.

Още спортни зали се подготвят за болници

Още спортни зали се подготвят за полеви болници в случай на нужда заради коронавируса, подобно на столичната "Арена Армеец", съобщава сайтът на вестник "Сега". Изданието уточнява, че в момента тече учение на Колодрума в Пловдив", а във Варна предстои тренировка в Двореца на културата и спорта.

В България се прилагат два вида тестове за изследване при съмнение за зараза с коронавирус. Т.нар. бързи тестове дават резултати до часове, като изследват антитела или антигени, но резултатите им не са сигурни и се нуждаят от потвърждение от референтна лаборатория. При тях има около 20% фалшиво положителни и 20% фалшиво отрицателни резултати. Генетичните изследвания, известни като PCR тестове, доказват рибонуклеинова киселина и отнемат денонощие. Те обаче се приемат за сигурни и на тяхната база се обявяват потвърдените случаи в страната.


След кой ден тестовете дават реални резултати четете тук.

"Уизер" спира полетите от и до Варна

Нискотарифната авиокомпания "Уизер" (Wizz Air) обяви, че спира всички полети от и до Варна. Мярката влиза в сила от утре (25 март) и ще важи до 1 май. Решението за временното спиране на полетите е мярка с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.


Пътниците с резервации, засегнати от отмяната на полетите, ще бъдат автоматично информирани по имейл, в случай че са направили резервациите си директно на wizzair.com или чрез мобилното приложение на авиокомпанията. 120% от първоначално платената такса автоматично ще бъде заредена в WIZZ акаунта на клиента, като сумата може бъде използвана през следващите 24 месеца за закупуване на продукти и услуги.


"Пътниците могат също да изберат пълно възстановяване на парите в брой – което ще отнеме повече време, и ще бъдат информирани за необходимите стъпки, за да получат банков превод или превод към банкова карта, в отделен имейл. В този случай клиентите ще имат право само на 100% от първоначално платената тарифа", уточняват от "Уизер". По-рано този месец авиокомпанията спря полетите си до Италия и Израел.


Новосъздаденият медицински съвет към правителството ще говори днес за първи път пред медиите. Очаква се на преконференцията, насрочена за след час, да бъдат обявени съставът и основните задачи на съвета. Структурата беше създадена в неделя от премиера Бойко Борисов и за момента е известно единствено името на ръководителя й - специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов.


При обявяването на съвета беше обявено, че целта му е да бъде "допълнителен мозъчен тръст" - да следи научните публикации и добрите практики по света в борбата с коронавируса. Съветът трябва да работи в координация с Националния щаб за борба с коронавируса, оглавяван от началника на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски. В коментар по темата преди два дни "Капитал" отбелязва, че в медицинските среди е всеизвестен конфликтът между ген. Мутафчийски и белодробният специалист проф. Коста Костов, който напусна ВМА.

"Не смятам, че всичко ще приключи за 2-3 седмици" - прогнозата е на Александър Какуле, директор на Института по микробиология на университета в Хале и един от водещите европейски вирусолози и специалисти по микробиология. В интервю за Би Ти Ви той заяви, че европейските страни ще се нуждаят от "план Б" и вече трябва да мислят за него. Повече - във видеото.

Около 14 хил. души, работещи на първа линия срещу коронавируса, ще получат обещаните по 1000 лв допълнителни възнаграждения. Очаква се допълнителните средства да им бъдат преведени още този месец, съобщи зам.-министърът на социалната политика Зорница Русинова в интервю за "Нова телевизия". Тя обясни, че допълнителните възнаграждения няма да натоварят държавния бюджет, тъй като ще се използват пари от европейските фондове. По думите ѝ средствата не са предназначени само за медицински специалисти, а за всички, които участват активно в борбата със заразата. Още по темата - тук

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров заяви пред "Нова телевизия", че подкрепя идеята всяка болница да има отделение за лечение на COVID-19. По думите му "всяко лечебно заведение трябва да даде своя дан за борба с коронавируса". Той каза още, че не е нужно мерките в борбата със заразата да стават още по-строги. "Стигнахме до момента, в който обществото само трябва да контролира мерките си. Трябва да го разберем, а не да ни затягат гайките", добави Маджаров.

Законът за извънредните мерки вече е в сила

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, който вчера беше прегласуван от Народното събрание, е публикуван в днешния броя на "Държавен вестник", се вижда от сайта на официалното държавно издание. Част от текстовете бяха върнати от президента Румен Радев в неделя с аргумента, че отнемат основни права и застрашават икономиката на държавата. В резултат от закона отпаднаха спорните разпоредби за въвеждане на държавно фиксирани цени на стоките и за наказание при разпространение на "невярна информация".


Законът е в сила от 13 март (денят на обявяване на извънредното положение) с изключение на няколко разпоредби, които важат от деня на обнародването. Те са свързани с ограничаването на нотариалните производства, както и със санкциите при извънредно положение, сроковете за обществени поръчки, текстовете с удължаване на срокове и промени, свързани с данъчното облагане, както и въвеждането на възможност за нарушилите карантина - да бъдат проследявани през мобилните телефони. Подробности - тук.

Заразените от коронавируса в България достигнаха 218, Борисов обяви 4.5 милиарден план (хронология)

© Велко Ангелов

Един нов случай, заразените са 202

За изминалата нощ има още един заразен от коронавирус и с това потвърдените случаи в България са 202, съобщи началникът на националния щаб Венцислав Мутафчийски. Изследвани са били 29 проби и само една е дала положителен резултат.


Той повтори, че днес ще бъде оформено официално решението всяка болница да има отделение за лечение на COVID-19. Ще се увеличат и лабораториите, които ще изследват проби, в София, Пловдив, Бургас, Плевен. Мутафчийски посочи, че в столицата ще се включат БАН и болница "Св. Иван Рилски". По думите му лабораториите имат готовност да заработят веднага след като здравният министър издаде заповед.


Директорът на Националния центъра за заразни и паразитни болести и член на националния щаб Тодор Кантарджиев коментира, че е добре да се ползват т.нар. бързи тестове за коронавирус, но подчерта, че те не могат да бъдат използвани за надзор на болестта в страната. По думите му генетичните тестова, които се правят в националната референтна лаборатория остават единствените сигурни и подчерта, че е голям успех е получаването на резултати от тях в рамките на 24 часа.


В отговор на въпрос Венцислав Мутафчийски обясни, че има седем пациенти в много добро състояние, за които все още се полагат усилия да се докаже, че са изчистени от вируса и да бъдат обявени за оздравели.


Той увери, че инфекциозните отделения на болниците в София имат капацитет поне за още два дни и уточни, че думите му за запълнения капацитет на Военномедицинска академия (ВМА) от вчера не означават, че там могат да бъдат приети само 36 пациенти, колкото има в момента. Имаме два пъти повече пациенти, които са под наблюдение, предвиждаме и места, които биха били нужни вбъдеще, обясни днес Мутафчийски. Той обясни, че вчера във ВМА са прегледани 120 пациенти. Приети са трима, но в близките дни останалите може да се окажат също за приемане и ние трябва да можем да реагираме, така че това е нормална тактика за предвиждане на ситуацията, каза Мутафчийски.


Шефът на щаба обяви, че са постъпили нови дарения и спомена имената на две банки - ОББ, която е дарила 200 хил. лв, и "Райфайзенбанк" - по 50 хил.лв на Военномедицинска академия, "Пирогов" и Александровска болница.


Видео от пресконференцията можете да видите тук:

Пътуването - вече само с бележка

От днес пътуванията между градовете вече е позволено само със служебна бележка или документ, удостоверяващ, че има неотложна необходимост да се стигне до дадено място.


Гратисният период, който властите дадоха за издаване на документите заради въведената в петък вечер забрана за напускане на населените места, завърши снощи. Днес опашка от чакащи за влизане в София се образува на пътя от Перник към столицата при отклонението за Драгичево, съобщи "Нова телевизия". Преминаването отнема около половин час.

Нови данни за броя на заразените в страната, както и актуална информация за спазването на наложените мерки за ограничаване на заразата, ще бъдат оповестени около 8 ч., когато започва всекидневният брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (217)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4133 Любопитно

  От днес пътуванията между градовете вече е позволено само със служебна бележка или документ, удостоверяващ, че има неотложна необходимост да се стигне до дадено място
  ======
  И при соца го имаше, но сякаш беше малко по.....либералисимо....

  Bukalemun
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Призовавам към разум, самодисциплина и да не се мами.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  "Коронавирусът в България: от днес между градовете се пътува само със служебна бележка"

  А за бележка трябва да се наредиш на опашка, а на опашката да пипнеш короната е много по-възможно, отколкото като се разхождаш по Витоша, нали? Само че това "електронно правителство" е нещо много "сложно" - къде по-просто е да гепиш парите за тази програма!
  В парламента уж имало "опозиция", но никой там не задава неудобни въпроси.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Как сте в Турция ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4133 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  37

  Bukalemun
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  А болните ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Впечатления от Китай и мерките там: https://ethicast.net/pandemic-ethics/

 8. 8 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Голям късмет изкарахме с този сняг.

 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  150 души са пристигнали от Лондон на бургаското летище, ние трябва да си стоим по домовете, да не излизаме в парка, но приемаме стотици от рискови държави, и то от Англия, където до вчера нямаше никакви ограничения, разчиташе се на "стадния" имунитет, Така е, ЕС дава пари за болни, ще се увеличават регистрираните, за да получим парите, като с имигрантите. Между другото, продължават ли да приемат имигранти, те идват от Турция и Гърция, а там има заразени, в Гърция има дори смъртни случаи, а в Иран положението е много сериозно, има имигранти и оттам. Каква полза от всякакви извънредни мерки, като няма извънредни мерки за пристигащите със стотици от рискови държави, които в нета говорят как се отървали от "кочината" България.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Беше забранено без открит лист в крайграничната зона.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3284 Любопитно

  До коментар [#3] от "historama":

  От цвъки гуменката, Барни Ръбъл и Пекинската патица, начело с Тиквоний, какво електронно правителство?

 12. 12 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Браво на нашите власти, че не допуснаха стремглав ръстеж!

  niki
 13. 13 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":

  За каква опашка говориш, ти в кой век живееш??? В нашата фирма формата на бекежката беше свалена от интернет,подпечатана и подписана и изпратена на имейлите на служителите.Ако бизнесът ти е такъв че нямате имейли просто им ги раздаваш без никой да се реди на опашка.

 14. 14 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Вчера бяха 201. Днес са 201! Това е невероятна новина!

  niki
 15. 15 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Адски тъпо сравнение.Ти просто ей така да напишеш нещо първи.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4532 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Защо лъжеш? Бях дете и не помня да сме търсили бележки да пътуваме където и да е вътре из "народната република". Не можеше да се влиза свободна само в 5 километровите гранични зони с Югославия, Гърция и Турция. До Петрич например или до Калотина се ходеше с "открит лист". Тогава нямаше коронавирус. Имаше радиация, но се пазеха само "правоимащите". Народът беше свободен да рупа марули с плутоний.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#14] от "niki":

  Чакат се още 29 проби обаче.Пробите са малко ,дано да е вярно това което казват от щаба че тестват само хора с ясни симптоми - двустранна бронхопневмония например .Дано да е вярно че само 29 пациента са показали тези симптоми ,изискващи тест ....

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4532 Неутрално

  До коментар [#12] от "niki":

  "ръстеж"???? По БНТ2 и БНТ4 има уроци по граматика за малките класове. Аз си припомних доста неща....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Вчера бяха 201, днес са 202. За изминалото денонощие - един-единствен нов диагностициран. Май сме се престарали с "изглаждането на кривата". Помнете, че ако няма достатъчно преболедували, пикът само се отлага.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 20. 20 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  37 случая за цяла Турция ???

 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1570 Весело

  До коментар [#14] от "niki":

  Ми, още не са решили с какво още да тормозят хората, очаквам към петък, вечерта, случаите да се увеличат, и вече да стрелят на месо, на всеки появил се навън!?

 22. 22 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#17] от "stenlyaka":

  Дори и всичките да се окажат положителни, пак ще е супер новина при само 30 нови заразени за денонощие!
  Мерките на Правителството и иституциите са ефективни и с наша помощ - да си стоим в къщи и ограничим максимално социалните контакти - ще се справим много бързо.

  niki
 23. 23 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#19] от "cinik":

  Именно за това трябва максимално ограничаване през следващите две седмици. Европа е изолирана. Няма свободно придвижване. При това положение и при това ниско число на нови заразени, то ще убием тази Чума за 2 седмици.

  niki
 24. 24 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1481 Весело

  Или са намалили тестовете, или мерките дават резултат, или хората се кротнаха заради времето и не ходят по болниците да ги тестват.
  Може и пък коронавируса да е измислица на илюминатите да заграбят парите на народа

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тsonkooo":

  Ще са 14 дена под карантина... и да - не можем да им забраним да се прибират в България.

 26. 26 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#23] от "niki":

  Не, няма да я убием, и е достатъчно един заразен да започне всичко отново. Причината да си седим всички едновременно вкъщи, е да си купим малко време, докато можем да въведем други по-разумни мерки. Стъпката с 1 млн тестове е много добра. Дано ги доставят по-бързо.

 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":

  Що да се редиш на опашка? Щото работодателя ти е тъп? Нали ви знае - прави бележките и ви ги раздава с подреждане на работното място...

 28. 28 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 478 Неутрално

  КПП по градовете...не, такова чудо не е било. Даже при Сталин е било по-лабаво.

 29. 29 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Коронавируса може да се пребори за 5 месеца , Китай това го доказа . Залитането по стаден имунитет е много грешна тактика и това няма да спаси икономиката

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":За каква опашка говориш, ти в кой век живееш??? В нашата фирма формата на бекежката беше свалена от интернет,подпечатана и подписана и изпратена на имейлите на служителите.Ако бизнесът ти е такъв че нямате имейли просто им ги раздаваш без никой да се реди на опашка.
  —цитат от коментар 13 на mavro


  Не става дума за фирмени бележки, а за регистрация на втори адрес в друг град (за да мога да пътувам и да видя децата си). Информацията ми за затрудненията е от БНТ и бТВ

 31. 31 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#26] от "Индиана":

  Откъде да дойде този нов заразен след като Европа е затворена, ние също. След 2 седмици няма да има нови заразени. В най-лошият случай ще се знаят всички болнкъ, защото до две седмици ще избие.

  Затова е важно да си стоим две седмици в къщи и да се ограничаваме максимално.

  niki
 32. 32 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселяк У":

  Трябва дори още по крути мерки . Да спре работа 90 % от населението за 30 дни и да стои в къщи .

 33. 33 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  До коментар [#25] от "Велков":

  Сигурен ли си, аз познавам един, който се върна от Англия и си е вкъщи, има брат с две деца, родители, дори баба, всички живеят заедно.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  .... Причината да си седим всички едновременно вкъщи, е да си купим малко време, докато можем да въведем други по-разумни мерки. Стъпката с 1 млн тестове е много добра. Дано ги доставят по-бързо.
  —цитат от коментар 26 на Индиана


  Проблемът е, че тази стъпка бе направена мисля в понеделник, на 22.03., т.е. 10 дена след обявяването на извънредното положение. Предполагам че не вярваш тези 1 млн тестове да са на разположение в болниците (дори и в софийските) по-рано от 20 април?

 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  Няма да пътуваш за да видиш децата си... пазете се взаимно...
  Нали имаш телефон с камера? Вижте се...

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  малка грешка, понеделник бе дата 23.03.

 37. 37 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Малко статистика.
  От ТУБЕРКУЛОЗА:
  Туберкулозата е водеща инфекциозна болест, от която умират 1.5 млн. всяка година! Общо 1.5 милиона души са починали от туберкулоза през 2018 г. (вкл. 251 хиляди души болни от СПИН). За 2017 статистиката е подобна. Нещо, карантина? Не.
  От СЕЗОНЕН ГРИП:
  "Seasonal flu kills 291,000 to 646,000 people worldwide each year, according to a new estimate that's higher than the previous one of 250,000 to 500,000 deaths a year."- материал от 09.04.2019 в medicinenet dot com.
  Дори с тоя темп от 20 хил. на месец починали от корона са 240 хил. на година, приблизително колкото долната граница починали от сезонен грип! Но несравнимо с починалите от ТВ!
  Хора, луди ли сте? Побъркаха ви медиите, тотално облъчване!
  Пандемия от лудост е това!

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 38. 38 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#32] от "fjp58603113":

  Заразните болести изчезват, когато населението придобие имунитет вследствие на ваксина или преболедуване. Сигурен ли си, че след 30 дена няма да има нито един заразен ? Или дори за 3 месеца ? Китайците в момента си внасят заразата отвън. Всичкото това е купуване на време.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  До коментар [#35] от "Велков":

  Да, това и правя. Все пак не е приятно. Човек се опитва да е разумен и дисциплиниран, и като гледа какво се случва около него често е демотивиран. напр. интензивните заседания в НС (много хора затворени заедно в едно общо, макар и голямо помещение), и пристигналите вчера от Лондон 150 човека (а в Лондон май е по-зле от София).

 40. 40 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#38] от "Индиана":

  В Италия 600 умрели на ден , това означава 6000 заразени на ден . И Джонсън в Англия плещеше глупости като теб . Но обърна плочата

 41. 41 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тsonkooo":

  Айде стига вече с тая опорка - ЕС давал пари, затова отчитаме заболели. ЕС НЕ ДАВА пари. ЕС просто казва, че можем да използваме парите от фондовете, които и без това са си наши за борба с коронавируса вместо за целевите проекти по съотвтната програма.

 42. 42 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#31] от "niki":

  Не приятелю грешиш числата за КРАЙ са ясни и константни
  70% заразени 4% починали.
  Вирусът ще си вземе своят дан.
  Ако няма ефективно лекарство или ваксина.
  Всичко друго е от Лукавия.
  А ето чудна зима е навън.
  Но хората са притеснени за бъдещето спират отопление пестят.
  А какво пречи на Волният джипкоездач да обяви че 500 киловата за битовите потребители ще ги плати държавата?
  Знаеш ли колко хора ще измрът защото ще стоят на студено?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 43. 43 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  До коментар [#41] от "dzenlandia":

  Дано си прав, в нета прочетох, че ще получим 700 млн. за справяне с болестта.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  Между другото в началото на 2009г. от свински грип починаха около 4000 (в България), при това млади хора. Между другото пак внос от КНР.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  От днес пътуванията между градовете вече е позволено само със служебна бележка или документ, удостоверяващ, че има неотложна необходимост да се стигне до дадено място======И при соца го имаше, но сякаш беше малко по.....либералисимо....
  —цитат от коментар 1 на eti mehter
  Сега сме в извънредно положение. Какъв е извода - в соца е живяно в извънредно положение постоянно.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  .... Китайците в момента си внасят заразата отвън. Всичкото това е купуване на време.
  —цитат от коментар 38 на Индиана


  Длъжни ли сме да вярваме на китайците? Да не би огнището им от най-големия пазар за месо от екзотични животни да е ликвидиран? Още малко и жълтурковците ще се обявят за жертва на инфекция от Европа!

 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#19] от "cinik":Именно за това трябва максимално ограничаване през следващите две седмици. Европа е изолирана. Няма свободно придвижване. При това положение и при това ниско число на нови заразени, то ще убием тази Чума за 2 седмици.
  —цитат от коментар 23 на niki


  Именно, няма. Един незаразен да остане, ще избухне наново.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 49. 49 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#38] от "Индиана":

  Бедния няма как да стане по беден . Дори да остане 30 дни в къщи . Дори да е безработен 5 месеца пак ще оцелее . Но богатите реват най много

 50. 50 Профил на baikor
  baikor
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Този генерал-актьор, освен да говори несвързанно и объркано и целия щаб, ми вземете направете нещо реално,а?! Вчера си говоря с приятел-лекар, още чакат маски!!! Ходят с някакви самоделки от марля и памук! За какво говорим!

  202 души заразени, НО, от тях 36 души само (за цяла България!) са хоспитализирани, т.е 80% от заразените са си в къщи за домашно лечение... Е как така 36 хоспитализирани претоварват здравната ни система?! Нали уж имаме хиляди легла свободни като капацитет?


 51. 51 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тsonkooo":

  Заблудил си се заради неграмотността на бг журналистите. Единственото нещо, което могат да направят в ЕС в момента е да преразпределят пари между фондовете. Нови пари няма откъде да дойдат след спиране вноската на Великобритания и при положение, че новия бюджет все още не е приет.

 52. 52 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#31] от "niki":Не приятелю грешиш числата за КРАЙ са ясни и константни70% заразени 4% починали.Вирусът ще си вземе своят дан.Ако няма ефективно лекарство или ваксина.Всичко друго е от Лукавия.А ето чудна зима е навън.Но хората са притеснени за бъдещето спират отопление пестят.А какво пречи на Волният джипкоездач да обяви че 500 киловата за битовите потребители ще ги плати държавата?Знаеш ли колко хора ще измрът защото ще стоят на студено?
  —цитат от коментар 42 на dedoliben


  абсолютни измишльотини

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 53. 53 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  [quote#48:"cinik"][/quote]

  не - не работят така вирусите

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 54. 54 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#38] от "Индиана":Бедния няма как да стане по беден . Дори да остане 30 дни в къщи . Дори да е безработен 5 месеца пак ще оцелее . Но богатите реват най много
  —цитат от коментар 49 на fjp58603113


  Не става дума за бедни и богати, а за разпространение на силно заразни болести. Тоталната карантина е невъзможна, и колкото и да ви се иска, е пагубна илюзия. Това е установен факт.

 55. 55 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#23] от "niki":

  За съжаление никой не знае какво става в ромските квартали, след като обитателите им масово се прибраха от Испания, Италия и тн.

 56. 56 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Иман интернет имам тв имам храна за 50 дни напред , ще стоя в къщи . Които иска да умира , да излиза

 57. 57 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Изтеглих от банката 15000 лева и оставих там2500 . Но искам този финансов ред на земята да се срути напълно . Банките да фалират . Нов световен ред ни трябва .

 58. 58 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Карат хората да ходят на работа, или да си пускат отпуски или ги съкращават...
  Няма дори информация колко теста са направени. Най много няколко стотин и 200 заразени на този фон.
  Положението е много зле. Никакви социални мерки. Абе то има ли смисъл от коментари...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 59. 59 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#20] от "stenlyaka":

  Лъже.Вчера следобед слушах , в Гърция около 500 , в Румъния около 400 , в Турция малко под 1000.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 60. 60 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#19] от "cinik":

  Вчера бяха 201, днес са 202. За изминалото денонощие - един-единствен нов диагностициран. Май сме се престарали с "изглаждането на кривата". Помнете, че ако няма достатъчно преболедували, пикът само се отлага.
  —цитат от коментар 19 на cinik


  Цъ..
  Отлагат се много неща, а тезата за "стадния имунитет" пазещ неимунизираните е съвсем социалдарвинистка.
  1. Отлагат се действия във време, в което се натрупват знания. Имат значение за заболелите, освен ако не приемем тезата, че заболелите - кучета ги яли, а ние сме безсмъртни.
  2. Намалява се за всеки заразен Viral load или вирусното натоварване. При вариант със създаване на стаден имунитет, в либерален режим на поведение на стадото, то се увеличава, с което се застрашава и по-младото население.
  3. Запазва се капацитета на здравната система. Всеки заболял има право да получи адекватно и навременно лечение, мисля, а не да го "лекуват" в хамбара на "Зала Армеец".
  4. Създава се капацитет на местни и централни органи на власт да управляват кризата и да я минимизират. Също е въпрос на време и на ресурс.
  Икономическата цена е висока, но криза се надушваше и без епидемията.
  Пазете се, спазвайте правилата и нещата ще изглеждат по-добре след месец.

  Ecrasez l’infâme
 61. 61 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#56] от "fjp58603113":

  Българите в момента са в изгодна позиция сравнено със западните богати народи. Нашата икономика е зависима от големите икономики, но народът е доста по устойчив на сътресения. Почти всеки има собствен покрив над главата, а много хора имат и наследствени вили извън града с продоволствия да изкарат месеци. Много от хората на Запад не могат да си позволят да не получават заплата дори един месец. Само наемът в град като Лондон е около 1/3 от месечните доходи, а много от хората нямат собствено жилище.

 62. 62 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Хора от глад никой няма да умре . Стоите си в къщи . За теб твоя живот е твоята вселена

 63. 63 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#19] от "cinik":

  Един е от снощи до тази сутрин, резултатите вече повече от седмица се съобщават два пъти дневно.

 64. 64 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#61] от "dpnps":

  Живях в Лондон от 2007 до 2017 . Заради Брексит се махнах от УК . Наема ми беше 950 паунда на месец . Благодаря на господ , че не съм в Лондон сега

 65. 65 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Тъй като почти никъде не се коментира, съветвам всеки да прочете текстовете на новия закон, които внасят изменения в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

 66. 66 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 70 Неутрално

  "...вече е в сила". След намесата на "безделника" вече спокойно цените може да се вдигат колкото си пожелаят, а фалшивите новини да се разпространяват колкото си искат.

 67. 67 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Статистиката от Италия е тук:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

  Погледнете графата CLOSED CASES. Това са случаите на разболели се, чийто случай е приключен - т.е. или са изписани от болницата или са починали. 45% смъртност.

  13509 приключени случая
  7432 оздравели (55%)
  6077 починали (45%)

  Засега. Колко са общо заразените за момента не ни интересува, защото не знаем техния изход. В Испания, Швейцария и Великобритания картината е същата. Това е апокалиптична картинар но само на нейна база могат да се правят категорични изводи, а не на общия брой заразени, защото не знаем какъв ще е техния край. Заради тази статистика се вземат такива крути мерки. Затова и англичаните са напълнили гащите.
  Картината в Китай е съвсем друга, но на тоя етап не може напълно да се вярва на статистика идваща от Китай. Картината в Южна Корея е много обнадеждаваща, но там мерките са още по драконовски и се правят по 150.000 теста на ден.
  Добрата новина е, че в Италия втори ден намаляват умрелите. Това все още не може да се смята за тенденция защото са само два дни, може да е случайност. Стискайте палци това да продължи 5-6 дни и тогава ще знаем със сигурност че техните мерки работят!

 68. 68 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Седа си у дома и като нямам какво да правя ...мисля! В момента колко човека лежат с пневмонии, 100-200-300..... от тях трима починаха от съпътстваш коронавирус. Това го знаем. Калко са починали от съпътстващ диабет??? Колко са починали от съпътстващ кардиологичен проблем??? Колко са починали от отказал бял дроб или сепсис без да имат коронавирус??? Я да кажат тези числа?
  Нищо не твърдя, само питам! Не питам за имената на болните, нито от кой град са!!!
  ха лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3986 Весело

  До коментар [#68] от "chichka":

  Имаш проблясъци понякога...

 70. 70 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  да идват танковете, навънка е пълно с лелки и пенсионери без маски

 71. 71 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Малко статистика.От ТУБЕРКУЛОЗА:Туберкулозата е водеща инфекциозна болест, от която умират 1.5 млн. всяка година! Общо 1.5 милиона души са починали от туберкулоза през 2018 г. (вкл. 251 хиляди души болни от СПИН). За 2017 статистиката е подобна. Нещо, карантина? Не.От СЕЗОНЕН ГРИП:"Seasonal flu kills 291,000 to 646,000 people worldwide each year, according to a new estimate that's higher than the previous one of 250,000 to 500,000 deaths a year."- материал от 09.04.2019 в medicinenet dot com.Дори с тоя темп от 20 хил. на месец починали от корона са 240 хил. на година, приблизително колкото долната граница починали от сезонен грип! Но несравнимо с починалите от ТВ!Хора, луди ли сте? Побъркаха ви медиите, тотално облъчване! Пандемия от лудост е това!
  —цитат от коментар 37 на Bob


  Сравняваш годишни данни с тези от 2-3 седмици. Като минат още 11 и половина месеца. Сравни пак.

  "Да, България"
 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Дано и вирусът да е чел закона ... ама не ми се вярва.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 700 Неутрално

  И как ще стане масовото тестване? Боко вземи още няколко милиарда за хартиени американски самолети.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  да идват танковете, навънка е пълно с лелки и пенсионери без маски
  —цитат от коментар 70 на Slick


  смартибюти маските не си ги слагат на устата, а показно ги носят увиснали на врата = "подкрепям мероприятията на народната власт" :-) калинки

  Предполагам танковете ще тъпчат вируса с вериги .... това ли ти е идеята ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 586 Любопитно

  Ще го повторя коронавирусът е толкова идеален, че ако го нямаше все някой щеше да го измисли. Той е възможността прегрелия котел на световната икономика да изпусне парата в свирката. Наскор Тръмп говори за 20 % безработица в САЩ, това са около 60 -70 милиона хора , повечето въоръжени, без доходи и всички притискани от банки ? Реалността, в която се чака опашка за да ограбиш кварталния магазин не е толкова невъзможна... Да не говорим за бруталното разтоварване на пенсионни, осигурителни и здравни системи...

  O sancta simplicita!
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#23] от "niki":За съжаление никой не знае какво става в ромските квартали, след като обитателите им масово се прибраха от Испания, Италия и тн.
  —цитат от коментар 55 на dpnps


  Във вестниците пише, че се прибирали българи :-) на тебе ли да вярвам или на тях ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Малко статистика.От ТУБЕРКУЛОЗА:Туберкулозата е водеща инфекциозна болест, от която умират 1.5 млн. всяка година! Общо 1.5 милиона души са починали от туберкулоза през 2018 г. (вкл. 251 хиляди души болни от СПИН). За 2017 статистиката е подобна. Нещо, карантина? Не.От СЕЗОНЕН ГРИП:"Seasonal flu kills 291,000 to 646,000 people worldwide each year, according to a new estimate that's higher than the previous one of 250,000 to 500,000 deaths a year."- материал от 09.04.2019 в medicinenet dot com.Дори с тоя темп от 20 хил. на месец починали от корона са 240 хил. на година, приблизително колкото долната граница починали от сезонен грип! Но несравнимо с починалите от ТВ!Хора, луди ли сте? Побъркаха ви медиите, тотално облъчване! Пандемия от лудост е това!
  —цитат от коментар 37 на Bob


  Освен това ковид-19 епидемията е в самото си начало и то при безпрецедентни карантини мерки. Всички тези сравнения по-горе са напълно безсмислени.

  "Да, България"
 78. 78 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4379 Весело

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Това ако се беше случило по време на социализма, щеше да се крие до последно. Накрая, когато всичко лъсне, защото няколко милиона души биха се заразили, ще бъде обвиняван гнилия Запад в диверсия срещу развитото ни социалистическо общество....Нещо като положението в Турция в момента

 79. 79 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3986 Весело

  До коментар [#75] от "тракиец":

  В САЩ ако няма гражданска война ще е чудесно...
  Могат да се оправят с печатане на долари, па после ще се мисли... щото ще напечатат, ама като няма стоки?

  Китай такъв номер им спретна на САЩ... тепърва ще видят какво е търговска война...

 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":Това ако се беше случило по време на социализма, щеше да се крие до последно. Накрая, когато всичко лъсне, защото няколко милиона души биха се заразили, ще бъде обвиняван гнилия Запад в диверсия срещу развитото ни социалистическо общество....Нещо като положението в Турция в момента
  —цитат от коментар 78 на samoedin


  То се е случвало по време на социализма - всяка година има грипна епидемия = всички ученици пред кварцовата лампа, по училища и заводи си имаше лекари, здравеопазването беше безплатно - нямаше никакви дивотии поне на тази тема - вземаха се всички мерки и нищо лошо не е станало.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Дневник, какъв е смисълът от този часовник, който отброява дните до края на извънредното положение? Само ще нагнетявате напрежение с него. Нали никой не си въобразява, че извънредното положение ще приключи на 13 април? Коронавирусът едва ли се интересува до коя дата е обявено извънредно положние от нашия НС. То ще бъде удължно и това трябва да е ясно. Няма смисъл да подхранвате напразни очаквания у читателите си.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Хора стойте си у дома . Взимайте платени и неплатени отпуски . Колкото изолацията е по голяма ,толкова вируса ще умре по бързо

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 485 Неутрално

  е тази новина седи вече цял час, Дневник, скучни сте. Дайте някоя нова глупост на простолюдието като мен да цъкаме с език и да се усещаме информирани

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 658 Неутрално

  "Ако вие го наричате конфронтация, аз го наричам високопрофесионална експертиза".

  Иес, бе. Най-накрая малко разум. Егати!

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Няма такава пародия

  България ще стане първата страна в света в която лекарите в щабовете облъчващи по телевизията са повече от пациентите от пандемията в болниците.

  Тези представиха 20 човека , а по официални данни във цялата страна болните от вируса настанени в болници са 36 човека.
  Да, 36 човека и двама от тях били с нужда от апарати с кислород.

  Навсякъде се плаче, колко били натоварени, какво що било.
  Съпоставими като населени страни като Швейцария и Австрия имат няколко хиляди в болниците с вируса, а в България има 36 човека и те разпъват легла да ги снимат по залите.

  Срамота
  Готвят се да усвоят едни стотици милиони ми се струва.
  Болницата приела 10 човека и вече набират дарения и от хората , защото не им стигат 5 милиарда годишен бюджет .

 94. 94 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Вчера бяха 201, днес са 202. За изминалото денонощие - един-единствен нов диагностициран. Май сме се престарали с "изглаждането на кривата". Помнете, че ако няма достатъчно преболедували, пикът само се отлага.
  —цитат от коментар 19 на cinik


  От 29 теста (колкото са направили общо вчера) колко да са позитивните?

  Ако още малко намалят тестовете направо ще могат да обявят победа над вируса. Ще ударим в земята и китайци, и корейци, и сингапурци. Италианците могат само да се учат от нас.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 95. 95 Профил на Martin Dimitrov
  Martin Dimitrov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  направили сме 29 теста хахахаахаха изобщо има ли смисъл да се коментира ?

 96. 96 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  До коментар [#17] от "stenlyaka":Дори и всичките да се окажат положителни, пак ще е супер новина при само 30 нови заразени за денонощие!Мерките на Правителството и иституциите са ефективни и с наша помощ - да си стоим в къщи и ограничим максимално социалните контакти - ще се справим много бързо.
  —цитат от коментар 22 на niki


  Ники, 30 теста 30 заразени не е за радост!!! Ако тестовете бяха 1000????

  Русия- проказата на планетата Земя.
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Хора стойте си у дома . Взимайте платени и неплатени отпуски . Колкото изолацията е по голяма ,толкова вируса ще умре по бързо
  —цитат от коментар 85 на fjp58603113


  Толкова карантината ще е по-дълга и агонията в икономиката ще е по-дълга

  Русия- проказата на планетата Земя.
 100. 100 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселяк У":Трябва дори още по крути мерки . Да спре работа 90 % от населението за 30 дни и да стои в къщи .
  —цитат от коментар 32 на fjp58603113


  Точно така, спираме ТЕЦ, АЕЦ, НХК, Булгаргаз, Мини, Пристанища, Камиони, автобуси, доктори, банки..... за 30 дни и решаваме проблема, нали?

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK