ГЕРБ и ДПС предлагат гражданство да се дава срещу директни инвестиции от 1 млн. лева

ГЕРБ и ДПС предлагат гражданство да се дава срещу директни инвестиции от 1 млн. лева

© Надежда Чипева, КапиталБългарско гражданство по натурализация да може да се придобива и чрез директни инвестиции на стойност най-малко 1 млн. лева и чрез тях са разкрити най-малко 20 работни места за български граждани. Това предлагат депутати от ДПС и ГЕРБ с промяна в Закона за българското гражданство.


В момента чрез друг закон - този за чужденците в Република България, се дава подобна възможност, но за инвестиции за не по-малко от 500 хил. лв. и разкриване на най-малко 10 работни места. Сега се предвижда и възможност за издаване на разрешение за постоянно пребиваване чрез увеличаване на инвестицията до най-малко 2 млн. лева за конкретни инвестиции. "С предложената промяна се цели, от една страна, елиминиране на възможностите за злоупотреби или заобикаляне на закона за целите на придобиване на българско гражданство. Същевременно се постига насърчаване на инвестициите в капиталовия пазар и концесионни права", посочват вносителите и изтъкват, че с промените се разширяват възможностите за привличане на преки чуждестранни инвестиции, насърчават се дългосрочните вложения и се насърчават и стимулират инвестициите в дълготрайни активи и работни места.


Предлага се и отпадане на възможностите за придобиване на българско гражданство на основание вложение в държавни ценни книжа или по договор за доверително управление с лицензирана кредитна институция. От мотивите към законопроекта се разбира, че това са съществуващи, но практически неизползваеми опции.
Проектът предвижда и възможност за придобиване на статут на постоянно пребиваващ в страната при извършване на инвестиции по приоритетни инвестиционни проекти в процес на реализиране. Вносителите изтъкват, че от 2012 г. насам сертификат за приоритетен инвестиционен проект са получили само седем проекта, от които два са довършени, а останалите са в процес на реализация. "Горепосочените предложения са от пряко значение за създаването на успешна среда за привличане, развитие и реализиране на приоритетни за местната икономика проекти, при които минималните инвестиции са между 15 и 100 милиона лева, броят на новите работни места са между 15 и 150", се казва в мотивите към предложението.


Хората, получили гражданство по натурализация, ще са длъжни за период от две години да декларират всяка промяна в обстоятелствата по инвестициите, в противен случай ги грози отмяна на натурализацията. Вносителите посочват, че към момента не е налице правен механизъм за контрол на инвестициите във връзка с натурализации и че като се изиска активно поведение от страна на инвеститорите, ще се преодолеят пропуски в действащото законодателство.


Промените в закона предвиждат и при молбата за получаване на българско гражданство по натурализация въз основа на данни за български произход да се представят и "официални документи, които установяват наличието на поне един възходящ българин на лицето, имената на възходящия българин и родствената му връзка с лицето". Преди две години прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина по разследване за продажба на фалшиви документи за български произход на граждани основно на Украйна, Молдова и Македония. Бившият шеф на агенцията Петър Харалампиев (назначен по предложение на ВМРО) бе обвинен като лидер на организирана престъпна група за незаконно издаване на български паспорти, а впоследствие бе освободен от ареста срещу гаранция от 100 хил. лв. В разгара на скандала тогавашният зам. главен прокурор Иван Гешев коментира, че подкупи за българско гражданство се давали повече заради мудност на институциите, а не за фалшиви удостоверения. Разследването още не е приключило.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK