"Галъп": В паника са 22% от българите, 89 на сто одобряват действията на Мутафчийски

"Галъп": В паника са 22% от българите, 89 на сто одобряват действията на Мутафчийски

© Юлия ЛазароваКато цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение, показва експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март.


За 66% от анкетираните мерките срещу епидемията са достатъчни, докато за 17 на сто те са прекалени, а за 15 процента недостатъчни.


Действията на правителството като цяло се одобряват от 74% от запитаните. Любопитно е, че въпреки фалстарта на дистанционните уроци в редица училища от министерствата най-сериозно са се харесали действията на това на образованието - 86% одобрение.


Действията на Мутафчийски са по-одобрявани от тези на Борисов
Сериозна подкрепа има и за свършеното от МВР (80%) и Министерството на здравеопазването (83%).
Сред ангажираните със справянето с кризата публични личности най-сериозно одобрение има на работа на ръководителят на Националния оперативен щаб - 89%. Действията на премиера се харесват на 73 на сто от анкетираните.


"Галъп": В паника са 22% от българите, 89 на сто одобряват действията на Мутафчийски


Работата на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов се подкрепят от около половината запитани. От ангажираните със справяне с кризата съсловия лекарите получават 91% одобрение, а учителите 87%.


22% са паникьосани


Реакциите на хората на самата епидемия могат да се обобщят в три групи, като най-много са разтревожените (64%), паникьосалите се са 22 на сто, а 12% все още са спокойни.


Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. Над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.


За 64 на сто вирусът е лабораторно създаден


За 64% от анкетираните коронавирусът е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.


"Галъп": В паника са 22% от българите, 89 на сто одобряват действията на Мутафчийски


Проучването показва, че хората масово вземат мерки против епидемията - практически всички твърдят, че си мият по-често ръцете, 80% ползват дезинфектанти, 90% са ограничили личните си гостувания, но едва 5% разчитат на предпазни маски.


Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88% и 94% одобряват забраната на всички публични събирания, затварянето на границите за чужденци, забраната българите да пътуват в чужбина.


Общественото мнение обаче е разделено по отношение на забраната да се пътува от град в град (56% за срещу 40% против), въвеждането на вечерен час (59% за срещу 39% против).


Опасения за икономически проблеми


Първоначалните масови опасения, че в България ще свършат храните и лекарствата, са по-слабо изразени (13% до 27%). За сметка на това в масовата психика възникват тревоги за икономическите последици от епидемията - хората се опасяват, че ще загубят работа (20%), няма да могат да си плащат кредитите (29%) и няма да могат да покриват битовите сметки (38%).


"Галъп": В паника са 22% от българите, 89 на сто одобряват действията на Мутафчийски


На въпроса "Кой модел на борба с вируса смятат за най-правилен" 42 процента приемат ограничителния, използван в Европа, 30 на сто за репресивния (китайски), а 23% за свободния (шведски).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK