Кой кой е в медицинския "мозъчен тръст"

Медицинският съвет ще дава брифинги в Министерски съвет два пъти седмично

© Правителствена информационна пресслужба

Медицинският съвет ще дава брифинги в Министерски съвет два пъти седмичноМозъчен тръст", който да помага на министрите и щаба. Така премиерът Бойко Борисов нарича медицинския съвет, който беше създаден в последните три дни след негова среща в неделя (22 март) с проф. Коста Костов, който по-рано през деня даде тв интервю в Би Ти Ви. Министър-предсадателят обясни на брифинг във вторник (24 март), че казано "по-просто", това е "помощен орган".


И в поредната си едночасова изява, фокус на която бяха парите за бизнеса и други нужди в кризата, Борисов обаче каза и защо според него е създаден съветът. "Ако докторите и лекарите спорят по дадена тема -


по-добре да спорят тука в Министерски съвет, отколкото в студиата по телевизии и радиа
Премиерът разви теза, че и медицинските експерти, както учени, адвокати, спортисти - всеки е прав за себе си, и продължи със сравнения, че ако трябва да се каже на Меси или на Роналдо е по-правилна играта, също ще настане спор сред футболните коментатори.


Още с първата си изява по-рано във вторник съветът препоръча масово тестване за коронавирус, което е обратно на тезата на кризисния щаб. Борисов се опита да лавира между двата органа, като заяви, че "щабът се справя перфектно, нямам една забележка към тях" и че щом българите се шегуват с неговия председател ген. Венцислав Мутафчийски, значи е "значим човек".


Премиерът каза, че има спор по тестовете, но нека лекарите да спорят в Министерски съвет, и че ще осигури достъп и до чужди мнения. Той потвърди, че България е поръчала над 1 млн. теста в общата европейска поръчка.


Медицинският съвет трябва да създаде алгоритми за тестване на хора със съмнение за коронавирус и техните контактни лица, както и напътствия за лечението на болните, обясни на представянето проф. Коста Костов, който е и председател на съвета. Голямата част от състава на медицинския съвет наистина са специалисти, които често коментират в медиите различни казуси, те са активни и в социалните мрежи и имат и различни от официалните позиции за здравната система, а сега и за прилаганите мерки.


"Дневник" представя накратко екипа на проф. Коста Костов. Той каза, че сам е избрал тези петнайсет души:


проф. Коста Костов

© Дневник

проф. Коста Костов


Проф. Коста Костов е пулмолог, професор по белодробни болести, бил е национален консултант по тази специалност. В момента работи в болница "Света Анна" (известна като "Окръжна") в София. Издава списание за респираторна медицина "INSPIRO".


На 18 март проф. Коста Костов публикува във Фейсбук възмущението си от предложените и впоследствие отпаднали санкции за медици, ако откажат да помогнат на пациент, заразен с коронавирус. В съобщението си белодробният специалист нарече депутатите "някакви мишоци, надничащи от дупките си". Четири дни по-късно проф. Костов беше на среща с премиера Бойко Борисов. Днес при представянето на екипа си Костов каза: "Влизаме в този съвет и ще излезем от него като лекари".


Интервю с проф. Коста Костов за ефекта от мръсния въздух четете тук.


проф. Радка Аргирова

© Дневник

проф. Радка Аргирова


Проф. Радка Аргирова е клиничен вирусолог в "Токуда". Тя е лектор в специализирани курсове по ваксини, ХИВ и СПИН, профилактика и терапия на вирусните инфекции и репликация на вирусите.


Коментар на проф. Радка Аргирова как се задържа коронавирусът върху повърхности, гледайте тук.


проф. Галина Кирова

© Дневник

проф. Галина Кирова


Проф. Галина Кирова е началник на клиниката по образна диагностика в "Токуда". Специализирала е в Университетските болници в Упсала, Швеция; Гент, Белгия; Бордо, Франция и Онкологичния център в Марсилия, Франция.


Проф. Савелина Поповска

© Дневник

Проф. Савелина Поповска


Проф. Савелина Поповска е патолог, работи в катедра "Патоанатомия" в Медицински университет - Плевен. Тя е национален консултант по патология.


д-р Мария Петрова

© Дневник

д-р Мария Петрова


Д-р Мария Петрова е адвокат, специализирана е в медицинските правни въпроси и има кантора. Тя е член е на Световната асоциация по медицинско право. Петрова каза, че ще изготви правилник за работа на медицинския съвет.


д-р Цветеслава Гълъбова

© Дневник

д-р Цветеслава Гълъбова


Д-р Цветеслава Гълъбова е психиатър, директор на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" в град Нови Искър. Тя каза, че нейни колеги разработват алгоритъм, с който разтревожените от симптоми да си помогнат сами, преди да стигнат до специалист. Д-р Гълъбова ще помисли и какво може да се направи и за медицинските специалисти, за да не стигнат до "синдрома на професионалното изпепеляване" (на англ. burnout).


доц. Атанас Мангъров

© Дневник

доц. Атанас Мангъров


Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и педиатър, началник на клиниката по детски инфекциозни болести в Инфекциозната болница в София. Той е сред специалистите, които най-често коментират заразни болести (и преди коронавируса). Откакто COVID-19 е сред най-важните теми и в България, доц. Мангъров открито е критикувал подхода на националния щаб.


Интервю с доц. Мангъров, в който коментира мерките - тук и тук.


доц. Васил Велчев

© Дневник

доц. Васил Велчев


Доц. Васил Велчев е кардиолог в болница "Света Анна" и е председател на Българското дружество по инвазивна кардиология.


доц. Любомир Киров

© Дневник

доц. Любомир Киров


Доц. Любомир Киров е общопрактикуващ лекар и преподавал по обща медицина към Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"


проф. Георги Момеков

© Дневник

проф. Георги Момеков


Проф. Георги Момеков е фармаколог и преподавател в катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичния факултет на Медицински университет - София. На 20 март в ефира на БНТ той каза, че "едва ли точно хининът ще ни спаси" по повод лечението на коронавиурс. Медикаментът се коментира активно в публичното пространство, след като бизнесменът Кирил Домусчиев, който е заразен с коронавирус, каза, че се лекува с лекарство от групата на хинините. На следващия ден министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани износа на лекарства на хининова основа, a Кирил Домусчиев обяви, че ще направи дарение от медикамента.


Интервю с проф. Момеков прочетете тук


д-р Валентин Павлов

© Дневник

д-р Валентин Павлов


Д-р Валентин Павлов е стоматолог, бивш депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на Български зъболекарски съюз. Срещу него се води дело за причиняване на смъртта на 14-годишен пациент по непредпазливост. Само преди 4 месеца, в началото на ноември 2019 г., той бе оправдан на втора инстанция в Софийския апелативен съд, а делото срещу него все още не е приключило окончателно. По време на брифинга, на който проф. Костов представи участниците в медицинския съвет, председателят каза, че се интересува от професионализма на д-р Валентин Павлов. Пулмологът подчерта, че и той самият "не е идеален".


Още за присъдата четете тук


проф. Николай Младенов

© Дневник

проф. Николай Младенов


Проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи в "Токуда". Той е главен координатор на експертния съвет по "Спешна медицина" към министерството на здравеопазването.


Той е един от първите повикани лекари от София, които заминават по спешност за летището в Бургас два часа след взривяването на пълния с израелски туристи автобус през юли 2012г. Той се занимава с теория и практика на терористичните атаки и методите за реакция на медиците при атентати и масови бедствия. Разработва и възможностите за прогнозиране на броя жертви в зависимост от ударната вълна.


Интервю от 2012 г. с Младенов за действията в такива ситуации - тук.


доц. Росен Калпачки

© Дневник

доц. Росен Калпачки


Доц. Росен Калпачки е началник на клиниката по нервни болести в болница "Св. Анна".


д-р Александър Симидчиев

© Дневник

д-р Александър Симидчиев


Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, завежда отделение за функционална диагностика към МВР болница. Той е председател на управителния съвет на сдружение "Въздух за здраве". Симидчиев е член на Българското дружество по белодробни болести и бивш директор на отдел в GlaxoSmithKline - Kанадa. Създател е и на първия в страната уеббазиран курс по "Дигитална медицина".


д-р Бойко Пенков

© Дневник

д-р Бойко Пенков


Д-р Бойко Пенков е зам.-министър на здравеопазването. Той е свързващо звено между медицинския съвет и Министерството на здравеопазването. Бил е управител на НЗОК. В три кабинета на различни министри на здравеопазването е техен заместник.


Константин Вълков

© Дневник

Константин Вълков


Константин Вълков е програмен директор на "Дарик радио", автор на проекта "Най-добрите лекари" и ще направи профил на медицинския съвет във "Фейсбук".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2308 Весело

  "Константин Вълков е програмен директор на "Дарик радио", автор на проекта "Най-добрите лекари" и ще направи профил на медицинския съвет във "Фейсбук"."

  :-)

  I Want To Believe
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  По времето на академик Малеев, Тошовия роднина, знаехме, че професорите рядко са лекари. Сега как е, не знам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Тя каза, че нейни колеги разработват алгоритъм - с който разтревожените от симптоми да си помогнат сами преди да стигнат до специалист

  (Интубирай се сам)

  Откакто COVID-19 е сред най-важните теми и в България, доц. Мангъров открито е критикувал подхода на националния щаб.

  (Доколкото разбрах, той е за много и по-несигурни тестове, а щабът -- за по-малко, но по-сирурни)


  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не е важно кой кой е. А кой за какво е там и какво може да свърши.

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Боко не знае какво да прави и се чуди как да създаде корективи

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Съжалявам. Не разбирам защо е необходим този симпозиум. Предпочитам от едно място да идват нарежданията и да имат лице.
  А така е малко: "циркът си замина, клоуните останаха".

 7. 7 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Колкото повече, толкова повече, казал Мечо Пух и..........

 8. 8 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Колкото повече, толкова повече, казал Мечо Пух и..........

 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":

  И аз това си помислих. Малко е излишен този мозъчен тръст. Много баби......

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  По времето на академик Малеев, Тошовия роднина, знаехме, че професорите рядко са лекари. Сега как е, не знам.
  —цитат от коментар 2 на Един вампир броди из Европа


  Не знам какво оте знаели , но академик Малеев беше добър ЛЕКАР , но изключително груб , самовлюбен и понякога дори невъзпитан - както към колегите си , така и към пациентите . Знам го защото съм бил на стаж при него ! Някои от останалите по негово време "професори " сигурно са били "конюнктурни парвенюта " , станали ПРОФЕСОРИ по втория начин - поради партийна принадлежност ....и вярност към БКП!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Една преконференция беше достатъчна, за да се провалят! Да провалят и доверието, изгпаждано толкова трудно от Генерал Мутафчийски и доц. Кънчев. Назобани академични мишоци. С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ЕДИН - ГАРАНТИРАН ПРЕСТЪПНИК - ВАЛЕНТИН ПАВЛОВ, 2 ВИСЯЩИ ДЕЛА ЗА УВРЕЖДАНЕ НА ДЕЦА, ЕДНОТО - ЗА СМЪРТ!
  Борисов, подложиха ти динена кора - ти им казваш "мозъчен тръст" ,те 2 изречения на кръст не могат да свържат. А зъбарят - подсъдим!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Еми Баце да събере мозъчен тръст от форума.
  Тука са все умници дето ша преборят вируса са отрицателно време...

 15. 15 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Ако не друго, от този медицински "мозъчен тръст" още с първото си предложение уцелиха най-добрата мярка срещу COVID-19, от всички прилагани към момента в света - масово тестване и проследяване. Няма по-добра мярка за ограничаване на вируса. Всичко останало в най-добрият случай ще забави, но няма да спре вируса. Ако на някой не му се вярва, нека се поинтересува, как се развива ситуацията в Южна Корея - страната, която имаше най-много потвърдени случаи на COVID-19 след Китай до преди 3 седмици и коята не затваря градове, магистрали, а камо ли цялата държава, но тества в индустриален мащаб. Само за илюстрация. Всеки там може да се тества по собствено желание и това може да се случи без да слиза от колата си в Drive-in лаборатории. Масово тестване и карантиниране на заболели и контактни - това работи много повече от бариери по пътищата. Вярно е, че бързите тестове не са толкова точни, но са по-точни от никакви тестове. Вярно е, че ранно взетите мерки от правителството ни печелят време, но няма полза от печелене на време, ако не започнем да се борим активно да ограничим разпространението на вируса. Говорете за това. На следващата пресконференция на щаба ги питайте, колко теста се правят дневно на 1 мил. души население в България и колко в Ю. Корея. Трябва да се тества масово сега. Всяко забавяне ни доближава до сценария на Италия и ни отдалечава от надеждата да минимизираме щетите и жертвите на вируса.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 16. 16 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Генерал Мутафчийски се справя достатъчно добре. Тази група трябва да е на негово подчинение и него да съветва, а не да си развява коня по медиите.

 17. 17 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Какви снимки сте подбрали на някои, мале, мале...

 18. 18 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Иначе, екипът изглежда ок като цяло. Да се надяваме, че заедно ще свършат добра работа!

 19. 19 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#16] от "911":

  Ама те се готвят да го оценяват и контролират......................Боже, опази ни от тези мишки!

 20. 20 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Като изключим този

  Д-р Валентин Павлов е стоматолог, бивш депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на Български зъболекарски съюз. Срещу него се води дело за причиняване на смъртта на 14-годишен пациент по непредпазливост. Само преди 4 месеца, в началото на ноември 2019 г., той бе оправдан на втора инстанция в Софийския апелативен съд, а делото срещу него все още не е приключило окончателно. По време на брифинга, на който проф. Костов представи участниците в медицинския съвет, председателят каза, че се интересува от професионализма на д-р Валентин Павлов.

  Изобщо не знам какво прави вътре! Това е изключително безотговорен тип, който практикуваше, докато му бяха отнети правата! Знам, защото му бях пациент, макар да не знаех при кого точно отивам, и останах изумена! Изключително арогантен, нетърпящ критика, меркантилен и очевидно връзкар, който ще използва положението, за да трупа още пари и контакти, нямайте илюзии!

 21. 21 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 790 Неутрално

  "По време на брифинга, на който проф. Костов представи участниците в медицинския съвет, председателят каза, че се интересува от професионализма на д-р Валентин Павлов. Пулмологът подчерта, че и той самият "не е идеален""

  За професор Костов досега имах високо мнение, но ето че и той се оказа тщестлавен и безпринципен тип, който иначе обича да чете морал на другите, когато има личен интерес! Тази история мирише на непотизъм отвсякъде. Но нищо... всеки ще си плати рано или късно.

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Ето една статия от проф.Костов, специалист по белодробните заболявания, точно там атакува коронавируса.

  https://trafficnews.bg/zdrave/izvestniiat-pulmolog-prof-kostov-mashtaben-analiz-i-172781/

  И си помислете, може ли ХИРУРГА Мутафчийски да напише нещо подобно? А си спомнете също "революционните" му изказвания "Коронавируса е по-безобиден от сезонният грип. Маските не помагат нищо, те са само за успокоение". Може ли човек с такава "компетентност" да води борбата с вирусна епидемия, колко верни ще са решенията му?

  И впрочем менте премиера Борисов да вземе просто да изпълни приетият още 2006г Национален план за борба с епидемиите. Там всичко е подробно описано, включително структурите и задълженията им. Не хаотично да скалъпва щабове за нещо от което съвсем очевидно и той нищо не разбира.

  https://czpz.org/society/12334-2020-03-22-06-15-39?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Интересна би била и тема "Кой кой е в журналистиката" .... Тезата наложена през "коментари " ще е същата.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  !!!!!!------- ..... Бойко..."мозъчен тръст" и щабове разни да кажат колко апарати за изкуствена вентилация имаме ?????? за да са сигурни хората в "навременността" на мерките....... Колко души се падат на апарат?и в кои болници..... Цял ден в България се говорят дивотии...... В САЩ, това е тема номер 1 ......в България ще разберем ли?......По данни на New York Times, в болниците в САЩ има около 160000 апарати за изкуствена вентилация и още 12,7 хиляди в националният резерв на САЩ...... Илон Мъск ... още 1200 е предоставил на Калифорния....чакат се още 4800 от Китай ======== ++ ? И при тея количества пак "изтръпнаха" в Америка .......Преди 45 минути: https://www.foxnews.com/politics/trump-cites-report-cuomo-passed-on-chance-to-buy-16000-ventilators-in-2015

 25. 25 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Доц.Мангъров кипял от завист, че не бил в щаба и го играел контра. Е, вече и той е в мрежа. Да го видим.

 26. 26 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 851 Любопитно

  Тоя Медицински "Мозъчен Тръст", нещо като Медицински Синод ли е?

 27. 27 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#23] от "дерибеев":


  Интересна би била и тема "Кой кой е в журналистиката" .... Тезата наложена през "коментари " ще е същата.
  —цитат от коментар 23 на дерибеев


  "Кой кой е в журналистиката" ...???

  Същото като "кой, кой е във Форума!"
  Всеки с претенцията, че е по-по-най!

 28. 28 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Каква работа имат в този щаб специалистът по Образна диагностика, Патоанатом, Стоматолог и като капак Д-р Пенков и някакъв радиоводещ?!
  За тестовете съм съгласен. Но при екстрена ситуация даправиш няколко щаба е ГЛУПОСТ! Ще изгубят сума ти време в говорене вместо за полезна работа.
  Някой може ли да каже тези симпатяги безвъзмездно ли работят или това е поредната хранилка?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Една преконференция беше достатъчна, за да се провалят! Да провалят и доверието, изгпаждано толкова трудно от Генерал Мутафчийски и доц. Кънчев.
  —цитат от коментар 12 на victor_victim


  Доверие в какво, в това че коронавируса е по-безобиден от сезонен грип? Ама вярно идиотите в България са 80%. Поправка, 89% са, толкова са феновете на Мутафчийски.

  https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/prof-mutafchijski-novata-valna-ot-grip-tip-b-e-po-opasna-ot-koronavirusa.html
  Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

  Съвсем скоро кръв ще пикаете фенчета на Мутафчийски, като почнат да излизат резултатите от масовите тестове и лъсне колко заразени сте крили.

  А дотогава си помислете върху следните числа на заразените в сходни с нашите по брой население страни в ЕС: Белгия - 11млн/4269 болни; Швеция - 10млн/2286 болни, Португалия - 10млн/2362 болни; Швеция - 10млн/2286 болни; Австрия - 9млн/5283 болни; Дания - 6млн/1713 болни ; Норвегия - 5.5млн/2779 болни.

  Мислите ли, че медицинската система на България е толкова великолепна, че с нейните 218 болни да е 10-20 ПЪТИ по-добра от тези много по-добре развити и по-богати от нас държави? Или обяснението е, че нашите просто НАГЛО ЛЪЖАТ? Нагло и съзнателно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на dirbg
  dirbg
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Не мисля, че има сериозен учен, който да твърди, че масовото тестване е излишно. Просто държавата не можеше да намери тестове и някой трябваше да я прикрива. Надявам се това да се е случило, а не някой действително да е заблудил генерала, а и той да се е вързал. С вкарването на медицински съвет, който да натисне за тестове едновременно се подкопава генерала и се афишира намирането на тестовете, като успех на правителството.

 31. 31 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 284 Весело

  Абе, виждам в "мозъчния тръст" голям почитател на "стадния имунитет":

  Доц. Мангъров: Карантината в Банско е безсмислена, трябва "стаден имунитет"

  Еми нека доцента и всичките му последователи да идат в Банско, да се заразят и после да запеят с него като "Черно фередже":

  "Ние сме овце. Беее..
  Кротко си пасем. Беееее

  Аз съм стар овен. Бееее
  Блейте всички с мен. Беееееее

  Утре ще ми теглят ножа
  за да вземат мойта кожа
  Бееееее Бееееееееееееееееее

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Каква работа имат в този щаб специалистът по Образна диагностика, Патоанатом, Стоматолог и като капак Д-р Пенков и някакъв радиоводещ?
  —цитат от коментар 28 на haq30626233


  Образната диагностика е от изключително значение. Чак когато въведоха компютърната томография китайците почнаха да имат точна диагностика, дори любимите на Мутафчийски PRC тестове дават доста неопределени резултати, спомнете си колко пъти дублираните тестове се различаваха. Коронавируса поразява белият дроб и това се вижда с образната диагностика.

  Патоанатом ясно, накрая ги режат. Стоматолозите са едни от най-застрашените макар че тях ги заобикалят, пациента им диша право в лицето и бъркат в заразеното, редно е да имат представител който да знае спецификата им. Радиоводещият ясно, някой трябва да движи информационната дейност постоянно. Не като Мутафчийски да цъфне колкото да каже колко са новите заразени.

  По-добре добри специалисти в конкретните области които да работят в областта на компетентността си. Отколкото пенкилер ментето Мутафчийски който непрекъснато бълва невъобразими глупости.

  Въобще не мога да разбера какво прави ХИРУРГ начело на този щаб? Той дори за аутопсия да прави не става, това си е отделна специалност.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 284 Неутрално

  само да дам линка:

  https://www.youtube.com/watch?v=IBR6xgzsKOc

  До коментар [#31] от "dantscheff":

 34. 34 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#32] от "Fred":

  Господине, Вие лекар ли сте?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 35. 35 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Явно нещата са пред изтърване и от няма и къде извикаха компетентните професионалисти да ги съветват.

  Не казвам, че Мутафчийски е некомпетентен, просто е хирург и малко или много политическо лице.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 36. 36 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мавродинов":

  Едва ли е завист. Нормално е да е раздразнен от липсата на интерес към експертизата му, докато хирург държи волана. Мненията на българските светила в областта научавахме само през медиите, премиерът сигурно и той. Добър ход е този съвет и първата препоръка е от решаващо значение.

 37. 37 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#31] от "dantscheff":

  Мутафчийски пък беше от партията на лекия грип. Нека се развиват хората.

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Не мисля, че има сериозен учен, който да твърди, че масовото тестване е излишно. Просто държавата не можеше да намери тестове и някой трябваше да я прикрива. Надявам се това да се е случило, а не някой действително да е заблудил генерала, а и той да се е вързал.
  —цитат от коментар 30 на dirbg


  Ако не са можели да купят да кажат. Но ББ е попитал Мутафчийски за тези тестове и той му е казал, че те са грешни, за нищо не стават и ако някой иска да ги прилага значи е внесъл много от тях и иска да ги пробута. Което се потвърждава и от упоритата му съпротива след това. Така че хипотезата "Искахме ама ги нямаше" отпада, съвсем съзнателно Мутафчийски е спирал употребата им. Ето тук в края на статията за първи път прочетох за тези бързи тестове и че вече ги има в България.

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8285700

  Аз вече си казах хипотезите за това поведение на Мутафчийски: 1. Некомпетентен 2. Корумпиран, лобира за скъпите с цел източване. 3. Крие истината за броят заразени които с масовите тестове ще са много повече 4. Всичко заедно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Мутафчийски засенчи Баце по рейтинг и башбаканина реши да му свие перките.

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#32] от "Fred":Господине, Вие лекар ли сте?
  —цитат от коментар 34 на haq30626233


  Лекар ли трябва да си, за да разбереш, че човек който смята короновируса за по-безопасен от грипа е напълно некомпетентен? Нещо повече, явно безотгонорен което е крайно опасно когато му е дадена власт.

  И бъдете добър да обсъждате аргументите ми, не личността ми. Прехвърлянето на спора от аргументи към личности е отдавна познат метод описан в наръчниците по манипулация. И признак на липса на аргументи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Павлов и Пенков - не.
  Адвокатаката и журналиста - WTF ???
  Това медицински съвет ли е или обществен?

 42. 42 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Еми Баце да събере мозъчен тръст от форума.Тука са все умници дето ша преборят вируса са отрицателно време...
  —цитат от коментар 14 на palav_nik


  +++++++
  Абсолютно. На първо място да вземе специалиста по всичко Тайпи.

 43. 43 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Боже, как ги избирате тези бе?>?
  Мангъров е хипер некадърник, комплексар и много злобно човеченце.
  Нямам думи.

 44. 44 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Дневник, по повод рекламата, под която умишлено няма секция за коментари - вместо да оплаквате, че новият самсунг не поддържа 5G честоти, защото нямаме мрежа, по-добре се разровете какво причинява 5G мрежата и какво правят китайците покрай така неочакванато им помощ за Италия именно в областта, където тази мрежа беше първо инсталирана в Италия.

  Започвайте отсега да подтогвяте публиката, че ако ни стоварят и този радиационен кошмар, който наред със здравословните проблеми ще ни докара и политически, тогава коронавирусът ще ни стори действително като настинка.

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Герберските калинки начело с Главната Калинка Мутафчийски съвсем скоро ще лъснат. И ще операт пешкира, защото ББ се усети какво става и хитро си сложи тенекията на задника - 1 милион бързи теста НО в поръчката до ЕС.

  Т.е. експертите на ЕС ще ги избират и сертифицират. Да го видя тогава калинката Мутафчийски ще има ли смелостта да се опъне на експертите на ЕС и с какви аргументи, те от пагони не се плашат.

  А дотогава полеви експеримент за ефекта от масовото тестване:

  https://czpz.org/treatment/medicine-science/12329-2020-03-21-13-19-24
  В един италиански град показахме, че масово изследване може да изкорени коронавируса

  През последните две седмици обещаващо пилотно проучване тук даде резултати, които може да са поучителни за други страни, които се опитват да контролират коронавирус.

  Започвайки на 6 март, заедно с изследователи от университета в Падуа и Червения кръст, тествахме всички жители на Во, град с 3000 жители близо до Венеция - включително и тези, които не са имали симптоми. Това ни позволи да карантираме хората, преди те да покажат признаци на инфекция и да спрем по-нататъшното разпространение на коронавирус.

  По този начин премахнахме коронавирус за по-малко от 14 дни.
  Въпреки че смятаме, че е твърде късно да се приложи този подход в град като Милано, където инфекциите са извън контрол, все още може да има време да се направи това На други места, преди кризата да се задълбочи още повече: Правителството може да идентифицира и изолира клъстери , да постави под карантина всички засегнати, да проследи скорошните им контакти и да ги постави под карантина и изолация също - независимо дали са имали симптоми или не.
  —цитат от коментар 0 на Масово тестване

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  За фатмаците се задават лоши дни, времето когато ги смятаха за решение отлита.

  https://czpz.org/society/prophylaxis/12302-2020-03-19-11-12-42
  СЗО: Тествайте, тествайте, тествайте!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  https://czpz.org/society/prophylaxis/12313-2020-03-20-07-03-35
  Уроци от Южна Корея: Бързи, лесни тестове и мониторинг

  https://czpz.org/treatment/professionals/12240-pcr
  Да правиш скрининг с PCR е все едно да гърмиш муха с танк

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  И отново за лъжите на неграмотната герберска калинка Мутафчийски: да прочете например тази листовка.

  https://czpz.org/images/stories/pdf/c-112_coronavirus_fingertip.pdf

  И най-после да даде линк откъде е взел тази информация за 20% грешни резултати! Достатъчно много грандиозни глупости изговори досега за да вярваме сляпо на думите му.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Разделяй и владей, стар изпитан метод. Ганьо видя, че рейтинга на оперетния генерал се вдигна до небесата, дори започна да се шегува с това и реши да вклини един треска в средата.
  И какво се получи, типично по цоцалистически - имаме повече доктори началници, отколкото пациенти.

 50. 50 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fred":

  "https://czpz.org/treatment/professionals/12240-pcr
  Да правиш скрининг с PCR е все едно да гърмиш муха с танк"

  Престанете да разпространявате бълнуванията на този неграмотен доктор.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 51. 51 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 539 Неутрално

  И отново за лъжите на неграмотната герберска калинка Мутафчийски: да прочете например тази листовка. https://czpz.org/images/stories/pdf/c-112_coronavirus_fingertip.pdf И най-после да даде линк откъде е взел тази информация за 20% грешни резултати! Достатъчно много грандиозни глупости изговори досега за да вярваме сляпо на думите му.
  —цитат от коментар 48 на Fred


  вчера слушах 2ма американски професори по вируси - и двамата казаха, че бързите тестове, дори най-добрите от тях, дават над 10% грешка, което приложено към безсимтмни ще има много вреден ефект - бързи тестове имат смисъл в много тесни ситуации, например в началото на епидемия, после масовото тестване става само и единствено доста мръсен и вреден бизнес

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 52. 52 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "hhhuuunnnn":

  "вчера слушах 2ма американски професори по вируси - и двамата казаха, че бързите тестове, дори най-добрите от тях, дават над 10% грешка, което приложено към безсимтмни ще има много вреден ефект"

  Въпросът е дали дават false positive или false negative грешки. False positive (т.е. казва че пациентът има вируса, докато той го няма) не са много вредни, просто правиш на всички дали положителен резултат ПВР тест.

  Според линка на Фред, обаче, тестовете дават false negative грешки.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 53. 53 Профил на Egocentric Eccentric
  Egocentric Eccentric
  Рейтинг: 40 Любопитно

  Оняден по Дарик, Мангъров удари тъпомера с твърдението, че в Ухан спрял вируса не заради локдауна, а понеже повечето население там го е преболедувало и е изграден стаден имунитет вече. Мерките, които били взели там не били чак толкова важни. Ще ми се да каже от къде ги вади тези данни.

  Do not ask WHY If you don't want to DIE Do like your TOLD If you want to get OLD
 54. 54 Профил на Идиотставрев
  Идиотставрев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#52] от "⎮":

  false negative дават. От това, което и аз чувам.

 55. 55 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 15 Неутрално

  [quote#51:"hhhuuunnnn"][/quote]

  Проблемът е не толкова в грешката, колкото, че тези бързи тестове не хващат в начален стадии кой е заразен и кой не. Тестваният ако не в 2-ри ден този бърз тест ще е отрицателен, ма к;во праим след това?

 56. 56 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Мчи няма ко да кажа. Заглавието на тази сбирщина обаче вместо мозъчен тръст, да се счита във втората част - недостатъчност, бъг, инсулт или нещо такова, т.е. нямам против мозъчен да остане, ама нататък трябва да е по-адекватно на компанията.

 57. 57 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":И аз това си помислих. Малко е излишен този мозъчен тръст. Много баби......
  —цитат от коментар 9 на nema_labavo


  Повелителят на маркучите допуска формално специалисти да изказват компетентно мнение. На фона на калинковата лумпениада, този съвет изглежда неестествено в твоите очи. Вероятно си привърженик на едноличното вземане на решение. Поне за мен е малко неуважително е да сравняваш изявени специалисти с много баби, но може и да греша. Многото баби е синоним на многото калинки, заради които след 12 години в ЕС сме на дъното на всички възможни престижни класации. Опасявам се, че медицинският "мозъчен тръст" ще бъде унизен както мозъчния тръст от БАН, чиято задача беше да докаже с наукообразни фокуси необходимостта от строежа на нова ядрена мощност.

 58. 58 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Дали бързите тестове дават 10% грешка има значение само ако ги сравняваме с други, по-точни тестове. Същото се отнася и за това, дали "хващат" вируса на по-ранен или на по-късен етап от референтния тест. Само че, в нашия случай говорим за това, дали едни хора ще бъдат тествани или няма да бъдат тествани. Идеята е, че ако се правят много тестове, дори част от тях да са фалшиво негативни, все някаква част ще бъдат вярно позитивни, което означава, че ще сме отклили носители на вируса, които иначе нямаше да бъдат тествани и съответно нямаше да бъдат открити изобщо или биха били открити на по-късен етап, увеличавайки възможността да разпространяват заразата. Затова е важно да се тества много. Ако имаме достатъчно референтни тестове, би могло да се тества и с тях, но ако не разполагаме с такива, трябва да тестваме, с каквото има. В настоящия момент е важно да откриваме много вирусоносители. За целта трябва да правим хиляди тестове дневно, а не стотици. Дори и една част от заболелите да не бъдат установени, заради неточността на бързите тестове, те не биха били установени и в случай, че изобщо не тестваме тези хиляди хора дневно. Истината е, че всеки ден, в който откриваме малко заразени не е добър ден, защото това е ден, в който много заразени са останали неоткрити и продължават да разнасят вируса. Пак да напомня, че в Италия, примерно, официално бройката също беше малка първоначално и изведнъж започна да расте главоломно, защото беше пропиляно ценно време, в което не се изследваше масово. Сега изследват много, но вече няма как да проследят толкова много случаи. Мерките, които в България бяха взети на по-ранен етап от други страни ни дават време за реакция, а ние го пилеем в спорове, колко са точни едни тестове или други. Аз съм ОК да не използваме бързи тестове, ако всеки ден от утре се правят 10 000 PCR теста дневно. Ако пък това е твърде скъпо, тямаме достатъчно такива тестове или каквото и да е друго, то всеки тест е по-добър от липсата на тест. Няма друга мярка за борба с вируса освен масовото тестване.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 59. 59 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":
  До коментар [#9] от "nema_labavo":

  Е, тиквата си го каза. "По-добре да спорят в министерски съвет, отколкото да му клатят стабилността по ТВ студията. (Нещо като "защо не седнете по на ракийка с министъра и да се разберете, вместо да ходите по съдилища"!?!)
  Цървулът си е цървул. Кундур няма как да стане.


 60. 60 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#24] от "MPetr":

  О, да, ние винаги се мерим с най-големите! В Калифорния толкова апарати, Мъск ще купи още толкова...Германия така, Франция - еди как си! В един стар виц се казваше:"Само да не изпреварим американците, че ще ни видят голите зад...ци!" Интересувате ли се от бройката апарати в Гърция, Северна Македония, Сърбия или Словения? И дадохте ли 10 лева дарение да помогнете за доставка на повече тестове и апарати? Най-вероятно не!

 61. 61 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ОК, титли колкото щеш. Какъв е реалният принос от тях - това ще е важното.

 62. 62 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 283 Разстроено

  Мозъчния тръст се напива с уиски в сарайте си и се тресе , тези на картинката са бушони на бушоните...

  O sancta simplicita!
 63. 63 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Само откровен идиот/ а Баце е такъв / може да композира подобен " мозъчен тръст" и да го противопостави на щаба си. Господ да пази българите.

 64. 64 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Подсъдимия Павлов какво точно прави там . Отговор: В ролята си на патолог :))) , ако и останалите са от махалата. Сметай !

  agent
 65. 65 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Всеки вирусолог казва, че освен да преболедува 70 % от населението друг вариант няма, отворете държавата иначе до месец ще настане анархия, или това е великият нов световен ред? Как тънко ни го втъкнаха само, и пенсионерите ги затвориха, щото знаят че тия сериали са ги гледали и няма да слушат, колко още ще стоим с кафевите гащи в къщи, кога ще си признаем че сме идиоти и да продължим?

  всичко е суета, Боку ни обра
 66. 66 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 888 Любопитно

  браво, няма отявлени мутри и калинки, със сигурност гербавите няма да ги харесат

 67. 67 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Изключителни стойностни хора. Но е много тъпо да се прави като контра на Националния Оперативен Щаб. Личи желание на Бойко Борисов да приложи долните си номера от политикаата при лекарите - да ги противопостави и раздели. Тези хора трябва да са във щаба. Като участници или като експертен съвет, но в щаба, а не отделен.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 68. 68 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":
  Със сигурност предпочиташ, ако може, един путиноиден диктатор и другите да не си блъскат главите с управлението.
  Този център се създаде заради впечатлението, че щабът действа като орган на главния прокурор и правителството, а не на медицинската наука.

 69. 69 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Щом Мангъров е там съм спокоен.

 70. 70 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2312 Весело

  Единия да хванеш, другия да удариш... начело с Мишока, имащ вид на квартален пияница и скитник едновременно.
  Апропо, бившият депутат от т.н. РБ е оправдан в СГС от др. Калпакчиев, сещайте се защо и за убиеца Джок не питайте. Е, да на стола му не е сядало вашето дете. И дано никога не седне, защото като нищо ще го възнаградят за минали заслуги с възстановяване на правата.
  Колкото до Мангъров, освен че ръси на едро руска пропаганда, провалила се като методика във ВБ и широко разгласявана от медиите като най-правилната, така и не замълча. А трябваше, защото от вчера нататък само ще потъва и е късно да си изчисти името от политически заигравки с полу- и преиначени истини.
  И накрая за Борисов. Не само официализира т.н. медицинска, но иначе прикрита политическа опозиция, но и даде и трибуна, за да ги видят и да ги чуят всички... което значи, че ГИ УБИ.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 71. 71 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Почнах да стоплям играта на Борисов. Голям селски хитрец е, винаги залага на два коня. Има двама дядовци -един комунист и един убит от комунистите и вади според случая който му отърва. Ето това е ролята на тоя мозъчен тЛъст - да е опозиция на щаба за да може Бойко да се измъкне от всякаква отговорност. Утре ако някой критикува щаба, Бойко ще каже "ама то аз нямам общо ето аз създадох мозъчен тЛъст, който ги каза тия неща"

 72. 72 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Почнах да стоплям играта на Борисов. Голям селски хитрец е, винаги залага на два коня. Има двама дядовци -един комунист и един убит от комунистите и вади според случая който му отърва. Ето това е ролята на тоя мозъчен тЛъст - да е опозиция на щаба за да може Бойко да се измъкне от всякаква отговорност. Утре ако някой критикува щаба, Бойко ще каже "ама то аз нямам общо ето аз създадох мозъчен тЛъст, който ги каза тия неща"
  —цитат от коментар 71 на uq


  Не си стоплил твърде, ама карай да върви. Мозъчният тръст няма правомощия, нито пари. Никакви. Те вършат това, което вършеха и досега - да критикуват щаба и да дават съвети, тоест да правят сметката без кръчмаря, защото решенията по закон и по право се вземат от министър-председателя, съответно от министъра на здравето със съгласието на министър-председателя. В щаба и в съвета нали са само специалисти? Нали за тях настоявахте? Е, сега ги имате "по телевизора". Радвайте им се, че сега имат възможност да са "колективни органи", чиито решения никога не зависят от мнението само на един човек... колкото и да е голямо егото му.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 73. 73 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2312 Весело

  Понеже тук някои припомниха селския хитрец бай Тодар, хрумна ми, че ковид-19 може да бъде сравнен само с перестройката, хаха... Едното е поврат, а другото - преврат. И двете засягат целия свят, нито едното може (-a) да бъде избегнато, а и срещу двете лекарство няма и се налагат политически решения.
  Както каза едно време нашият "пръв партиен и държавен ръководител": "...Че се поснижиме, да мине таа буря... ".
  Оказва се, като се замисля, че е най-правилната позиция в световен, не само в китайски мащаб, хахах...


  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 74. 74 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2312 Весело

  Хванахме те, Борисов, селски хитрецо!
  Ти така официализира и скритото оръжие на ДпС и техните другари в сянка, наименовани от Раданчо като "десни, гласували за Радев", нали?! Ти затва го "избра"!
  Днес като го гледаме тов. Президента ни се ще да повръщаме бавно и мъчително. А какви самолети вдигаше то-ой, какви книжлета затваряше в библиотеката, къв лост въртеше!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 75. 75 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Предполагам, че тука влизат едни от най-добрите лекари, с които България разполага.
  Недоумявам какво прави там един дентист с меко казано спорна репутация и някакъв си програмен директор на радио.

 76. 76 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Горе-долу представителите на фармацевтичните компании 😄! Нали това беше голотаж, сабират са гулямцити И ришават за голотаж 😄😄😄! И един с висящи дела зъболекар ! Само сестра Галева я няма!

  agent
 77. 77 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Ако на някой не му се вярва, нека се поинтересува, как се развива ситуацията в Южна Коре
  —цитат от коментар 15 на russian78


  Много хубаво предложение. А сега ти се поинтересувай какъв тест кит използват в Ю. Корея. Ами такъв, вътрешен, който те сами са си разработили и прозивели със зашеметяваща скорост. Успех с масовите тестове, до които има достъп България към момента.

  https://www.bioworld.com/articles/433783-south-korea-approves-first-four-covid-19-test-kits-under-urgent-use-license

 78. 78 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2312 Весело

  ...Само сестра Галева я няма!
  —цитат от коментар 76 на Ronald Reagan


  Ша доди. Тя е като форсмажор, като доди - не пита, ама поваля наред.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 79. 79 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#72] от "Дилема":

  Много си глупавичък за да коментираш какво аз съм стоплил. За Борисов никога не е имало значение кой какви правомощия има или кой взема решения и кой носи отговорността. Той е ОСЪДЕН за клевета. За него е важно да циркулират някакви неща по медиите и в обществото, които гербавите тролове да повтарят в несвяст докато целия овчи електорат не почне да им вярва и не пусне гласче

 80. 80 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred":

  Патоанатомът,стоматологът, журналистът, г-н Пенков и образната диагностика нищо не разбират от корона вирус. Няма какво да дадат като съвет. Адмирирам другите, понеже имат нужният капацитет. Ние сме като във биологична война - и трябва да се ръководи всичко единоначално от военен разбиращ от ОТМС /организация и тактика на медицинските служби за Ваше сведение/. ген. мутафчийски е бил в Афганистан където условията са като на война и има нужният опит. Трябва да го оставят да работи спокойно.
  Що се отнася до корона вирус и грип ще говорим след време като видим статистиките за заболеваемост и смъртност!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 81. 81 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fred": "Коронавируса е по-безобиден от сезонният грип. Маските не помагат нищо, те са само за успокоение".

  Ами и за двете е прав до сега-Само може да се подозира мащаба на епидемията , болниците в момента "лекуват" много от леките случаи заразени, смъртните случаи до сега бяха на хора с очевидно тежки съпътстващи заболявания. За маските, как си обяснявате че медицински работници масовосе заразяват- поне 6 % от първа линия а и много лични лекари - те със сигурност са носели някакви маски.
  Забележете, че все пак най-много натрупан опит с болни има във ВМА и Мутавчийски е в много добра позиция да знае какво а точната картина. Всички останали експертни мнения са добре дошли ,но е добре наистина да се представят след добро обмисляне и с ОТГОВОРНОСТ.

 82. 82 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 441 Неутрално

  А къде са в случая платените национални консултанти по различните медицински специалности и каква е тяхната функция в Държавата,за която получават хонорари?И защо е нужен такъв съвет с членове 60% от "Св.Анна"?Странна работа....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK