Кой кой е в медицинския "мозъчен тръст"

Медицинският съвет ще дава брифинги в Министерски съвет два пъти седмично

© Правителствена информационна пресслужба

Медицинският съвет ще дава брифинги в Министерски съвет два пъти седмичноМозъчен тръст", който да помага на министрите и щаба. Така премиерът Бойко Борисов нарича медицинския съвет, който беше създаден в последните три дни след негова среща в неделя (22 март) с проф. Коста Костов, който по-рано през деня даде тв интервю в Би Ти Ви. Министър-предсадателят обясни на брифинг във вторник (24 март), че казано "по-просто", това е "помощен орган".


И в поредната си едночасова изява, фокус на която бяха парите за бизнеса и други нужди в кризата, Борисов обаче каза и защо според него е създаден съветът. "Ако докторите и лекарите спорят по дадена тема -


по-добре да спорят тука в Министерски съвет, отколкото в студиата по телевизии и радиа
Премиерът разви теза, че и медицинските експерти, както учени, адвокати, спортисти - всеки е прав за себе си, и продължи със сравнения, че ако трябва да се каже на Меси или на Роналдо е по-правилна играта, също ще настане спор сред футболните коментатори.


Още с първата си изява по-рано във вторник съветът препоръча масово тестване за коронавирус, което е обратно на тезата на кризисния щаб. Борисов се опита да лавира между двата органа, като заяви, че "щабът се справя перфектно, нямам една забележка към тях" и че щом българите се шегуват с неговия председател ген. Венцислав Мутафчийски, значи е "значим човек".


Премиерът каза, че има спор по тестовете, но нека лекарите да спорят в Министерски съвет, и че ще осигури достъп и до чужди мнения. Той потвърди, че България е поръчала над 1 млн. теста в общата европейска поръчка.


Медицинският съвет трябва да създаде алгоритми за тестване на хора със съмнение за коронавирус и техните контактни лица, както и напътствия за лечението на болните, обясни на представянето проф. Коста Костов, който е и председател на съвета. Голямата част от състава на медицинския съвет наистина са специалисти, които често коментират в медиите различни казуси, те са активни и в социалните мрежи и имат и различни от официалните позиции за здравната система, а сега и за прилаганите мерки.


"Дневник" представя накратко екипа на проф. Коста Костов. Той каза, че сам е избрал тези петнайсет души:


проф. Коста Костов

© Дневник

проф. Коста Костов


Проф. Коста Костов е пулмолог, професор по белодробни болести, бил е национален консултант по тази специалност. В момента работи в болница "Света Анна" (известна като "Окръжна") в София. Издава списание за респираторна медицина "INSPIRO".


На 18 март проф. Коста Костов публикува във Фейсбук възмущението си от предложените и впоследствие отпаднали санкции за медици, ако откажат да помогнат на пациент, заразен с коронавирус. В съобщението си белодробният специалист нарече депутатите "някакви мишоци, надничащи от дупките си". Четири дни по-късно проф. Костов беше на среща с премиера Бойко Борисов. Днес при представянето на екипа си Костов каза: "Влизаме в този съвет и ще излезем от него като лекари".


Интервю с проф. Коста Костов за ефекта от мръсния въздух четете тук.


проф. Радка Аргирова

© Дневник

проф. Радка Аргирова


Проф. Радка Аргирова е клиничен вирусолог в "Токуда". Тя е лектор в специализирани курсове по ваксини, ХИВ и СПИН, профилактика и терапия на вирусните инфекции и репликация на вирусите.


Коментар на проф. Радка Аргирова как се задържа коронавирусът върху повърхности, гледайте тук.


проф. Галина Кирова

© Дневник

проф. Галина Кирова


Проф. Галина Кирова е началник на клиниката по образна диагностика в "Токуда". Специализирала е в Университетските болници в Упсала, Швеция; Гент, Белгия; Бордо, Франция и Онкологичния център в Марсилия, Франция.


Проф. Савелина Поповска

© Дневник

Проф. Савелина Поповска


Проф. Савелина Поповска е патолог, работи в катедра "Патоанатомия" в Медицински университет - Плевен. Тя е национален консултант по патология.


д-р Мария Петрова

© Дневник

д-р Мария Петрова


Д-р Мария Петрова е адвокат, специализирана е в медицинските правни въпроси и има кантора. Тя е член е на Световната асоциация по медицинско право. Петрова каза, че ще изготви правилник за работа на медицинския съвет.


д-р Цветеслава Гълъбова

© Дневник

д-р Цветеслава Гълъбова


Д-р Цветеслава Гълъбова е психиатър, директор на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" в град Нови Искър. Тя каза, че нейни колеги разработват алгоритъм, с който разтревожените от симптоми да си помогнат сами, преди да стигнат до специалист. Д-р Гълъбова ще помисли и какво може да се направи и за медицинските специалисти, за да не стигнат до "синдрома на професионалното изпепеляване" (на англ. burnout).


доц. Атанас Мангъров

© Дневник

доц. Атанас Мангъров


Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и педиатър, началник на клиниката по детски инфекциозни болести в Инфекциозната болница в София. Той е сред специалистите, които най-често коментират заразни болести (и преди коронавируса). Откакто COVID-19 е сред най-важните теми и в България, доц. Мангъров открито е критикувал подхода на националния щаб.


Интервю с доц. Мангъров, в който коментира мерките - тук и тук.


доц. Васил Велчев

© Дневник

доц. Васил Велчев


Доц. Васил Велчев е кардиолог в болница "Света Анна" и е председател на Българското дружество по инвазивна кардиология.


доц. Любомир Киров

© Дневник

доц. Любомир Киров


Доц. Любомир Киров е общопрактикуващ лекар и преподавал по обща медицина към Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"


проф. Георги Момеков

© Дневник

проф. Георги Момеков


Проф. Георги Момеков е фармаколог и преподавател в катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичния факултет на Медицински университет - София. На 20 март в ефира на БНТ той каза, че "едва ли точно хининът ще ни спаси" по повод лечението на коронавиурс. Медикаментът се коментира активно в публичното пространство, след като бизнесменът Кирил Домусчиев, който е заразен с коронавирус, каза, че се лекува с лекарство от групата на хинините. На следващия ден министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани износа на лекарства на хининова основа, a Кирил Домусчиев обяви, че ще направи дарение от медикамента.


Интервю с проф. Момеков прочетете тук


д-р Валентин Павлов

© Дневник

д-р Валентин Павлов


Д-р Валентин Павлов е стоматолог, бивш депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на Български зъболекарски съюз. Срещу него се води дело за причиняване на смъртта на 14-годишен пациент по непредпазливост. Само преди 4 месеца, в началото на ноември 2019 г., той бе оправдан на втора инстанция в Софийския апелативен съд, а делото срещу него все още не е приключило окончателно. По време на брифинга, на който проф. Костов представи участниците в медицинския съвет, председателят каза, че се интересува от професионализма на д-р Валентин Павлов. Пулмологът подчерта, че и той самият "не е идеален".


Още за присъдата четете тук


проф. Николай Младенов

© Дневник

проф. Николай Младенов


Проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи в "Токуда". Той е главен координатор на експертния съвет по "Спешна медицина" към министерството на здравеопазването.


Той е един от първите повикани лекари от София, които заминават по спешност за летището в Бургас два часа след взривяването на пълния с израелски туристи автобус през юли 2012г. Той се занимава с теория и практика на терористичните атаки и методите за реакция на медиците при атентати и масови бедствия. Разработва и възможностите за прогнозиране на броя жертви в зависимост от ударната вълна.


Интервю от 2012 г. с Младенов за действията в такива ситуации - тук.


доц. Росен Калпачки

© Дневник

доц. Росен Калпачки


Доц. Росен Калпачки е началник на клиниката по нервни болести в болница "Св. Анна".


д-р Александър Симидчиев

© Дневник

д-р Александър Симидчиев


Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, завежда отделение за функционална диагностика към МВР болница. Той е председател на управителния съвет на сдружение "Въздух за здраве". Симидчиев е член на Българското дружество по белодробни болести и бивш директор на отдел в GlaxoSmithKline - Kанадa. Създател е и на първия в страната уеббазиран курс по "Дигитална медицина".


д-р Бойко Пенков

© Дневник

д-р Бойко Пенков


Д-р Бойко Пенков е зам.-министър на здравеопазването. Той е свързващо звено между медицинския съвет и Министерството на здравеопазването. Бил е управител на НЗОК. В три кабинета на различни министри на здравеопазването е техен заместник.


Константин Вълков

© Дневник

Константин Вълков


Константин Вълков е програмен директор на "Дарик радио", автор на проекта "Най-добрите лекари" и ще направи профил на медицинския съвет във "Фейсбук".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK