Мрачната съвест на чиновника: още една история за принудителната мизерия на социалното подпомагане

Въпреки неуредиците с наемните отношения между Община Варна и Агенцията за социално подпомагане за мизерията в приемната на варненската и "приемна" няма оправдание.

© Спас Спасов

Въпреки неуредиците с наемните отношения между Община Варна и Агенцията за социално подпомагане за мизерията в приемната на варненската и "приемна" няма оправдание.Пет години се оказаха недостатъчни за администрацията на варненския кмет Иван Портних, за да реши проблема с покъртителната мизерия на четири общински коридора, наречени "приемна", на дирекцията за социално подпомагане в града.


Още през 2015 г., когато изтече договорът на дирекцията с общината за наем на помещенията, се оказа, че за тях важи "параграф 22": те не са отразени в кадастралните карти и регистри на градския район, в който се намират. По тази причина не могат да бъдат отдадени под наем на Агенцията за социално подпомагане, която ги ползва. Заради липсата на договор тя не може да финансира ремонта им, а общината отказва да го направи, въпреки че е техен собственик и в тях се обслужват граждани на Варна - хора със здравословни проблеми или с увреждания, със зависимости, без близки, в напреднала възраст, социално слаби...


През март миналата година от социалното министерство обясниха в отговор на въпроси на "Дневник", че "дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" във Варна е предприела действия по изготвяне на проект за отразяване на гореописаните обекти в кадастралните карти и регистри. След приключване на процедурата ще бъде изготвено предложение за предоставянето им на Агенцията за социално подпомагане".
Така изглежда "приемната" на Дирекцията за социално подпомагане във Варна.

© Спас Спасов

Така изглежда "приемната" на Дирекцията за социално подпомагане във Варна.


Продължението на тази история година по-късно


звучи като гротеска.


Нова проверка на "Дневник" от началото на март тази година показа, че последното тревожно писмо, изпратено до общинската администрация от Адриана Григорова, началник на дирекцията за социално подпомагане в града, е от 15 ноември 2019 г. В него тя напомня, че четирите помещения, които службата й ползва (до 2015 г. под наем, а оттогава досега - без договор - бел. ред.), продължават да са в окаяно състояние, че условията там са мизерни както за гражданите, така и за социалните работници, че при всеки дъжд водата тече през прозорците, че това често става причина за къси съединения в електрическата инсталация, а планирането на капиталови разходи за ремонт е невъзможно заради липсата на наемни отношения с общината.


"Приемната" на Дирекцията за социално подпомагане във Варна е разположена в четири подблокови коридора. Общинската администрация не е направила нищо, за да направи достъпът до тях по-лесен за хора с двигателни проблеми.

© Спас Спасов

"Приемната" на Дирекцията за социално подпомагане във Варна е разположена в четири подблокови коридора. Общинската администрация не е направила нищо, за да направи достъпът до тях по-лесен за хора с двигателни проблеми.


Краткият и почти безсъдържателен отговор


на това писмо отнема цял месец. Едва на 13 декември 2019 г. Петко Бойновски, директор на дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" във Варна, пише следното: "В отговор на Ваше писмо относно сключване на нов договор за безвъзмездно управление на имоти, находящи се на бул. "Осми Приморски полк" (...) във Варна Ви уведомявам, че са предприети действия по изготвяне на предложения от името на кмета Иван Портних въпросните помещения да Ви бъдат предоставени".


Срок няма


В четирите тесни коридора, наречени "приемна" на дирекцията за социално подпомагане във Варна осветлението и въздухът не достигат, а места за сядане няма, въпреки, че повечето от чакащите са хора с увреждания.

© Спас Спасов

В четирите тесни коридора, наречени "приемна" на дирекцията за социално подпомагане във Варна осветлението и въздухът не достигат, а места за сядане няма, въпреки, че повечето от чакащите са хора с увреждания.


Преди дни "Дневник" също изпрати въпроси до Петко Бойновски, които трябваше да изяснят докъде са стигнали предложенията, изготвени от името на варненския кмет, за които е съобщил през декември. Според получените отговори въпросните четири коридора вече би трябвало вече да са отразени в кадастъра. Нещо повече - "същите имоти са включени и в приетата с решение на Общински съвет - Варна "Годишна програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост през 2020 г.", посочва още Бойновски. В отговорите му обаче няма срокове кога общината ще се разпореди с въпросните имоти, за да бъде задействана процедурата по отдаване под наем.


За всеки, попаднал в "приемните", е очевидно, че потискащата им мизерия е не на една, пет или десет години. В тях се обслужват близо 30 хил. души. Онези от тях, с които "Дневник" разговаря, твърдят, че мизерията, в която са принудени да чакат с часове, а често и дни наред, за да получат това, което държавата им дължи, е все същата поне от 2007 г. насам.


Но за чиновника времето няма стойност, защото


за бездействието има универсално оправдание - процедурата


А така и унижението на хората, попаднали в тъмните коридори на варненската дирекция за социално подпомагане, също остава безсрочно. Много от тях са загубили всичко в битките, които са водили. Те са готови да понесат каквото и да е, защото вече са понесли всичко.


Непоносима е само мрачната съвест на чиновника.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK