Мрачната съвест на чиновника: още една история за принудителната мизерия на социалното подпомагане

Въпреки неуредиците с наемните отношения между Община Варна и Агенцията за социално подпомагане за мизерията в приемната на варненската и "приемна" няма оправдание.

© Спас Спасов

Въпреки неуредиците с наемните отношения между Община Варна и Агенцията за социално подпомагане за мизерията в приемната на варненската и "приемна" няма оправдание.Пет години се оказаха недостатъчни за администрацията на варненския кмет Иван Портних, за да реши проблема с покъртителната мизерия на четири общински коридора, наречени "приемна", на дирекцията за социално подпомагане в града.


Още през 2015 г., когато изтече договорът на дирекцията с общината за наем на помещенията, се оказа, че за тях важи "параграф 22": те не са отразени в кадастралните карти и регистри на градския район, в който се намират. По тази причина не могат да бъдат отдадени под наем на Агенцията за социално подпомагане, която ги ползва. Заради липсата на договор тя не може да финансира ремонта им, а общината отказва да го направи, въпреки че е техен собственик и в тях се обслужват граждани на Варна - хора със здравословни проблеми или с увреждания, със зависимости, без близки, в напреднала възраст, социално слаби...


През март миналата година от социалното министерство обясниха в отговор на въпроси на "Дневник", че "дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" във Варна е предприела действия по изготвяне на проект за отразяване на гореописаните обекти в кадастралните карти и регистри. След приключване на процедурата ще бъде изготвено предложение за предоставянето им на Агенцията за социално подпомагане".
Така изглежда "приемната" на Дирекцията за социално подпомагане във Варна.

© Спас Спасов

Така изглежда "приемната" на Дирекцията за социално подпомагане във Варна.


Продължението на тази история година по-късно


звучи като гротеска.


Нова проверка на "Дневник" от началото на март тази година показа, че последното тревожно писмо, изпратено до общинската администрация от Адриана Григорова, началник на дирекцията за социално подпомагане в града, е от 15 ноември 2019 г. В него тя напомня, че четирите помещения, които службата й ползва (до 2015 г. под наем, а оттогава досега - без договор - бел. ред.), продължават да са в окаяно състояние, че условията там са мизерни както за гражданите, така и за социалните работници, че при всеки дъжд водата тече през прозорците, че това често става причина за къси съединения в електрическата инсталация, а планирането на капиталови разходи за ремонт е невъзможно заради липсата на наемни отношения с общината.


"Приемната" на Дирекцията за социално подпомагане във Варна е разположена в четири подблокови коридора. Общинската администрация не е направила нищо, за да направи достъпът до тях по-лесен за хора с двигателни проблеми.

© Спас Спасов

"Приемната" на Дирекцията за социално подпомагане във Варна е разположена в четири подблокови коридора. Общинската администрация не е направила нищо, за да направи достъпът до тях по-лесен за хора с двигателни проблеми.


Краткият и почти безсъдържателен отговор


на това писмо отнема цял месец. Едва на 13 декември 2019 г. Петко Бойновски, директор на дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" във Варна, пише следното: "В отговор на Ваше писмо относно сключване на нов договор за безвъзмездно управление на имоти, находящи се на бул. "Осми Приморски полк" (...) във Варна Ви уведомявам, че са предприети действия по изготвяне на предложения от името на кмета Иван Портних въпросните помещения да Ви бъдат предоставени".


Срок няма


В четирите тесни коридора, наречени "приемна" на дирекцията за социално подпомагане във Варна осветлението и въздухът не достигат, а места за сядане няма, въпреки, че повечето от чакащите са хора с увреждания.

© Спас Спасов

В четирите тесни коридора, наречени "приемна" на дирекцията за социално подпомагане във Варна осветлението и въздухът не достигат, а места за сядане няма, въпреки, че повечето от чакащите са хора с увреждания.


Преди дни "Дневник" също изпрати въпроси до Петко Бойновски, които трябваше да изяснят докъде са стигнали предложенията, изготвени от името на варненския кмет, за които е съобщил през декември. Според получените отговори въпросните четири коридора вече би трябвало вече да са отразени в кадастъра. Нещо повече - "същите имоти са включени и в приетата с решение на Общински съвет - Варна "Годишна програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост през 2020 г.", посочва още Бойновски. В отговорите му обаче няма срокове кога общината ще се разпореди с въпросните имоти, за да бъде задействана процедурата по отдаване под наем.


За всеки, попаднал в "приемните", е очевидно, че потискащата им мизерия е не на една, пет или десет години. В тях се обслужват близо 30 хил. души. Онези от тях, с които "Дневник" разговаря, твърдят, че мизерията, в която са принудени да чакат с часове, а често и дни наред, за да получат това, което държавата им дължи, е все същата поне от 2007 г. насам.


Но за чиновника времето няма стойност, защото


за бездействието има универсално оправдание - процедурата


А така и унижението на хората, попаднали в тъмните коридори на варненската дирекция за социално подпомагане, също остава безсрочно. Много от тях са загубили всичко в битките, които са водили. Те са готови да понесат каквото и да е, защото вече са понесли всичко.


Непоносима е само мрачната съвест на чиновника.Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Сега е време да ги преместят например в хотелите, които и без друго са празни и празни ще си останат....

  [email protected]
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  ПРи близо 500 милиона бюджет на Варна и сума ти стотици милиони евро пари , не трябва да се губят няколко хиляди в такъв маловажен ремонт , все пак трябва да има повече за открадване .

 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Разстроено

  Не вярвам на очите си! Мина 20 двадесет минути и нито един коментар?! Нещо не е наред в България!!

  "Чуждестранен агент"
 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#3] от "putinxujlo":

  Извинявам се, вече два има

  "Чуждестранен агент"
 5. 5 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 565 Неутрално

  благодаря за материала. но това не е чиновнически, а политически проблем. решава със семпла политическа воля.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Офисите на Агенция Социално подпомагане са си грижа на агенцията. Никое лице, било то общината или който и друг собственик на имоти не е длъжно да им отдава под наем офиси.

 7. 7 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако ги оправи други ще ревнат, че троши пари за администрацията.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  На Портних не му е до социално слаби ,той се вълнува от купони в чужбина и закчки с келнерки и камериерки

 9. 9 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":
  Хмм... прав си.
  И всъщност ме замисли - в крайна сметка защо Агнеция Социално подпомагане не си наеме други офиси?

 10. 10 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":

  Да разбираме, че на теб в момента, в тази ситуация само това ти е в главата? Недей да прехвърляш собствените си мисли върху останалите.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Ами просто е...! Тая дирекция си има директор. Значи директорът е мърльо или мърла и въобще не му/и дреме! Мърлявщината и мизерията са навсякъде. Даже не е до пари понякога.

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Гледам Снимките и се чудя? Разбира се ще е чудесно да се направи един основен ремонт, с нови прозорци, пълно боядисване, мебели. Но! Какво пречи на работещите там да подредят, да почистят, Да боядисат малко с две кутии боя? Безотговорност на чиновника? Мърлящина? Много са “учени” за да хванат парцал и четка?

 13. 13 Профил на ЮРИЙ КОЛЕВ
  ЮРИЙ КОЛЕВ
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Тези дни ще ходя с баща ми там! Преди месец имаше гръмнала крушка в коридора! Ако още не е сменена,ще си направя труда да им сложа една нова ЛЕД лампа!

 14. 14 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Мизерия е най-меката дума, която може да се употреби в случая, но острието на критиката трябва да бъде насочено основно към въпросната агенция за подпомагане. Тези помещения са абсолютно неподходящи за целта и агенцията отдавна трябваше да се премести в други. Сигурен съм, че в многоетажната сграда на общината има цели етажи, които едва ли се ползват и цели измислени отдели, които се ширят в тях. А какво пречи на общината и агенцията да се разберат и да подпишат някакво споразумение за ремонт на бардака там, което обаче е временно решение. Тези "помещения" се намират в т.н. "Китайска стена" и са били някакви сервизни и не са подходящи за обитаване от човешки същества.

 15. 15 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 575 Неутрално

  БеЗумно място. Да не ти се налага да чакаш там дори и да си здрав

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 16. 16 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Да намериш къде да влезеш обикаляш 4 входа на блок неслучайно наречен китайската стена.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK