На живо

Коронавирусът в България: Има нов вариант на схемата за 60:40, според БНР

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Има нов вариант на схемата за 60:40, според БНР

© Цветелина Белутова, Капитал
Общо броят на доказано заразените с коронавируса COVID-19 нарасна на 242, сочат данните към 17 ч. Новата област на заразяване е Сливен, където има един диагностициран, останалите са 16 в София, един в Плевен, два в Пловдив и два - в Благоевград.

Правителството прие решението, с което увеличи капитала на държавната Българска банка за развитие със 700 млн. лв. Парите ще се използват за издаване на портфейлни гаранции към банките, които да им позволят да предоставят по-гъвкави условия за бизнес кредити
"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време. За ситуацията по света можете да четете тук.

Намаляване на бюрокрацията, разработване на план за икономическо възстановяване, финансова помощ и данъчни облекчения - това са мерките, които германските инвеститори в България очакват от правителството в разгара на кризата с разпространението на коронавируса.


Блицанкета на Германо-българската индустриално-търговска камара сред нейните членове, показа, че една трета от фирмите планират да пуснат служителите си в принудителен отпуск, всеки пети планира съкращения, а 18% ще свият производството.


Какво показва анкетата, вижте тук.

За първи път Техническият университет - София организира отдалечен кандидатстудентски изпит по математика. Той ще се състои в събота, 28 март. Допуснатите до изпита трябва да имат отдалечен достъп чрез непрекъсната интернет връзка до компютърна конфигурация с налични и работещи, видеокамера и микрофон. Преди това кандидат - студентите трябва да са дали съгласие за приемане на условията за провеждане на изпита. Обявяването на резултатите с точките ще се извърши автоматично след приключване на изпитния процес.


"Инженер" е френска дума, която означава "човек, който твори". Наистина инженерите са хора, които творят,
създават нови неща и претворяват мечтите ни в реалност. От сърце Ви желая да се присъедините към техническия елит на обществото, притежаващ това звание," обърна се към кандидатите ректорът Иван Кралов.

БНР: Постановлението за помощите за заплатите е преработено

Готов е преработеният вариант на правителственото постановление за отпускането на помощта от 60 процента за изплащане на заплатите в засегнатите от коронавируса фирми, съобщи БНР като се позовава на свои източници.
Според радиото след настояване на синдикатите обхватът е разширен със строителството и преработващата индустрия, докато в първоначалния вариант мярката важеше само за търговията, туризма, културата и спорта.
Преработващата промишленост е включена с изключение на производството на тютюневи изделия, производството на кокс и рафинирани продукти и производство на химични продукти, на лекарствени вещества и на продукти и на компютърна и комуникационна техника.


Според новия вариант на проекта, компенсацията в размер на 60% от осигурителния доход за месец януари за всеки нает ще се изплаща, ако на съответния работещ се запази заетостта за период не по-малък от времето, за който се изплаща компенсацията. Първоначалният вариант предвиждаше и изискване за три месеца запазване на работното място, информира БНР.

Прокуратурата ще проверява и магазините "за един лев"

Софийската градска прокуратура съобщи, че разширява проверките за некоректни практики на търговци, които се възползват от недостига на защитни средства срещу коронавируса. На тях ще бъдат подложенив ече и магазините от типа "за един лев". Повод е установен от икономическата полиция случай, при който е продаван дезинфектант, опасен за хората, както и предлагането на ръкавици без маркировка за срока на годност и предназначението - за технически, медицински или за други дейности. Проверката ще е на случаен принцип и ще се осъществява от отговорните за това институции - комисията за потребителите и метрологичния надзор.

Заявленията за безработица и други документи за паричните обезщетения могат да се подават по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор към съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщи Агенцията по заетостта. Документите, включително и за получаване на обезщетения, ще се смятат за подадени в срок, ако са подадени до 14 дни след отмяната на извънредното положение (засега то е определено до 13 април).


Със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение нормативно определените срокове за осигурените лица, каквито са повечето останали без работа, спират да текат за периода на извънредното положение. Вече се предоставя и нова услуга, чрез която регистриращите се като безработни могат на едно място да подадат и заявление за обезщетение, без да е необходимо да посещават и офиса на НОИ. Приетите заявления за обезщетения ще се предават на НОИ по служебен път.


Повече можете да прочетете тук.

Ананиев отмени забраната за влизане на тирове за Турция

Министърът на здравеопазването отмени издадената заповед, с която временно беше забранено влизането и преминаването през България на тирове, пътуващи за Турция и пристигащи от определени държави. Това съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.


Това потвърди и директорът на гранична полиция на брифинга на националния щаб за борба с коронавируса. "Към момента има 1200 камиона в процес на изчакване за преминаване само през пункта "Капитан Андреево". Заповедта е отменена, тъй като се водят преговори между вътрешните министри на България и Турция", каза той.


Забраната на Ананиев малко по-рано днес обхващаше влизането в страната на пътуващи за Турция камиони от 67 държави от цял свят.


Вижте подробности тук.

Броят на заразените нарасна на 242

Новата област на заразяване от COVID-19 е Сливен, след като има нов случай там, останалите са 16 в София, един в Плевен, два в Пловдив и два - в Благоевград. Така общо броят на заболелите нарасна на 242, каза на брифинг началникът на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мурафчийски. Общо 40 от тях са в болница. Четирима са оздравелите.Днес министърът на здравеопазването е предложил да се промени нарадебата какви болнични могат да издават личните лекари като за тези, които са заразени с коронавирус, но се лекуват вкъщи, да може да се издава болничен до 28 дни, каза още Мутафчийски. Сега личните лекари могат да издават болничен до 14 дни.


Мутафчийски обяви още, че до три дни болниците в страната трябва да кажат каква готовност имат за настаняване на заразени – колко на брой легла, персонал и дихателни апарати. Инфекциозните легла в България са 747 с тенденция за разширяване до 1405. До края на май ще се намираме в по-лека ситуация, каза Мутафчийски.


Предстои срещата със Светия Синод, каза Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос. Днес той бил говорил и с вицепремиера Томислав Дончев за насрочване на среща.Попитан за масовото тестване, което в момента може да се прави с бързи тестова, началникът на щаба подчерта, че основното търсене на държавите в момента е на надежден истински бърз тест. "За щаба бързите тестове не са достоверни, защото дават измамно спокойствие при негативен резултат, като по-късно се оказва, че пробата всъщност е положителна. Пет милиона теста по 24 лева... без никакъв смисъл. Сметнете го вие колко струва", обърна се към журналистите Мутафчийски.

Оръжейният завод "Арсенал" в Казанлък освобождава 2 хил. души от 29 април тази година, информира БТА. В завода сега заетите са почти 9 хиляди. Освободените ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, Колективният трудов договор и финансовото състояние на дружеството, уверява генералният му директор Николай Ибушев.


Причината за решението на ръководството и синдикатите на дружеството е спадът на поръчките към "Арсенал" заради създалата се трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци.


Подробности по темата четете тук.

Туроператори искат спешни промени в закона

Туроператори сигнализираха, че не успяват да разговорят с министъра на туризма Николина Ангелкова, за да поискат спешни законодателни промени. Те се отнасят до текстове в Закона за туризма, които сега ги задължават да върнат в 14-дневен срок парите на клиентите, чиито пътувания са отменени, тоест на всички. Те искат това да става под формата на ваучери за бъдещо ползване, защото в противен случай ще фалират, а така ще повлекат и застрахователите. Писмото е подписано от близо 170 компании.

БСП обяви подкрепа и определи като европейски част от икономическите мерки, които правителството предлага за подпомагане на бизнеса и домакинствата при задаващата се криза заради коронавируса. В същото време депутатът Румен Гечев обаче изрази опасения, че сумата, с която бе увеличен капиталът на банката, ще отиде не в помощ на малки и средни бизнеси, тъй като досега банката е подпомагала "крупни български бизнесмени, свързани с властта".


Още от позицията на левицата вижте тук.

От днес е затворена столичната общинска специализирана болница за рехабилитация "Св. София". Това се налага заради лекар, който е заразен с коронавирус. Това съобщи за "Дневник" директорът на лечебното заведение доц. Иван Чавдаров. Болницата обслужва само деца с церебрална парализа.


Повече по темата четете тук.

Правителството на България ще поиска от Европейската комисия (ЕК) освобождаване от мита и ДДС при внос на медицински стоки, свързани с борбата с COVID-19. Разрешението може да стане чрез включване в общо решение на Европейската комисия (ЕК).


Искането е за включване в първото общо решение на ЕК за разрешаване на прилагането на освобождаване от облагане с мита и ДДС върху вноса на стоки от медицински характер и за стоките, внасяни от агенции за подпомагане при бедствия, с цел удовлетворяване на нуждите, свързани с тяхната дейност, за времетраенето на интервенцията, пише в съобщението на пресслужбата на Министерския съвет. В приложение към искането е посочен списък на стоките, предмет на освобождаване от мита и ДДС при внос.

Хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са една от най-рисковите групи при пандемията от COVID-19. Това обяви Глобалната инициатива за ХОББ (GOLD) по повод разпространяващата се заболеваемост с новия коронавирус в цял свят. Експертите излязоха с препоръки към пациентите с това заболяване. Една от тях е хората с ХОББ да спазват стриктно препоръките на лекуващия ги лекар с цел да се намали риска за заразяване, както и да бъдат информирани кога и как да потърсят помощ ако при тях се появят симптоми на COVID-19. Друга препоръка е пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно да приемат назначената им терапия.


От Глобалната инициатива информират, че не разполагат с научни доказателства, които да подкрепят ограничаване употребата на инхалаторни (или орални) кортикостероиди при пациенти с ХОББ по време на пандемията с COVID-19.

Министърът на здравеопазването забрани влизането в България на товарни автомобили от дълъг списък страни, които са се насочили към Турция. Тя обхваща както европейски страни, така и от далечни точки. Заповедта ще важи до отмяната й.

Кабинетът наля 700 млн. лв. в Банката за развитие

Правителството прие решението, с което увеличи капитала на държавната Българска банка за развитие със 700 млн. лв. Парите ще се използват за издаване на портфейлни гаранции към банките, които да им позволят да предоставят по-гъвкави условия за бизнес кредити за определен период при определени условия и индивидуална преценка на всеки конкретен случай, се посочва в съобщението.


Meрките, които се предвижда банката да предприеме, целят осигуряване на достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на малките и средните предприятия, засегнати от пандемията, с цел намаляване до минимум на рисковете от изпадане в криза на ликвидност и превантивна подкрепа на бизнеса, в т.ч. и чрез споделяне на риска с търговските банки в страната, се посочва в решението. Във вторник вечерта премиерът обяви, че 200 млн. лв. от тази сума е за гаранция по кредити до 1500 лв. на хора, пуснати в неплатен отпуск заради кризата. Повече за това четете тук.


Коронавирусът в България: Има нов вариант на схемата за 60:40, според БНР

© Правителствена информационна служба

Министрите даряват 20 хил. лв.

Премиерът Бойко Борисов и министрите ще дарят по хиляда лева от заплатите си, или общо 20 хил. лв., за подпомагане на социално слаби семейства. Сумата ще бъде преведена на Фонд "Социална закрила", в който ще се създаде целева програма за подпомагане на схемата за раздаване на пакети с хранителни продукти, съобщи правителствената информационна служба.


През оперативната програма за храни досега социалното министерство е раздало 241 395 пакета с 16 най-необходими продукти (общо 6 хил. тона) на 457 хил. нуждаещи се и техните семейства. Правят се разчети за раздаване на още 1500 тона храни на близо 40 хил души. С дарението на правителството ще бъдат подпомогнати още близо 300 семейства.


Междувременно и Изпълнителната комисия на ГЕРБ обяви, че дарява 100 хил. лева. Средствата са от партийната субсидия и ще бъдат преведени към Министерството на здравеопазването за подпомагане на болниците в страната. Повече информация за дарителите в цялата страна вижте тук.

Една от партиите в малкия коалиционен партньор "Обединени патриоти" - ВМРО, обяви предложение за пакет с допълнителни финансови, икономически и данъчни мерки за преодоляване на последствията от кризата заради коронавируса, който ще предложи на ГЕРБ. Сред тях са отпускане на ваучери на българските граждани за използване на български туристически услуги в рамките на годината; незабавно изплащане на всички дължими от държавата суми към фирмите и гражданите; отлагане плащането на кредитите на физическите и юридическите лица и др.


Повече за тях четете тук.


Коронавирусът в България: Има нов вариант на схемата за 60:40, според БНР

© Велко Ангелов

На граничните пунктове продължава да има дълги опашки от тирове. По информация на МВР от днес най-тежко е положението на двата пункта с Турция - "Капитан Андреево" и "Лесово". На първия пункт опашката от товарни автомобили е 30 км като се има предвид, че е спаднал с 10 км за последното денонощие. По информация на румънските гранични власти, от 0 часа на 25.03.2020 г. български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Ограничението не се отнася за водачи на товарни автомобили и транзитно преминаващи български граждани, съобщава МВР. Доброволци от БЧК раздават вода и закуски на шофьорите, съобщи БНТ.

Владимир Каролев вече е обвиняем

Икономистът Владимир Каролев вече е обвиняем по две обвинения .- за нарушаване на домашната си карантина и за разпространение на заблуждаващи информации в социалните мрежи. Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу него, съобщи БНТ. Той ще бъде освободен под парична гаранция от 50 хил. лв., информира телевизията


Каролев бе задържан вчера в Разлог. Бил е в Лондон, след което се е прибрал в дома си в София, се разбира от думите на прокурор Ружена Кондева пред държавната телевизия. Самият Каролев е съобщил вчера във "Фейсбук", че е отишъл в Разлог и се е качил в планина Пирин над Банско. Във "Фейсбук" той написа, че не е нарушил никакви забрани и затова ще заведе дело срещу държавата в Страсбург.

"Демократична България" определя като неефективни, непрозрачни и недостатъчни предложените от правителството мерки като "пакет от 4.5 милиарда лв." за подпомагане на бизнеса. "В действителност, предложените мерки нито са за 4.5 милиарда, нито отговарят на мащабите на кризата. Те по-скоро представляват финансово подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес", пише обединението в позиция.


Повече по темата четете тук.

Творците са в уникално крехка позиция и през следващите седмици и месеци те ще бъдат сред най-тежко засегнатите от кризата. Налице е срив на културните и развлекателни дейности, засягащи концерти, фестивали и всички основни платформи, където има творчество и се използват произведения. Това се казва в позиция на "Музикаутор". Организацията е изпратила писмо до Министерството на културата с призив за спешни мерки в подкрепа на творците в България. Организацията също смята, че е важно да се увеличи делът на българската музика в медиите. Пред БНТ тази сутрин социалният министър Деница Сачева каза, че с Министерството на културата се обсъждат такива мерки. С еврокомисаря Мария Габриле пък се обсъждат мерките в другите страни в помощ на творците..

Кризисният щаб заради коронавируса във Варна забрани на екипажите на кораби да ги напускат, съобщи БНТ. В пристанището в момента има 43 кораба, като от плавателните съдове могат да слизат само определени длъжности лица и то за проверка на техническото състояние.

В Европа се обмислят мерки за кредитите

Европейският банков орган подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити. Това съобщи БНБ, която участва в общите дискусии. Скоро се очаква органът да определи критерии за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити. На тази основа и БНБ ще вземе решение в допълнение на обявените вече мерки. За тях можете да четете тук.

Посещението на президента Румен Радев в Германия, предвидено да се състои на 26 и 27 март т.г. по покана на президента Франк-Валтер Щайнмайер, се отлага по взаимно съгласие заради ситуацията, предизвикана от разпространението на коронавируса в Европа, съобщи пресслужбата на държавния глава. Своевременно ще бъде оповестена информация след определянето на нови дати за визитата.

"Захарни заводи" пренасочва производството си на спирт за вътрешния пазар, за да бъдат задоволени потребностите. Обичайно компанията изнася 80% от произведения спирт за чужбина, но след обявяването на извънредното положение, част от договорите са временно замразени. За март продажбите на спирт за българския пазар са увеличени с 60 на сто, заяви изпълнителният директор на рафинерията в Горна Оряховица Валентина Ралева пред БНР.


По думите ѝ спирт в страната има, но "може би трябва да се помисли дали остават достатъчно в България произведените дезинфектанти". Ралева обяви още, че "Захарни Заводи" дарява 10 хил. литра спирт за болниците във Велико Търново и Горна Оряховица.

Сметната палата съобщава, че срокът, в който политическите партии трябва да представят отчетите си за 2019 г. се удължава с един месец от отмяната на извънредното положение. Настоящият срок е 31 март. Действащите партии, които имат задължение да представят финансови отчети за 2019 г. са 129.


Информация и образци на необходимите документи за отчетите могат да се намерят на интернет страницата на Сметната палата в раздела "Контрол-партии".

Жалби и сигнали срещу някоя институция могат да се изпращат чрез Системата за сигурно електронно връчване, поддържана от Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), припомнят от институцията. От там уточняват, че чрез системата гражданите ще могат да получават и информация от съответната институция. След наложеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса ДАЕУ препоръча използването на новата услуга, която предоставя възможност да се подаде сигнал, жалба или предложение във връзка с обслужването или организацията на работата на административен орган, организация, предоставяща обществени услуги или лице, осъществяващо публични функции.

Малкият бизнес със заведения е затворен, не произвеждаме нищо и не виждам как без да работим ще плащаме 40% от заплатите на служителите и осигуровките към тях. Това коментира пред Би Ти Ви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията. Той посочи, че от началото на април колегите му започват масово да съкращават служители, които сега са пуснати в неплатен отпуск.

Личните лекари възразиха срещу обсъжданата възможност предписаните лекарства от тях да се заместват в аптеките с генерици. В писмо, адресирано до здравния министър и директора на здравната каса се посочва, че още в наредба от 2009 г. е посочено, че това не бива да се прави освен ако замяната не е посочена като опция от самия лекар, който по закон носи цялата отговорност за последствията от проведеното лечение. Според тях подобна заместване е и потенциален източник на корупционни практики.

Дончев: Пари по европрограми се пренасочват

В момента се прави препрограмиране на всичките недоговорени пари по оперативните програми на Европейския съюз, а също средства, предназначени първоначално за едно, се насочват към нужните в момента сфери. Това обяви пред "Нова телевизия" вицепремиерът Томислав Дончев. Посочи, че към момента са пренасочени около 600 млн. лв. като сумата може да нарасне до 1 млрд. лв. От думите му се разбра, че част от обявените мерки на правителството за 4.5 млрд. лв. снощи се финансират по този начин, но точен разчет не бе направен. Не отговори конкретно и на въпроса как се формира крайната сума, тъй като обявените й вчера отделни пера на водят до такъв сбор.

В тази трудна ситуация, в която ключови за справяне с пандемията са именно дисциплината на всеки и съпричастността на всички, българските граждани повече от всякога имат нужда от сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще. Това се казва в позиция на обединението "Демократична България". То предлага редица мерки за социална защита - разширяване на обхвата на работодателите, които могат да ползват компенсации за прекъсване на дейността и повишаване на размера на помощта до 80%, разсрочване на вноските по кредитите до края на кризата, Разсрочване на плащания за битови сметки и телекомуникационни услуги и др.


Повече подробности четете тук.


Коронавирусът в България: Има нов вариант на схемата за 60:40, според БНР

© Юлия Лазарова

Още преди обнародването на Закона за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март, адвокатите установиха, че са изключени от всички мерки, които бяха приети за справяне с извънредното положение. Това се казва в тяхно писмо, изпратено до медиите и парламента. Въпреки затворените съдилища, те трябва в законните срокове да продължат да плащат осигуровки, данъци, наеми, трудови възнаграждения на наети служители и да издържат семействата си, както и да подадат годишни данъчни декларации, други декларации, и отчети, се казва в писмото.


Пълната позиция четете тук.

След проведено лечение, съгласно всички утвърдени правила за добра медицинска практика и препоръки на Националния щаб и Столична регионална здравна инспекция "Софиямед" изписа пациента си с доказана коронавирусна инфекция Кирил Домусчиев, съобщи лечебното заведение. Той е с препоръка за продължаване на терапията в домашни условия.


По-рано председателят на щаба ген. Мутафчийски каза, че не разполага с информация за това, но уточни че за още един пациент се очаква втори отрицателен тест и ако това е така, излекуваните в страната ще станат общо 5.


Коронавирусът в България: Има нов вариант на схемата за 60:40, според БНР

© Велко Ангелов

С болничен за карантина са 2500

В момента с болничен за поставяне под карантина са 2500 души. От тях 810 души са със съмнения за коронавирус. Това каза управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов пред Би Ти Ви. Той уточни, че вече са установени 40 случая на хора, които не спазват карантината. Те ще бъдат лишени от обезщетенията си, добави Иванов.


Още по темата четете тук.

Вече няма грип Б

Благодарение на взетите мерки вече в страната няма грип Б, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и член на националния щаб. Благодарение на безпрецедентните мерки на националния оперативен щаб, когато открихме втора вълна на грип Б, може да се похвалим, че грип няма и колегите трябва да мислят за изследвания в указаните лаборатории, когато имат случаи на двойна пневмония.

Заразените станаха 220

Два нови случая на заразени са открити от снощи досега, съобщи председателят на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Става дума за мъж на 35 г. от Пловдив, и жена на 60 г. от същия град. Те са настанени в местна болница със симптоми. С това общо заразените в страната стават общо 220.


Той обяви и че готовността на болниците да приемат болни от коронавирус върви с бързи темпове и с разбиране от мениджърите и персонала, До 3 дни трябва да докладват каква им е готовността – с брой легла, персонал и дихателни апарати, обяви Мутафчийски.


Още от изказването му четете тук.


Коронавирусът в България: Има нов вариант на схемата за 60:40, според БНР

© Юлия Лазарова

Ограничителните мерки са много добри. Това, което не се прави както трябва, е епидемиологичния надзор, което е много важно средство в борбата с всяка епидемия, обяви пред БНТ доц. Атанас Мангъров, инфекционист и член на медицинския "мозъчен тръст". Той отново защити тезата, че масовото тестване на населението с бързи тестове ще даде по-ясна картина - за това кои хора са заразени, но не проявяват признаци и тези, които вече имат изградени антитела. Ако това беше направено овреме, щяхме да хванем значителна част от първичните случаи, а сега се хващат вторични и критични, заключи той.

Нови данни за броя на заразените в страната, както и актуална информация за спазването на наложените мерки за ограничаване на заразата, ще бъдат оповестени около 8 ч., когато започва редовният брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK