Как ще се разпределят даренията и предпазните средства срещу коронавируса

Заради извънредното положение заседанията на правителството се провеждат дистанционно, чрез видеоконферентна връзка.

© Правителствена информационна служба

Заради извънредното положение заседанията на правителството се провеждат дистанционно, чрез видеоконферентна връзка.Правителството одобри механизмите за разпределяне на предпазните средства и даренията за борба с коронавируса, които постъпват в разкритата от Министерството на здравеопазването сметка.


При даренията, независимо под каква форма са направени, изрично упоменатата воля на дарителите да се спазва, реши днес кабинетът.


Министерството на здравеопазването ще предоставя информация на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 и на официалния си сайт за постъпилите суми по дарителската сметка, както и за предадените за съхранение в склада на Българския червен кръст дарения в натура.
Националният оперативен щаб ще дава предложения както за вида на закупуваните лични предпазни средства, дезинфектанти, тестове, лекарствени продукти, консумативи, медицинска и лабораторна апаратура и др., така и кои да са крайните получатели в случите, когато това се отнася до лекарствени продукти, апаратура и тестове за диагностика. Когато става дума за лични предпазни средства и дезинфектанти, предложение за разпределението им ще дава Логистично-координационният център, ръководен от гл. комисар Николай Николов.


Направените от Националния оперативен щаб и Логистично-координационния център предложения за разпределение ще бъдат одобрявани от министъра на здравеопазването по регионални здравни инспекции (РЗИ).


Конфискуваните в полза на държавата вещи от Агенция "Митници" и предоставени на здравното министерство ще бъдат разпределяни по предложение на Логистично-координационния център чрез РЗИ на територията на цялата страна. Всяка регионална здравна инспекция ще организира разпределението на артикулите по лечебни заведения, държавни и общински институции в съответствие с направеното от Логистично-координационния център общо разпределение.


Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и Логистично-координационният център координират действията си и всеки ден извършват оценка на нуждите на лечебните заведения и институциите във връзка с разпространението на COVID-19.


Приоритетно предпазни средства ще бъдат осигурявани на болниците - структурите и отделенията, в които се лекуват болни с COVID-19, центровете за спешна медицинска помощ, РЗИ, "Гранична полиция", екипите на НАП и Агенция "Митници", които са разположени на граничните пунктове, органите на МВР и социалните структури, които работят с уязвими групи от населението. Тези потребности се осигуряват чрез средства от бюджета на МЗ по оперативни програми и дарения.


Медицинската апаратура се осигурява за нуждите на лечебните заведения също със средства от бюджета на Министерството на здравеопазването, по оперативни програми и дарения, уточнява правителствената информационна служба.


Чрез държавното дружество "Бул Био-НЦЗПБ" ЕООД се закупуват лични предпазни средства възмездно и се предоставят срещу заплащане на институции и ведомства, лечебни заведения за болнична помощ, лечебни заведения за извънболнична помощ - общопрактикуващи лекари, стоматолози, медицински центрове, аптеки, хранителни вериги, банкови институции и др. Финансирането е за сметка на бюджетите на съответните ведомства и институции, физически и юридически лица. Аналогечен е редът и за дезинфектантите. Лекарствени продукти също ще се осигуряват за сметка на лечебните заведения - директно или чрез "Бул Био-НЦЗПБ" ЕООД, както и под формата на дарения при спазване на нормативната уредба.


Разпространението на коронавируса в страната отприщи вълна от дарения от фирми, организации и граждани. От началото на извънредното положение на 13 март досега от дарения са събрани над 5 млн лева. "Дневник" следи без претенции за изчерпателност кой дарява и накъде иска да се насочват средствата. Информацията в таблицата по-долу се обновява периодично.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Организацията е добра , време е за разстановка на медицинските кадри и резервите , вкл и мобилизация на външни хора за помощ ,защото на първа линия няма никой или почти никой .

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Кога да обвиним че имаме такива управници? Управници които нямат капацитет да управляват при подобна криза? Дали ще се поучим че избирайки неможещи хора рискуваме живота си?

 4. 4 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 596 Неутрално

  " Дарението е договор, с който едно лице "дарител" прехвърля веднага и безвъзмездно нещо (вещ, пари, вземане) на друго лице "дарен", което го приема."

  А дарение ли е, когато директорите-професори на вече няколко болници поискат пари от министерства и организации, тоест от т.н. шапки , а те от своя страна препратят писмата им до фирмите/ държавните/, и те бъдат принудени да "дарят" ?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До " Моа Преател Тайпи" До тук ти слагах минуси, без да те чета. От нататък от мене ще загубиш и това уважение.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4444 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":

  Не ми се вярва да се поучим! Иска ми се, но не ми се вярва!

 9. 10 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Царят е гол. Добре че сме тренирани от Чернобил насам с всичко най-гадно. Може да им помогнем и със събиране на капачки и пластмаса като за кувьозите.

 10. 11 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Или аз не разбирам ,или има нещо шизофренно в цялата работа!
  Проглушиха ни ушите за стабилност, БВП, бюджетен излишък за милиарди,а няма специализирано оборудване и защитни средства за болниците.Бизнесмени даряват и обявяват дарителски кампании за болниците,а същевременно искат компенсации от бюджета.....А, кажете ми какво става?!

 11. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#5] от "Моа Преател Тайпи":

  Не става дума само за България. Става дума и за недоразумението Трамп, и за всички останали недоразумения по света.

 12. 13 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#9] от "evkalipt":

  ББР е държавна банка и познай кои фирми ще финансира - тези на приятелите на властта , както го е правила винаги във своето съществуване! Така епидемичните помощи ще са за послушните фирми , които винаги връщат ЧАСТ от помощите на Държавните Мафиоти , те пък подаряват Студени резерви и Спортни тотализатори на Държавника До/г/ан и сатрапа му ПеевСКИ а те пък плащат на всички нещастници да слагат на коментари като моя --- минуси - промивайки мозъчетата на младите по Путинов почин - чак и Дневник - ни чул ни видял за тази мерзост!!!

 13. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3509 Разстроено

  До коментар [#10] от "falkoneti":

  Не ме вълнува царя, ама хич ! Притеснявам се за социално слабите, бедните, уязвимите от подобни икономически сривове, а такива са над 2 милиона хора у нас ! Това упражнение, ако може да се нарече така, досега се грижеше всички знаем за КОГО ! Отврат !

 14. 15 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 933 Неутрално

  По стар български обичай - първо снабдяваме близките , пък каквото остане остава за нас, че знае ли човек 😁 !

  agent
 15. 16 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Аз дарих по 100 на МЗ и Пирогов. Дано повече го направят и да помогнат за нещо.

 16. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  Както каже Борисов и на когото каже.

 17. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  'Чрез държавното дружество „Бул Био-НЦЗПБ“ ЕООД се закупуват лични предпазни средства възмездно и се предоставят срещу заплащане на.... общопрактикуващи лекари..... Финансирането е за сметка на бюджетите на съответните ведомства и институции, физически и юридически лица.
  Сега колеги лекари стана ли ви ясно : личните лекари сме частни здравни заведения и ще трябва да си купуваме в пандемия всичко без шибаната държава и правителство да си мръдне пръста. Сега остава пък вие да решите как да работите при такава мерзост...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 19 Профил на fidelio
  fidelio
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Общата събрана сума от кампанията на Проект #ЗаДоброто и Фондация BCause вече надхвърля 840 000 лева, с даренията от всички индивидуални дарители, фирми и компании.
  https://www.bcause.bg/daritelstvo/news-giving/565-bcause-i-daritelstvoto-sreshtu-covid-19-v-bulgaria.html

 19. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Няма нищо лошо в даренията, с изключение на цинични случаи, в които "депутата" Пеевски дарява милиони, част от честно заработените от него и подобни нанего пари. За такива като него човек не знае що за явление са те и- политици ли са, бизнесмени ли са и за какво въобще става дума.
  Но иначе нашата радост Гешев ще проверява приватзацията, а как един човек допреди 2-3 години собственик на няколко десетки хиляди лева и стар Опел, днес купува/продава бизнеси за стотици милиони, та му артисва и за дарения в милиони, но пък според Цацров и днешния му приемник е най-проверявания и разбирай честен човек.
  Оновното разбира се трябва да идва от системата, а не да разчитаме на дарения и помощи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK