Владимир Каролев и прокуратурата се разминаха във версиите си

Владимир Каролев и прокуратурата се разминаха във версиите си

© Надежда Чипева, КапиталИкономистът Владимир Каролев и прокуратурата се разминаха във версиите си за това в какво той е обвинен. Вчера стана известно, че той е бил задържан в полицията в Разлог за 24 часа, а днес - че са му предявени две обвинения за нарушение на мерките за борба с разпространението на коронавируса и че е пуснат под парична гаранция от 50 хил. лв. В публикации редица медии твърдяха, позовавайки се на информация от прокурор, че Каролев е бил поставен под карантина в София, но я нарушил като отпътувал за Разлог.


В пространно прессъобщение, обосновано с големия медиен интерес, Софийската районна прокуратура информира, че се е самосезирала "по повод публикации в социалната мрежа, от които е видно, че гражданин на столицата е предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложно", с което е нарушил заповедта на министъра на здравеопазването за ограничаване на пътуванията между областните центрове.


В хода на разследването е установено, че Каролев се е самокомандировал в хотелски комплекс край Разлог с обяснението, че ще участва в консервацията на хотела, ще осигурява охрана и ще помага на служителите. Според прокуратурата обаче фактът ,че хотелът си има управител, означава, че пътуването е можело да се отложи. Като се позовава на публикациите на Каролев в социалните мрежи за това, че се е разхождал в околностите, прокуратурата заключава, че е нарушил "собственоръчно декларираните обстоятелства" като е напуснал комплекса и демонстративно е проявил незачитане на установените правила. Прокуратурата отбелязва, че Вл.К. е публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти. Още по-укоримо според държавното обвинение е обстоятелството, че "чрез социалната мрежа Вл.К. целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19".
Тази вечер във "Фейсбук" Каролев уточни, че отправените му обвинения са две - че "в нарушение на Заповед на Министъра на Здравеопазването съм преминал през КПП Ярема". "Според тази заповед "неотложно пътуване" е пътуване, свързано с полагане на труд. Документът удостоверяващ спазването от моя страна на тази заповед е свален от сайта на МВР и надлежно попълнен и оформен бе представен от мен на длъжностните лица на пропускателния пункт, които след щателен преглед на декларацията ми позволиха да продължа пътуването", обяснява своята гледна точка Каролев.
.

Второто обвинение, по думите му е, че чрез пост във Фейсбук е изразил лично мнение, че въведената мярка е неефективна, тъй като с правилно попълнена декларация всеки може да напусне София, и по този начин е подал заблуждаващи знаци за тревога.


"Останалите обстоятелства подробно описани в прессъобщението на СРП и отразени в десетки традиционни и онлайн медии, не фигурират в предявените ни две обвинения, посочени по-горе и следователно не отговарят на обективната действителност", завършва той..

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK