Карантина и наказания: кой трябва да се изолира и как се санкционират нарушители

Карантина и наказания: кой трябва да се изолира и как се санкционират нарушители

© Юлия ЛазароваВ опит да спрат разпространението на коронавируса в България властите предприеха поредица от мерки. Те включват различна степен на ограничение в зависимост от това дали човек е заразен, контактувал е с болен, дали идва от друга страна или не е излизал от България и няма основания да подозира, че е подложен на риск от зараза. "Дневник" обобщава най-важното за различните групи ограничения:


Върналите се от чужбина


Всеки български гражданин, който се прибира от друга държава, трябва да спазва 14-дневна карантина, съобщи вътрешният министър Младен Маринов в интервю за БНТ в понеделник сутрин. Това означава, че им е напълно забранено да излизат от домовете си, без значение дали имат симптоми на коронавирус, или не. Министърът отчете, че именно връщащите се от чужбина най-често нарушават ограничението, което според новоприетите текстове в Наказателния кодекс може да доведе до глоба от 10 хил. лева и 5 години затвор.


От МВР не успяха да уточнят пред "Дневник" на какво основание се налага карантина на всички пристигащи. На сайта на здравното министерство - институцията, която налага всички мерки, има само една заповед по въпроса - на министъра на здравеопазването от 17 март, според която в 14-дневна карантина трябва да бъдат изпращани само пътниците, които се връщат от 16 рискови за заразяване държави. Според заповедта това означава, че им се забранява да напускат дома си (или мястото, където декларират, че ще пребивават), включително им е забранено да пазаруват в хранителни магазини и аптеки, независимо от това дали имат симптоми.
При влизането си в страната си обаче прибиращите се в България получават за подпис документ, наречен "Предписание за поставяне под карантина". То се издава от името на здравен инспектор и според него на пристигащия бива наложена карантина. Освен това на получилия го се указва да спазва най-малко един метър дистанция с хората, с които съжителства, по възможност да стои и спи в отделно помещение, да използва отделни кърпи в банята. Вписват се телефонните номера на личния лекар и на регионалната здравна инспекция, на които да сигнализира при симптоми, а също и адресът, на който ще отседне пристигащият, до колко часа ще е пристигнал там, на кой номер ще може да бъде намерен. С подписа си той удостоверява, че е наясно със санкциите при нарушаване на карантината. Така се оказва, че дори да не идват от рискова страна, при подписване на предписанието на влизане в България на пристигащите се налага карантина. Още повече, че според Закона за здравето физическите и юридическите лица са длъжни да изпълняват задължителните предписания на държавните здравни инспектори.


В предписанието (показано на "Дневник" от завърнал се в чужбина) обаче никъде не е посочена изрично забрана за напускане на дома по време на карантината, както това е описано в заповедта на здравния министъра. От заповедта пък отсъства указанието за спазване на дистанция от един метър от другите хора у дома и за ползване на отделни помещения.


Разминаванията стават повод за различни тълкувания. Читателка на "Дневник", която на 20 март пътува към България от Индия през Истанбул, разказа, че е попълнила предписание, че ще е изолирана. По думите й обаче служител със защитно облекло на летището й обяснил, че може да ходи до аптека, банка или хранителен магазин. "Според мен никой не описва как точно трябва да се спазва тази карантина", реагира тя.


Заразените и хората в контакт с тях


Под пълна домашна изолация трябва да са заразените с COVID-19, дори когато нямат оплаквания или леки такива. Температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми (като гадене, повръщане и/или диария) се определят като леки симптоми от здравните власти.


Карантината за заразените с коронавирус е поне 21 дни, а за да падне тя са необходими два отрицателни теста, които да докажат, че болният вече се е изчистил от вируса и не е опасен. Тъй като боледуването може да продължи и повече, властите обсъждат да дадат възможност на личните лекари да издават болнични до 28 дни - двойно повече от досега.


Контактните лица на заразените с коронавирус също трябва да са под домашна карантина, като в заповедта на Кирил Ананиев се уточнява, че срокът от 14 дни се брои от последния контакт с разболелия се.


Особен случай е Банско, който е единственият засега цял град под карантина - в него не може да се влиза или излиза, но жителите могат да напускат домовете си, за да пазаруват, да отидат на лекар или до банка и бензиностанция.


Ограниченията за излизане извън карантина


За останалите хора, които са призовани да стоят колкото се може повече вкъщи, основното ограничение за излизане е въведената от 21 март със заповедта на министъра на здравеопазването забрана за посещение на паркове и градинки, а за софиянци - и на Витоша. От 20 март е силно ограничено пътуването между градовете в страната, като то може да става само по работа или неотложна лична причина и се удостоверява с документи.


Със заповед от 17 март пък беше забранено събирането на повече от двама души на обществени места. (Още за последните мерки и забрани четете тук.)


Наказания за всички


Според спешно приетите промени в Наказателния кодекс, нарушаването, както на карантината, така и на правилата за тези, които не са под карантина по време на извънредното положение, може да се наказва със затвор до пет години и глоба от 10 хил. лв. до 50 хил. лв." В закона е записано, че наказанията може да се прилагат при неспазване на наредба, правила или мерки.

До момента не е известно властите да са предприемали такива крайни мерки, а нарушения на правилата бяха публично коментирани и показвани в някои квартали на София, а през почивните дни не липсваха и нарушители на забраната за посещения на паркове и градинки. "Ако отидете някъде, ще Ви бъде разпоредено да се приберете или да напуснете парка. Тоест, излизате само при крайна необходимост", обясни пред "Дневник" д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната Регионална здравна инспекция.


Около 2000 души под карантина в София


Около 2000 души са поставени под карантина в София, а всеки ден полицията установява поне 1-2 случая на нарушаване на изолацията. Това обясни пред "Дневник" говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. В началото на седмицата от държавното обвинение обявиха, че масово не се спазва изолацията и в цялата страна са образувани повече от 120 досъдебни производства.


От всички 2000 души под карантина в София някои са тествани за коронавирус, а други не. Някои от тях са дали положителна проба и се лекуват вкъщи, а в други случаи пробите са отрицателни. Въпреки това карантината трябва да се спазва, тъй като повечето от изолираните са се прибрали скоро от рискови държави и има опасност да са заразени.


Полиция проверява на адрес


Всички изолирани са предупредени предварително за това, че трябва да останат по домовете си за срок от поне 14 дни. Те подписват декларация, че са наясно с последствията и наказанията, които се предвиждат за нарушение. Полицията следи дали мярката се спазва като екип проверява периодично поставените под карантина дали са на посочения от тях адрес.В случай, че не ги открият, следва обаждане по телефона, предупреждения и дори издирване, а в много случаи информацията се препраща към прокуратурата, която образува досъдебно производство. "Целта на тези санкции не е да бъдат налагани, а по-скоро да се предотврати неспазването на карантината и разпространяването на заразата", коментира прокурор Невена Зартова.


Тя каза, че все още няма приключили производства и на практика няма нито един санкциониран или осъден заради неспазена карантина. Делата по този текст от закона тепърва предстои да се разследват, внасят в съда и разглеждат в съдебна зала. Срокът за разследване е стандартен - 2 месеца, но някои от тях могат да бъдат образувани и като бързи производства и сроковете да са по-кратки.


Кого ще следи държавата чрез мобилни данни, четете тук.


Новини, сигнали и въпроси, свързани с коронавируса може да изпращате тук или на [email protected].


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус"Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Тоя часовник в края на статията показма неверни числа! Нито епидемията ще свърши след 17 дена, нито извънредното положение! Ако прибавим още един месец ще е горе-долу вярното!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 867 Весело

  -Не се кахъри, като продължат извънредното положение, Дневник може да върне този часовник назад и пак ще е точно. Нали пролетно ще се бутат стрерлките на всички часовници, и този нема да остане самотен.

 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  При трима генерали управляващи страната( Борисов,Радев,Мутафчийски) нямам много големи очаквания за качеството на управленските решения. Дано не се появи генерал Шайскопф,да организира маршировките.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 4. 4 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Пропуснах и счетоводител,управляващ здравното министерство.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Голям ферман, огромен!
  Пишете по-стегнато, отделяйте същественото!

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Карантината трябва да е като в Сърбия:
  Всеки проявил симптоми се отделя и праща на карантина на палатков лагер в изолиран район. Там да се снабдяват централиирано с храна и медицински грижи. А сега кво става? Пращат го в карантина у дома! Ха! Ми нали ще зарази хирата, с които живее! Ми нали някой от тях ще иде на работа или до мсгазин, банка? Пълна неграмотност!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1483 Любопитно

  Редник Киро парахода под карантина ли е много бързо оздравя

 8. 8 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Нещо не се връзва. има 200 000 прибрали се гурбетчии, а само няколко хиляди под карантина

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#7] от "monk007":

  Той навярно никога не е бил болен. 2 теста отрицателни, третия положителвн, четвъртия и той отрицателен.
  Просто са го изклатили за да дари едни пари на болницата. Не е сефте!

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  " В предписанието (показано на "Дневник" от завърнал се в чужбина) обаче никъде не е посочена изрично забрана за напускане на дома по време на карантината, както това е описано в заповедта на здравния министъра. От заповедта пък отсъства указанието за спазване на дистанция от един метър от другите хора у дома и за ползване на отделни помещения."

  Нормалното пълно безхаберие в тази държава, което прозира дори и про такива важни събития като налагането на ограничителни мерки на евентуалните заподозрени като носители на вируса, връщащи се от чужбина !

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  " Според спешно приетите промени в Наказателния кодекс, нарушаването, както на карантината, така и на правилата за тези, които не са под карантина по време на извънредното положение, може да се наказва със затвор до пет години и глоба от 10 хил. лв. до 50 хил. лв." В закона е записано, че наказанията може да се прилагат при неспазване на наредба, правила или мерки."

  Според текста на разпоредбата, това, което е важно да се отбележи е, че наказанията са кумулативни - 5 години лишаване от свобода И глоба от....до, а не ИЛИ глоба ! Мисля, че спрямо един от лобистите на Цеко - Каролев, е започнало производтство по налагане на наказание, но той така или иначе се държа много надменно спрямо наложената му карантина и я наруши съвсем произволно !

 12. 12 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#7] от "monk007":Той навярно никога не е бил болен. 2 теста отрицателни, третия положителвн, четвъртия и той отрицателен.Просто са го изклатили за да дари едни пари на болницата. Не е сефте!
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  Може да си е направил ПР акция

 13. 13 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ковид 19 е биологична и икономическа война на китай против Америка и Европа . Китай изкупува държавните облигации на западните държави на безценица

 14. 14 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Солени глоби на всеки идиот поставил в риск себе си и околните, шляейки се без основателна причина , И затвор или пробация на хипер нагли идиоти, които пападират с това си поведение .
  П П. В потрес съм от поведението на Каролев. Що за безочие , нахалство. и безпардонност, човек на новото време, малката буква не е правописна грешка.
  Дребни душици с големи претенции са бол,за съжаление
  Хора спазвайте изолацията, доколкото е възможно. Всеки път, когато ви дотежи си казвайте, че стоейки в изолация спасявате нечий живот. Не се превръщайте в неволни убийци. Има много болни и възрастни хора, чийто живот е поставен на карта и силно зависи от нашата съвест и дисциплина.
  Бъдете хора, а не е. келеши, които се изживяват, като "бунтари", без да ги е еня, че лекомислието и наглостта им може да отнеме нечий живот .
  Кураж на всички

 15. 15 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Каролев тикнаха ли го в дрънголника? Да плаща глобата и да чака арестантската кола .
  В Централния ли ще го тикнат ? По-добре може би в Пазарджишкия . В същност без значение важнот е да е в една килия с бай Ставри

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  След изолацията/дано да свърши по-скоро/ психолозите ще имат доста работа.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Общо взето верни забележки, но като се вземе предвид, че нешата се правят набързо, но пък от различни хора и като се отчете, че са достаъчни един поглед или да се чуят две изречениея от т.н. министър на правосъдието (клетия Данаилчо), може спокойно да се чудим, как гафовете не са много по-сериозни.
  Но все пак има на какво да се надяваме - "Господ нали ( поне беше) българин".

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":


  След изолацията/дано да свърши по-скоро/ психолозите ще имат доста работа.
  —цитат от коментар 16 на Роси


  Честно казано, не съм чак толкова обезпокоен - дебелите балкански тикви, не са чак толкова чувствителни, а и визитите при психолози, не са от най-евтините.

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Банско като е под карантина, там има ли нови случаи на разболели се?

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Имам простичък въпрос: Защо просто не тестват всички прибрали се от чужбина и само заразените да ги държат под карантина? В София имало 2000 души под карантина, генерала се хвали че можел да прави по 1200 теста на ден и то от прецизните които хващат на 100%. Значи за 2 дена ще реши въпросът-

  Кое е по-важното, да спестим на Мутафчийски 2 дена работа? Или 2000 души да висят 28 дена затворени в къщи и икономиката загуби 56,000 човекодни? Не станаха ли твърде НАГЛИ тези некадърници които ни яхнаха?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK