На живо

Коронавирусът в България: 1000 души ще бъдат подложени на бързи тестове (хронология)

Коронавирусът в България: 1000 души ще бъдат подложени на бързи тестове (хронология)


Заразените с коронавирус в България са 264 по данни към 17 ч. днес. Здравният министър удължи до 13 април ограничителните мерки заради извънредното положение. Депутатите решиха парламентът да се разпусне, а заседания да има само при необходимост. От днес има и допълнителни основания за напускане и влизане в областните центрове. Освен това премиерът Бойко Борисов обяви, че 1000 души, сред които полицаи и шофьори на линейки и превозни средства от градския транспорт, ще бъдат подложени на бързи тестове.


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време. Ситуацията с коронавируса по света тук
Полицаи и шофьори ще бъдат подложени на бързи тестове

На около 1000 души ще бъдат направени бързи тестове за коронавирус. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се провежда чрез видеоконферентна връзка. Европейските лидери координираха усилията си за справяне с разпространението на COVID-19.


Борисов уточни, че тестовете ще се приложат на полицаи, шофьори на линейки и на превозни средства от градския транспорт. Групата не е подбрана случайно, уточни той. "Те са постоянно на въздух и покрай тях по цял ден минават потоци от хора", обясни премиерът.


По думите му 10 минути след теста ще се знае не само дали тестваният е носител на вируса, но и дали го е преболедувал. Какво още каза премиерът четете тук.


Столичната болница "Света Анна" спира приема на пациенти

Университетска болница "Света Анна" в София (бившата Окръжна болница) временно преустановява приема на пациенти. Мярката е в сила до 15.30 часа на 27 март. Това се налага, след като в лечебното заведение бяха установени двама пациенти с коронавирус. В болницата в момента се извършва пълна дезинфекция. Създадена е необходимата организация спешните пациенти, които следва да бъдат насочени към болницата, да се поемат от други лечебни заведения. Под карантина ще останат клиниката по пулмология и част от клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Със заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства получиха указания да поискат от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли. Подобна мярка ще се прилага и за гражданите на държавите, които дадат съгласие, като ще се пропускат всички с изтекли документи.


Тъй като поради епидемичната обстановка подновяването на документи в консулските ни служби е временно преустановено, българските граждани с изтекли лични карти и паспорти трябва да поискат издаването на временен паспорт, за да се завърнат. Временен паспорт може да се заяви и получи във всички български консулски служби, но процедурата отнема до 3 дни.

Около 850 българи искат да се приберат в страната. От тях близо 50 души са туристи, а останалите живеят постоянно в друга държава, но искат в този момент да са в България. Това обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Какво още каза тя четете тук.

Започна DMS кампания в подкрепа на медиците

Министерството на здравеопазването започна DMS кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на разпространение на коронавирус. С есемес с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора в България всеки ще може да дари 1 лев. С направените дарения ще бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се зараза. Целта е да бъдат събрани 5 млн. лв.

Европейският съвет заседава за трети път чрез видеоконферентна връзка заради кризата, причинена от коронавируса COVID-19. Европейските лидери обсъждат действията си за справяне с болестта. В дневния ред на заседанието е и приемането на решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания.


Правителствената информационна служба разпространи снимка на премиера Бойко Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет чрез видеоконферентна връзка

© Пресслужба Министерски съвет

Правителствената информационна служба разпространи снимка на премиера Бойко Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет чрез видеоконферентна връзка

Запасите от PCR тестове за коронавируса, с които работят няколкото оторизирани лаборатории в страната, са от порядъка на 8 хил. до 10 хиляди броя, каза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски пред Би Ти Ви, Той посочи, че това е и благодарение на дарителите. Той отново изрази позицията си, че бързите тестове, за чието използване се обяви Медицинският съвет към правителството, са с много ниска достоверност, а на въпрос какъв е смисълът от тях отсече: "Смисълът е търговски".


"Докато съм на това място, няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси", заяви Мутафчийски. Според него бързите тестове са добър вариант, но за края на дадена епидемия, когато се прави епидемиологично проучване. "В момента ние не разполагаме със 100% гарантирани тестове, но PCR тестовете са с най-висока степен на достоверност", добави той. Мутафчийски посочи, че Франция и Германия отскоро са ограничили тестванията според изискванията на СЗО. "Няма да надделее мнението на Медицинския съвет", убеден е той.


Колко дихателни апарата са осигурени от дарители четете тук.

Заразените нараснаха до 264

Заразените с коронавирус в страната вече са с 21 повече днес и общия им брой от началото на епидемията става 264. Осмина вече са излекувалите се. Към картата на заразата се добавят два нови града - Кърджали и Хасково, с по един заразен, съобщи председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Има двама военнослужещи, които са с положителни проби - евакуираният от Косово военен, който е настанен във ВМА, и военнослужещ на мисия в Румъния, който е настанен в болница в Букурещ.В София пациенти в по-тежко състояние има в "Пирогов", в Пета градска болница и в "Св. Анна". В пета градска болница има четирима пациенти и под карантина са 4 отделения. "Това практически прекрати работата на болницата до излизане на отрицателни проби", обясниха от щаба.


От началото на заразата досега са направени общо около 6 хил. теста за COVID-19, каза Мутафчийски и уточни, че конкретни данни ще има утре.


С писмо до министрите на културата и на финансите Боил Банов и Владислав Горанов Асоциация "Българска книга" поиска помощ, за да не фалират издателите и разпространителите на книги. От там уточняват, че са нужни 9 млн. лева, за да не изпадне в колапс секторът. От асоциацията твърдят, че заради борбата с коронавируса в момента са затворени книжарниците. Според тях липсата на клиенти е изправила книгоиздателския и книгоразпространителския сектор пред колапс. Повече четете тук.

Софийската районна прокуратура съобщи, че води досъдебно производство за продажба на предпазни маски за лице на цена от 10 лева за брой. Досъдебното производство е образувано след подаден сигнал на тел. 112 от клиент на аптека на столичния бул. "Янко Сакъзов". След проверка на място търговецът заявил, че е купил маските на цена от 4 лв. за брой, а разходите му за преопаковане (поставяне в отделен плик) възлизали на 1 лев за една маска, върху това се начислявал ДДС, а печалбата възлизала на 4 лева. Търговецът обяснил още, че предпазните маски не били за еднократна употреба, а тяхното ползване можело да се осъществява в продължение на 48 часа, се казва в съобщението на прокуратурата.

Военнослужещ от българския контингент в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) е евакуиран заради съмнения за контактност с COVID-19, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Медицинската евакуация е предприета днес с военния самолет "Спартан" с медицинско лице на борда, по заповед на министър Красимир Каракачанов. Българският военен няма оплаквания. При пристигането му в страната ще му бъдат направени изследвания във Военномедицинската академия.

Столичната община да увеличи средствата в новосъздаващия се Гаранционен фонд за подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от кризата, за сметка на намаляване на заплатите в надзорните и управителни органи на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия и Специализирания общински приватизационен фонд. Това предлагат общинските съветници от групата на "Демократична България" в доклад до Столичния общински съвет. "С това ще се осигури финансов ресурс в размер на над 1 милион лева годишно, който може да бъде насочен към новосъздаващия се фонд", мотивират се общинарите от "Демократична България".


Подробности тук

Декларациите за преминаване през КПП в градовете не нарушават правото на защита на личните данни, съобщиха от Комисията за защита на личните данни. Гражданите следва да са спокойни, че възможността за ограничаване на техните права, в т.ч. и правото на защита на личните им данни, не води до тяхното нарушаване, се уточнява на сайта на институцията.

Нови справочни услуги за безработните

Безработните, подали заявления за търсене на работа, могат да следят статуса си онлайн с нова услуга на Държавната агенция "Електронно управление" и Агенцията по заетостта. Услугата "Предоставяне на достъп на физически лица до информация свързана с тях и съхранявана в регистри на първични администратори" е достъпна в Системата за сигурно електронно връчване. Чрез регистъра гражданите могат да направят справка за историята на своята регистрация, да проследят своя статус, сключения договор между Агенцията по заетостта и безработния човек, както и обучения и насочвания за всеки регистрирал се безработен.


На Единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДАЕУ, в раздел Централизирано заявяване, са активни и други пет електронни услуги за търсещи работа и работодатели, Те са публикувани с подробна информация за тяхното съдържание и начин на ползване.

Регионалната здравна инспекция издаде заповед за преустановяване на приема на пациенти в столичната Пета МБАЛ, заради потвърдени случаи на COVID-19 в лечебното заведение, съобщиха от пресцентъра на Столична община. В цялата база отново ще бъде извършена основна дезинфекция. Медицинският персонал на клиники и отделения, които не са под карантина, се поставят под домашна карантина за следващите 14 дни. Отделението за диализа на пациенти с бъбречни заболявания ще работи.

Посолството на САЩ в София и Фондация "Америка за България" обявяват програма за финансова помощ за българи, работещи в подкрепа на своите общности по време на COVID-19, съобщиха от посолството. Средства ще бъдат предоставени на български граждани, неправителствени инициативи и малки и средни бизнеси, които предлагат услуги в подкрепа на своите общности. Номинациите могат да се правят тук до 13 часа в понеделник, 30 март. Получателите и тяхната дейност ще бъдат обявени публично.


Подробности тук

Българската браншова камара машиностроене съобщи, че най-големите фирми, поддоставчици за автомобилостроенето, спират временно работа заради извънредното положение, въведено във връзка с разпространението на коронавируса. Причините са спрени производствата на европейските автомобилопроизводители и доставчици и невъзможност за осигуряване безопасността на работещите. Това са "Линамар България", Русе ("Монтюпе"), 2. "ВИТТЕ Аутомотив", Русе, "Язаки". Корабостроителниците също са без работа. В съобщението се казва, че "не е изключено при ненамеса от страна на държавата отделни производства да бъдат изнесени в други страни".


Още четете тук

Режимът за минаване през КПП-тата е облекчен

Със заповед на министъра на здравеопазването се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. Като причина за пътуването вече ще може да е необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост.


До сега основателните причини бяха полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или на негови близки, както и завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава.


Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност, декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.

НОИ с горещ телефон за обезщетенията

Националният осигурителен институт (НОИ) откри временна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпускането и изплащането на обезщетения за безработица. На номер 02 926 19 96 се дава информация за действащото законодателство, актуалните промени в нормативната уредба, срокове и конкретни условия за получаване на обезщетение. Всяко от териториалните поделения на НОИ също има открити телефонни линии за консултации. Списъкът с номерата е в сайта на НОИ. Линиите ще бъдат отворени в работните дни от 9:00 до 17:30 ч. На разположение на гражданите е и единният телефонен номер за цялата страна 0700 14 802.

Парламентът се разпусна

Със 115 гласа "за" и 65 "против" парламентът реши да заседава само при необходимост по време на извънредното положение. Споровете продължиха близо три часа. Само БСП бе против с аргумента, че е застрашена демокрация.


Подробности тук.

Срокът на забраните е удължен

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април, включително. Става дума за мерките, които бяха въведени още на 13 март - забрана за посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. В моловете може да работят само аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси, а ресторантите могат да обслужват клиенти само чрез доставки. Всички останали магазини, извън големите търговски центрове, могат да работят, но при строги мерки за дезинфекция и обслужване на клиенти.


Подробности тук


Изтеклите документи няма да са валидни в чужбина

Срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г. се удължава автоматично с шест месеца. Те ще са валидни документи само и единствено на територията на страната, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност" на брифинг. При обявяването на удължаването на срока министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че с изтекли документи ще може да се влиза страната. По думите му, няма да има проблем с тях да се минава и през други граници. Според Ценева такива документи ще се признават от банки, застрахователи и всички институции в страната.


Още по темата тук

Борисов: Бюджетът лети надолу

До ден- два очаквам банките да имат решение за кредитите на клиентите, които са в затруднено положение, каза днес премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Според него Европейската централна банка и банковите институции в Европа са дали подобни указания. "Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, са 150 милиона лева от осигуровки", каза още министър-председателят.


Подробности тук

25 километра е опашката от тирове на границата с Турция, като тя намалява постоянно, каза днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който заедно с премиера Бойко Борисов посети района на Капитан Андреево. Преди да се вземат мерките са обработвани 350-400 камиона на денонощие, сега те са 1100 на Капитан Андреево, а с Лесово са 1230.Бившето военно летище "Узунджово" край Хасково се подготвя за буферен паркинг, на който тировете ще изчакват и под конвой ще се ескортират до границата. На мястото ще има тоалетни и временни будки за храна. Премиерът Борисов обяви, че се обсъжда качване на влакове на част от тировете, както и претоварване на стоки от камиони от рискови държави на български.

2000 бутилки вода от 1.5 л, 5000 кроасана, 1000 маски, 1000 чифта ръкавици и 1000 дезинфектанта ще бъдат осигурени за блокираните на границата с Турция шофьори на камиони от Съюза на международните превозвачи у нас. Помощта е безвъзмездна и се предоставя от членовете на браншовата организация в съвместна акция с Областната дирекция на МВР в Хасково.

Секторът на културата беше болезнено засегнат от извънредните мерки, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, но министерството има екшън план, за да помогне, каза днес министърът на културата Боил Банов по БНТ. Имаме възможност да преструктурираме средства в бюджета, да обезпечим разпространението на проекти и да подпомогнем реализирането на спектакли, допълни той.


Подробности тук

Европейският съвет ще обсъди нови мерки

Днес в 17 часа Европейския съвет ще проведе третата видеоконференция, на която европейските лидери ще координират усилията на страните от ЕС за справяне с COVID-19, като предишните се състояха на 10 и 17 март, съобщи правителствената информационна служба. В нея ще участва и българският премиер Бойко Борисов.


На конференцията ще се обсъдят мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, осигуряване на медицинско оборудване с акцент върху тестове, лична защитна екипировка и респиратори, както и за отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина.


Европейските лидери ще разговарят и за начините за справяне със социално-икономическите последици, причинени от разпространението на COVID-19.


На заседанието на Европейския съвет ще бъде обсъдено и приемането на решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Република Албания.

Ако авиокомпаниите не възобновят полетните си програми за летния туристически сезон, Министерството на туризма ще направи рекламна кампания, която да призовава българите да летуват в страната. Предвиждат се ваучери за почивка, обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безплатни. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. По повод опасенията на туроператорите, че са застрашени от фалит, ако връщат пари на туристите, Ангелкова подчерта, че европейската директива за пакетните пътувания забранява на властите да ограничат избора на потребителя единствено до покупката на ваучер.


Още по темата тук

Няма да има нулева учебна година

Нулева учебна година няма да има, защото ще бъде покрит минимумът учебен материал по всички предмети, каза днес по "Нова телевизия" министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че в министерството са приятно изненадани от ефективността на дистанционното обучение, което върви от 16 март. Дали ще се променят датите на изпитите за матурите било още рано да се каже, но това не било невъзможно.


Подробности тук

Със заплатите си за март 14 хил. медицински и немедицински служители ще получат по 1000 лв. заради участието си в борбата с разпространението на COVID-19. Средствата в размер на 60 млн. лв. са договорени между здравното министерство и оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Общата сума е достатъчна и за наемането на допълнителен персонал за борбата с разпространението на коронавируса, информира министерството.

Физическо лице дарява 1 млн. лв.

Физическо лице е обявило, че ще дари 1 млн. лева за борба със заразата от коронавирус, каза председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски. Той каза, че ще съобщи името, когато превеждането на парите стане факт. Мутафчийски уточни, че дарения се дават както на щаба, така и на Министерството на здравеопазването и отделни болници. Генералът препоръча средствата да се дават в дарителската сметка на министерството.


Повече по темата тук

Заразените с коронавирус са 243

Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той не уточни от колко направени проби са те. От 28 области в страната в 18 има заразени.Щабът предлага на здравният министър да отпадне поименно изброяване на страните, пристигащите от които българи се поставят под карантина. Искането е ограничението да важи за всички идващи от чужбина.


Освен това ще се предложи на здравния министър да удължи срока на действие на ограничителните мерки, които изтичат на 29 март. Те ще са до края на извънредното положение, което за момента е до 12 април.


Подробности тукВсичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK