На живо

Коронавирусът в България: 1000 души ще бъдат подложени на бързи тестове (хронология)

Коронавирусът в България: 1000 души ще бъдат подложени на бързи тестове (хронология)


Заразените с коронавирус в България са 264 по данни към 17 ч. днес. Здравният министър удължи до 13 април ограничителните мерки заради извънредното положение. Депутатите решиха парламентът да се разпусне, а заседания да има само при необходимост. От днес има и допълнителни основания за напускане и влизане в областните центрове. Освен това премиерът Бойко Борисов обяви, че 1000 души, сред които полицаи и шофьори на линейки и превозни средства от градския транспорт, ще бъдат подложени на бързи тестове.


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време. Ситуацията с коронавируса по света тук
Полицаи и шофьори ще бъдат подложени на бързи тестове

На около 1000 души ще бъдат направени бързи тестове за коронавирус. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се провежда чрез видеоконферентна връзка. Европейските лидери координираха усилията си за справяне с разпространението на COVID-19.


Борисов уточни, че тестовете ще се приложат на полицаи, шофьори на линейки и на превозни средства от градския транспорт. Групата не е подбрана случайно, уточни той. "Те са постоянно на въздух и покрай тях по цял ден минават потоци от хора", обясни премиерът.


По думите му 10 минути след теста ще се знае не само дали тестваният е носител на вируса, но и дали го е преболедувал. Какво още каза премиерът четете тук.


Столичната болница "Света Анна" спира приема на пациенти

Университетска болница "Света Анна" в София (бившата Окръжна болница) временно преустановява приема на пациенти. Мярката е в сила до 15.30 часа на 27 март. Това се налага, след като в лечебното заведение бяха установени двама пациенти с коронавирус. В болницата в момента се извършва пълна дезинфекция. Създадена е необходимата организация спешните пациенти, които следва да бъдат насочени към болницата, да се поемат от други лечебни заведения. Под карантина ще останат клиниката по пулмология и част от клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Със заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства получиха указания да поискат от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли. Подобна мярка ще се прилага и за гражданите на държавите, които дадат съгласие, като ще се пропускат всички с изтекли документи.


Тъй като поради епидемичната обстановка подновяването на документи в консулските ни служби е временно преустановено, българските граждани с изтекли лични карти и паспорти трябва да поискат издаването на временен паспорт, за да се завърнат. Временен паспорт може да се заяви и получи във всички български консулски служби, но процедурата отнема до 3 дни.

Около 850 българи искат да се приберат в страната. От тях близо 50 души са туристи, а останалите живеят постоянно в друга държава, но искат в този момент да са в България. Това обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Какво още каза тя четете тук.

Започна DMS кампания в подкрепа на медиците

Министерството на здравеопазването започна DMS кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на разпространение на коронавирус. С есемес с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора в България всеки ще може да дари 1 лев. С направените дарения ще бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се зараза. Целта е да бъдат събрани 5 млн. лв.

Европейският съвет заседава за трети път чрез видеоконферентна връзка заради кризата, причинена от коронавируса COVID-19. Европейските лидери обсъждат действията си за справяне с болестта. В дневния ред на заседанието е и приемането на решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания.


Правителствената информационна служба разпространи снимка на премиера Бойко Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет чрез видеоконферентна връзка

© Пресслужба Министерски съвет

Правителствената информационна служба разпространи снимка на премиера Бойко Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет чрез видеоконферентна връзка

Запасите от PCR тестове за коронавируса, с които работят няколкото оторизирани лаборатории в страната, са от порядъка на 8 хил. до 10 хиляди броя, каза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски пред Би Ти Ви, Той посочи, че това е и благодарение на дарителите. Той отново изрази позицията си, че бързите тестове, за чието използване се обяви Медицинският съвет към правителството, са с много ниска достоверност, а на въпрос какъв е смисълът от тях отсече: "Смисълът е търговски".


"Докато съм на това място, няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони в нечии интереси", заяви Мутафчийски. Според него бързите тестове са добър вариант, но за края на дадена епидемия, когато се прави епидемиологично проучване. "В момента ние не разполагаме със 100% гарантирани тестове, но PCR тестовете са с най-висока степен на достоверност", добави той. Мутафчийски посочи, че Франция и Германия отскоро са ограничили тестванията според изискванията на СЗО. "Няма да надделее мнението на Медицинския съвет", убеден е той.


Колко дихателни апарата са осигурени от дарители четете тук.

Заразените нараснаха до 264

Заразените с коронавирус в страната вече са с 21 повече днес и общия им брой от началото на епидемията става 264. Осмина вече са излекувалите се. Към картата на заразата се добавят два нови града - Кърджали и Хасково, с по един заразен, съобщи председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Има двама военнослужещи, които са с положителни проби - евакуираният от Косово военен, който е настанен във ВМА, и военнослужещ на мисия в Румъния, който е настанен в болница в Букурещ.В София пациенти в по-тежко състояние има в "Пирогов", в Пета градска болница и в "Св. Анна". В пета градска болница има четирима пациенти и под карантина са 4 отделения. "Това практически прекрати работата на болницата до излизане на отрицателни проби", обясниха от щаба.


От началото на заразата досега са направени общо около 6 хил. теста за COVID-19, каза Мутафчийски и уточни, че конкретни данни ще има утре.


С писмо до министрите на културата и на финансите Боил Банов и Владислав Горанов Асоциация "Българска книга" поиска помощ, за да не фалират издателите и разпространителите на книги. От там уточняват, че са нужни 9 млн. лева, за да не изпадне в колапс секторът. От асоциацията твърдят, че заради борбата с коронавируса в момента са затворени книжарниците. Според тях липсата на клиенти е изправила книгоиздателския и книгоразпространителския сектор пред колапс. Повече четете тук.

Софийската районна прокуратура съобщи, че води досъдебно производство за продажба на предпазни маски за лице на цена от 10 лева за брой. Досъдебното производство е образувано след подаден сигнал на тел. 112 от клиент на аптека на столичния бул. "Янко Сакъзов". След проверка на място търговецът заявил, че е купил маските на цена от 4 лв. за брой, а разходите му за преопаковане (поставяне в отделен плик) възлизали на 1 лев за една маска, върху това се начислявал ДДС, а печалбата възлизала на 4 лева. Търговецът обяснил още, че предпазните маски не били за еднократна употреба, а тяхното ползване можело да се осъществява в продължение на 48 часа, се казва в съобщението на прокуратурата.

Военнослужещ от българския контингент в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) е евакуиран заради съмнения за контактност с COVID-19, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Медицинската евакуация е предприета днес с военния самолет "Спартан" с медицинско лице на борда, по заповед на министър Красимир Каракачанов. Българският военен няма оплаквания. При пристигането му в страната ще му бъдат направени изследвания във Военномедицинската академия.

Столичната община да увеличи средствата в новосъздаващия се Гаранционен фонд за подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от кризата, за сметка на намаляване на заплатите в надзорните и управителни органи на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия и Специализирания общински приватизационен фонд. Това предлагат общинските съветници от групата на "Демократична България" в доклад до Столичния общински съвет. "С това ще се осигури финансов ресурс в размер на над 1 милион лева годишно, който може да бъде насочен към новосъздаващия се фонд", мотивират се общинарите от "Демократична България".


Подробности тук

Декларациите за преминаване през КПП в градовете не нарушават правото на защита на личните данни, съобщиха от Комисията за защита на личните данни. Гражданите следва да са спокойни, че възможността за ограничаване на техните права, в т.ч. и правото на защита на личните им данни, не води до тяхното нарушаване, се уточнява на сайта на институцията.

Нови справочни услуги за безработните

Безработните, подали заявления за търсене на работа, могат да следят статуса си онлайн с нова услуга на Държавната агенция "Електронно управление" и Агенцията по заетостта. Услугата "Предоставяне на достъп на физически лица до информация свързана с тях и съхранявана в регистри на първични администратори" е достъпна в Системата за сигурно електронно връчване. Чрез регистъра гражданите могат да направят справка за историята на своята регистрация, да проследят своя статус, сключения договор между Агенцията по заетостта и безработния човек, както и обучения и насочвания за всеки регистрирал се безработен.


На Единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДАЕУ, в раздел Централизирано заявяване, са активни и други пет електронни услуги за търсещи работа и работодатели, Те са публикувани с подробна информация за тяхното съдържание и начин на ползване.

Регионалната здравна инспекция издаде заповед за преустановяване на приема на пациенти в столичната Пета МБАЛ, заради потвърдени случаи на COVID-19 в лечебното заведение, съобщиха от пресцентъра на Столична община. В цялата база отново ще бъде извършена основна дезинфекция. Медицинският персонал на клиники и отделения, които не са под карантина, се поставят под домашна карантина за следващите 14 дни. Отделението за диализа на пациенти с бъбречни заболявания ще работи.

Посолството на САЩ в София и Фондация "Америка за България" обявяват програма за финансова помощ за българи, работещи в подкрепа на своите общности по време на COVID-19, съобщиха от посолството. Средства ще бъдат предоставени на български граждани, неправителствени инициативи и малки и средни бизнеси, които предлагат услуги в подкрепа на своите общности. Номинациите могат да се правят тук до 13 часа в понеделник, 30 март. Получателите и тяхната дейност ще бъдат обявени публично.


Подробности тук

Българската браншова камара машиностроене съобщи, че най-големите фирми, поддоставчици за автомобилостроенето, спират временно работа заради извънредното положение, въведено във връзка с разпространението на коронавируса. Причините са спрени производствата на европейските автомобилопроизводители и доставчици и невъзможност за осигуряване безопасността на работещите. Това са "Линамар България", Русе ("Монтюпе"), 2. "ВИТТЕ Аутомотив", Русе, "Язаки". Корабостроителниците също са без работа. В съобщението се казва, че "не е изключено при ненамеса от страна на държавата отделни производства да бъдат изнесени в други страни".


Още четете тук

Режимът за минаване през КПП-тата е облекчен

Със заповед на министъра на здравеопазването се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. Като причина за пътуването вече ще може да е необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост.


До сега основателните причини бяха полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или на негови близки, както и завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава.


Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност, декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.

НОИ с горещ телефон за обезщетенията

Националният осигурителен институт (НОИ) откри временна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпускането и изплащането на обезщетения за безработица. На номер 02 926 19 96 се дава информация за действащото законодателство, актуалните промени в нормативната уредба, срокове и конкретни условия за получаване на обезщетение. Всяко от териториалните поделения на НОИ също има открити телефонни линии за консултации. Списъкът с номерата е в сайта на НОИ. Линиите ще бъдат отворени в работните дни от 9:00 до 17:30 ч. На разположение на гражданите е и единният телефонен номер за цялата страна 0700 14 802.

Парламентът се разпусна

Със 115 гласа "за" и 65 "против" парламентът реши да заседава само при необходимост по време на извънредното положение. Споровете продължиха близо три часа. Само БСП бе против с аргумента, че е застрашена демокрация.


Подробности тук.

Срокът на забраните е удължен

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април, включително. Става дума за мерките, които бяха въведени още на 13 март - забрана за посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. В моловете може да работят само аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси, а ресторантите могат да обслужват клиенти само чрез доставки. Всички останали магазини, извън големите търговски центрове, могат да работят, но при строги мерки за дезинфекция и обслужване на клиенти.


Подробности тук


Изтеклите документи няма да са валидни в чужбина

Срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г. се удължава автоматично с шест месеца. Те ще са валидни документи само и единствено на територията на страната, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност" на брифинг. При обявяването на удължаването на срока министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че с изтекли документи ще може да се влиза страната. По думите му, няма да има проблем с тях да се минава и през други граници. Според Ценева такива документи ще се признават от банки, застрахователи и всички институции в страната.


Още по темата тук

Борисов: Бюджетът лети надолу

До ден- два очаквам банките да имат решение за кредитите на клиентите, които са в затруднено положение, каза днес премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Според него Европейската централна банка и банковите институции в Европа са дали подобни указания. "Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, са 150 милиона лева от осигуровки", каза още министър-председателят.


Подробности тук

25 километра е опашката от тирове на границата с Турция, като тя намалява постоянно, каза днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който заедно с премиера Бойко Борисов посети района на Капитан Андреево. Преди да се вземат мерките са обработвани 350-400 камиона на денонощие, сега те са 1100 на Капитан Андреево, а с Лесово са 1230.Бившето военно летище "Узунджово" край Хасково се подготвя за буферен паркинг, на който тировете ще изчакват и под конвой ще се ескортират до границата. На мястото ще има тоалетни и временни будки за храна. Премиерът Борисов обяви, че се обсъжда качване на влакове на част от тировете, както и претоварване на стоки от камиони от рискови държави на български.

2000 бутилки вода от 1.5 л, 5000 кроасана, 1000 маски, 1000 чифта ръкавици и 1000 дезинфектанта ще бъдат осигурени за блокираните на границата с Турция шофьори на камиони от Съюза на международните превозвачи у нас. Помощта е безвъзмездна и се предоставя от членовете на браншовата организация в съвместна акция с Областната дирекция на МВР в Хасково.

Секторът на културата беше болезнено засегнат от извънредните мерки, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, но министерството има екшън план, за да помогне, каза днес министърът на културата Боил Банов по БНТ. Имаме възможност да преструктурираме средства в бюджета, да обезпечим разпространението на проекти и да подпомогнем реализирането на спектакли, допълни той.


Подробности тук

Европейският съвет ще обсъди нови мерки

Днес в 17 часа Европейския съвет ще проведе третата видеоконференция, на която европейските лидери ще координират усилията на страните от ЕС за справяне с COVID-19, като предишните се състояха на 10 и 17 март, съобщи правителствената информационна служба. В нея ще участва и българският премиер Бойко Борисов.


На конференцията ще се обсъдят мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, осигуряване на медицинско оборудване с акцент върху тестове, лична защитна екипировка и респиратори, както и за отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина.


Европейските лидери ще разговарят и за начините за справяне със социално-икономическите последици, причинени от разпространението на COVID-19.


На заседанието на Европейския съвет ще бъде обсъдено и приемането на решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Република Албания.

Ако авиокомпаниите не възобновят полетните си програми за летния туристически сезон, Министерството на туризма ще направи рекламна кампания, която да призовава българите да летуват в страната. Предвиждат се ваучери за почивка, обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безплатни. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. По повод опасенията на туроператорите, че са застрашени от фалит, ако връщат пари на туристите, Ангелкова подчерта, че европейската директива за пакетните пътувания забранява на властите да ограничат избора на потребителя единствено до покупката на ваучер.


Още по темата тук

Няма да има нулева учебна година

Нулева учебна година няма да има, защото ще бъде покрит минимумът учебен материал по всички предмети, каза днес по "Нова телевизия" министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че в министерството са приятно изненадани от ефективността на дистанционното обучение, което върви от 16 март. Дали ще се променят датите на изпитите за матурите било още рано да се каже, но това не било невъзможно.


Подробности тук

Със заплатите си за март 14 хил. медицински и немедицински служители ще получат по 1000 лв. заради участието си в борбата с разпространението на COVID-19. Средствата в размер на 60 млн. лв. са договорени между здравното министерство и оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Общата сума е достатъчна и за наемането на допълнителен персонал за борбата с разпространението на коронавируса, информира министерството.

Физическо лице дарява 1 млн. лв.

Физическо лице е обявило, че ще дари 1 млн. лева за борба със заразата от коронавирус, каза председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски. Той каза, че ще съобщи името, когато превеждането на парите стане факт. Мутафчийски уточни, че дарения се дават както на щаба, така и на Министерството на здравеопазването и отделни болници. Генералът препоръча средствата да се дават в дарителската сметка на министерството.


Повече по темата тук

Заразените с коронавирус са 243

Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той не уточни от колко направени проби са те. От 28 области в страната в 18 има заразени.Щабът предлага на здравният министър да отпадне поименно изброяване на страните, пристигащите от които българи се поставят под карантина. Искането е ограничението да важи за всички идващи от чужбина.


Освен това ще се предложи на здравния министър да удължи срока на действие на ограничителните мерки, които изтичат на 29 март. Те ще са до края на извънредното положение, което за момента е до 12 април.


Подробности тукВсичко, което трябва да знаете за:
Коментари (219)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  То беше ясно, че ще удължат срока.

 2. 2 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Цитат на деня:
  България е в извънредно положение от 13 март, което за момента е до 12 март.

 3. 3 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 340 Неутрално

  България е в извънредно положение от 13 март, което за момента е до 12 март.

  🤣🤣🤣Дневник?

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2431 Любопитно

  Съвсем се объркаха във времето, че сега и ще въртим часовника с час!? 13 април е датата, която без съмнение няма да е последна, но са важни резултатите от изпълнението на ограниченията. "Кривата" е достатъчно полегата, дано да не се издига.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#2] от "john_3volta":

  Няма грешка, подготвят ни че това може да продължи цяла година :)))

 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ушев, Ушеееввв....
  Хората мръзнат по 2-3-4 часа на магистралите, за да идат и да се приберар от работа...

  Тая държава все някой трябва да я държи жива!

 7. 7 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Гневно

  Ето ги моделите за развитие на епидемията по държави и прогноза по какъв модел ще се движат.
  https://www.ft.com/coronavirus-latest
  Модела за развитие за България е под този на Великобритания, т.е. за 20 дена под 10 000 заразени.

 8. 8 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#2] от "john_3volta":

  Искали са да напишат Май. Като вица за политика, който четял "Капиталът" от Карл Май .

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Никой не е хранил особени илюзии, че ограничителните мерки няма да бъдат удължени, но по - важното е, че броят на заразените е нарастнал само с един човек ! Това е много - добра новина, хората се отнасят напълно отговорно и дисциплинирано към извънредното положение ! Все така да продължаваме и занапред !

 10. 10 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Гневно

  Управляващите много добре са знаели, че ще удължават извънредното положение до безкрайност.
  При модела с подтискане винаги ще има някъде заразени и хора със симтоми, което ще налага удължаване и удължаване на извънредното положение, което пък ще съсипе икономиката.
  Единствения шанс е ваксина, но такава се очаква да има до 18 месеца.
  Няма стипанство, което да издържи на 18 карантина и извънредно положение.
  Това блокиране на камиони по границите ще доведе до срив в доставките и спиране на фабриките.
  Вижда се, че здравния министър взема решения които вредят на икономиката, трябва да му се отнеме това право, но положението е "извънредно".

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Кой вярва, че са 243. А според тайминга на Дневник земята вече почва да се връща наобратно по орбитата си...
  Ах тоз вирус...

 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1934 Весело

  До коментар [#4] от "ЗаНиЗа":
  "Кривата" е достатъчно полегата, дано да не се издига.

  Най-полегатата крива (прегледах всички криво от Центъра на Хопкинс, за страните с повече от 50 заразени). И не само това- кривата на ежедневно откритите новозаразени при нас вече се офоря като камбана с падаща задна част с продължителност 4 дни, като върхът на камбаната е 36 заразени.

 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "За едно денонощие техният брой се е увеличил с един."

  Според мен едно денонощие е 24 часа.
  При това положение не е един.
  Сега се отчитат по 2 пъти на ден - сутрин в 8 ч. и вечер в 17 ч.
  Може би трябва да се помисли за една ясна инфографика, която да отчита броя на заболелите в България.

 14. 14 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дон Кихот":

  Разпределение на Поасон!
  Така се казва!
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Разпределение_на_Поасон

 15. 15 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 654 Любопитно

  Извънредното положение бе обявено в Петък, 13 ти...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 16. 16 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално
 17. 17 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#7] от "The Rock":
  Да, визуализацията на FT е много интересна, но е без контекст (както и всички) данни които се следят. Причината е че никой няма представа колко е "тъмната цифра" на заразени и преболедували без да са били тествани. Никъде по света не се знае. Едва когато излязат кръвните тестове и се тества не само за вирус, а и за антитела, тогава ще може да се тестват големи представителни групи, които нямат симптоми и ще се види колко от тях са минали "без да го усетят". Тогава ще се види и истинския мащаб и последици от епидемията. Кръвните тестове вече са в подготовка.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4618 Гневно

  ДНЕВНИК.......

  "България е в извънредно положение от 13 март, което за момента е до 12 март. От началото на седмицата е в сила и закон за извънредното положение."

  Хайде събудете се....то това вашето вече граничи с безобразие....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Заразените не са 243, Дневник. Това са положителните проби на Covid-19 до момента! Четирима са излекувани, а трима починаха. Моля ви, разсъждавайте над това, което пишете!

 20. 20 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето какво открих за канал Тенгу. Нормален канал в многотията на мрежата.

  https://www.youtube.com/channel/UCK7RnQ7iOtzfkBgj-A1XKeg

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Трябваше да напишете, че Германия спира бързото тестуване. Генералът го каза.
  Нещо коментар на умниците?

 22. 23 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Каква е тая статистика, дето ни вадят? Направили 1000-2000 теста, 200 заразени ?!? Кой може да ми обясни как се правят генерални заключения от толкова малко данни? ЗАЩО не се правят масови тестове както правят в другите държави?

 23. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#23] от "gorodetski":

  Ти прочете ли коментара ми?
  За какво ти е тази ранна статистика? Да шашкаш хората? Германия спира да го прави...разбраха, че е тъпотия...

 24. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Никой не е хранил особени илюзии, че ограничителните мерки няма да бъдат удължени, но по - важното е, че броят на заразените е нарастнал само с един човек ! Това е много - добра новина, хората се отнасят напълно отговорно и дисциплинирано към извънредното положение ! Все така да продължаваме и занапред !
  —цитат от коментар 9 на samoedin


  Да бе, един заразен за 24 часа, ама друг път. Те затова съобщават данните по няколко пъти на ден, за да не изглеждат много заразените. Последно бяха 242 снощи около 18 часа, сега били 243 души след 24 часа, а те са минали 12 часа. Довечера ще съобщят за нови случаи и ще се окаже, че за 24 часа има нови 20-30 човека, а не един, както съобщават сега. Елементарен трик.

 25. 26 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nasakoto_Yakata":

  Прочетете цялата статия.
  По-надолу има модели по държави и вероятното развитие на ситуацията сравнено с Италия, Великобритания и НК-каквото и да значи това.
  Предполага се, че ние отиваме малко под 10 000 случая за 20 дни след 100-тния случай.
  А на Китай трябва да бъдат наложени строги санкции и репарации, за да си платят за нанесените щети.
  "Китайската държава е виновна за COVID-19. Не бива да забравяме и не бива да простим"
  https://clubz.bg/96169-kitajskata_dyrjava_e_vinovna_za_covid_19_ne_biva_da_zabravqme_i_ne_biva_da_prostim

 26. 27 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Правителството блокира Ухан едва на 23 януари - седем седмици след първоначалната поява на вируса. Както показаха събития в Италия, САЩ, Испания и Франция, за седмица може да се случат много неща, какво остава за седем. Дотогава кметът Джоу Сиануан призна, че над 5 милиона души вече са напуснали Ухан. "
  https://clubz.bg/96169-kitajskata_dyrjava_e_vinovna_za_covid_19_ne_biva_da_zabravqme_i_ne_biva_da_prostim

 27. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#26] от "The Rock":

  Ами пробвай да накажеш Китай - световната работилница... наистина няма да имаш дори тоалетна хартия...

 28. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#28] от "Велков":

  Спрете да купувате китайски боклуци на фирмите и те ще си преместят производствата.
  Изолация пълна на Китай трябва.

 29. 30 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Весело

  Онзи ден правителството отдели 500 милиона за допълнителни възнаграждения на лекари и сестри, полицаи и военни.
  От тези 500 милиона 14 ще отидат за 14 000 медицински работници по 1000 лева, съобщава днес Дневник. При това са по европейска оперативна програма.
  Пита се колко ще останат за МВР и МО.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 30. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#29] от "Да вярваме на истината":

  Ми друго няма...
  Я ми кажи колко артикула си виждал, дето да пише произведено в САЩ например?

  Лично аз като техника и инструменти си купувам китайски по немски лиценз и с немски контрол на качеството. Доволен съм.

 31. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Значи, за нас ще дойде бърза помощ, когато ни посинеят устните, а в болниците в момента има позитивни без симптоми и такива, които са излекувани от лека форма на коронавируса, но не ги изписват, защото не са дали 2 последователни отрицателни резултата. Защо толкова много позитивни са под домашна карантина, а някои безсимптомни са хоспитализирани и други, вече оздравели, също лежат в болниците? Тези хора по-специални ли са? Ако са лекари и медицински сестри, да, разбирам. Но информацията ми е, че не е така.

 32. 33 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Много добра новина! Броят на новите заразени расте много бавно! Браво на Институциите за отличната работа!

  niki
 33. 34 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ограниченията действат и трябва да продължат!

  niki
 34. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#25] от "Котаракът на Шрьодингер":

  " Да бе, един заразен за 24 часа, ама друг път. Те затова съобщават данните по няколко пъти на ден, за да не изглеждат много заразените. Последно бяха 242 снощи около 18 часа, сега били 243 души след 24 часа, а те са минали 12 часа. Довечера ще съобщят за нови случаи и ще се окаже, че за 24 часа има нови 20-30 човека, а не един, както съобщават сега. Елементарен трик."

  Няма да е един, вероятно ще са повече, но те го засичат на времеви интервал от едно денонощие, а то изтича всяка сутрин ! Довечера е част от следващото денонощие ! Дори и да има заразени нови 18 - 20 човека, това значи, че опасността все пак е под контрол и изобщо не сме в графата Италия и Испания, където говорим за стотици и хиляди за същото време......

 35. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#30] от "espresso":

  Умен човек това нямаше да го напише..., защото няма да е за един месец, а за няколко...и здравните работници на първа линия вторият месец ще са повече, вероятно и третия...

  Жалка история си...

 36. 37 Профил на denver
  denver
  Рейтинг: 32 Разстроено

  Вместо да правят масови тестове, те празнодумстват два пъти на ден с гробовни физиономии.

  Един заразен! Уау! Рай земен.

 37. 38 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Оказва се че ранна диагностика с компютърен томограф на белите дробове е с точност 98%, докато тест PCR е със 71%. Американски радиологичен институт е анализирал 1000 пациента от Ухан. Китайците имаха скок в броя заразени на 13.2, обяснен с включването на КТ в диагностиката.
  Защо не се работи в тази посока в България?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 38. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#38] от "Корки":

  Кой ти каза, че не се работи?

 39. 40 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Точно днес Мутафчийски каза , че са направени около 350 теста , Дневник !
  Веднъж да каже ясно и вие да го обвините че не уточнил ......

 40. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Анализаторите са установили намаляване на абонатите на китайските телеком оператори с 21 милиона. Това е приблизителният брой на жертвите на коронавируса.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 41. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#37] от "denver":

  Госпожо, за вас пост 21. Повече няма да коментирам този въпрос, както каза генералът...

 42. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако погледнем графиките, ще разберем как живеем в контролирана лъжа. Болните са доста повече https://pbs.twimg.com/media/ET9czIgXsAI61iz?format=jpg&name=4096x4096

  Само дето това Годжи от екрана лъже всяка вечер. ДОКОГА???

 43. 44 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 657 Неутрално

  ... ЗАЩО не се правят масови тестове както правят в другите държави?
  —цитат от коментар 23 на gorodetski


  Защото парите ги няма, що за въпрос...

  И наистина, заглавията на подобните на тази статия трябва да е от типа на "Броят на установените с COVID-19 вече е..." Поднесено както се поднася в момента си е чиста проба лъжа.

 44. 45 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заразените в България са минимум 1500 . Така че до две седмици ще има покачване . Мутафчийски каза че те сега диагностицират само два случая от единадесет

 45. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#31] от "Велков":

  Аз пък се стремя да си купувам уреди произведени в Европа. Например екстрактор Керхер китайски общо взето ми се счупи на вторият месец, а германският още работи.

 46. 47 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#24] от "Велков":

  А вие не розбрахте ли, че тя е необходима за умнокресливците, та да има за какво да крещят повече

 47. 48 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Не знам защо е необходимо този по-скоро генерал, отколкото лекар, да плаши хората и сутрин и вечер! Макар че е спорно дали и за генерал става...

  Един брифинг на ден не е ли достатъчен? Или целта е населението да се "шашка" и плаши по два-пъти дневно...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 48. 49 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#46] от "Да вярваме на истината":

  Ами техника и жена са на късмет...
  Смученето не е елементарен процес...

 49. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#47] от "сидер":

  Аааа, разбрах, ама ми е криво, че никой не им обръща внимание...

 50. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#48] от "Рим":

  Имаш право на мнение, макар да е спорно колко е меродавно и необходимо... не се плаши, стой си в къщи и не пречи униформените да действат, като спасяват седалищните ти мускули...седи мирен...

 51. 52 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Ушев, Ушеееввв....Хората мръзнат по 2-3-4 часа на магистралите, за да идат и да се приберар от работа...Тая държава все някой трябва да я държи жива!
  —цитат от коментар 6 на Инженер Раул Викторов


  Една от най-тъпите мерки на властта и така наречения "Щаб за сплашване на населението"!
  И понеже тази мярка наистина е най-тъпото нещо което Мутафчийски е измъдрил, тя се налага най-стриктно!
  А за основно - разстоянието от 2 метра между хората Мутафчийски и дума не обелва...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 52. 53 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Анализаторите са установили намаляване на абонатите на китайските телеком оператори с 21 милиона. Това е приблизителният брой на жертвите на коронавируса.
  —цитат от коментар 41 на Корки


  Значи умират и след това си спират договора за да не плащат повече.

 53. 54 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#26] от "The Rock":

  "а на Китай трябва да бъдат наложени репарации.."

  Така ли трябва?

  А на САЩ за Свинския Грип от 2009 кой ще ги принуди да си платят неустойките. От това заболяване е изчислено че умират 300 до 600 хиляди души по света. В Китай жертвите са 50,000. В България 4,000?

  Така като сте почнали защо не предложите да "принудим" САЩ да си плати и за "Испанския Грип", който стартира в щата Канзас и избива към 100 милиона души?

  Подобни методи на разправа не помагат на никого. Сега светът има нужда от глобални мерки и сътрудничество.

  Ако в цялата тая трагедия има нещо позитивно, това са точно глобалното сътрудничество и съпричастност, които ще се развият в рамкита на борбата с вируса. Това може да се окаже катализатор за решаване и на други наболели глобални проблеми.

 54. 55 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Вместо да правят масови тестове, те празнодумстват два пъти на ден с гробовни физиономии.Един заразен! Уау! Рай земен.
  —цитат от коментар 37 на denver


  Масови тестове не се правят в нито една европейска държава. Нито в Германия, нито в Италия, Швейцария, Австрия...Няма и да се правят засега. Дори бързите тестове, които са недостатъчно точни ще се провеждат при рискови лица. По преценка на здравните власти.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 55. 56 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2205 Весело

  Значи, за нас ще дойде бърза помощ, когато ни посинеят устните, а в болниците в момента има позитивни без симптоми и такива, които са излекувани от лека форма на коронавируса, но не ги изписват, защото не са дали 2 последователни отрицателни резултата. Защо толкова много позитивни са под домашна карантина, а някои безсимптомни са хоспитализирани и други, вече оздравели, също лежат в болниците? Тези хора по-специални ли са? Ако са лекари и медицински сестри, да, разбирам. Но информацията ми е, че не е така.
  —цитат от коментар 32 на Fiji


  Ако слушаме мутафчийския какво плещи, никога няма да разберем за какво става дума, нито пък има ще има ли пик пандемията или пикът ще прилича на Шуменското плато! Кога ще дойде този пик - след месец ли, след година ли или след 10 години?
  Очевидно е, че "математическия" модел по който работи "Щаба" е пълно менте.
  Трябва да бъде сменен или модела или щаба.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 56. 57 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#23] от "gorodetski":

  "ЗАЩО не се правят масови тестове както правят в другите държави?"

  Защо, защо, защо!
  Защото ако се дебнем ще се хванем! Не е ли очевидно?
  😃

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 58 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 239 Неутрално

  БАНСКО!!!Какво става в Банско?Една седмица блокада,някой вдигна ли изобщо температура?Не съм чул на някой банскалия да му е избила короната...Ако,дай боже никой не се разболее там,изводите ще бъдат много защеметяващи!

 58. 59 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#25] от "Котаракът на Шрьодингер":" ... те го засичат на времеви интервал от едно денонощие, а то изтича всяка сутрин ! Довечера е част от следващото денонощие !.
  —цитат от коментар 35 на samoedin


  Добре, да приемем, че засичането е сутрин. Значи, да гледаме как е било вчера, сутринта...

  25 март 2020 08:01

  Oще 2 нови случая на COVID-19 в България

  "Броят на заразените с коронавирус в страната вече е 220. На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още два нови случая на инфектирани с COVID-19 в България."

  https://nova.bg/news/view/2020/03/25/282606/oще-2-нови-случая-на-covid-19-в-българия-видео/

  220 вчера сутринта, днес сутринта 243, но видите ли това правело 1 новозаразен за 24 часа? Останалите 22 души от снощи, що не са включени в статистиката за денонощието, като се отчитало уж сутрин? Връщаме се назад...

  24 март 2020 08:01
  202 заразени, обаче новия случай пак бил ЕДИН!

  https://nova.bg/news/view/2020/03/24/282486/202-са-случаите-на-коронавирус-у-нас-видео/

  Реално за последните два дни, заразените нарастват - 18 +23 души, а се цели да се остави впечатление, че намаляват, със съобщения за един новозаразен за 24 часа. Елементарен трик, както вече казах. 59. 60 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#58] от "иванчолаков":

  До седмица ще се разбере какво става в Банско.
  Дори и да не се намери клъстър, това не значи, че мерките са били излишни.

 60. 61 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2205 Весело

  БАНСКО!!!Какво става в Банско?Една седмица блокада,някой вдигна ли изобщо температура?Не съм чул на някой банскалия да му е избила короната...Ако,дай боже никой не се разболее там,изводите ще бъдат много защеметяващи!
  —цитат от коментар 58 на иванчолаков


  Точно казано!
  Според думите и заплахите които идват от "щаба", би трябвало вече половината от затвореното Банско да е пламнало!
  А дали е така? Да не се окаже че там има най-малко заболели от всички населени места с носители на вируса...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 61. 62 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ковид 19 е биологична и икономическа война на китай против Америка и Европа . Китай изкупува държавните облигации на западните държави на безценица

 62. 63 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#54:"dpnps"]До коментар [#26] от "The Rock":"а на Китай трябва да бъдат наложени репарации.."Така ли трябва?А на САЩ за Свинския Грип от 2009 кой ще ги принуди да си платят неустойките. От това заболяване е изчислено че умират 300 до 600 хиляди души по света.

  Свинския грип почва от Веракруз, Мексико.

  "Така като сте почнали защо не предложите да "принудим" САЩ да си плати и за "Испанския Грип", който стартира в щата Канзас и избива към 100 милиона души?"

  Въобще не е доказано откъде е почнал.


 63. 64 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#59] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Не става въпрос за едни, двама или десет човека!
  За да има нещо като пандемия, трябва всеки следващ ден да има с 50-100 души повече заразени от предния ден!
  Очевидно е, че "кривата" в момента е изправена и дори почти хоризонтална.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 64. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#59] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Що така трудно смилаш информация...
  Следи нещата към 17 часа...
  Явно ти е трудно да смяташ с натрупване сутрин и привечер...

  Засичането е към 17 часа, не слушай самоедин-ия... той ще зацепи чак към края на лятото за какво иде реч...

 65. 66 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ковид 19 е биологична и икономическа война на китай против Америка и Европа . Китай изкупува държавните облигации на западните държави на безценица
  —цитат от коментар 62 на fjp58603113


  Чудя се кой започна пръв... дали пък не е той...

 66. 67 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Имаше статия от вчера как подхождат към заразените в Германия, писана от заразено момиче. Не виждам особена разлика в подхода.

 67. 68 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Двата лъва в цирка си говорят. Единият се оплаква:

  "Побратиме, здраво съм загазил! Изядох чистачката! Когато дресьорите разбраха, почнаха да си говорят, че трябва да ме евтаназират!"

  Другият му отоваря:

  "Сбъркал си, побратиме! Аз изядох партийния секретар. Два месеца никой не е попитал за него!"

  Никой няма да пита за вас, глупаци! Никога сме нямали по-безличен парламент от сегашния. Ботове и чучела с два бутона за централно командване ще вършат същата работа.


  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 68. 69 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Струва ми се, че има схема на оповестяването на болните. Очаквам в петък да ни засипят с цифри за новозаразени. Все едно нещо се прикрива в момента.

 69. 70 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 782 Неутрално

  за 24 часа има нови 20-30 човека
  —цитат от коментар 25 на Котаракът на Шрьодингер


  При сумарно 30 теста на ден, смятай за какви балами ни взимат. Но народът се връзва, факт.

 70. 71 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2205 Весело

  Ковид 19 е биологична и икономическа война на китай против Америка и Европа . Китай изкупува държавните облигации на западните държави на безценица
  —цитат от коментар 62 на fjp58603113


  Викаш, китайците са изобретили вируса и са изпратили 20-30 шпиони в Италия и Испания за да го разпространяват скришно с пулверизатори.
  И за да се създаде впечатление че те са невинни, са напръскали малко и в Ухан...
  Може, но едва ли.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Весело

  Може,разпуснете се …..няма да се усети със сигурност !

 73. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Парламентът е последната опора на демокрацията = НЕ БИВА ДА СЕ РАЗПУСКА ... По-добре да продължат с конфферентна връзка дистанционно , ако се налага да не присъствт лично в една зала поради пандемията.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 75 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Дали ще се правят масово тестове, нещо което освен че е много скъпо, но и ще натоварва персонал, който е директно ангажиран с медицинските си задължения и това може да блокира системата или просто тези, които макар и заразени, но прекарват заболяването леко, ще спазват правилата и въпреки риска от разпространение, няма да е в пълния си размер, а ще е редуциран - това са алтернативите.
  Според мен се вижда и е логично да се върви по втория вариант, Друг е въпроса кои от мерките са добри и имат голям принос за сравнително ниския тренд и кои само внасят смущения в и без това объркания от ситуацята живот и икономика.
  Иначе шведския модел като че ли дава приемливи резултати - така или иначе, всички го признават, че докато една значителна част от нас не премине през заразяване и изработване на имунитет, няма как да бъде спряна епидемията. Остава да видим дали след това няма да го закъсаме яко във финансово-икономически план, като отсега е ясно, че отърване няма, щети ще има и опираме до размера ( за кой ли път:)).

 75. 76 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#71] от "Рим":
  Е, понякога стават природни чудеса...
  https://www.weforum.org/agenda/2020/03/coronavirus-origins-genome-analysis-covid19-data-science-bats-pangolins

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 78 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Подценява се компютърната томография за ранна диагностика на КОВИД, може би защото инфекционостите не са свикнали да ползват тази диагностика. КТ може рязко да вдигне броя на диагностицираните и не изисква внос на консумативи. Цената на КТ се колебае в голям диапазон при различни болници и е държавен въпрос да се премине на масови прегледи с утвърдена методика. Точността на метода е 98%

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 78. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  "Демокрацията умира с гръмки аплодисменти" ... из филма Междузвездни войни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 80 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#78] от "Корки":

  Ти си от частна болница и имате томограф, нали?

 80. 81 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#78] от "Корки":

  И като вдигнеш броят на диагностицираните какво постигаш? Статистика, като с масовото тестуване. Лечението знаеш кога започва - доста след това...

 81. 82 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4075 Весело

  Какво още му умуват с разпускането на парламента ?

 82. 83 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4075 Любопитно

  До коментар [#75] от "tsvetko_51":

  " Дали ще се правят масово тестове, нещо което освен че е много скъпо, но и ще натоварва персонал, който е директно ангажиран с медицинските си задължения и това може да блокира системата или просто тези, които макар и заразени, но прекарват заболяването леко, ще спазват правилата и въпреки риска от разпространение, няма да е в пълния си размер, а ще е редуциран - това са алтернативите.
  Според мен се вижда и е логично да се върви по втория вариант, Друг е въпроса кои от мерките са добри и имат голям принос за сравнително ниския тренд и кои само внасят смущения в и без това объркания от ситуацята живот и икономика.
  Иначе шведския модел като че ли дава приемливи резултати - така или иначе, всички го признават, че докато една значителна част от нас не премине през заразяване и изработване на имунитет, няма как да бъде спряна епидемията. Остава да видим дали след това няма да го закъсаме яко във финансово-икономически план, като отсега е ясно, че отърване няма, щети ще има и опираме до размера ( за кой ли път:))."

  Проблемът е, че новия ковид не е достатъчно добре изучен и при определени усложнения, оито дава върху организма, не е ясно дали имунната система след това подлежи на възстановяване в пълен обем:

  Той подчертава, че коронавирусната пневмония се характеризира с високо ниво на заразност и смъртност и че няма доказателства оздравелите да получават траен имунитет, така че следващата задача е разработването и производството на ефективни ваксини, а това изисква международно сътрудничество.


  https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/kitajci-posochvat-greshkite-na-evropa-za-koronavirusa-6107337

 83. 84 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Да излезте, и мерките да се отнасят за Вас също. Само 40% от заплатата, ако не ви уволнят /не че не искаме ама..../ и понеже държавта ви плаща и няма как сама да си помогне другите 60% да са вашата солидарност със коийто си изберете медицинските работници на първа линия, ще ги дарите за медицинско оборудване или солидарност към хората които ще останат без работа /за разлика от Вас/ вие си изберете.
  И от вашия избор щев зависи дали ние пак ще ви изберем.

 84. 85 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 673 Неутрално

  ПЛЪХОВЕТЕ ПЪРВИ НАПУСКАТ КОРАБА НАГРАБИХА ДЕ КВОТ МТЖАХА И СА ЩЕ СЕ БАРИКАДИРАТ В СВРЪХЛУКСОЗНИТЕ СИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ , ПАРИ НЯМАМ ЗА ХРАНА И ТИЯ КОИТО ТРАБВАШЕ ПОНЕ ТОВА ДА ГО ПОДСИГУРЯТ БАГАТ

 85. 86 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Гърция е под пълна карантина при регистрирани 400 случая. Тук кога, пак подир дъжд качулка нали? И този указ който го водят на президента е толкова не категоричен. Много неща са просто препоръки.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 86. 87 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#80] от "Велков":


  До коментар [#81] от "Велков":

  По време на ученическите ми години имаше масов скрининг с мобилни флуорографи, виждам че е имало подобна акция през 2007 г.. Голяма грешка е да не се ползва този ресурс и това важи за целия свят. Пневмониите от 60 години се диагностицират с рентген или флуорограф, но компютърната диагностика е на 2 порядъка детайлна.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 87. 88 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "dpnps":

  Свинкия грип тръгна също от Китай!
  Още през 2017 г. китайски учени са предупреждавали за тази ситуацията, но другарите-комунисти са били на друго мнение.

 88. 89 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето коя държава колко теста за китайски грип е направила:
  How many tests for COVID-19 are being performed around the world?
  https://ourworldindata.org/covid-testing

 89. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  До коментар [#59] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Вчера, в късния следобед вече съобщиха за 240.

 90. 91 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#87] от "Корки":

  Значи познах... търсиш парички да изкараш в тия смутни времена....
  А за онова комунистическо време - да, така беше, обикаляха с автобуси с флуорографи...
  Знам ли, явно някой е преценил, че дозовото натоварване е голямо и излишно, ако нямаш симптоми...

 91. 92 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#51] от "Велков":

  Виждаме униформените как действат: разнасят едни кревати с дюшеци, подреждат ги в редици под конец в зали и се получават едни инсталации, на които и Кристо би завидял.

 92. 93 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Знам ли, явно някой е преценил, че дозовото натоварване е голямо и излишно, ако нямаш симптоми...
  —цитат от коментар 91 на Велков


  Велков, нямам нищо общо с медицината, но имам виждания върху физиката на нещата и се чувствам длъжен да ги защитавам. Дозово натоварване при компютърната томография отсъства, защото не се ползва йонизираща радиация. При старите рентгени дозите бяха много големи, затова рентгенолозите се криеха в екранирани кабини.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 93. 94 Профил на almladenov
  almladenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Парламента се състои от 240 безмозъчни мишоци и ако не "заседава", по-добре. По-малко вреди за България.

 94. 95 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#27] от "The Rock":
  Губиш си времето да обясняваш на много хора тук, че Китайската Комунистическа Партия е виновна. Няма да те разберат. Но иначе си прав. Доказателството за прикриването на опасността и от ККП, и от корумпираната СЗО, се съдържа в този tweet на СЗО от 14.01.2020. Само девет дни след това, Китай затвори Вухан и провинцията Хубей. Да, на Китай ще се търси сметка след като премине шока.
  https://twitter.com/WHO/status/1217043229427761152

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 95. 96 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#92] от "Fiji":

  Ами няма кой друг да го прави.
  Като се види зор все до армията опирате - от сняг и наводнение, до земетресение и пандемия...
  Сега и с тировете закъсахте - ето ви летище, настанявайте се...
  Радвай се, че тия легла ги има и са в зала...
  В други държави са походни и са в палатки... Как мислиш, дали е по-добре?

 96. 97 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#93] от "Корки":

  Ти и с физичните аспекти не си наясно, за разлика от мен. За да не ти обяснявам прочети до края и ми се обади пак за дозовото натоварване...
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Компютърна_томография

 97. 98 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#93] от "Корки":

  Ето ти и ценоразпис на услугата в една от болниците...не са най-големите скъпчии, ама нали има здравна каса...
  Дали е подходящо за масов скрийнинг ?
  https://alexandrovska.com/display.php?bg/ценоразпис-образна-диагностика

 98. 99 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Скоро ще настане глад . Трябва да се въведе вечерен час заради ромските махали . Отделно заразата там ще е огромна . KPP на ромските махали . Да не излизат

 99. 100 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Аз не знам точно какво очаквате от точно това управление...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK