"Алтернативата" по TV1 (04.06.2020 г.)

"Алтернативата" по TV1 (04.06.2020 г.)

Виж видеото
Автомонтьор изработва безплатно инвалидни колички за кучета и котки

Автомонтьор изработва безплатно инвалидни колички за кучета и котки

Виж видеото
"По-страхливите ще носят маска" и още от Борисов за мерките след 15 юни

"По-страхливите ще носят маска" и още от Борисов за мерките след 15 юни

Виж видеото
Инфекционист: "Чукът и танцът" са реакцията срещу коронавируса

Инфекционист: "Чукът и танцът" са реакцията срещу коронавируса

Виж видеото
Главният архитект на София: Бюджет има, трябват терени за детски градини

Главният архитект на София: Бюджет има, трябват терени за детски градини

Виж видеото

"За нас организационно и технически беше предизвикателство миналата седмица да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира част от изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно и нас", каза днес по "Нова телевизия" министърът на образованието Красимир Вълчев.


"За много голяма част от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно. Разбира се, има възможности за подобряване", каза още Вълчев. Според него това обучение е обхванало 90% от децата.


Образователният министър съобщи, че по време на дистанционното обучение учителите не трябва да поставят оценки на учениците. "Учителите си отбелязват активността, ангажираността и това колко проекти са изработили децата. Това ще се отрази впоследствие на техните оценки, когато се възобновят присъствените занятия", заяви Вълчев.


Той обясни, че още е рано да се каже дали ще се променят датите на изпитите за матурите и дали ще има промяна в учебния материал, който ще бъде включен в тях. "Не е невъзможно да има отлагане. Най-трудно е с 12 клас заради кандидатстването. Там е нужно съгласуване с университетите", допълни Вълчев.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  Браво на българските учители.Оказаха се по-оправни от електронното правителство на габровеца на бойко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Никакво обучение не е стартирало . Всеки учител ползва различна платформа и децата се регистрират по 40 мин и накрая им дават един тест върху стария материал . Тепърва ще започнат да преподават и тогава ще видим...

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  И нещо добро произлезе от вируса.

 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Наистина е приятно! Както сте набрали инерция, направете конкурс за най-добър онлайн урок от всеки вид и ги качете на сървер на министерството.

 5. 5 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Наистина е приятно! Както сте набрали инерция, направете конкурс за най-добър онлайн урок от всеки вид и ги качете на сървер на министерството.
  —цитат от коментар 4 на ivanpopov


  Цялото образование да стане дистанционно. Вече съм дал предложение как да стане към друга статия по темата. Ще се цитирам:

  "Ако според министъра дистанционното обучение може да се отчете като успех, предлагам следното:
  1. Подбират се по двама най-добрите учители по всеки предмет от най-елитните училища в цялата страна - титуляр и заместник;
  2.Възлага им се подготовка на дистанционни уроци, упражнения и тестове с автоматичен контрол;
  3.Съкращават се всички останали учители, около 100 000 души;
  4.Освободените средства от заплати и осигуровки, поддръжка на училищата се влагат в закупуване на компютри от висок клас за всички ученици в страната, като процедурата се повтаря на 3 години;
  5.Сградният фонд се разпродава, или се превръща например в центрове за кризисни ситуации като сегашната - за поставяне под карантина, временни болници и т.н.
  Предимствата на подобна реформа са:
  1.Изучаване на еднакъв материал, поднесен по еднакъв начин от най-добрите учители в страната, като по този начин се изравнява и подобрява качеството на образованието;
  2.Рязко се намаляват разходите за бюджета и се освобождава работна ръка за селското стопанство, туризма и строителството;
  3.Обективност на оценяването.

  Въпроси ?"

 6. 6 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Тоя дали наистина си вярва? 90 % не можеха физически да съберат, сега ни убеждава, че и отпадналите от училище са се юрнали да се обучават дистанционно...
  Само се надявам статистиката за коронавируса да не е като тази за училищата, защитените видове и икономическия растеж....

 7. 7 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 329 Неутрално

  И аз съм изненадан.

  Идеята трябва да се развие и дори децата в най-затънтеното село да могат да се възползват от най-добрите учители в БГ.

  Трябва да продължи и след епидемията.

  И вече не трябва да има грипни ваканции, а грипни онлайн часове.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 8. 8 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  Как се преподава на малцинствата където нямат компютър,интернет и дори телефон?

 9. 9 Профил на donaddt
  donaddt
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Така, всяка година има я грипна, я дървена ваканция по регионите. Трябваше тотално да затворят училищата, че да тръгне дист. обучение. И както стана ясно по-горе, всеки учител си ползва различна платформа, има изисквания за разпечатване (пък говорим за офиси без хартия). По-скоро браво на българските родители, че успяват да отделят време за помощ на малките ученици. АСП да помисли помощите в натура да са и безплатен интернет.

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  За 3 дни народа порасна с няколко века, добре че има огромна компютърна грамотност, благодарение на дълбокото проникване на телеком операторите. Жалко за закъснението ни в 5Г, което щеше да вдигне капацитета на мрежата. По мой наблюдения покритието в България е много по-добро от много други държави.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Любопитно

  "Дневник", не знам дали така ми се струва или наистина доста коментари под тази статия изчезнаха...

 12. 12 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  [quote#5:"gwe49620445"][/quote

  това работи при лекционно обучение на зрели хора - ученето на децата е нещо различно, но тъй като вие никога не сте били дете, не мога да ви го обясня

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#5] от "gwe49620445":

  Не знам защо смятате, че фунцията на "най-добрите учители" е да си изпеят урока, без да се интересуват от това как учениците възприемат материала. Само с тестове това не става. Трябва си двупосочна връзка между учител и ученик (подпомогната от родител), пък ако ще това да е онлайн.

 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Разстроено

  "Според него това обучение е обхванало 90% от децата."

  Не виждам как това е възможно. Освен ако под "обхванало" имат предвид "родителите на 90% от децата могат да им купят компютри и ако го направят децата могат да получат нещичко по интернет, а ако не го направят си е техен проблем".

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#8] от "monk007":

  По телефоните и на ръка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5402 Неутрално

  Силно е да се каже "обучение". Но народът е казал "неволята учи"

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#14] от "plamen_b":

  Не е проблем за държавата да снабди спо един таблет всички нуждаещи се. Вече с по-евтини от един хартиен уебник или помагало.Особено на едро.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#5:"gwe49620445"][/quoteтова работи при лекционно обучение на зрели хора - ученето на децата е нещо различно, но тъй като вие никога не сте били дете, не мога да ви го обясня
  —цитат от коментар 12 на hhhuuunnnn  До коментар [#5] от "gwe49620445":Не знам защо смятате, че фунцията на "най-добрите учители" е да си изпеят урока, без да се интересуват от това как учениците възприемат материала. Само с тестове това не става. Трябва си двупосочна връзка между учител и ученик (подпомогната от родител), пък ако ще това да е онлайн.
  —цитат от коментар 13 на plamen_b


  И двамата не сте ме разбрали въобще. Сигурно защото сте учители. Аз съм категорично против дистанционното обучение, особено при децата от 1-ви до 4-ти клас. Имам лични наблюдения, защото имам първокласничка. Дистанционното обучение не върши никаква работа, а по-скоро създава проблеми от различно естество.
  Най-правилното решение според мен е да се удължи срока за сметка на лятната ваканция. Тя е достатъчно дълга и без това. Малък проблем има за завършващите във връзка с кандидатстването, но всичко е въпрос на организация и съгласуване с университетите.

 19. 19 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#5] от "gwe49620445":

  А очите на децата???
  А социалните контакти на децата на живоа едно с друго???

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 20. 20 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Приятно ги изненада... Хубаво, че бяха учителите и родителите да организират дистанционното обучение. От вас, освен да спускате директиви и указания, друго никой май не е очаквал. Лепшери.
  Браво на учителите. Дано някои родители, сега като виждат как тези хора преподават, какво търпение и любов излъчват, да си променят мнението за тази професия, която е призвание!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK