Щабът иска извънредните мерки заради коронавируса да продължат до 13 април

Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб

© Юлия Лазарова

Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щабНационалният оперативен щаб ще предложи здравният министър да удължи срока на действие на ограничителните мерки, които изтичат на 29 март.

Предложението е мерките да са в сила до края на извънредното положение, което е до 13 април. Това обясни на редовния брифинг на щаба Венцислав Мутафчийски. Предстои министър Кирил Ананиев да излезе с решение по въпроса.
Става дума за мерките, които бяха въведени още на 13 март - забрана за посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. В моловете може да работят само аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси, а ресторантите могат да обслужват клиенти само чрез доставки. Всички останали магазини, извън големите търговски центрове, могат да работят, но при строги мерки за дезинфекция и обслужване на клиенти.

Освен това, ако предложението на щаба бъде прието, това означава, че до 13 април ще останат затворени и университетите, училищата, детските градини и яслите. За възможността училищата да останат затворени до 13 април предупреди още преди дни просветният министър Красимир Вълчев. Днес той отхвърли възможността за нулева учебна година заради пропуснатия материал. Удължаването на сроковете ще засегне и театрите и кината, тъй като със заповедта на Кирил Ананиев до 29 март се забранява провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни. Повече вижте тук.

Друга част от мерките, които бяха допълнително въведени, са в сила "до изричната им отмяна". Това са забраната за движение между областните центрове освен по изрични причини, посещение на паркове,спортни и детски площадки, както и т.нар. коридор за пазаруване от хора над 60 години в хранителните магазини и аптеките. При анонсирането на тези мерки миналата седмица здравният министър обяви, че те "засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани". В заповедта му е посочено, че "мерките са в сила до изричната им отмяна".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK