Адвокати сезираха Комисията за защита от дискриминация заради изказване на Горанов

Комисията има срок от 30 дни да разгледа жалбите, а срокът може да бъде удължаван еднократно с още месец, ако се окаже, че е нужно да се събират повече доказателства.

© Анелия Николова

Комисията има срок от 30 дни да разгледа жалбите, а срокът може да бъде удължаван еднократно с още месец, ако се окаже, че е нужно да се събират повече доказателства.Адвокати сезираха Комисията за защита от дискриминация с жалби заради думите на министъра на финансите Владислав Горанов, който на практика нарече всички, упражняващи свободни професии и самоосигуряващи се лица "маргинали".


На 24 март на пресконференцията в Министерски съвет, на която бяха обявени икономическите и социални мерки на правителството за борба с последиците от COVID-19 министър Горанов заяви: "Държавата не е създала социалната си система по повод на кризата. Имаме една доста модерна социална система, която разглежда всички възможни хипотези. Тези граждани, които до вчера са работили и имат осигурителен доход и осигурителен принос към системата, но работодателят ги е освободил, попадат веднага в обхвата на риска "безработица", който е покрит социално-осигурен риск, и то не за месец или два".


"Тези български граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата на социална закрила, която не съществува при и по повод на кризата. Тези български граждани, които заедно с работодателите си се опитат да запазят правоотношенията си в следващите няколко месеца, но по повод на кризата изпитват затруднения, техният работодател ще получи помощ от държавата, за да ги запази и за да получат 100 % възнаграждения. Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях; те по-скоро спазват препоръките на медицинския щаб", каза тогава Горанов.
Адвокатите Албена Белянова и Николай Хаджигенов са сезирали Комисията за защита от дискриминация, тъй като самоосигуряващите се лица не попадат в нито една от описаните хипотези. Самоосигуряващите се лица са регистрирани най-общо като упражняващи свободни професии и/или занаятчийска дейност и сред тях освен адвокати попадат и фризьори, маникюристи, фрийлансъри, земеделски стопани и много други професии и дейности.


Според жалбата на адвокат Белянова само действащите адвокати в България, които са самоосигуряващи се лица, са над 13 000. Заедно с упражняващите и останалите професии числото нараства на над 200 000 души.


"С думата "маргинал" (от латински margo - край) се описва човек, който се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми, ценности и т.н.; периферен, изхвърлен, на границата; не достатъчно ангажиран или напълно изключен от дейността на социалните институции: икономически, културни, политически", припомнят адвокатите.


"Социалните науки смятат, че маргиналите са вид излишен материал на обществото, който изисква строг контрол, мониторинг и изисква изработване. Това е негативно явление на обществото, което показва неизправности, заболявания в рамките на обществото", пише в жалбата до комисията Белянова.


Тя подчертава и че самоосигуряващите се лица са ангажирани от институциите да плащаме данъци, такси, осигуровки и т.н. и е недопустимо да бъдат характеризирани като маргинали и социално изолирани само защото нямат "работодател", който да ги е освободил или да изпитва затруднение по повод на кризата или не са социално слаби.


"Като самоосигурявящо се лице считам, че с определянето ми като "маргинал" и "социално изолирана" и изключването ми от българската социална система г-н Владислав Иванов Горанов - министър на финансите наруши правата ми, гарантирани от Закона за защита от дискриминация, като намирам, че спрямо мен е налице тормоз и дискриминационно третиране, основано на белезите по чл. 4, ал. 1 Закона за защита от дискриминация - лично или обществено положение", пише още в жалбата.


"Словесно изразеното от г-н Владислав Иванов Горанов - министър на финансите накърни достойнството ми, създаде принизяваща, унизителна, обидна и застрашителна среда и подкопа вярата ми в добросъвестността и безпристрастността на държавните институции. В момент на безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза третирането ми като излишна за обществото и поставянето ми в особено неблагоприятно положение от страна на лице, заемащо висша публична длъжност, е безспорно нарушение на правото ми на равенство пред закона и равенство в третирането и във възможностите за участие в обществения живот", допълва Белянова.


Адвокат Николай Хаджигенов също е подал жалба, след като "министърът на финансите беше така "любезен" да нарече 15% от работещите у нас маргинали, защото не му попадаме в графите за неплащане на наем или нещо също толкова смислено"


По негови данни, в рамките на ЕС, самоосигуряващите се лица са повече от 35 000 000 души. Действащите адвокати в България, които се са над 14 000, като всеки един от тях внася всеки месец дължимите осигуровки и данъци.


"Не смятам да позволя на никого да ме използва, като дойна крава, особено на държавен служител, какъвто е министъра на финансите, чиято заплата идва от нашите, на маргиналите данъци! Намирам, че е недопустимо да бъда наричан маргинал и да бъда дискриминиран, защото нямам господар. Пардон, работодател", написа и в социалните мрежи адвокат Хаджигенов и се подписва като "един обикновен маргинал".


Комисията има срок от 30 дни да разгледа жалбите, а срокът може да бъде удължаван еднократно с още месец, ако се окаже, че е нужно да се събират повече доказателства.


Адвокати настояват свободните професии да бъдат подпомогнати наравно с бизнеса - тук
Адвокати от Електронната национална адвокатска платформа за сътрудничество (@НАПС) също изпратиха отворено писмо - четете тук
"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време.
За случващото се в България четете тук
Ситуацията с коронавируса по света тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  Имат право да сезират. Друг въпросът точно тази комисия как ще им отговори .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  Най-накрая една от гилдиите на свободните професии се събуди от зимен сън!

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Покрай пандемията адвокатите явно нямат много работа...

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3990 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  както отговори прокуратурата на питането дали финансовият министър може да не плаща наем....

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Той Горанов понеже не знае, какво точно е маргинал, затова...

 6. 6 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Живи да ги ожалиш тези адвокати - не спряха да ни занимават със себе си. Хайде нека да поседят малко без доходи като всички останали - все пак с нищо не са над обикновения българин, освен със самочувствието си.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  И аз така си помислих... Явно кофти обща култура.

 10. 10 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#6] от "galapagas":

  Понеже се делим за това сме на това дередже. Адвокатите защитават в момента не само себе си. Прочети статията, не само заглавието.

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Ами да се огледад кой на каква сума се осигурява и колко данъци плаща пък после да се репчат. Аз за друг адвокат освен Батков не съм чул да е платил сериозни данъци, а със сигурност имат доходи...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  А всъщност един адвокат ако се е осигурявал , и си е внасял във фонда за безработица - сега не може ли да се регистрира на борсата , и да си взима обезщетение , докато трае извънредното положение !?

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  "... Адвокати сезираха Комисията за защита от дискриминация с жалби заради думите на министъра на финансите Владислав Горанов..."!

  Голям праз...! Сезирали...?! До-о-о-о-бре! Сега едни подобни на тях юристи ще им напишат няколко страници юридически безсмислици с които да им обяснят, че никой не ги дискриминира.

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Горанов е един арогантен човек. Точно това му е отношението към нормалните хора .Помните ли как напусна НС ,защото заплатата била малка ,а той имал да храни семейство ? Какво очаквате от човек отказла се от доверието на избирателите за повече пари ?

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dankol":

  Отново демонстрираш тотална некомпетентност по темата.
  Жалка история.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#10] от "falkoneti":

  Мога да те уверя, че адвокатите мислят само и единствено за себе си... Останалите, трябва да им плащат. ;)

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  До коментар [#14] от "hodounski":

  Не че го защитавам тоя, ама кой е гласувал за него точно?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  ..................Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях", коментира Горанов......................

  Адвокатите са се разпознали? Тяхна работа.
  Аз не се разпознавам като маргинал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Това са адвокатски измислици.
  Чух много добре Горанов. Никъде не е казал, че адвокатите са маргинали.
  Който иска може да си пусне видеото и сам да се убеди, че адвокатите изопачават казаното...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Да не се окаже че адвокати с петцифрени месечни доходи досега , са се осигурявали на минималната заплата , а една чистачка в обикновена фирма или бюджетно учреждение е внасяла осигуровки повече от тях , понеже е на 800 лв осигурителен доход !?

 23. 23 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Не си права госпожо. Дневник написа, че Горанов е казал: "Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях" Адвокатите попадат в тази категория сомо ако не си плащат социалните осигуровки ако ги плащат са в първата посочена категория. Но ако действително не са си плащали социалните осигеровки дийсхвително не трябва да получат нищо защото нищо не са допринесли зо социалното осигуряване. Не може само да попкаш без да допринася за колективните системи, а после да искаш да папкаш от социалната система.

 24. 24 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  На мен ми харесват честните хора. Този и такъв.
  Колко комуноида си чула да си признават, че без бланките от държавата ще пукнат от глад?

  Разходите за 4 членно семейство са около 4 000 лева месечно.
  Някакъв помияр в другата статия ми спори. Спори, защото не знае колко е разхода за едно малко дете. А колко е за две малки деца по-добре да не споменавам, че и без друго сме на минус с раждания към погребения.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 761 Неутрално

  ПАРЛАМЕНТА СЕ РАЗБЕГАА КАТО ПЛЪХОВЕ ИЗПОКРИА СЕ

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Разстроено

  До коментар [#21] от "palav_nik":

  Извинявай ама ти да не страдаш от Паркинсон? Само ти и ломската леля всеки път повтаряте и потретвате постовете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тюфлекчия":

  Кой е гласувал ? Ами тиквите . Само не знам в кой град беше избран ,но и не ме интересува , Аз за тикви не гласувам.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#25] от "reply":

  Да си дарят заплатите на медиците щом няма да работят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4471 Неутрално

  Да им тресне по една пълна данъчна ревизия на всички адвокати, и току-виж, бюджета отново може да "тръгне" в посока излишък...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 32. 32 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":


  Ами да се огледад кой на каква сума се осигурява и колко данъци плаща пък после да се репчат. Аз за друг адвокат освен Батков не съм чул да е платил сериозни данъци, а със сигурност имат доходи...
  —цитат от коментар 11 на Тюфлекчия


  "Никой не е длъжен така да урежда делата си, че да плаща максимални данъци"
  "Плащането на данъци не е въпрос на патриотичен дълг"

  Кой ли ги е казал тия щуротии?

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":


  До коментар [#13] от "Petleshev":

  Не става дума само за адвокатите .Всички свобони професии са самоосигуряващи се

 34. 34 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2745 Весело

  До коментар [#19] от "palav_nik":

  Най-после някой, освен мен да види истината.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2061 Весело

  и докато чакаме КЗД да потвърди правата партийна линия, да припомним на маргиналите втората част от определението:

  "Маргинална група от хора – група, отхвърляща определени ценности и традиции на културата на групата, в която се намира и утвърждаваща свои собствени норми и ценности."

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Щом сезират комисията,значи се чувстват такива.
  Маргинал - човек,който се намира на границата на различни социални групи,системи,култури,намиращ се под влиянието на противоречащи се норми,ценности и т.н.- Български тълковен речник.

 38. 38 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Може и да бъркам, но във време на пандемия, държавата не е длъжна да осигурява същият начин на живот и доходи на засегнатите, а да се грижи за физическото оцеляване на всички.Затова, един фиксиран доход за всеки, без значение какъв е, който да му позволи покриване на ежедневните разходи, свързани с оцеляването му , е това, което трябва да бъде направено..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 39. 39 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 134 Неутрално

  Да, тоя ги плещи едни, ма и коментаторите тук са много интересни „хора“. Не забелязват може би по-голям гаф на Горанов: той смята като немаргинали само НАЕМНИЦИТЕ, а собствениците, инвеститорите - „чорбаджиите“, тъй като не се осигуряват от друг, са също маргинали. Това естествено са най-богатите хора.
  Или грешката е вярна?

  Е какво е това?

  Много ниско ниво - може би най-вече на коментари!

 40. 40 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  ...............Горанов имаше предвид хората, които не попадат в две основни категории, подпомагани от държавата, а именно - разчитащите на социални помощи и работещите на трудов договор, които не са загубили работата си. За тях стана ясно, че държавата подкрепя и ще продължи да подкрепя. Други големи групи обаче не могат да разчитат на подобна милост.................

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/03/26/4046310_ministur_goranov_shte_se_izvinite_li/

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2189 Весело

  До коментар [#29] от "palav_nik":

  Ако пък си поръчаш онлай, ще си поръчаш повече от една :)

 42. 42 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Те, маргиналите в много от случаите печелят доста по- големи пари и плащат по-големи данъци от наетите на трудов договор!

 43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2745 Весело

  До коментар [#35] от "extraCACA":

  И доказателствата, че някои адвокати са се разпознали като етнос, а не като професия.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/03/26/4046310_ministur_goranov_shte_se_izvinite_li/

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#29] от "palav_nik":

  Можеш да ѝ промениш настройките или да я разглобиш и почистиш. Върши работа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#38] от "Noise":

  Точно така.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#19] от "palav_nik":Най-после някой, освен мен да види истината.
  —цитат от коментар 34 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Твоята истина бре Росене. Професии които си плащат данъците нямат право на получаване на средства от фиска, но пък всички останали имат право. И Горанов (дето плачеше на Борисов, че не може да стане милионер щот не е министър) ясно изброява групите които могат да получат такава подкрепа от държавата, обяснявайки, че "ВСИЧКИ ДРУГИ СА МАРГИНЛИ". Дори да не е имал предвид самоосигуряващите се с определението "маргинали" пак попда под закона за дискриминация защото изолира една група професии, за да се облагодетелства друга група.
  И на тюфлеците само да обясня, ако даже всичките 200 000 се осигуряват на минимална работна заплата (друг е въпроса, че е разрешено от законодателя), то в бюджета влизат месечно 35млн.лв или годишно 420млн.лв. Ако ви се струва малка сумата, то да ви имам проблемите

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Весело


  "Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях; те по-скоро спазват препоръките на медицинския щаб"

  Човек трябва да бъде наистина адвокат за да припознае себе си в тези думи на Горанов.

 48. 48 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#19] от "palav_nik":
  Изслушайте още веднъж изказването на Горанов , изрежда тези, които са на трудов договор и социални помощи, а другите били маргинали. Свободните професии-адвокатите и др. не са на трудов договор, излиза че попадат в групата на маргиналите.

 49. 49 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Може и да бъркам, но във време на пандемия, държавата не е длъжна да осигурява същият начин на живот и доходи на засегнатите, а да се грижи за физическото оцеляване на всички.Затова, един фиксиран доход за всеки, без значение какъв е, който да му позволи покриване на ежедневните разходи, свързани с оцеляването му , е това, което трябва да бъде направено..
  —цитат от коментар 38 на Noise


  Може и да бъркам, но във време на пандемия никой не е длъжен да плаща на държавата.
  Как ти харесва това?

 50. 50 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavdi":

  Проблемът е доста по-сложен и не е само в Бг..Във Великобритания, self employed са около 5 млн и още няма решение за тях.Днес очакват предложение от Руши Сунак..Това, при положение, че employed еече имат право да кандидатстват за до 80% от заплатата си и до £2500.Към момента, така наречените самонаети имат право да кандидатстват единствено за юнивърсъл кредит, който е £94 на седмица, но имаше някакви материали в пресата, че и това не е възможно, заради проблем с онлайн удостоверяване на самоличността.Та, проблеми и то сериозни има не само в Бг..Ако някой счита, че тази пандемия е вид ваканция, платима от бюджета, ми не, не е..Това е криза и то може би най-голямата глобална криза от ВСВ , насам..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 51. 51 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#49] от "stanislavdi":

  Абсолютно ми харесва..Така е в другите държави.Така трябва да е и в Бг и го написах още вчера.Трябва да има "ваканция" за плащания към държава и кредитори.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 52. 52 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavdi":Проблемът е доста по-сложен и не е само в Бг..Във Великобритания, self employed са около 5 млн и още няма решение за тях.Днес очакват предложение от Руши Сунак..Това, при положение, че employed еече имат право да кандидатстват за до 80% от заплатата си и до £2500.Към момента, така наречените самонаети имат право да кандидатстват единствено за юнивърсъл кредит, който е £94 на седмица, но имаше някакви материали в пресата, че и това не е възможно, заради проблем с онлайн удостоверяване на самоличността.Та, проблеми и то сериозни има не само в Бг..Ако някой счита, че тази пандемия е вид ваканция, платима от бюджета, ми не, не е..Това е криза и то може би най-голямата глобална криза от ВСВ , насам..
  —цитат от коментар 50 на Noise


  Само дето във Великобритания връщат данъци на самонаетите. Тук ще върнат данък, ама нанайци.

 53. 53 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Бившия ми работодател ме осигуряваше на МРЗ, договора ми беше на МРЗ и така. Даваше на ръка останалото. Ако ми изнасяло, той на тая държава нямало да дава мангизи ей така. На мен отдавна спря да ми изнася, а той сега иска помощ (като част от бизнеса) от тази същата държава.Много работници са по същата схема. И могат да получат помощ от държават в рамките на договора, на МРЗ. Надявам се след тази криза, да си променим малко отношението към държавата.

 54. 54 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#52] от "stanislavdi":

  Връщат, до определен доход..В Бг нямам идея как е..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 55. 55 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavdi":Проблемът е доста по-сложен и не е само в Бг..Във Великобритания, self employed са около 5 млн и още няма решение за тях.Днес очакват предложение от Руши Сунак..Това, при положение, че employed еече имат право да кандидатстват за до 80% от заплатата си и до £2500.Към момента, така наречените самонаети имат право да кандидатстват единствено за юнивърсъл кредит, който е £94 на седмица, но имаше някакви материали в пресата, че и това не е възможно, заради проблем с онлайн удостоверяване на самоличността.Та, проблеми и то сериозни има не само в Бг..Ако някой счита, че тази пандемия е вид ваканция, платима от бюджета, ми не, не е..Това е криза и то може би най-голямата глобална криза от ВСВ , насам..
  —цитат от коментар 50 на Noise


  Заради такива пандемии съществуват социалните осигуровки, повтарям за неразбралите СОЦИАЛНИ. Те са дължими от всеки човек, освен от пенсионирания. И няма оправдания за пандемии, кризи или прочие.
  Дори по време на война държавите си пускат военни облигации с парите от които издържат населението защото не могат да му осигурят нормална среда за работа

 56. 56 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#52] от "stanislavdi":Връщат, до определен доход..В Бг нямам идея как е..
  —цитат от коментар 54 на Noise


  НАП повръща, но пари не връща

 57. 57 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Горанов ще се извинява на адвокатите най-малко. Ама,
  ако се стигне до съд, и се обединят с другите свободни професии ще стане интересно.

 58. 58 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Той Горанов понеже не знае, какво точно е маргинал, затова...
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Напротив. Точно в цитираното по-горе писание понятието "маргинал" е дорисувано. казано по друг начин, на термина са присъвокупени конотации, които реално не съществуват. Да не говорим за това, че по принцип ТЕРМИНОЛОГИЯТА НА НИКОЯ НАУКА НЯМА КОНОТАЦИИ. Конотациите се появяват във всекидневната реч и в езика на художествената литература. Адвокатите Албена Белянова и Николай Хаджигенов ИЛИ СА ХОРА БЕЗ ЕЛЕМЕНТАРНА ТЕОРЕТИЧНА КУЛТУРА ИЛИ ОТКРОВЕНО ЛЪЖАТ. Предполагам, че крайната цел на подобно безкултурно лъгане е да намажат и те някой кинт. Както казва форумното Наде "всички ще намажат от коронавируса, само аз на сухо!".

 59. 59 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#47] от "Един препатил":

  Ако го е казал, те няма нужда да се препознават. За тях няма да има помощ т.е. поставят ги в тази група. Ако някой каже "от общото давам на всички освен на задниците" и ти не получиш какво ще си помислиш? Предполагам ще си помислиш, че всичко е наред и ще продължиш да плащаш данъци доволен от раздаването?

 60. 60 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Каквито избираме, такива ни управляват. И няма никакъв, ама никакъв начин кофти човече да е добър управник.

 61. 61 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Всеки сам си е направил избора - дали да има по-малък доход и да разчита на работодателя си или да избере свободна професия, с предполагаем по-висок доход, но и да разчита сам на себе си.

 62. 62 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dankol":

  Не е по избор - изобщо не е предвидена осигуровка "безработица" за самоосигуряващите се лица - само пенсии, здравно и майчински. Друг е въпросът, че всеки си е преценил риска дали и колко клиенти ще има, но никой не е очаквал забрана да се работи изобщо. Не, че е спряла необходимостта от услуги, просто всичко е блокирано уж само за месец, а по-вероятно за месеци напред.

 63. 63 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#50] от "Noise":

  е, оня ден се оплакваше, че Джонсън малко давал... туземните комуненца пък по навик обявиха самонаетите за бивши хора... как ти се вижда :)

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#33] от "hodounski":

  Да де... Ама от всички самоосигуряващи се, адвокатите реват най-много. Сякаш, само те останали без доходи!
  Сещам се преди години, когато ползвах услугите на един адвокат и той си определи хонорара на база материален интерес. След това той дойде при мен за услуга и ме пита, колко ще му струва. Само дето не припадна като му казах, че хонорара ми ще е на база материален интерес. Тоест за него беше нормално, само неговият хонорар да е на база материален интерес, пък аз трябва да му свърша работа за 20 лева или ако може и за без пари...! ;)

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4757 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  "От Витоша по-високо нЕма, от ИскърО по-длибоко нЕма!"

  След като аз не съм чул, значи няма! Чудесна логика!

 66. 66 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#46] от "stanislavdi":

  айде стига глупости, в конкретният случай става въпрос за избор на осигуряване, а не за дискриминаране на една група работещи, за сметка на друга. Адвокатите имат избор дали да работят на трудов договор или да бъдат самоосигуряващи се. Имали са право на избор и всеки си е взел решение. При това положение няма как адвокатите да консумират еднолично активите от дейността, а при пасив да го разпределят на цялото общество. Не виждам дискриминация. Като искат да заведат дело за обида, но предполагам че просто искат да вдигнат шум.

 67. 67 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dankol":Не е по избор - изобщо не е предвидена осигуровка "безработица" за самоосигуряващите се лица - само пенсии, здравно и майчински. Друг е въпросът, че всеки си е преценил риска дали и колко клиенти ще има, но никой не е очаквал забрана да се работи изобщо. Не, че е спряла необходимостта от услуги, просто всичко е блокирано уж само за месец, а по-вероятно за месеци напред.
  —цитат от коментар 62 на lalleen


  дела не се разглеждат временно в съда, но никой не е забранил консултациите, изготвянето на документи и прочие

 68. 68 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  До коментар [#64] от "Petleshev":
  Не ! Те ,,реват" от името на вички засегнати

 69. 69 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Весело

  До коментар [#59] от "Bob":

  До коментар [#47] от "Един препатил":... Ако някой каже "от общото давам на всички освен на задниците" и ти не получиш какво ще си помислиш? .....
  —цитат от коментар 59 на Bob


  Всичко друго, но не и че съм задник. А Вие защо ще си помислите, че сте?

 70. 70 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  ПАРЛАМЕНТА СЕ РАЗБЕГАА КАТО ПЛЪХОВЕ ИЗПОКРИА СЕ
  —цитат от коментар 25 на reply  Е да, де - няма да има парламент, от БЛС настояват правомощията на главния прокурор да се увеличат, Караниколов ни уверява, че армията трябва да се намеси ...
  Замириса ми на политика от Латинска Америка, където е норма да управляват диктатори и наркокартели .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 71. 71 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4757 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dankol":

  Адвокатите (както и всички самонаети) са длъжни да се осигуряват на най-малко две минимални заплати. Вероятно така са и правили. В България няма стимули човек да се осигурява на действителните си доходи, защото днешните осигуровки отиват за плащане на днешните пенсии. Индивидуални партиди е решението!

 72. 72 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Горанооов ти си най-големия маргинал бе. Излишък! Да не се изказвам по-груб.

 73. 73 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#63] от "extraCACA":

  Написах позицията си, в друг пост.За мен трябва да се определи базов минимум, който всеки да получава, независимо от доходи, осигуряване и прочие, преди пандемията.И този базов минимум трябва да се основава на покриване на нуждите за физическо оцеляване.Отделно, държавата трябва да поеме медикаментите на хората.Говорим за криза, пандемия, карантина, не за ваканция за сметка на бюджета.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 74. 74 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#56] от "stanislavdi":

  Това вече е тема на съвсем различен дебат, който няма много общо със ситуацията в момента.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 75. 75 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#20] от "palav_nik":

  А и да ги е нарекъл "маргинали", което очевидно не е направил, това е обида само и единствено във въображението на някой ОТКРОВЕН ГЛУПАК. Сократ, Платон, Аристотел също са окачествявани понякога като маргинали в изследвания върху биографията и творчеството им. Били са на границата на Атинската полисна култура - граница, която тя през четвърти век тя все още не е прекрачила и са виждали това, което другите атиняни не виждат. Имали са знания за други култури и са ги имплантирали в гръцката.

  Всяка дума може да се използва като обида, но не и в научната терминология, а само във всекидневния език и в този на художествената литература. Тук една съседка, като се скара с мъжа си, крещи насреща му: "коронавирус такъв", но за медиците "коронавирус" е само название, без каквито и да е предполагани при произнасянето му емоции.

  Моите уважения към двамата адвокати.

 76. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#73] от "Noise":

  Предполагам, че за някои от петролните шейхове това няма да е никакъв проблем - да осигури всичко това на народа си. Не за всички, разбира се, само за някои от петролните шейхове можем да го кажем.

 77. 77 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  До коментар [#70] от "niksan1":

  Е като действа парламента, пък се командава от Борисов каква е разликата? И парламента не е разспуснат все пак.

 78. 78 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  До коментар [#68] от "hodounski":

  Самоосигуряващите са работодатели сами на себе си. И са наети от самите себе си.

  След като намират, че правителството се е погрижило за работодателите и за наетите, но не се е погрижило и за тях защо реват за глупости, а вместо да пишат жалби не седнат да напишат на Горанов какво точно искат?

 79. 79 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 930 Весело

  Тези адвокати, след като познават законите биха ли намерили законно положение, според което държавата трябва да ги компенсира в случай на загуба на доход поради форсмажорни обстоятелства? Предполагам, че няма такова.
  Могли са да си направят частна бизнес застраховка за компенсация при случаи на загуба на доход. Колко от тях са го направили?
  Сега се хващат за думите кой какво казал. Жалка работа!
  Едно време когато станаха наводнения в села от Северозападна България поради затлачени речни корита, пълни с боклуци на местните и съответно безхаберие на кметовете веднага се започна с искания към държавата. Когато Костов им каза, че е трябвало да застраховат домовете си щяха да го изядат. Хайде, повечето бяха неуки хора, не разбираха от застраховки, но за адвокатите не може да се каже същото.

 80. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#47] от "Един препатил":Ако го е казал, те няма нужда да се препознават. За тях няма да има помощ т.е. поставят ги в тази група. Ако някой каже "от общото давам на всички освен на задниците" и ти не получиш какво ще си помислиш? Предполагам ще си помислиш, че всичко е наред и ще продължиш да плащаш данъци доволен от раздаването?
  —цитат от коментар 59 на Bob


  Първо, пише се "прИпознават". Второ, добре че в простодушието си не успяваш да не си откровен. Всичко значи опирало до това, кой ще намаже, и кой няма. КЕЛЕПИР искат хората, демек. И трето, между термина "маргинал" и използваната във всекидневното си значение дума "задник" има известна разлика. По-адекватният пример щеше да бъде, ако беше казал: "на всички самоосигуряващи се юристи". Четвърто, това, което мислиш за "общо" беше общо при социализъма. Сега то не е общо, а си е на държавата. Отделен въпрос е, че тя го получава от нас.

 81. 81 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#76] от "gr52":

  Е, не е така..Ако приемем, че 200лв ти стигат за храна и всичко най-необходимо на месец, това са около 1.4 млрд месечно..Ако продължи 3 месеца, са малко над 5 млрд.Само от ЕС има свободни над €1.4 млрд , които е разрешено да се използват за кризата с вируса, т.е повече от половината, които са необходими.Да не говорим, че дори ние можем да си позволим 5 млрд..За КТБ дадоха 4, пък нищо не се срина в държавата..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 82. 82 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1233 Весело

  До коментар [#81] от "Noise":

  Ох, 4.2 млрд са..Не малко над 5..Отивам за кафе..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 83. 83 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#16] от "Petleshev":

  Е в този случай те защитават безплатно. Ако си маргинал де...

 84. 84 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Наистина свободни професии упражняват хора, които имат меко казано противоречиви социални умения за комуникация и работа в група. Те са престанали да се стараят да комуникират защото им е трудно да приемат чужди позиции. Това са социално изключени индивиди, които си мислят, че когато контактуват в някакъв тесен кръг от хора не са социално изключени
  Да не говорим за механизмът на социалното изключване - Всеки който има проблем в комуникацията с околните, мисли за себе си, че това е защото е индивидуалист, а той просто е различен ментално. Това са хората от така нареченото изгубено поколение от прехода. Всеки от свободните професии много добре помни как е взел решението да се самоизолира - никога тази история не е щастлива и винаги е довеждала до частично или пълно социално изключване.

  Така, че отговорът е (42) - ДА, маргинали сте си колкото и да е неприятно за потърпевшите! Друг е въпросът, че и маргиналите трябва да се борят за правата си. Щошото е, че те затова са маргинали защото не могат да работят екипно, не могат да бъдат част от нещо голямо и няма как да дефинират обща позиция поради спецификата на психичното си състояние!

 85. 85 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Може и да бъркам, но във време на пандемия, държавата не е длъжна да осигурява същият начин на живот и доходи на засегнатите, а да се грижи за физическото оцеляване на всички.Затова, един фиксиран доход за всеки, без значение какъв е, който да му позволи покриване на ежедневните разходи, свързани с оцеляването му , е това, което трябва да бъде направено..
  —цитат от коментар 38 на Noise


  Само ако всички сме СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА. Но от тридесет години това не е така. Държавата има определени функции, заради което всички й отделяме част от доходите си, съобразяваме се с тези функции, а в останалото сме свободни хора. И всеки носи изцяло отговорност за взетите от самия него решения. Разбира се, спорът е възможен едва след като уточним какво ти наричаш "държава", какво аз наричам "държава" и какво е общоприетото в момента разбиране.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#81] от "Noise":

  Това са парите, които ти предвиждаш да се раздават "на калпак". А останалите? Защото те са многократно повече. За КТБ - адресатът е правителството на Орешарски; частично и последвалото го служебно правителство. И не, не мина без сътресения ограбването й.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Дневник написа, че Горанов е казал: "Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях" .
  —цитат от коментар 23 на tda10501756


  А-ха! Типично по адвокатски се ловят за думите. Горанов е имал предвид социално слаби лица с нередовни доходи, неплащащи данъци и осигуровки. Цялото му изказване визираше хората изгубили работа, с ниски доходи и тяхното подпомагане.

 90. 90 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#72] от "Martin Ivanov":

  "Горанооов ти си най-големия маргинал бе. Излишък! Да не се изказвам по-груб."

  Не спадам към коментираната тук категория, но имам непоносимост към арогантността на "Влади" Горанов. Преди дни прочетох някъде журналистически коментар, в който имаше резонен въпрос, с приблизително такъв смисъл - Не питай министъра на финансите защо е наглец, попитай себе си защо той е министър.
  Реторичен въпрос, не ли. :(

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 91. 91 Профил на Gabs
  Gabs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз като адвокат се чувствам изключително обидена от изказването на министър Горанов.
  По повод някои от коментарите, които прочетох по-горе, нека споделя за незапознатите някои факти:
  1. Не познавам нито един адвокат в обкръжението си, който да не се осигурява на това, което реално получава. Честно, вие ако искате ми вярвайте. Все пак на адвокати рядко някой вярва. Пак с огромно огорчение за последното.
  2. По повод коментарите за оялите се адвокати, нека споделя, че адвокат, който се осигурява на максимален осигурителен доход, плаща на месец около 940 лв . социално -осигурителни вноски (в случай, че се осигурява и за бременност и майчинство), от които рядко, ако изобщо някога, вижда някаква полза. Данъците са отделно.
  3. Адвокатът няма право на безработица. Той просто остава без клиенти. Забележете последната точка!
  4. По повод коментара за възнаграждението на база материален интерес, съществува наредба за минималното адвокатско възнаграждение, която адвокатите трябва да спазват и за някои услуги възнаграждението се определя на база материалния интерес. Ние не можем да ви вземем по-малко, единствено по изключение, например ако сте роднина, можем да не ви вземем пари. В останалите случаи бихме нарушили правилата на адвокатурата.
  5. В момента много, да не кажа повечето адвокати, са оставени наистина на спестяванията си, ако имат такива, а същевременно трябва да плащат данъци, осигуровки, наем, а някои и заплати. Не ме разбирайте погрешно, да, подобно на много много други в тази държава.
  На нас ни е ясно, че сме последната грижа и на държавата, и на останалите членове на обществото. Та нима някой в тази ситуация ще се сети да помогне на адвоката си, а не на цветаря, книжаря или артиста, останал без доходи?! На някой, който прави по принцип живота му по-красив, а не по-лесен или по-справедлив (тук вероятно мнозина биха възразили и биха ме нарекли паразит)?!
  Във всеки случай подобно изказване по отношение на адвокатите и много други членове на нашето общество (моля, излезте и се назовете) от лице, което живее благодарение и на нашите данъци и осигуровки, е вбесяващо!
  ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ!!!

 92. 92 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Аз като адвокат се чувствам изключително обидена от изказването на министър Горанов. По повод някои от коментарите, които прочетох по-горе, нека споделя за незапознатите някои факти:1. Не познавам нито един адвокат в обкръжението си, който да не се осигурява на това, което реално получава. Честно, вие ако искате ми вярвайте. Все пак на адвокати рядко някой вярва. Пак с огромно огорчение за последното.2. По повод коментарите за оялите се адвокати, нека споделя, че адвокат, който се осигурява на максимален осигурителен доход, плаща на месец около 940 лв . социално -осигурителни вноски (в случай, че се осигурява и за бременност и майчинство), от които рядко, ако изобщо някога, вижда някаква полза. Данъците са отделно.3. Адвокатът няма право на безработица. Той просто остава без клиенти. Забележете последната точка!4. По повод коментара за възнаграждението на база материален интерес, съществува наредба за минималното адвокатско възнаграждение, която адвокатите трябва да спазват и за някои услуги възнаграждението се определя на база материалния интерес. Ние не можем да ви вземем по-малко, единствено по изключение, например ако сте роднина, можем да не ви вземем пари. В останалите случаи бихме нарушили правилата на адвокатурата.5. В момента много, да не кажа повечето адвокати, са оставени наистина на спестяванията си, ако имат такива, а същевременно трябва да плащат данъци, осигуровки, наем, а някои и заплати. Не ме разбирайте погрешно, да, подобно на много много други в тази държава. На нас ни е ясно, че сме последната грижа и на държавата, и на останалите членове на обществото. Та нима някой в тази ситуация ще се сети да помогне на адвоката си, а не на цветаря, книжаря или артиста, останал без доходи?! На някой, който прави по принцип живота му по-красив, а не по-лесен или по-справедлив (тук вероятно мнозина биха възразили и биха ме нарекли паразит)?!Във всеки случай подобно изказване по отношение на адвокатите и много други членове на нашето общество (моля, излезте и се назовете) от лице, което живее благодарение и на нашите данъци и осигуровки, е вбесяващо! ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ!!!
  —цитат от коментар 91 на gabs


  Прекалено сте нагли! Колко адвокати плащат 900 лева осигуровки в България?! Двама или трима?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 93. 93 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1412 Любопитно

  Самоосигуряващите се данъкоплатци и тези със свободни професии плащат пенсионна и медицинска застраховка и поради това не влизат в списъкът на хората, който са изключени от здравната система. В устно изявление министърът не може и не е длъжен да описва подробно всички категории трудови взаимоотношения. Под маргинали се разбира хора без медицинска застраховка (в случая, не изобщо), но по принцип един министър е министър на всички българи и не следва да използва тази квалификация!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 94. 94 Профил на Gabs
  Gabs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#92] от "lz2":

  Много бих искала министър Горанов да извади официални данни по въпроса и после да си говорим кой е нагъл.

 95. 95 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 723 Неутрално

  надявам се това да е само моментно действие, очаквам професионален адвокат да завежда дела не да подава сигнали

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 96. 96 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#93] от "Сатана Ликующий":

  Продължавам да твърдя, че не е "квалификация", поне ако под "квалификация" се разбира обида някаква. Само при слабообразовани и примитивни хора - моите уважения към адвокатското съсловие, но те точно като такива реагират, показателно е; та само на слабообразовани, ниско интелигентни, примитивни хора всяка непозната за тях дума им звучи като обида.

  Добре, че за главен прокурор избраха човек, който действително притежава култура, а не някой възпитаник на юридическите факултети! Щеше да си ходи от сутрин до вечер обиден по улиците, защото му е беден речника, на горкия!

 97. 97 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#67] от "our12595545":

  От всички професии само адвокатите подават жалби и водят дела, просто защото това им е специалността. Условието да се самоосигуряваш не е обвързано с професия, а квалификация за професия - та дори няколкомесечен курс по нещо. Няма как да очаквате фризьор или майстор по народни занаяти примерно в тази криза да има излишни пари да води дела срещу правителства и министерства.

 98. 98 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#84] от "otrqdnik":

  Ако беше прочел една книга по въпроса, щеше вместо да съставяш чаршафи с гробовен тон, просто да знаеш, че има такова нещо като "интроверти". Както има екстроверти и повечето хора са по средата, и всички са се харесали сами и си живеят безпроблемно.
  Ама чукча писател, чукча не читател.

 99. 99 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 858 Весело

  Той Горанов понеже не знае, какво точно е маргинал, затова...
  —цитат от коментар 5 на Роси

  ++++++++++++++

  Незнанието не е оправдание, а той и много още неща не знае.
  Не знае до кога ще се прави на министър.
  Не знае до кога ще се прави на бездомен.
  Не знае до кога ще е на свобода....😈

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK