Предпоследно: Кога може да се пътува между градовете и какви документи са нужни

С нова заповед от днес министърът на здравеопазването позволи да се пътува не само по работа, но и за да се грижите или снабдите с продукти от първа необходимост себе си или ваши близки, които нямат тази възможност.

© Цветелина Белутова, Капитал

С нова заповед от днес министърът на здравеопазването позволи да се пътува не само по работа, но и за да се грижите или снабдите с продукти от първа необходимост себе си или ваши близки, които нямат тази възможност.От миналата събота - като мярка срещу разпространението на COVID-19, властите ограничиха движението между различните области в страната, а на входовете и изходите от областните градове бяха поставени контролно-пропускателни пунктове (КПП). Обявено беше, че през тях ще преминават само отиващите на работа, пътуващите по неотложни - здравословни или семейни - причини и прибиращите се у дома. Целта е да се ограничи "безцелното" пътуване в страната, обясниха от националния щаб за борба със заразата.


Мярката, която започна да се прилага стриктно от понеделник, създаде проблеми най-вече за работещите извън областните градове, както и за хората, които трябва да се приберат в дома си, но не са актуализирали настоящия си адрес по лична карта, тъй като това е начинът да удостоверят, че са в правото си да влязат в града. В резултат на възникналите проблеми и заради образувалите се опашки МВР на няколко пъти през седмицата направи промени в реда за преминавате и изискваните документи. "Дневник" събра най-актуалната информация какво е нужно в момента, ако ще пътувате.


По какви причини можете да пътувате?


Министърът на здравеопазването днес (26 март) издаде заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове.
Като причина за пътуването вече ще може да се посочва и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост. Това ще се отбелязва в декларацията в свободен текст, в полето за основание за пътуването. Не се изисква документ, с който да се доказва целта на пътуването.


Досега основателните причини бяха полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или на негови близки, както и завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава.


Какви документи трябва да носим?


В зависимост от причината за пътуване обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват с различни документи.


Ако пътувате по работа, трябва да представите служебна бележка от работодателя или служебен документ, като например служебна карта, пропуск и др. Ако пътувате по здравословни причини, е нужен медицински документ. Те трябва да бъдат показани при преминаване, но се връщат на собственика им. Полицаите на пункта могат да поискат и документ за самоличност, ако се прибирате по постоянен или настоящ адрес.


Всеки преминаващ КПП трябва да носи и попълнена декларация, в която да посочи по каква причина се налага пътуването. Бланки на декларацията са публикувани на сайта на МВР. Можете да ги намерите и в прикачения файл.От полицията съветват бланките да бъдат предварително разпечатани, попълнени и подписани, за да не се налага да попълвате на място, което значително ще забави процеса по събиране на декларациите. Ако не можете да намерите работещ обект, в който да принтирате копие на декларацията, на КПП-тата би трябвало да има достатъчно бланки, които можете да попълните на място.


Колко декларации са нужни за едно пътуване?


На всеки пункт, през което минавате по време на пътуването си, трябва да оставите по една декларация по образеца, предоставен от МВР. От полицията уточняват, че попълнените декларации ще се събират от служителите, за да може да се контролира изпълнението на мярката и да се проверяват попълнените данни. Освен това целта е да има възможност да се проследи маршрутът, по който минава всеки пътуващ.


На всеки Контролно-пропускателен пункт трябва да оставите предварително попълнена и подписана декларация по образец на МВР.

© Цветелина Белутова, Капитал

На всеки Контролно-пропускателен пункт трябва да оставите предварително попълнена и подписана декларация по образец на МВР.


Изискването означава, че е нужна малко предварителна подготовка: да пресметнете колко пъти ви предстои да пътувате в близките дни, да проучите през колко пункта ще минете при всяко от тях в двете посоки и да подготвите нужния брой декларации.


Например ако пътувате между два областни града и минавате през два пункта в едната посока, то за отиване и връщане трябва да подготвите попълнени общо 4 екземпляра. Ако пътувате всеки ден по работа от един до друг областен град, сметката показва, че от утре (27 март) до обявената засега крайна дата на ограниченията - 12 април, ще са ви нужни 44 еднотипни декларации.


Остават висящи въпросите как ще се съхраняват тези декларации, в които всеки от пътуващите вписва лични данни - имена, адрес, ЕГН, дата, причина и цел за пътуването. Не е известно и за какъв срок ще се съхраняват всички тези декларации, дали, кога и по какъв начин ще бъдат унищожени, за да няма риск от злоупотреби с лични данни или неправомерно използване на информацията от тях.


Именно заради тези въпроси от Комисията за защита на личните данни обясниха, че събирането на тези лични данни е необходимо, за да се гарантира общественото здраве и да се предотвратят престъпления, сред които и умишленото неспазване на задължителна карантина, което крие риск от заразяване за по-голям кръг от хора.


От комисията успокояват, че възможността за ограничаване на правата, в тази част и правото на защита на личните им данни, не води до тяхното нарушаване. Освен това подчертават, че е задължение на МВР да обработва данните единствено за целите на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и да гарантира сигурността на обработването на личните данни в декларациите, чрез прилагането на подходящи технически и организационни мерки.


Къде има контролно-пропускателни пунктове?


София


- път I-8 Калотина-София при Божурище в района на "Метро"
- път I-1 София-Владая при КПП-то на Владая
- АМ "Тракия" в посока Бургас при разклона за Лозен, а в посока София при разклона за Верила
- АМ "Струма" в посока Благоевград при първи тунел
- АМ "Хемус" при пътен възел "Яна"
- път II-16 Своге-София преди Нови Искър
- път II-82 Самоков-София при караулката на Горубляне на изхода на София и при вилна зона "Мечката"
- път III-181 София - Бистрица - Белчински бани при вилна зона "Ярема"
- път II-81 София-проход "Петрохан" между Волуяк и Костинброд


Пловдив


- път I-8 Пловдив - Пазарджик при км 220 (в общинска част на изхода от Пловдив)
- път I-8 Пловдив - Свиленград при км 227 (в общинската част изхода от Пловдив)
- II-64 Пловдив - Карлово при км 52 (в общинската част изхода от Пловдив)


Бургас


- път I-6 Бургас - Ветрен при на изхода на Бургас
- път I-6 Бургас - Ветрен при разклона за Българово
- път III-906 Бургас - Каблешково при изхода на Бургас
- път II-79 Бургас - Средец на изхода на Бургас при разклона за Черни връх
- път I-9 Бургас - Варна при км 249 (в общинска част при изхода на Бургас);
- път III-7909 Бургас - Горно Езерово при изхода на Бургас
- път III-9008 Бургас - Долно Езерово при изхода на Бургас
- път I-9 Бургас - Варна при км 227 в района на изхода на Бургас


Къде са всички Контролно-пропускателни пунктове по областни градове - четете тук


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време - четете най-важното от деня тук.
Ситуацията с коронавируса по света тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Това със събирането на тези декларации е канска глупост.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Весело

  Вместо с писмени декларации слагат по един терминал като на границата или на летището, сканират личната карта и пишат къде се отива. после лесно и бързо се проследява кой е ходил на гости на Червената Шапчица и къде е блеяла бабата.😊

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2876 Неутрално
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Полезна информация

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  " Като причина за пътуването вече ще може да се посочва и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост. Това ще се отбелязва в декларацията в свободен текст, в полето за основание за пътуването. Не се изисква документ, с който да се доказва целта на пътуването."

  Една свежа и добра новина в създалата се блокада по пътищата на страната ни - трябва ти един бял лист А4, в който просто посочаш, че имаш роднини и трябва да се погрижиш за тях еди къде си ! Така се облекчава голямата бюрокрация, която съществува към настоящия момент ! Поздрави !

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 788 Неутрално

  В нас имам няколко етажерки с исторически книги на издателство Рива.
  Ще бъде много жалко, ако фалират...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Сорри. коментарът ми беше по горната тема за издателствата...

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Любопитно

  Значи ли, че от Пловдив към Асеновград няма КПП?

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2675 Любопитно

  Някой вярвя ли ,че се четат тези хиляди декларации . Не може ли поне работещите да бъдат регистрирани в някакъв сайт и просто да проверяват личната карта ? Върнаха ни в 19 в

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  Гнилите американци отдавна са го направили това за граждани на страни без входна виза!

 14. 14 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  В 19век, че и преди това с едно "тескере" е можело да се иде до Драч, Кайро или Виена.
  Колкото до Пловдив @11 без проверка не можеш да стигнеш околовръстното и има поне 10 контролни пункта.

 15. 15 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Уж, Владая е квартал на София, като (Княжево или Горна Баня), а се оказва, че не мога да ида на къщата си там. КППто е преди квартала.
  Къщата ми би била по-сигурно убежище от София - изолирана е...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Декларациите трябва да са с валидност не повече от 15 мин.
  Каквото и да напиша, изтриването не му мърда.

 18. 18 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Алоооо, торбаакъллийте на МеВеРеТо, тази промяна до утре следобед ли ще е пак ?

 19. 19 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Като ме спрат от КАТ,по номера проверяват глоби данъци,винетка,ГТП и кой знае какво още. Сега не могат ли да проверят по ЕГН,дали човекът има карантина и да го пуснат.Ама защо да е лесно,като може да е тъпо.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 20. 20 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  С влак може, с кола трябва тескере. Всеки да си ползва нещото на раменете да преценя.

 21. 21 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#16] от "fzj12644960":

  Що не отскочиш до Италия примерно и да видим дали ще ти хареса зимната пързалка, превърната в МОРГА.
  Погледни това:
  https://www.ft.com/coronavirus-latest
  Според мене - в общата КАКАФОНИЯ - СТОИМ ДОБРЕ!

 22. 22 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ivan Georgiev":

  Идеята не е да НАДХИТРИМЕ държавата, а да ОГРАНИЧИМ ЦИРКУЛАЦИЯТА на ВИРУСА !

 23. 23 Профил на fzj12644960
  fzj12644960
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "ND":

  В каква връзка ми го казваш това? В случая не става въпрос за тежестта на ограниченията и наказанията или за адекватността им (мога и за това да говоря), а за ежедневната им промяна и хаосът, който предизвикват. Не се прави така ден за ден, особено когато искаш да налагаш и строги наказания.

 24. 24 Профил на zp4290
  zp4290
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Обикновените хора ги ограничават, глобяват и наказват за нарушение на мерките. Някоя калинка няма ли да понесе отговорност за този хаос?

 25. 25 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 543 Неутрално

  ДОМАШНИЯ ПАТРОНАЖ ДЕТ ТРЯБВА ДА ИЗХРАНВА БОЛНИ И ГЛАДУВАЩИ ХОРА ДА ЗЕМАТ ДА МУ ВМЕНЯТ ДА ИЗХРАНВА ЧЕНГЕТАТА ПО КАПЕПЕТАТА , Е НЕМА ПО ГОЛЕМА ГНУС , БЕЗСРАМНИЦИ

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 906 Неутрално

  В това няма никакъв смисъл. Ама никакъв. А като пътуваш с влак, никой не те проверява (доказано този четвъртък). А познайте, кой е любимият транспорт на една определена малцинствена група, огромна част от чиито членове се завърнаха наскоро от Италия...

 28. 28 Профил на Kluchar Ba
  Kluchar Ba
  Рейтинг: 5 Неутрално

  На - КПП София в Божурище
  Сега ми искаха нотариален акт за къщата ни
  Имах декларация че ще ремонтирам къщата
  но не ме пуснаха преди съм ходил 15 пъти с декларация

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK