На живо

Близо 300 души в България са с коронавирус, всички ще бъдат под карантина за 28 дни (хронология)

Близо 300 души в България са с коронавирус, всички ще бъдат под карантина за 28 дни (хронология)

© Пресслужба Министерски съветПо данни от 17 часа новите случаи на заболели от коронавируса са 17, като с тях общият брой нараства на 293. По-рано през деня началникът на кризисния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски обяви, че ЕК ще даде на България 600 хил. теста за коронавируса, а държавата ще се нуждае от около 20 млн. лв. месечно за купуване на различните тестове. Днес бяха определени и болниците, които ще лекуват от COVID-19. В края на деня пък здравният министър Кирил Ананиев разпореди задължителна 28-дневна карантина за всеки, който е заразен с коронавирус.


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време. Ситуацията с коронавируса по света - тук.
Карантина от 28 дни за всеки заразен

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев беше разпоредено на задължителна карантина за срок от 28 дни да подлежат всички хора, при които е потвърден случай на COVID-19.


За заразените без сериозни симптоми карантината ще важи от датата на теста, който потвърждава наличието на болестта. За тези, които са били настанени в болница, домашната изолация ще започва да важи считано от датата на изписването от болничното заведение. Повече за новата заповед на здравния министър четете тук.

Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса в България зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на сектора на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения, нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата.


По думите на президента е изключително важно не само да се изравни кривата на разпространение на вируса, а възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на социален, икономически и политически живот. "Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус", посочи Румен Радев.

Премиерът Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха по телефона мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщиха от правителствената пресслужба. По време на разговора министър-председателят е подчертал, че страната е готова да предостави медицински облекла на европейските държави, но след като подсигури своите нужди.


От своя страна Меркел обяснила на Борисов за разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн. В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването. Борисов изтъкна, че страната е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

Бизнесът, правителството и синдикатите не са постигнали съгласие по това как и кои бизнеси да бъдат включени в помощта от бюджета. Това съобщи правителствената информационна служба след заседанието на тристранния съвет. Всяка от организациите на работодателите и на работниците и служителите е представила писмени становища с конкретни бележки и предложения.


Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви пред БНТ, че предложението държавата да покрие 60% от заплатите на работници, които иначе биха била освободени, е изначално сбъркано. "Едно неработещо предприятие ще плаща не 40, а 80%, тъй като трябва да плати осигуровки и данъци общ доход на работниците без да има никакви приходи", каза той.


Лидерът на синдикалната организация КНСБ Пламен Димитров добави, че са предложили държавата да плати 60% и от осигуровките на работниците.


Обсъждането на проекта за определяне на условията и реда за изплащане компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение, ще продължи в събота.

До 3 април Министерството на здравеопазването може да кандидатства за финансиране от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. за мерки за борба с COVID-19. Комитетът за наблюдение на програмата одобри да бъдат отпуснати 40.4 млн. лв. за тази цел на неприсъствено заседание, съобщи министерството на регионалното развитие. С парите здравното министерство може да купува болнично оборудване, инхалатори, респираторни апарати и друго медицинско оборудване за инфекциозни болнични отделения. Ще се финансира и покупка на лекарства, консумативи, тестове, защитно оборудване и облекло, лични предпазни средства, маски и други продукти и услуги, необходими за укрепване на капацитета на обществените здравни институции.

В болници са 99 с коровавирус

99 души, заразени с коровавирус, от общо 293, са настанени в болници в страната, съобщиха днес от Националния оперативен щаб. 53-ма от тях са в София. 8 души са в тежко състояние, като петима от тях са в "Пирогов". Сред настанените в болница няма деца.
Новите случаи са 17, като 13 са в София, а останалите са във Варна, Пловдив, Сливен и Пазарджик. До момента има изписани 9 души с две отрицателни проби, както и шестима с добри клинични характеристики.

Подробности тук.

България организира прибиране от Индия в страните им на 39 българи, 9 румънци и двама унгарци, съобщи външно министерство. Полетът се осъществява със съдействието на авиокомпания Би Ейч Ер. В телефонен разговор с индийския си колега външният министър Екатерина Захариева е поискала да бъде осигурено разрешение за излитане на още един самолет на Би Ейч Ер от Делхи, с който в Европа би трябвало да се приберат граждани на България, Белгия, Испания, Финландия, Хърватия, Словения, Португалия, Гърция, Полша, Република Северна Македония и Черна гора. Индийският премиер Нарендра Моди въведе национална карантина на 24 март.

Благотворителната инициатива, която се провежда под патронажа на държавния глава "Българската Коледа", осигури и първото за тази година медицинско оборудване - респиратор бе дарен на болница "Св. Георги" в Пловдив, до края на месеца по един респираторен апарат ще получат и болниците "Св. Анна" и "Майчин дом" в София, съобщи прессекретариатът на Румен Радев. Даренията на обща стойност 205 724 лева получиха и 46 деца с тежки хронични заболявания, нуждаещи се от медикаментозна терапия със скъпоструващи лекарства.

Няма да отпадне външното оценяване за 4 и 10 клас

Министерството на образованието има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това, което говорим днес за срокове и видове изпити, утре може да не е валидно - това заяви пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.


"На този етап не говорим за отпадане на външното оценяване. Външното оценяване след 4 клас има важна роля, свързана с възможността след този етап учениците да продължат в определени училища, а в настоящата ситуация е застрашено провеждането на олимпиади и състезания, които са балообразуващи за тези ученици, посочи Михайлова. Отпадането на външното оценяване след 10 клас пък би засегнало правата на учениците от обединените училища, защото е свързано с възможността те да продължат обучението си, допълни заместник-министърът.


Подробности - тук.

ГЕРБ - Разград, бойкотира заседанията на общинския съвет

Групата съветници от ГЕРБ няма да участва в предстоящото във вторник заседание на Общинския съвет в Разград. В декларация те казват, че отговорното поведение изисква да се спазват мерките срещу Covid-19 и че сесията трябва да бъде отменена, както било в други градове. Съветниците дарят възнагражденията си от март на БЧК в Разград и на местната болница "Св. Иван Рилски". Председателят на общинския съвет Стоян Димитров (БСП) каза за БТА, че заседанието ще се състоипри стриктно спазване на изискванията на Националния оперативен щаб.

Тъй като Националната библиотека няма да работи поне до 13 април, днес е последният ден, в който издателите могат дa вземат ISBN за (евентуални) нови издания за периода дотогава, написа издателят Манол Пейков във "Фейсбук".


"Не че е време за бурно издаване на нови книги, но лично аз недоумявам как може по този начин да се блокира цял един клон от българската икономика (за култура дори не се осмелявам да отворя дума) заради нечие нежелание да се остави на разположение един човек до един телефон, който да дава номерче, което тъй или иначе се генерира почти автоматично от трета инстанция", коментира той.

Няколко километра е опашката сутрин от автомобили на изхода на Перник в посока София. Трафикът е изключително затруднен – за 25 минути се изминава около 1 км от трасето, съобщи Би Ти Ви. Причината за това е, че вече пети работен ден преминаването към областните градове в страната става само с основателна причина и документи. Според перничани заповедта на министъра на здравеопазването само затруднява движението, защото голяма част от тях работят в столицата и им се налага да пътуват всеки ден.

Образувани са над 200 досъдебни производства за неизпълнение на наложената карантина на завърнали се от чужбина и хора, които имат контакт със заразени - това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Мерките, които затрудняват най-много гражданите в момента, са контролните пунктове на изходите и входовете на областните градове, уточни той.


Подробности вижте тук.

Ананиев определи болниците, които ще лекуват от COVID-19

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. В заповедта е посочено кои лечебни заведения извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и кои лечебни заведения обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение. Посочено е и разпределението на болничните легла по лечебни заведения.ЕК дава 600 хил. теста на България

Европейската комисия ще даде на България 600 хиляди теста за коронавируса. Страната има нужда от 10 милиона лева на месец за бързи тестове, от които се предвижда да се правят по 40 хил. на ден. Това обяви началникът на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на брифинг с участието на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и премиера Бойко Борисов, който се провежда в Министерския съвет.


"Има три основни начина за установяване на болните от коронавирус. Според СЗО и SDS Atlanta единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с real time PSR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал, но въпреки това няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност", заяви Мутафчийски.Той разясни, че тестът при пълен капацитет на работещите лаборатории в България могат да се правят 1000 - 1200 случая дневно, което е около 30 хил. теста месечно. "Изразено като цени, това е около 930 хил. лв. на месец. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 хил. такива теста", каза Мурафчийски


Вторият начин за идентифициране на заразен в с коронавирус е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса. "Пробата се взима по абсолютно същия начин като при Real Time PCR, но идентифицирането става бързо за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност. Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Предвиждаме, че те могат да с е правят от 5 до 20 хил. дневно, което значи на месечна база, че трябва да се правят около 300 хил. теста, които са около 10 млн. лв. месечно", каза началникът на щаба.


Всичко от брифинга четете тук.


Премиерът ръководи онлайн извънредното правителствено заседание.

© Правителствена информационна пресслужба

Премиерът ръководи онлайн извънредното правителствено заседание.

В извънредното положение няма промяна в реда на издаване на скици, схеми и удостоверителни документи от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В периода на извънредното положение всички служби на агенцията по геодезия, картография и кадастър в страната работят и обслужват "на гише" както до сега, като са взети необходимите предпазни мерки за служителите и гражданите. Продължава обслужването на потребителите и чрез системата за електронно заявяване на услуги КАИС, която е достъпна през интернет страницата на АГКК.

България ще помогне на Австрия със защитни облекла

България ще достави на Австрия защитни облекла, след като премиерите на двете държави са обсъдили доставката, съобщи правителствената пресслужба. В телефонния разговор със Себастиян Курц Бойко Борисов е подчертал, че България може да подпомогне Австрия след като бъдат задоволени всички нужди на здравните заведения в страната, за които фабриките в момента изпълняват поръчки.


Към момента три фирми в България ("МАК" АД, "Аполо" и "Аглика") са получили одобрението на лабораторията към Министерство на отбраната да произвеждат защитни облекла за многократна употреба. Фирмите вече са доставили повече от 2500 броя защитни облекла, а до дни се очакват поне още толкова за нуждите на болниците в страната. Капацитетът на производителите предвижда да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти.

"Демократична България" призова за незабавно възстановяване на работата на парламента. "След въвеждането на извънредно положение управляващите предприемат ред стъпки, които ерозират и без това отслабения правов и демократичен ред в страната, се казва в позиция на "Демократична България от днес. Повод за констатацията е прекратяването на работата на парламента. Вчера депутатите гласуваха по време на извънредното положение, което към момента е до 13 април, Народното събрание да заседава само при необходимост за промяна на извънредното законодателство и допълнителни решения за справяне с пандемията от коронавирус. По този повод от БСП също заявиха, че това руши парламентаризма и доверието в институцията.


Подробности - тук.

Променят се сроковете за деклариране и плащане на данъци

До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане на корпоративния данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби. До момента са подадени над 200 хил. декларации за облагане с корпоративен данък, всички по електронен път, съобщава приходната администрация. Авансовите вноски на корпоративния данък са на база на прогнозите за тази година, а ако вече е подадена декларация с прогноза на базата за 2019 г., тя може да се коригира до 15 април.


Всичко по темата четете тук.

Открита е DMS линия за подкрепа на българските медици, съобщи началникът на националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Краткият номер е 17777 с текст на латиница DMS SOLIDARNOST.


Повече - тук.


Венцислав Мутафчийски

© Георги Кожухаров

Венцислав Мутафчийски

Заради потвърдени случаи на COVID-19, под карантина остава столичната Пета градска болница. В нея работи единствено отделението по хемодиализа. До 15.30 часа е преустановен и приемът на пациенти в университетската болница "Св. Анна". В лечебното заведение се извършва пълна дезинфекция след установяване на двама положителни пациенти. Нармалният режим на работа ще бъде възстановен още днес. Под карантина ще останат единствено клиниката по пулмология и част от клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Дете на 3 г. е сред новозаболелите

Новите случаи на заболели от коронавирус са 33, каза началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг в 8 часа, без да посочи от колко проби. С тях броят на положителните проби (общо) нараства на 276.


Болниците са предоставели списъкът за леглата, които са подготвени за епидемията от коронавирус - те са 7473, от тях 1137 са в София. В интензивните отделения леглата са 1347, от които 518 - в София, информира още Мутафчийски и уточни, че това не е пълният капацитет на болниците, а леглата и респираторите, които са отделени за такива болни. Увеличен е десетократно капацитетът на болниците.


От последните излезли 12 проби 3 са в Бургас - жена на 22 години и две деца - на 3 и 8 години. Тригодишното дете е и най-младият пациент в България. Заразените деца са контактни лица на един от лекарите. Жената била пътувала до Великобритания. В Пловдив има нови четири случая - мъж на 50 години и две жени на 56 и 58 години, и мъж на 62 години. "Има втори случай за деня в Инфекциозна болница в София - мъж на 36 години, има и три амбулаторни случая. Общо 4 са случаите в тази болница, каза Мутафчийски. В Кюстендил също има случай на мъж на 57 години.Няма нови интубирани случаи, пациентите, които са в тежко състояние, се наблюдават. Изработени препоръките за освобождаване на болни, диагностицирани с коронавирус, в добро общо състояние, с подобрени клинични показатели, информира още Мутафчийски. Те ще остават в домашна карантина и след 21 дни ще бъде извършена процедурата по потвърждаване. Началникът на щаба обяви, че се обмисля идеята за препоръка в едно семейство ако се установи случай на заболял, да се постави цялото семейство под карантина.


До момента в България са направени 6454 теста, от които 4800 са в София, като това не са само първични тестове, има и повторения и потвърждения. От три дни заболяваемостта нараства с 10-14% дневно.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK