На живо

Близо 300 души в България са с коронавирус, всички ще бъдат под карантина за 28 дни (хронология)

Близо 300 души в България са с коронавирус, всички ще бъдат под карантина за 28 дни (хронология)

© Пресслужба Министерски съветПо данни от 17 часа новите случаи на заболели от коронавируса са 17, като с тях общият брой нараства на 293. По-рано през деня началникът на кризисния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски обяви, че ЕК ще даде на България 600 хил. теста за коронавируса, а държавата ще се нуждае от около 20 млн. лв. месечно за купуване на различните тестове. Днес бяха определени и болниците, които ще лекуват от COVID-19. В края на деня пък здравният министър Кирил Ананиев разпореди задължителна 28-дневна карантина за всеки, който е заразен с коронавирус.


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време. Ситуацията с коронавируса по света - тук.
Карантина от 28 дни за всеки заразен

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев беше разпоредено на задължителна карантина за срок от 28 дни да подлежат всички хора, при които е потвърден случай на COVID-19.


За заразените без сериозни симптоми карантината ще важи от датата на теста, който потвърждава наличието на болестта. За тези, които са били настанени в болница, домашната изолация ще започва да важи считано от датата на изписването от болничното заведение. Повече за новата заповед на здравния министър четете тук.

Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса в България зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на сектора на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения, нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата.


По думите на президента е изключително важно не само да се изравни кривата на разпространение на вируса, а възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на социален, икономически и политически живот. "Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус", посочи Румен Радев.

Премиерът Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха по телефона мерките срещу разпространението на коронавируса, съобщиха от правителствената пресслужба. По време на разговора министър-председателят е подчертал, че страната е готова да предостави медицински облекла на европейските държави, но след като подсигури своите нужди.


От своя страна Меркел обяснила на Борисов за разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн. В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването. Борисов изтъкна, че страната е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

Бизнесът, правителството и синдикатите не са постигнали съгласие по това как и кои бизнеси да бъдат включени в помощта от бюджета. Това съобщи правителствената информационна служба след заседанието на тристранния съвет. Всяка от организациите на работодателите и на работниците и служителите е представила писмени становища с конкретни бележки и предложения.


Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви пред БНТ, че предложението държавата да покрие 60% от заплатите на работници, които иначе биха била освободени, е изначално сбъркано. "Едно неработещо предприятие ще плаща не 40, а 80%, тъй като трябва да плати осигуровки и данъци общ доход на работниците без да има никакви приходи", каза той.


Лидерът на синдикалната организация КНСБ Пламен Димитров добави, че са предложили държавата да плати 60% и от осигуровките на работниците.


Обсъждането на проекта за определяне на условията и реда за изплащане компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение, ще продължи в събота.

До 3 април Министерството на здравеопазването може да кандидатства за финансиране от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. за мерки за борба с COVID-19. Комитетът за наблюдение на програмата одобри да бъдат отпуснати 40.4 млн. лв. за тази цел на неприсъствено заседание, съобщи министерството на регионалното развитие. С парите здравното министерство може да купува болнично оборудване, инхалатори, респираторни апарати и друго медицинско оборудване за инфекциозни болнични отделения. Ще се финансира и покупка на лекарства, консумативи, тестове, защитно оборудване и облекло, лични предпазни средства, маски и други продукти и услуги, необходими за укрепване на капацитета на обществените здравни институции.

В болници са 99 с коровавирус

99 души, заразени с коровавирус, от общо 293, са настанени в болници в страната, съобщиха днес от Националния оперативен щаб. 53-ма от тях са в София. 8 души са в тежко състояние, като петима от тях са в "Пирогов". Сред настанените в болница няма деца.
Новите случаи са 17, като 13 са в София, а останалите са във Варна, Пловдив, Сливен и Пазарджик. До момента има изписани 9 души с две отрицателни проби, както и шестима с добри клинични характеристики.

Подробности тук.

България организира прибиране от Индия в страните им на 39 българи, 9 румънци и двама унгарци, съобщи външно министерство. Полетът се осъществява със съдействието на авиокомпания Би Ейч Ер. В телефонен разговор с индийския си колега външният министър Екатерина Захариева е поискала да бъде осигурено разрешение за излитане на още един самолет на Би Ейч Ер от Делхи, с който в Европа би трябвало да се приберат граждани на България, Белгия, Испания, Финландия, Хърватия, Словения, Португалия, Гърция, Полша, Република Северна Македония и Черна гора. Индийският премиер Нарендра Моди въведе национална карантина на 24 март.

Благотворителната инициатива, която се провежда под патронажа на държавния глава "Българската Коледа", осигури и първото за тази година медицинско оборудване - респиратор бе дарен на болница "Св. Георги" в Пловдив, до края на месеца по един респираторен апарат ще получат и болниците "Св. Анна" и "Майчин дом" в София, съобщи прессекретариатът на Румен Радев. Даренията на обща стойност 205 724 лева получиха и 46 деца с тежки хронични заболявания, нуждаещи се от медикаментозна терапия със скъпоструващи лекарства.

Няма да отпадне външното оценяване за 4 и 10 клас

Министерството на образованието има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това, което говорим днес за срокове и видове изпити, утре може да не е валидно - това заяви пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.


"На този етап не говорим за отпадане на външното оценяване. Външното оценяване след 4 клас има важна роля, свързана с възможността след този етап учениците да продължат в определени училища, а в настоящата ситуация е застрашено провеждането на олимпиади и състезания, които са балообразуващи за тези ученици, посочи Михайлова. Отпадането на външното оценяване след 10 клас пък би засегнало правата на учениците от обединените училища, защото е свързано с възможността те да продължат обучението си, допълни заместник-министърът.


Подробности - тук.

ГЕРБ - Разград, бойкотира заседанията на общинския съвет

Групата съветници от ГЕРБ няма да участва в предстоящото във вторник заседание на Общинския съвет в Разград. В декларация те казват, че отговорното поведение изисква да се спазват мерките срещу Covid-19 и че сесията трябва да бъде отменена, както било в други градове. Съветниците дарят възнагражденията си от март на БЧК в Разград и на местната болница "Св. Иван Рилски". Председателят на общинския съвет Стоян Димитров (БСП) каза за БТА, че заседанието ще се състоипри стриктно спазване на изискванията на Националния оперативен щаб.

Тъй като Националната библиотека няма да работи поне до 13 април, днес е последният ден, в който издателите могат дa вземат ISBN за (евентуални) нови издания за периода дотогава, написа издателят Манол Пейков във "Фейсбук".


"Не че е време за бурно издаване на нови книги, но лично аз недоумявам как може по този начин да се блокира цял един клон от българската икономика (за култура дори не се осмелявам да отворя дума) заради нечие нежелание да се остави на разположение един човек до един телефон, който да дава номерче, което тъй или иначе се генерира почти автоматично от трета инстанция", коментира той.

Няколко километра е опашката сутрин от автомобили на изхода на Перник в посока София. Трафикът е изключително затруднен – за 25 минути се изминава около 1 км от трасето, съобщи Би Ти Ви. Причината за това е, че вече пети работен ден преминаването към областните градове в страната става само с основателна причина и документи. Според перничани заповедта на министъра на здравеопазването само затруднява движението, защото голяма част от тях работят в столицата и им се налага да пътуват всеки ден.

Образувани са над 200 досъдебни производства за неизпълнение на наложената карантина на завърнали се от чужбина и хора, които имат контакт със заразени - това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Мерките, които затрудняват най-много гражданите в момента, са контролните пунктове на изходите и входовете на областните градове, уточни той.


Подробности вижте тук.

Ананиев определи болниците, които ще лекуват от COVID-19

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. В заповедта е посочено кои лечебни заведения извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и кои лечебни заведения обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение. Посочено е и разпределението на болничните легла по лечебни заведения.ЕК дава 600 хил. теста на България

Европейската комисия ще даде на България 600 хиляди теста за коронавируса. Страната има нужда от 10 милиона лева на месец за бързи тестове, от които се предвижда да се правят по 40 хил. на ден. Това обяви началникът на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на брифинг с участието на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и премиера Бойко Борисов, който се провежда в Министерския съвет.


"Има три основни начина за установяване на болните от коронавирус. Според СЗО и SDS Atlanta единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с real time PSR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал, но въпреки това няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност", заяви Мутафчийски.Той разясни, че тестът при пълен капацитет на работещите лаборатории в България могат да се правят 1000 - 1200 случая дневно, което е около 30 хил. теста месечно. "Изразено като цени, това е около 930 хил. лв. на месец. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 хил. такива теста", каза Мурафчийски


Вторият начин за идентифициране на заразен в с коронавирус е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса. "Пробата се взима по абсолютно същия начин като при Real Time PCR, но идентифицирането става бързо за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност. Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Предвиждаме, че те могат да с е правят от 5 до 20 хил. дневно, което значи на месечна база, че трябва да се правят около 300 хил. теста, които са около 10 млн. лв. месечно", каза началникът на щаба.


Всичко от брифинга четете тук.


Премиерът ръководи онлайн извънредното правителствено заседание.

© Правителствена информационна пресслужба

Премиерът ръководи онлайн извънредното правителствено заседание.

В извънредното положение няма промяна в реда на издаване на скици, схеми и удостоверителни документи от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В периода на извънредното положение всички служби на агенцията по геодезия, картография и кадастър в страната работят и обслужват "на гише" както до сега, като са взети необходимите предпазни мерки за служителите и гражданите. Продължава обслужването на потребителите и чрез системата за електронно заявяване на услуги КАИС, която е достъпна през интернет страницата на АГКК.

България ще помогне на Австрия със защитни облекла

България ще достави на Австрия защитни облекла, след като премиерите на двете държави са обсъдили доставката, съобщи правителствената пресслужба. В телефонния разговор със Себастиян Курц Бойко Борисов е подчертал, че България може да подпомогне Австрия след като бъдат задоволени всички нужди на здравните заведения в страната, за които фабриките в момента изпълняват поръчки.


Към момента три фирми в България ("МАК" АД, "Аполо" и "Аглика") са получили одобрението на лабораторията към Министерство на отбраната да произвеждат защитни облекла за многократна употреба. Фирмите вече са доставили повече от 2500 броя защитни облекла, а до дни се очакват поне още толкова за нуждите на болниците в страната. Капацитетът на производителите предвижда да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти.

"Демократична България" призова за незабавно възстановяване на работата на парламента. "След въвеждането на извънредно положение управляващите предприемат ред стъпки, които ерозират и без това отслабения правов и демократичен ред в страната, се казва в позиция на "Демократична България от днес. Повод за констатацията е прекратяването на работата на парламента. Вчера депутатите гласуваха по време на извънредното положение, което към момента е до 13 април, Народното събрание да заседава само при необходимост за промяна на извънредното законодателство и допълнителни решения за справяне с пандемията от коронавирус. По този повод от БСП също заявиха, че това руши парламентаризма и доверието в институцията.


Подробности - тук.

Променят се сроковете за деклариране и плащане на данъци

До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане на корпоративния данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби. До момента са подадени над 200 хил. декларации за облагане с корпоративен данък, всички по електронен път, съобщава приходната администрация. Авансовите вноски на корпоративния данък са на база на прогнозите за тази година, а ако вече е подадена декларация с прогноза на базата за 2019 г., тя може да се коригира до 15 април.


Всичко по темата четете тук.

Открита е DMS линия за подкрепа на българските медици, съобщи началникът на националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Краткият номер е 17777 с текст на латиница DMS SOLIDARNOST.


Повече - тук.


Венцислав Мутафчийски

© Георги Кожухаров

Венцислав Мутафчийски

Заради потвърдени случаи на COVID-19, под карантина остава столичната Пета градска болница. В нея работи единствено отделението по хемодиализа. До 15.30 часа е преустановен и приемът на пациенти в университетската болница "Св. Анна". В лечебното заведение се извършва пълна дезинфекция след установяване на двама положителни пациенти. Нармалният режим на работа ще бъде възстановен още днес. Под карантина ще останат единствено клиниката по пулмология и част от клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Дете на 3 г. е сред новозаболелите

Новите случаи на заболели от коронавирус са 33, каза началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг в 8 часа, без да посочи от колко проби. С тях броят на положителните проби (общо) нараства на 276.


Болниците са предоставели списъкът за леглата, които са подготвени за епидемията от коронавирус - те са 7473, от тях 1137 са в София. В интензивните отделения леглата са 1347, от които 518 - в София, информира още Мутафчийски и уточни, че това не е пълният капацитет на болниците, а леглата и респираторите, които са отделени за такива болни. Увеличен е десетократно капацитетът на болниците.


От последните излезли 12 проби 3 са в Бургас - жена на 22 години и две деца - на 3 и 8 години. Тригодишното дете е и най-младият пациент в България. Заразените деца са контактни лица на един от лекарите. Жената била пътувала до Великобритания. В Пловдив има нови четири случая - мъж на 50 години и две жени на 56 и 58 години, и мъж на 62 години. "Има втори случай за деня в Инфекциозна болница в София - мъж на 36 години, има и три амбулаторни случая. Общо 4 са случаите в тази болница, каза Мутафчийски. В Кюстендил също има случай на мъж на 57 години.Няма нови интубирани случаи, пациентите, които са в тежко състояние, се наблюдават. Изработени препоръките за освобождаване на болни, диагностицирани с коронавирус, в добро общо състояние, с подобрени клинични показатели, информира още Мутафчийски. Те ще остават в домашна карантина и след 21 дни ще бъде извършена процедурата по потвърждаване. Началникът на щаба обяви, че се обмисля идеята за препоръка в едно семейство ако се установи случай на заболял, да се постави цялото семейство под карантина.


До момента в България са направени 6454 теста, от които 4800 са в София, като това не са само първични тестове, има и повторения и потвърждения. От три дни заболяваемостта нараства с 10-14% дневно.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2550 Разстроено

  Наблюдаваме първата нормална грипна епидемия онлайн.
  Защо и за какво е този Биг Брадър скоро ще се разбере.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Горе долу посоката на развитие е същата като в ЦЕ и отчасти Бавария. След някой и друг ден ще почнат да се проявяват тези, които са сега заразени без симптоми и рязко ще скочи бройката заболели. Възможно е да има и още по голям скок, защото ако не се лъжа закриването на носа и устата (за да не пръскат неподозиращите заразени) в Бг не е задължително и не подлежи на наказание.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Обещах вчера на Фред, че тази сутрин генералът ще му съобщи броя на използваните тестове.
  Надявам се е чул.
  Ако има други въпроси - моля.

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Къде е задължително това, дето си .... постнал?
  Аз мисля, че е въпрос на елементарна култура...
  Но има групи хора, които не могат да го правят - деца, хора с увреждания, с психични отклонения....
  Нещата не са черно-бели...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1920 Любопитно

  До коментар [#6] от "Велков":

  Тези тестове за ден ли са? Защото ако са всички тестове досега, положението хич не е добро...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 11. 11 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Мутафчийски е подложен на натиск за бъезите тестове ,това срана ясно снощи когато Борисов обяви че ще се тестват 1000 човека по този способ. Другото ясно е че малоумните въпроси от журналисти намаляват ,но не изчезват.

 12. 12 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Предполагам, че децата са заразени, но не болни или имат само леки симптоми, настинка.

  niki
 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Как не схванахте... заразен НЕ Е БОЛЕН! Реално според мен поне 100 хиляди вече сме го минали този вирус без усложнения-само си помислете кога за последно Ви боля гърло, или сте имали кратка хрема или просто Ви е боляла главата. Това което властите правят... е да се опитват да проследяват случаите. Съвсем очаквано около 20-30 медици вече са заразени. Сами си правете изводите...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Около 300 .. умножаваме много скромно по 5 и ето че имаме поне 1500 актуални случая.
  Отделно ново заразени, на които ще им трябват 3-4 дни да се прояват..

  Признавам че с блокадата задържат експлозията и сме далеч в по-добро положение от западните страни в това отношение. В Италия и Испания на ден имат 2-3 пъти повече смъртни случаи от регистрираните болни при нас...
  Да видим обаче какво ще стане когато блокадата падне. А това няма как да го отлагат мног - максимално до Великден, иначе ще рискуват наистина много икономиката ..

 16. 16 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 315 Неутрално

  За хубаво или за лошо, но в България се избра вариантът на затваряне и строги мерки, които ще продължат реално до края на юни, според анализите по света пикът при нас ще бъде през май, а цялото история ще продължи малко над 3 месеца. Болните ще достигнат стойности до 5-7 хил. през пика, а общо ще го преболедуват поне 50-80 хиляди, с всички шансове да се повтори нов пик през есента. Другият вариант беше да се остави без контрол, с бърз пик през април , около 20-30 хил. болни, тотално претоварване на здравната система, преболедували общо около 100-150 хил , доста смъртни случаи, защото април си е месеца на инсулти и инфаркти, но край на епидемията през май и бързо възстановяване на икономиката. Ние избрахме първи вариант, който си и преимущества ( по малко смърт) и недостатъци( икономически).
  Обобщено, това се очертава като картина на емидемията от коронавирус.

  O sancta simplicita!
 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Проведените досега.
  Защо да не е добро положението?
  Тестват се сериозно болните и се лекуват адекватно.
  Тези с многото тестове и многото смъртни случай на мен не ми харесват. Защото болниците им нямаха готовност.
  НИЕ ПЕЧЕЛИМ ВРЕМЕ, за да организираме болниците и да подготвим лекарите и обезпечим материалната база, когато неминуемо болните ще са МНОГО.

  Ако не го направим по този начин, ще се откажем от спасяването на по-възрастните, както процедират западните ни приятели...

 18. 18 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Маска и то не каква да е без очила и ръкавици не предпазва практически от нищо. Няма как да спре заразяването, но е важна скоростта на разпространение, а тя намалява при спазване на изолация.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 19. 19 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "в България: Броят на заболелите нарасна на 276"а при по-малко или повече разумно тестване бройката на потвърдените в България би била между 978 и 5449. Румънците вече се усетиха и скочиха над 1000. Те все пак не лъгаха както нашите комунисти-Чернобилци
  —цитат от коментар 3 на Моа Преател Тайпи


  То затова румънският министър на здравеопазването напусна поста си.
  Нямат възможност/тестове да покрият обещанията си за цяла Букурещ и прочие.
  Ще има солиден скок и при нас в следващите дни, незнам защо толкова ви се иска да видите паниращи цифри..

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":Къде е задължително това, дето си .... постнал? Аз мисля, че е въпрос на елементарна култура...Но има групи хора, които не могат да го правят - деца, хора с увреждания, с психични отклонения....Нещата не са черно-бели...
  —цитат от коментар 7 на Велков


  В Чехия е задължително от поне две седмици и дерът кожи ако не носиш.
  Ето линк:
  https://www.denik.cz/z_domova/povinne-noseni-rousek-20200318.html
  Също и телевизионните водещи са с маски, както и премиер и правителство по време на заседания или пресконференции. Това е линк към обществената телевизия -> може да видиш на живо предаванията и там всички са с маски, кой самоделна, кой купешка.
  https://ct24.ceskatelevize.cz/ #live

  А тук инфото което дават на официалната страница на обществената телевизия (за която се събира данък телевизор):
  https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/3037207-koronavirus
  Разгледай ги, интересно и полезно е.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#19] от "sv3tli0":

  Мисля, че ако се разбере действителния брой заразени, тогава и получената смъртност в % ще е реална и не толкова панираща.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 22. 22 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Смятам, че Вируса ще мутира с времето и ще удари и младите, здрави хора също. Според мен това, което дойде от Китай тука с времето ще се промени.

  niki
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":Маска и то не каква да е без очила и ръкавици не предпазва практически от нищо. Няма как да спре заразяването, но е важна скоростта на разпространение, а тя намалява при спазване на изолация.
  —цитат от коментар 18 на ь


  Там където е задължително носенето на маски идеята е следната -> здравият няма да се предпази, но болният, кихайки, кашляйки и говорейки, като носи маска няма да "фърга" на 2 метра а голяма част от плюнки и т.н. ще останат в маската. Това, съчетано с разстояние от около 1,5 -2 метра (където е възможно) би намалило количеството вируси, които би получил един човек а от там и силата на заболяването. И понеже се оказа, че може да си болен и да нямаш признаци, правят комбинация от задължителни маски + обществено разстояние + карантина + часове за възрастни хора и т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "sv3tli0":Мисля, че ако се разбере действителния брой заразени, тогава и получената смъртност в % ще е реална и не толкова панираща.
  —цитат от коментар 21 на ь


  Такава статистика неможе да се вади в началото на епидемия, а по-скоро в/след края и.
  Настъпването на смъртността е в пъти по-бърза от излекуването и прочие. Нормално е на този начален етап на епидмията по отделни страни, процента смъртност да изглежда значително по-висок от колкото е в реалност.
  Пример в Италия се предполага че реално заразените са минали половин милион, но няма как да се докаже.. Едва след отминаването на "чумата", могат да пуснат масови тестове и да разберат какво количество от населението са изградили имунитет..

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Ако заразените нарастват с 30 - 40 човека на денонощие, безконтролното разпространение на вируса е овладяно. Мерките за междуградски пътувания могат да се поразхлабят края на Април, точно когато земеделците започват да подготвят сезона, че да има какво да се извади на пазара......

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 632 Неутрално

  В Германия правят по 160 000 теста на седмица, в Чехия правят по 4000 теста на ден, в България правиме 300 теста на ден.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  " Началникът на щаба обяви, че се обмисля идеята за препоръка в едно семейство ако се установи случай на заболял, да се постави цялото семейство под карантина."

  Когато го мисли, дано го обмисли добре. Като например, ако поставиш цялото семейство под карантина за 3 седмици, какво ще яде през тия 3 седмици, след като изпразни хладилника, кой ще изхвърля боклука, кой ще ходи до аптека и магазин, и други дреболии, без да нарушава закона.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#27] от "plynii":

  И какво като правят толкова тестове? Полза?

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#29] от "Индиана":

  Ами явно ще отидат в арена Армеец примерно, там ще бъдат хранени и наблюдавани за развитие на симптомите. Който се влоши - болница...
  Иначе някой ще им носи храна и лекарства до вратата - както в Ухан....

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  "Епидемията ни връхлита с невиждана ярост" => 300 настинали, 2 хронично болни починали, 1 починал с инсулт серопозитивен

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 33. 33 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 686 Неутрално

  И какво като правят толкова тестове? Полза?
  —цитат от коментар 30 на Велков


  много добър въпрос.
  препраща към базисния спор дали въобще знанието е по-добро от незнанието.

  отговора на фатмаците, преоблечени като офицери, е ясен. няма нужда да го повтаряш.

 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Живейте си с пишката в мозъка и си вярвайте, че скромните числа са заради себеотрицателното поведение на нацията

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 35. 35 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#27] от "plynii":И какво като правят толкова тестове? Полза?
  —цитат от коментар 30 на Велков


  Явно хората бъркат тестовете в индулгенция.
  При отрицателен стъпваш на твърдо.
  Устокояваш се надценяваш се и се....
  Зарязяваш.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 36. 36 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#29] от "Индиана":Ами явно ще отидат в арена Армеец примерно, там ще бъдат хранени и наблюдавани за развитие на симптомите. Който се влоши - болница...Иначе някой ще им носи храна и лекарства до вратата - както в Ухан....
  —цитат от коментар 31 на Велков


  Моля ?!
  С такова предложение никой няма да иде да се тества доброволно, и болшинството от хората ще си мълчат до последно, за да не попаднат в някой модерен концлагер, ала зала "Аремеец". Беше казано, че по-голямата част от населението ще преболедува. Тия хора нямат работа в държавни псевдо "изолатори". За кой ли пореден път се убеждавам, че военната логика нанася повече щети отколкото да оправи каквото и да е.

 37. 37 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#22] от "niki":

  Много е възможно. Точно затова превенцията е най-добрата опция.
  Колкото повече хора се заразяват, толкова по-голяма е опасността от мутация. Мутацията може да направи вирусът по-безобиден, но може да го направи и по-летален. Да не забравяме, че братовчеди на САРС Ков-2 са САРС и МЕРС, които имат смъртност съответно около 10% и 30%.

 38. 38 Профил на mmm78
  mmm78
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Дневник ,бихте ли питали "генерала" за следния относително прост метод на лечение:

  https://www.nbcnews.com/health/health-care/new-york-will-be-first-state-test-treatment-coronavirus-blood-n1167136

  Благодаря!

 39. 39 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Случващото се е без аналог в човешката история!

  Блокиран е целия свят, буквално!
  Изливат се огромно количество пари.

  Дори през световните войни режимът е бил много по-свободен, а ресурсите - неангажирани.

  И ако някой все още си въобразява, че след няколко месеца ще го пуснат от затвора - дълбоко се заблуждава!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 40. 40 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 996 Неутрално

  РЗИ Пловдив дава грешна информация.Човекът от Св.Панталеймон не е болен,както и тези от РЗИ-някъде връзката се къса и подвеждат генерала.

 41. 41 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#30] от "Велков":

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=Yul9I3TXc7I&feature=emb_logo

  Подарък

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 42. 42 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Пишете заразени а не болни, поне когато става въпрос за децата бе гадини. Стига съзнателно сте създавали паника с такива заглавия.

 43. 43 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#21] от "ь":

  иди да го обясниш в Ломбардия

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 44. 44 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  До [#25] от "samoedin":
  Абсурдно е заразените да нарастват с 30 на ден.
  Много по-неустойчив грипен вирус се разпространява през климатичните инсталации.
  Този живее върху метални повърхности 24 часа. От тук затворените климатизирани помещения без постоянен естествен приток на свеж въздух, или рекуперация, се превръщат в развъдници на вирОса.
  По-вероятно и реално е заразените вече да са десетки пъти повече от обявеното.

 45. 45 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Аз не мисля, че въобще от страна на държавата е направен и 1 така вече наречен скрининг. Каквито тестове са направени са на вече заболели. И който си е платил на частно в лабораториите.
  Мерките са нулеви.
  Единствено указа номер 71 на президента на РБ има някакъв смисъл, но той не се спазва и даже не се говори за него. Би трябвало да е тайната на всеки сайт...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#36] от "Индиана":

  Питай немците, испанците и италианците дали на палатки е по-добре...
  пък после се убеждавай както искаш - това е въпрос на интелект...
  Ако смяташ, че изолацията е кофти мярка иди и разцелувай някой болен. Навит ли си, или си с клавиатурна смелост?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Коледа срещу Коронавирус
  140 пациенти са преминали през спешната хирургия на "Пирогов" по Коледа, съобщиха от здравното заведение. 15 души от тях са приети за лечение. Очаква се днес от спешната болница да дадат повече информация да дадат повече информация на традиционния брифинг след коледните празници.

  10 души са приети по спешност в отделението по гастроентерология на Университетската болница "Света Анна" в София след препиване и преяждане в празничните дни, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение вчера.

  Петима от приетите са с чернодробни проблеми предизвикани от препиване. Други петима от пациентите са със сериозни здравословни проблеми, предизвикани от преяждане. Това се случва всяка година на Коледа и Нова година въпреки предупрежденията на лекарите, коментират медиците.

  Те отново призоваха по време на предстоящите новогодишни празници да се храним умерено и да избягваме прекомерна консумация на алкохол и храна.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 49. 49 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 332 Неутрално  Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.  УКАЗ № 71
  На основание чл. 101, ал. 3 от Конституцията на Република България
  ПОСТАНОВЯВАМ:
  Да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., приет от 44-то Народно събрание на 20 март 2020 г., повторно приет на 23 март 2020 г.
  Издаден в София на 23 март 2020 г.
  Президент на Републиката: Румен Радев
  Подпечатан с държавния печат.
  Министър на правосъдието: Данаил Кирилов
  ЗАКОН
  за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.
  Чл. 1. Този закон урежда мерките и действията по време на извънредното положение на територията на Република България.
  Чл. 2. Министърът на здравеопазването освен по Закона за здравето може да въвежда и други временни мерки и ограничения, определени в закон.
  Чл. 3. За срока от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение спират да текат:
  1. процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на сроковете по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и производства, свързани с мерки за принуда;
  2. давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, с изключение на сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания;
  3. сроковете за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства, с изключение на производствата по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове;
  4. сроковете по глава пета, раздел I и III, глава осма, раздел V, глава десета и глава дванадесета, раздел I, II и IV от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с изключение на срока по чл. 38, ал. 1, т. 2 от същия закон;
  5. сроковете по чл. 175в, ал. 1 – 3 от Закона за съдебната власт, с изключение на срока по чл. 175в, ал. 1, т. 2 от същия закон.
  Чл. 4. Удължават се с един месец от отмяната на извънредното положение:
  1. сроковете, определени в закон, извън тези по чл. 3, които изтичат по време на извънредното положение и са свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти;
  2. действието на административните актове, което е ограничено със срок и изтича по време на извънредното положение.
  Чл. 5. (1) Спират се всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители. След отмяна на извънредното положение публичните продани и въводите във владение се насрочват наново, като не се дължат нови такси и разноски.
  (2) Не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.
  (3) Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители за съответния район.
  Чл. 6. До отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.
  Чл. 7. (1) Работодателите и органите по назначаване в зависимост от специфичния характер на работа и възможността за нейното обезпечаване може да възлагат надомна работа или работа от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно. Условията и редът за възлагане, изпълнение и контрол се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване.
  (2) Работодателите и органите по назначаване може да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие.
  Чл. 8. (1) Въведените ограничения за полагане на извънреден труд и за неговата продължителност не се прилагат за работниците и служителите на намалено работно време, които оказват или подпомагат оказването на медицинска помощ, съответно за държавните служители, които по длъжностна характеристика или разпореждане на ръководител подпомагат оказването на медицинска помощ.
  (2) Полицейските органи и органите по пожарна безопасност и защита на населението полагат извънреден труд над ограниченията по чл. 187, ал. 7 от Закона за Министерството на вътрешните работи след изрично писмено съгласие на държавния служител. Липсата на съгласие не е основание за търсене на дисциплинарна отговорност.
  Чл. 9. Военнослужещите от въоръжените сили при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет, съвместно и/или координирано с други органи може да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт.
  Чл. 10. Военнослужещите от въоръжените сили имат право да:
  1. извършват проверки за установяване самоличност на лице;
  2. ограничават придвижването на лице до пристигане на органите на Министерството на вътрешните работи, за което има данни, че е отказало или не изпълнява мерките по чл. 61 и 63 от Закона за здравето, като се съставя двустранен писмен протокол;
  3. спират превозни средства до пристигане на органите на Министерството на вътрешните работи;
  4. ограничават придвижването на лица и превозни средства на контролно-пропускателен пункт;
  5. използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо.
  Чл. 11. Със заповед на министъра на отбраната по мотивирано предложение на началника на отбраната срокът на командировката по чл. 71, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България или удълженият срок по чл. 71, ал. 4 от същия закон може да бъде удължен без съгласието на военнослужещия до отмяната на извънредното положение.
  Чл. 12. (1) Изискванията за получаване на месечни социални помощи по чл. 2, ал. 4 от Закона за социално подпомагане не се прилагат. По преценка на кметовете на общини, при доказана необходимост, се прилага разпоредбата на чл. 2, ал. 4, т. 1 от Закона за социално подпомагане в частта относно полагане на общественополезен труд само за осъществяване на дезинфекция при спазване на съответните здравно-хигиенни изисквания.
  (2) Изискванията за получаване на месечни семейни помощи по чл. 7, ал. 1, т. 2 – 5 от Закона за семейни помощи за деца не се прилагат.
  (3) Срокът на всички месечни семейни помощи, отпуснати на основание чл. 7 и чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца, който изтича в периода от 1 февруари 2020 г. до отмяната на извънредното положение, се удължава служебно до края на месеца, в който е отменено извънредното положение.
  (4) Сроковете по чл. 8в, ал. 5, чл. 10, ал. 2 и чл. 12, ал. 1, т. 1 – 7, ал. 2 и ал. 3 от Закона за семейни помощи за деца, които изтичат в периода от 1 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение, се удължават служебно с един месец от отмяната на извънредното положение.
  (5) Сроковете на валидност на издадените заповеди за настаняване в специализирани институции и социални услуги в общността от резидентен тип, делегирани от държавата дейности и местни дейности, които изтичат в периода от 1 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение, се удължават служебно с един месец от отмяната на извънредното положение.
  (6) По време на извънредното положение, както и до три месеца след неговата отмяна, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане и кметовете на общини нямат право поради липса на потребители да закриват или да намаляват капацитета на социални услуги, делегирани от държавата дейности и местни дейности, с изключение на специализираните институции за деца.
  Чл. 13. (1) Разпоредбите на Закона за обществените поръчки не се прилагат при:
  1. закупуване от възложителите на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и лични предпазни средства, необходими за обезпечаване на противоепидемичните мерки;
  2. закупуване на медицински изделия, медицинска и лабораторна апаратура, необходими за диагностика и лечение на заразените пациенти, консумативите за тях, както и дейности, свързани с внедряването им;
  3. възлагане на дейности по обезвреждане на пестициди и болнични отпадъци съгласно Наредба № 1 за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения (обн., ДВ, бр. 13 от 2015 г.; изм., бр. 102 от 2018 г.).
  (2) По искане на изпълнител на обществена поръчка може да бъде предоговорен срокът за изпълнение, но не повече от срока на действие на извънредното положение.
  Чл. 14. При закупуване със средства от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването, от бюджета на лечебните заведения по чл. 5 от Закона за лечебните заведения и със средства на лечебните заведения с държавно и/или общинско участие по чл. 9 и 10 от Закона за лечебните заведения на медицински изделия, необходими за обезпечаване на противоепидемичните мерки, както и за лечението и диагностиката на заразените пациенти, не се прилагат изискванията на глава трета, раздел II от Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат (обн., ДВ, бр. 104 от 2011 г.; изм., бр. 74 от 2013 г., бр. 76 от 2014 г., бр. 35 от 2015 г., бр. 104 от 2018 г. и бр. 27 и 83 от 2019 г.), с изключение на чл. 34, ал. 1, т. 2 от същата наредба.
  Чл. 15. Аптеките може да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти, при условия и по ред, определени от Националната здравноосигурителна каса, до отмяна на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна.
  Чл. 16. (1) До отмяната на извънредното положение със заповед на министъра на здравеопазването може да се забрани износ на лекарствени продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина от територията на Република България.
  (2) Който наруши забраната по ал. 1, се наказва с глоба в размер на 10 000 лв., съответно се налага имуществена санкция в размер на 50 000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – с глоба в размер на 20 000 лв., съответно с имуществената санкция в размер на 100 000 лв.
  (3) Нарушенията се установяват с актове, съставени от длъжностни лица, определени от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата или на директора на съответната регионална здравна инспекция. Наказателните постановления се издават от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата или от директора на съответната регионална здравна инспекция.
  Чл. 17. При необходимост Министерският съвет възлага на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ да извърши проверка на държавния резерв на зърно, месо, млечни продукти и други трайни хранителни продукти, медицинска апаратура, лекарства, медицински консумативи и спирт и да изготви доклад и предложение до Министерския съвет с оглед преценка за осигуряване на допълнителни резерви.
  Чл. 18. (1) При необходимост може да бъдат командировани, включително на територията на друга област, за временно изпълнение на дейности по държавен здравен контрол:
  1. служители на районните здравноосигурителни каси в регионалните здравни инспекции;
  2. държавни здравни инспектори от регионалните здравни инспекции.
  (2) В случаите по ал. 1, т. 1 командироването се извършва при условията на Закона за държавния служител или на Кодекса на труда, след съгласуване с управителя на Националната здравноосигурителна каса за срок не по-дълъг от два месеца през една календарна година. В случаите по ал. 1, т. 2 командироването се извършва при условията на Закона за държавния служител след съгласуване с министъра на здравеопазването за срок не по-дълъг от два месеца през една календарна година.
  Чл. 19. Министърът на здравеопазването може със заповед да разпореди извършването на проверки на територията на една област от държавни здравни инспектори от друга област и/или от държавни здравни инспектори от Националния център по радиобиология и радиационна защита за спазване на противоепидемичните мерки и ограничения. При установени нарушения актовете за установяване се съставят от държавните здравни инспектори, участвали в проверката, а наказателните постановления се издават от директора на регионалната здравна инспекция, на чиято територия се извършва проверката.
  Чл. 20. (1) За учениците в дневна, вечерна, задочна, индивидуална и комбинирана форма на обучение, както и в дуална система на обучение се организира обучение, както и подкрепа за личностно развитие от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.
  (2) Учителите и педагогическите специалисти осъществяват обучението и подкрепата за личностно развитие по ал. 1 в рамките на трудовото си правоотношение, без да е необходимо сключване на споразумения по чл. 119 от Кодекса на труда, като осигуряват в дома си или избрано от тях друго помещение извън училището работно място и използват необходимото технологично оборудване. За изпълнение на задълженията си от разстояние педагогическите специалисти получават трудовото си възнаграждение, уговорено по трудовото правоотношение.
  (3) Директорите на училища изпълняват задълженията си в рамките на трудовото си правоотношение, без да е необходимо сключване на споразумения по чл. 119 от Кодекса на труда, като осъществяват управление и контрол и от разстояние чрез използването на информационните и комуникационните технологии, ако са създали необходимата организация за извършване на обучението и подкрепа за личностно развитие по ал. 1. Директорите изпълняват задълженията си от разстояние, като осигуряват в дома си или избрано от тях друго помещение извън училището работно място и използват необходимото технологично оборудване.
  (4) Министърът на образованието и науката може със заповед да въвежда временни правила във връзка с обучението и подкрепата за личностно развитие по ал. 1, включително и относно работното място, работното време на директорите и педагогическите специалисти, техническите средства за организиране и провеждане на обучението и подкрепата за личностно развитие.
  Чл. 21. (1) До отмяната на извънредното положение управляващите органи на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове имат право да:
  1. изменят едностранно договори за безвъзмездна финансова помощ съобразно необходимостта от мерки при криза по смисъла на чл. 2, т. 21 от Регламент (ЕС, Евратом) 2018/1046 на Европейския парламент и на Съвета от 18 юли 2018 г. за финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съюза, за изменение на регламенти (ЕС) № 1296/2013, (ЕС) № 1301/2013, (ЕС) № 1303/2013, (ЕС) № 1304/2013, (ЕС) № 1309/2013, (ЕС) № 1316/2013, (ЕС) № 223/2014 и (ЕС) № 283/2014 и на Решение № 541/2014/ЕС и за отмяна на Регламент (ЕС, Евратом) № 966/2012 (ОВ, L 193/1 от 30 юли 2018 г.), включително да увеличават размера на договорената безвъзмездна финансова помощ;
  2. отпускат безвъзмездна финансова помощ при опростени правила, включително без публикуване на покана за набиране на предложения;
  3. увеличат общия ресурс по операциите над одобрените от комитета за наблюдение по схемите, по които са допустими мерки, в условията на извънредни ситуации и при хипотезата на т. 1.
  (2) При обявяване на процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ срокът по чл. 44, ал. 4 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове се намалява по преценка на ръководителя на съответния управляващ орган. В условията за кандидатстване по съответната схема, утвърдени по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, се определя новият срок.
  (3) Сроковете при процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, определени в нормативния акт по чл. 28, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, може да се намалят по преценка на ръководителя на съответния управляващ орган. В условията за кандидатстване по съответната схема, утвърдени по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, се определя новият срок.
  (4) По всички въпроси от компетентността на комитета за наблюдение на съответната програма може да се вземе неприсъствено решение. Ръководителят на съответния управляващ орган може да намали сроковете, приложими при процедура за неприсъствено вземане на решение, определени в нормативния акт по чл. 15, ал. 2 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Членовете на комитета за наблюдение се уведомяват за намаляването на съответния срок с изпращане на проекта на решение и документите към него.
  (5) Безвъзмездна финансова помощ се предоставя директно на кандидат, одобрен от комитета за наблюдение на съответната програма, чрез приемане на неприсъствено решение по мотивирано предложение на ръководителя на управляващия орган на програмата.
  (6) При условията на ал. 5 комитетът за наблюдение на съответната програма взема неприсъствено решение, с което включва в индикативната годишна работна програма процедури, свързани с извънредното положение, и одобрява критериите, използвани за подбор на операции, необходими, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, включително такива, свързани с отбраната и сигурността.
  (7) Безвъзмездната финансова помощ се предоставя директно на кандидат, който в определен от ръководителя на управляващия орган срок отговори на одобрените критерии.
  (8) Разпоредбите на чл. 26, ал. 3, 5 и 8 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове не се прилагат.
  Преходни и заключителни разпоредби
  § 1. (1) В 7-дневен срок от обнародването на този закон в „Държавен вестник“ лечебните заведения, държавните институции и телекомуникационните оператори чрез определени длъжностни лица извършват извънредна проверка на техническото състояние на енергийните обекти, предназначени за снабдяване с електрическа енергия, които са тяхна собственост, включително на електрически уредби, собствени източници на резервно захранване и съоръжения за автоматично превключване на захранването, осигуряващи непрекъснатост на снабдяването с електрическа енергия.
  (2) За резултатите от проверката по ал. 1 се съставя протокол.
  (3) При установяване на несъответствия с нормативните изисквания лицата по ал. 1 предприемат незабавни действия за тяхното отстраняване с цел гарантиране непрекъснатостта на снабдяването с електрическа енергия.
  (4) Лечебните заведения, държавните институции и телекомуникационните оператори уведомяват незабавно Министерството на енергетиката за предприетите от тях действия в резултат на извършените проверки.
  § 2. (1) За гарантиране непрекъснатост на снабдяването с електрическа енергия в условията на извънредно положение на територията на страната операторът на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителни мрежи преустановяват всички планови ремонти, свързани с временно преустановяване на преноса на електрическа енергия, с изключение на ремонтни дейности за отстраняване на възникнали аварии, с цел възстановяване на снабдяването с електрическа енергия на потребителите.
  (2) Сроковете за заплащане, определени в общите условия по чл. 98а, ал. 2 от Закона за енергетиката на дължими суми във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови клиенти, се удължават от 10 на 20 дни. Сроковете може да бъдат променяни с мотивирана заповед на министъра на енергетиката по предложение на Националния оперативен щаб, при отчитане на финансовата стабилност на сектор „Енергетика“, с цел гарантиране на енергийната сигурност.
  (3) За гарантиране на живота и здравето на хората центровете за предоставяне на информация и обслужване на клиентите на енергийните предприятия, извършващи снабдяване с електрическа и топлинна енергия и природен газ, въвеждат организация на работа при стриктно спазване на изискванията на Националния оперативен щаб.
  § 3. В Наказателния кодекс (oбн., ДВ, бр. 26 от 1968 г.; попр., бр. 29 от 1968 г.; изм., бр. 92 от 1969 г., бр. 26 и 27 от 1973 г., бр. 89 от 1974 г., бр. 95 от 1975 г., бр. 3 от 1977 г., бр. 54 от 1978 г., бр. 89 от 1979 г., бр. 28 от 1982 г.; попр., бр. 31 от 1982 г.; изм., бр. 44 от 1984 г., бр. 41 и 79 от 1985 г.; попр., бр. 80 от 1985 г.; изм., бр. 89 от 1986 г.; попр., бр. 90 от 1986 г.; изм., бр. 37, 91 и 99 от 1989 г., бр. 10, 31 и 81 от 1990 г., бр. 1 и 86 от 1991 г.; попр., бр. 90 от 1991 г.; изм., бр. 105 от 1991 г., бр. 54 от 1992 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 50 от 1995 г.; Решение № 19 на Конституционния съд от 1995 г. – бр. 97 от 1995 г.; изм., бр. 102 от 1995 г., бр. 107 от 1996 г., бр. 62 и 85 от 1997 г.; Решение № 19 на Конституционния съд от 1997 г. – бр. 120 от 1997 г.; изм., бр. 83, 85, 132, 133 и 153 от 1998 г., бр. 7, 51 и 81 от 1999 г., бр. 21 и 51 от 2000 г.; Решение № 14 на Конституционния съд от 2000 г. – бр. 98 от 2000 г.; изм., бр. 41 и 101 от 2001 г., бр. 45 и 92 от 2002 г., бр. 26 и 103 от 2004 г., бр. 24, 43, 76, 86 и 88 от 2005 г., бр. 59, 75 и 102 от 2006 г., бр. 38, 57, 64, 85, 89 и 94 от 2007 г., бр. 19, 67 и 102 от 2008 г., бр. 12, 23, 27, 32, 47, 80, 93 и 102 от 2009 г., бр. 26 и 32 от 2010 г., бр. 33 и 60 от 2011 г., бр. 19, 20 и 60 от 2012 г., бр. 17, 61 и 84 от 2013 г., бр. 19, 53 и 107 от 2014 г., бр. 14, 24, 41, 74, 79 и 102 от 2015 г., бр. 32 и 47 от 2016 г.; Решение № 12 на Конституционния съд от 2016 г. – бр. 83 от 2016 г.; изм., бр. 95 от 2016 г., бр. 13, 54, 85 и 101 от 2017 г., бр. 55 от 2018 г., бр. 1, 7, 16 и 83 от 2019 г. и бр. 13 и 23 от 2020 г.) се правят следните изменения и допълнения:
  1. В чл. 225 се създава нова ал. 6:
  „(6) Когато деянието по ал. 1 е извършено при обявено извънредно положение по чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България, наказанието е лишаване от свобода от една до три години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.“
  2. В чл. 326, ал. 2 думите „от петстотин до две хиляди лева“ се заменят с „от десет хиляди до петдесет хиляди лева“.
  3. В чл. 355, ал. 1 думата „заразителна“ се заменя със „заразна“.
  § 4. В Кодекса на труда (обн., ДВ, бр. 26 и 27 от 1986 г.; изм., бр. 6 от 1988 г., бр. 21, 30 и 94 от 1990 г., бр. 27, 32 и 104 от 1991 г., бр. 23, 26, 88 и 100 от 1992 г.; Решение № 12 на Конституционния съд от 1995 г. – бр. 69 от 1995 г.; изм., бр. 87 от 1995 г., бр. 2, 12 и 28 от 1996 г., бр. 124 от 1997 г., бр. 22 от 1998 г.; Решение № 11 на Конституционния съд от 1998 г. – бр. 52 от 1998 г.; изм., бр. 56, 83, 108 и 133 от 1998 г., бр. 51, 67 и 110 от 1999 г., бр. 25 от 2001 г., бр. 1, 105 и 120 от 2002 г., бр. 18, 86 и 95 от 2003 г., бр. 52 от 2004 г., бр. 19, 27, 46, 76, 83 и 105 от 2005 г., бр. 24, 30, 48, 57, 68, 75, 102 и 105 от 2006 г., бр. 40, 46, 59, 64 и 104 от 2007 г., бр. 43, 94, 108 и 109 от 2008 г., бр. 35, 41 и 103 от 2009 г., бр. 15, 46, 58 и 77 от 2010 г.; Решение № 12 на Конституционния съд от 2010 г. – бр. 91 от 2010 г.; изм., бр. 100 и 101 от 2010 г., бр. 18, 33, 61 и 82 от 2011 г., бр. 7, 15, 20 и 38 от 2012 г.; Решение № 7 на Конституционния съд от 2012 г. – бр. 49 от 2012 г.; изм., бр. 77 и 82 от 2012 г., бр. 15 и 104 от 2013 г., бр. 1, 27 и 61 от 2014 г., бр. 54, 61, 79 и 98 от 2015 г., бр. 8, 57, 59, 98 и 105 от 2016 г., бр. 85, 86, 96 и 102 от 2017 г., бр. 7, 15, 30, 42, 59, 77, 91 и 92 от 2018 г., бр. 79 от 2019 г. и бр. 13 от 2020 г.) се правят следните изменения и допълнения:
  1. Създава се чл. 120б:
  „Възлагане на надомна работа и работа от разстояние при обявено извънредно положение
  Чл. 120б. (1) Работодателят може при обявено извънредно положение да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно надомна работа и/или работа от разстояние. В този случай се изменя само мястото на работа, без да се променят другите условия по трудовия договор.
  (2) Промяната по ал. 1 се извършва със заповед на работодателя, в която се определят условията по чл. 107в, ал. 2 и/или чл. 107и, ал. 2.“
  2. Създава се чл. 120в:
  „Преустановяване на работата при обявено извънредно положение
  Чл. 120в. (1) При обявено извънредно положение работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение.
  (2) Когато при обявено извънредно положение работата на предприятието или на част от него е преустановена със заповед на държавен орган, работодателят е длъжен да не допуска работниците или служителите до работните им места за периода, определен в заповедта.“
  3. В чл. 138а:
  а) създава се нова ал. 2:
  „(2) В предприятието или в негово звено работодателят може да установи за целия период на обявено извънредно положение или за част от този период непълно работно време за работниците и служителите, които работят на пълно работно време.“;
  б) досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея след думите „по ал. 1“ се добавя „и по ал. 2“;
  в) досегашната ал. 3 става ал. 4.
  4. Създава се чл. 173а:
  „Ползване на отпуск при обявено извънредно положение
  Чл. 173а. (1) Когато поради обявено извънредно положение със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.
  (2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
  1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
  2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
  3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
  4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
  5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
  6. работник или служител с право на закрила при уволнение по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3.
  (3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.“
  5. Създава се чл. 267а:
  „Трудово възнаграждение при преустановяване на работата при обявено извънредно положение
  Чл. 267а. За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение.“
  § 5. В Кодекса за социално осигуряване (обн., ДВ, бр. 110 от 1999 г.; Решение № 5 на Конституционния съд от 2000 г. – бр. 55 от 2000 г.; изм., бр. 64 от 2000 г., бр. 1, 35 и 41 от 2001 г., бр. 1, 10, 45, 74, 112, 119 и 120 от 2002 г., бр. 8, 42, 67, 95, 112 и 114 от 2003 г., бр. 12, 21, 38, 52, 53, 69, 70, 112 и 115 от 2004 г., бр. 38, 39, 76, 102, 103, 104 и 105 от 2005 г., бр. 17, 30, 34, 56, 57, 59 и 68 от 2006 г.; попр., бр. 76 от 2006 г.; изм., бр. 80, 82, 95, 102 и 105 от 2006 г., бр. 41, 52, 53, 64, 77, 97, 100, 109 и 113 от 2007 г., бр. 33, 43, 67, 69, 89, 102 и 109 от 2008 г., бр. 23, 25, 35, 41, 42, 93, 95, 99 и 103 от 2009 г., бр. 16, 19, 43, 49, 58, 59, 88, 97, 98 и 100 от 2010 г.; Решение № 7 на Конституционния съд от 2011 г. – бр. 45 от 2011 г.; изм., бр. 60, 77 и 100 от 2011 г., бр. 7, 21, 38, 40, 44, 58, 81, 89, 94 и 99 от 2012 г., бр. 15, 20, 70, 98, 104, 106, 109 и 111 от 2013 г., бр. 1, 18, 27, 35, 53 и 107 от 2014 г., бр. 12, 14, 22, 54, 61, 79, 95, 98 и 102 от 2015 г., бр. 62, 95, 98 и 105 от 2016 г., бр. 62, 92, 99 и 103 от 2017 г., бр. 7 и 15 от 2018 г.; попр., бр. 16 от 2018 г.; изм., бр. 17, 30, 46, 53, 64, 77, 88, 98, 102 и 105 от 2018 г., бр. 12, 35, 83, 94 и 99 от 2019 г. и бр. 26 от 2020 г.) се правят следните допълнения:
  1. Създава се чл. 3а:
  „Изпълнение на задължения при обявено извънредно положение
  Чл. 3а. (1) При обявено извънредно положение по чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България:
  1. нормативно определените срокове, предвидени за осигурените лица и пенсионерите, във връзка с прилагането на част първа, глави четвърта – осма спират да текат;
  2. заявления, жалби и други документи във връзка с паричните обезщетения, помощи и пенсии се подават по електронен път по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги или с персонален идентификационен код, или чрез лицензиран пощенски оператор;
  3. непроизнасянето в срок на длъжностните лица по чл. 40, ал. 3, чл. 54ж, ал. 1 и чл. 98, ал. 1 по причини, дължащи се на извънредното положение, не се смята за мълчалив отказ по смисъла на чл. 58, ал. 1 от Административно-процесуалния кодекс.
  (2) Документите по ал. 1, т. 2, подадени от осигурените лица и пенсионерите до 14 дни след отмяната на извънредното положение в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт, се смятат за подадени в срок.“
  2. В чл. 54а, ал. 3 накрая се добавя „подадено по електронен път с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код в Националния осигурителен институт, или на хартиен носител в съответната дирекция „Бюро по труда“.
  § 6. (1) По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.
  (2) Средствата, превеждани по реда на ал. 1, са за сметка на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.
  (3) В случай че осигурителят не изплати пълния размер на трудовото възнаграждение на работниците и служителите, за които са получени средствата по ал. 1, той ги възстановява.
  § 7. Личните пенсии, свързани с трудова дейност на лицата, които имат придобит осигурителен стаж след 31 декември 2018 г., но нямат подадено заявление по чл. 102, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване през 2019 г. и/или заявление по чл. 102, ал. 1 и 3 от Кодекса за социално осигуряване в периода от 1 януари 2020 г. до 13 март 2020 г., се преизчисляват служебно, считано от 1 април 2020 г., с придобития от тях осигурителен стаж, положен след пенсионирането или след последното преизчисляване на пенсията.
  § 8. (1) През 2020 г. сроковете по чл. 123, ал. 1, т. 5, чл. 123е, ал. 5, чл. 190, ал. 1 и 2 и чл. 252, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване се удължават до 30 септември 2020 г.
  (2) По време на действието на този закон сроковете по чл. 123а, ал. 8 от Кодекса за социално осигуряване спират да текат.
  § 9. В Закона за хората с увреждания (обн., ДВ, бр. 105 от 2018 г.; изм., бр. 24 и 101 от 2019 г.) в чл. 22 се създава ал. 5:
  „(5) При обявено извънредно положение по чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България при заявена, но не навременно установена потребност на човека с увреждане, лицето има право на вида подкрепа от датата на подаване на документите по чл. 21, ал. 3, въз основа на заключенията от изготвената индивидуална оценка на потребностите по чл. 20.“
  § 10. (1) Срокът на валидност на документите за пребиваване на чужденци, издавани съгласно чл. 59, ал. 2, т. 1а, 2, 2а, 3, 4, 5 и 6 от Закона за българските лични документи, както и на документите по чл. 59, ал. 3 от същия закон, издавани на членовете на семейства на граждани на Европейския съюз, на членовете на семейства на гражданите на държави – страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, на гражданите на Конфедерация Швейцария, които не са граждани на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, които по силата на сключени международни договори с Европейския съюз имат право на свободно придвижване, и на документите, издавани съгласно чл. 59, ал. 4 от същия закон на гражданите на Европейския съюз, на гражданите на държави – страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, на гражданите на Конфедерация Швейцария, които по силата на сключени международни договори с Европейския съюз имат право на свободно придвижване, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаване документите се смятат за валидни документи за пребиваване само на територията на Република България и удостоверяват само правото на пребиваване. По искане на лицето нов документ за пребиваване може да бъде издаден и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.
  (2) Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Република България. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.
  (3) Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването свидетелството за управление на моторно превозно средство е валиден индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство само на територията на Република България. По искане на лицето ново свидетелство за управление на моторно превозно средство може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.
  § 11. В Закона за чужденците в Република България (обн., ДВ, бр. 153 от 1998 г.; изм., бр. 70 от 1999 г., бр. 42 и 112 от 2001 г., бр. 45 и 54 от 2002 г., бр. 37 и 103 от 2003 г., бр. 37 и 70 от 2004 г., бр. 11, 63 и 88 от 2005 г., бр. 30 и 82 от 2006 г., бр. 11, 29, 52, 63 и 109 от 2007 г., бр. 13, 26, 28 и 69 от 2008 г., бр. 12, 32, 36, 74, 82, 93 и 103 от 2009 г., бр. 73 от 2010 г., бр. 9 и 43 от 2011 г., бр. 21 и 44 от 2012 г., бр. 16, 23, 52, 68, 70 и 108 от 2013 г., бр. 53 от 2014 г., бр. 14, 79 и 80 от 2015 г., бр. 15, 33, 97, 101 и 103 от 2016 г., бр. 97 от 2017 г., бр. 14, 24, 56 и 77 от 2018 г., бр. 1, 24, 34, 58 и 101 от 2019 г. и бр. 17 от 2020 г.) се правят следните допълнения:
  1. В чл. 24 се създава ал. 13:
  „(13) Чужденец с разрешено продължително пребиваване в Република България, на който срокът за пребиваване изтича в срока на обявено извънредно положение, може да подаде заявление за продължаване на пребиваването в 14-дневен срок след отмяната на извънредното положение, като срокът на обявеното извънредно положение не се счита за прекъсване, когато чужденецът подаде заявление за дългосрочно или постоянно пребиваване. Продължително пребиваващ чужденец, на който разрешеното продължително пребиваване изтича в срока на обявено извънредно положение, може да влезе на територията на Република България без наличие на виза в 14-дневен срок след отмяната на извънредното положение.“
  2. В чл. 40, ал. 1, т. 6 след думите „в случаите на“ се добавя „обявено извънредно положение или на“, а след думите „13 и 16;“ се добавя „за срока на обявено извънредно положение не се счита за отсъствие отсъствието на чужденеца, получил разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване, от територията на държавите – членки на Европейския съюз, за период от 12 последователни месеца;“.
  § 12. Възложителите, за които не е възникнало задължението за прилагане на платформата по чл. 39а, ал. 1 от Закона за обществените поръчки до влизането в сила на този закон, прилагат за обществени поръчки, открити до един месец след отмяната на извънредното положение, реда за възлагане, действащ до 1 ноември 2019 г., с изключение на разпоредбите на чл. 6, ал. 1, чл. 14, ал. 1, т. 5 и 7, чл. 20, ал. 1, чл. 21, ал. 2, чл. 54, ал. 1, т. 5, буква „а“, чл. 100, ал. 3 и 12, чл. 107, т. 5 и 6, чл. 112, ал. 9 и 10, чл. 112а и чл. 149, ал. 1, т. 13 от Закона за обществените поръчки, които се прилагат в редакцията от 1 януари 2020 г.
  § 13. В Закона за държавния служител (обн., ДВ, бр. 67 от 1999 г.; изм., бр. 1 от 2000 г., бр. 25, 99 и 110 от 2001 г., бр. 45 от 2002 г., бр. 95 от 2003 г., бр. 70 от 2004 г., бр. 19 от 2005 г., бр. 24, 30 и 102 от 2006 г., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 43, 94 и 108 от 2008 г., бр. 35, 42, 74 и 103 от 2009 г., бр. 15, 46, 58, 77, 91 и 97 от 2010 г., бр. 1, 18 и 100 от 2011 г., бр. 15, 20, 38 и 82 от 2012 г., бр. 15 и 68 от 2013 г., бр. 14, 24, 54 и 98 от 2015 г., бр. 38, 57, 81 и 105 от 2016 г., бр. 86 и 103 от 2017 г., бр. 7, 30, 38, 77 и 103 от 2018 г.; Решение № 3 на Конституционния съд от 2019 г. – бр. 23 от 2019 г.; изм., бр. 79 и 100 от 2019 г. и бр. 13 от 2020 г.) се правят следните допълнения:
  1. Създава се чл. 51а:
  „Извършване на работа от разстояние
  Чл. 51а. (1) При обявено извънредно положение органът по назначаването може да възлага на служителя без негово съгласие работа от разстояние в домашна среда, като се съобразят характерът на работата и дейността на отделните звена и служители съгласно функциите, определени в устройствените правилници и утвърдените длъжностни характеристики на служителите.
  (2) Условията и редът за възлагане, изпълнение и контрол на работата от разстояние се определят със заповед на органа по назначаване.“
  2. Създава се чл. 64а:
  „Ползване на отпуск при обявено извънредно положение
  Чл. 64а. (1) При обявено извънредно положение и когато не може да се въведе работа от разстояние в домашна среда по чл. 51а, органът по назначаването е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск по искане на:
  1. бременна служителка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
  2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
  3. служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
  4. служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;
  5. трудоустроен служител или служител, боледуващ от болест, определена в наредбата на министъра на здравеопазването по чл. 333, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда.
  (2) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1, се признава за служебен стаж.“
  § 14. В Закона за народните читалища (обн., ДВ, бр. 89 от 1996 г.; изм., бр. 95 от 1997 г., бр. 90 от 1999 г., бр. 28 и 94 от 2005 г., бр. 108 от 2006 г., бр. 42 и 74 от 2009 г., бр. 47 и 97 от 2010 г., бр. 68 от 2013 г., бр. 74 от 2016 г., бр. 102 от 2017 г. и бр. 7 от 2018 г.) в чл. 26а се създава ал. 6:
  „(6) В случай на обявено извънредно положение по чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България сроковете по ал. 4 и 5, които не са изтекли към момента на обявяването на извънредното положение, се считат удължени с един месец от датата на прекратяването му.“
  § 15. Председателите на читалищата представят в срок до 30 юни 2020 г. пред кмета на общината и общинския съвет доклад за осъществените читалищни дейности в изпълнение на програмата по чл. 26а, ал. 2 и за изразходваните от бюджета средства през 2019 г. Докладите на читалищата на територията на една община се обсъждат от общинския съвет на първото открито заседание след 30 юни 2020 г.
  § 16. В Закона за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ДВ, бр. 9 от 2020 г.) в § 25, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби думата „тримесечен“ се заменя с „четиримесечен“.
  § 17. В Закона за вероизповеданията (обн., ДВ, бр. 120 от 2002 г.; изм., бр. 33 от 2006 г., бр. 59 от 2007 г., бр. 74 от 2009 г., бр. 68 от 2013 г., бр. 61 и 79 от 2015 г., бр. 108 от 2018 г. и бр. 29 и 34 от 2019 г.) се правят следните изменения:
  1. В чл. 28 ал. 6 се изменя така:
  „(6) В Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година се посочват наименованието на вероизповеданието и размерът на държавната субсидия. Държавната субсидия по ал. 2 за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание се разпределя на Българската православна църква – Българска патриаршия, и на Мюсюлманското изповедание.“
  2. В преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията (обн., ДВ, бр. 108 от 2018 г.; изм., бр. 29 от 2019 г.) в § 19 ал. 1 се изменя така:
  „(1) За 2019 г. Министерският съвет одобрява държавна субсидия по чл. 28, ал. 2, т. 2 за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание, като субсидията е в размер на 10 лв. за едно самоопределило се лице и размерът на субсидията по чл. 28, ал. 3 не може да бъде по-малък от 15 млн. лв. Необходимите средства за 2019 г. за държавната субсидия се одобряват като допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси. Държавната субсидия за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание се разпределя на Българската православна църква – Българска патриаршия, и на Мюсюлманското изповедание.“
  § 18. В Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. (ДВ, бр. 100 от 2019 г.) в чл. 6, ал. 4 т. 2 се изменя така:
  „2. За мюсюлманското вероизповедание – на Мюсюлманското изповедание“.
  § 19. Заповедите за организационно и финансово подпомагане за извършване на дейности по асистирана репродукция, издадени по реда на чл. 7, т. 3 от Правилника за организацията на работа и дейността на Център за асистирана репродукция (обн., ДВ, бр. 21 от 2009 г.; изм., бр. 58 от 2011 г., бр. 43, 56, 95 и 103 от 2012 г., бр. 13 от 2014 г., бр. 4 и 73 от 2018 г. и бр. 26 от 2019 г.) продължават действието си по време на извънредното положение и 6 месеца след неговата отмяна.
  § 20. Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, съответно експертните решения на ЦВМК към Военномедицинската академия за годност за военна служба и служба в доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност изтича по време на действието на този закон, продължават действието си по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна.
  § 21. Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който изтича по време на действие на този закон, се удължава служебно от Националната здравноосигурителна каса за времето на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна при условия и по ред, определени от Националната здравноосигурителна каса.
  § 22. В Закона за здравето (обн., ДВ, бр. 70 от 2004 г.; изм., бр. 46, 76, 85, 88, 94 и 103 от 2005 г., бр. 18, 30, 34, 59, 71, 75, 80, 81, 95 и 102 от 2006 г., бр. 31, 41, 46, 53, 59, 82 и 95 от 2007 г., бр. 13, 102 и 110 от 2008 г., бр. 36, 41, 74, 82, 93, 99 и 101 от 2009 г., бр. 41, 42, 50, 59, 62, 98 и 100 от 2010 г., бр. 8, 9, 45 и 60 от 2011 г., бр. 38, 40, 54, 60, 82, 101 и 102 от 2012 г., бр. 15, 30, 66, 68, 99, 104 и 106 от 2013 г., бр. 1, 98 и 107 от 2014 г., бр. 9, 72, 80 и 102 от 2015 г., бр. 17, 27, 98 и 103 от 2016 г., бр. 58, 85 и 102 от 2017 г., бр. 18, 77, 91, 98 и 102 от 2018 г., бр. 24, 58, 99 и 101 от 2019 г. и бр. 23 от 2020 г.) се правят следните изменения и допълнения:
  1. В чл. 61:
  а) алинея 2 се изменя така:
  „(2) Когато съществува заплаха за здравето на гражданите от болести извън посочените по ал. 1, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на болни, на заразоносители, на контактни лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави.“;
  б) алинея 4 се изменя така:
  „(4) Изолация и лечение на лица по ал. 2 може да се осъществява в домашни условия след преценка на съществуващия епидемичен риск от лекуващия лекар или след консултация с епидемиолог или специалист по инфекциозни болести.“;
  в) създава се нова ал. 6:
  „(6) Обжалването по ал. 5 не спира изпълнението на заповедта.“;
  г) досегашната ал. 6 става ал. 7.
  2. В чл. 63 се създават ал. 7 и 8:
  „(7) Мерките по ал. 1 може да включват и временно ограничаване придвижването на територията на страната, както и временно спиране или ограничаване на експлоатацията или режима на работа на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите, в случаи на обявено извънредно положение по чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България.
  (8) При въведени противоепидемични мерки по ал. 1 или 2 контактните лица на болните от заразни болести не може да откажат извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест.“
  3. Създава се чл. 209а:
  „Чл. 209а. (1) Който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 1 или 2, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер на 5000 лв.
  (2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.
  (3) Нарушенията по ал. 1 и 2 се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.
  (4) Наказателните постановления се издават съответно от директора на съответната регионална здравна инспекция, директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи и кмета на съответната община.“
  4. Член 215 се изменя така:
  „Чл. 215. Болен от заразна болест, посочена в чл. 61, както и контактно лице, което чрез изследване е с потвърдено носителство на заразна болест, посочена в чл. 61, който откаже или не изпълнява задължителна изолация и лечение, се наказва с глоба в размер на 5000 лв. Същото наказание се налага и на контактно лице, извън посоченото по изречение първо, както и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави, които откажат или не изпълняват задължителна изолация, съответно лечение. Лицата, отказали да се явят доброволно за изолация и лечение, както и лицата, които не изпълняват задължителна изолация, се довеждат принудително със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи по искане на органите на държавния здравен контрол, на ръководителя на лечебното заведение за болнична помощ или на лекаря, насочил лицето за хоспитализация.“
  5. Създава се чл. 215а:
  „Чл. 215а. (1) Контактно лице по чл. 63, ал. 8, което откаже извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест, се наказва с глоба от 50 до 500 лв.
  (2) Лице по ал. 1, което отказва да се яви доброволно за извършване на изследване, се довежда принудително със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи по искане на органите на държавния здравен контрол.“
  § 23. (1) Сроковете, установени в Закона за предучилищното и училищното образование, които са започнали да текат преди влизането в сила на този закон, спират да текат до отмяната на извънредното положение.
  (2) Сроковете, определени в Закона за предучилищното и училищното образование, може да бъдат изменяни със заповед на министъра на образованието и науката, ако поради обявеното извънредно положение не може да бъдат спазени. Заповедта се публикува на интернет страницата на Министерството на образованието и науката.
  § 24. Сроковете, установени в Закона за развитието на академичния състав в Република България и в Закона за висшето образование, които са започнали да текат преди влизането в сила на този закон, спират да текат до отмяната на извънредното положение.
  § 25. (1) През 2020 г. сроковете по чл. 92, ал. 2, чл. 93, чл. 217, ал. 2, чл. 219, ал. 4 и 5, чл. 241, ал. 2, чл. 252, ал. 1, чл. 253, чл. 259, ал. 2 и чл. 260 от Закона за корпоративното подоходно облагане се удължават до 30 юни 2020 г.
  (2) През 2020 г. авансовите вноски по Закона за корпоративното подоходно облагане се правят при условията и по реда на глава четиринадесета от същия закон, при съобразяване със следните особености:
  1. когато до влизането в сила на този закон е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г., авансовите вноски се правят в размер съгласно декларираното; при необходимост лицата могат да подадат коригираща декларация по реда на чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане;
  2. когато до 15 април 2020 г. е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г., авансовите вноски се правят в размер съгласно декларираното;
  3. когато до 15 април 2020 г. не е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г., авансовите вноски се декларират с образеца на годишната данъчна декларация до 15 април 2020 г., като се попълва само тази част от нея, касаеща декларирането на авансови вноски за текущата година.
  § 26. През 2020 г. отстъпка 5 на сто се прави на лицата, предплатили до 30 юни данъка върху недвижимите имоти за цялата година или данъка върху превозните средства за цялата година.
  § 27. (1) През 2020 г. срокът по чл. 47, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица се удължава до 30 юни.
  (2) През 2020 г. срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2019 г. и за внасяне на дължимия по декларацията данък върху годишната данъчна основа от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон се удължава до 30 юни.
  (3) През 2020 г. отстъпката по чл. 53, ал. 6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица се ползва от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон, ако декларацията е подадена и данъкът за довнасяне е внесен в срок до 31 май 2020 г.
  § 28. Лицата по чл. 51, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица прилагат съответно § 25, като срокът за подаване на декларацията по ал. 2 от същия параграф е до 30 април 2020 г.
  § 29. До отмяната на извънредното положение:
  1. срокът по чл. 171, ал. 2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс не се прилага;
  2. освен в случаите по чл. 172, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс давността спира да тече и за времето на обявеното извънредно положение;
  3. срокът по чл. 193, ал. 4 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс спира да тече;
  4. не се образува изпълнително производство по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, освен когато е необходимо да се защитят особено важни държавни или обществени интереси или може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта, или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда;
  5. принудителното изпълнение по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се спира; извършените до спирането действия запазват силата си; след спирането публичният изпълнител не може да извършва нови изпълнителни действия, но може да извършва действия по обезпечаване на вземането, както и разпределение на суми, постъпили по изпълнителното дело; изпълнителното производство се възобновява след изтичането на срока, за който е обявено извънредното положение; преди изтичането на срока на извънредното положение изпълнителното производство се възобновява с разпореждане на публичния изпълнител по искане на длъжника, за изпълнение върху:
  а) вземания и парични средства от банки;
  б) вземания от трети лица;
  в) вложени ценности в трезори, включително и върху съдържанието в сейфове;
  6. след реализиране на изпълнението по т. 5, букви „а“, „б“ и „в“ изпълнителното производство се спира;
  7. срокът по чл. 246, ал. 10 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс спира да тече.
  § 30. (1) По време на действието на този закон Агенция „Митници“ може да предоставя безвъзмездно задържани, иззети, отнети и изоставени стоки, които могат да послужат за защита на живота или здравето на хората, на лечебни заведения, Българския червен кръст, детски градини, училища, социални заведения, държавни и общински учреждения.
  (2) Предоставянето се извършва със заповед на директора на Агенция „Митници“, в която се определят условията, редът и начинът на използване на предоставените стоки.
  (3) Предоставянето по ал. 1 на акцизни стоки се извършва по реда, определен в ал. 4.
  (4) По време на действието на този закон директорът на Агенция „Митници“ може със заповед да предоставя безвъзмездно задържан, иззет, отнет или изоставен етилов алкохол за дезинфекция на лечебни заведения, Българския червен кръст, детски градини, училища, социални заведения, държавни и общински учреждения. Предоставените акцизни стоки се освобождават от плащане на акциз.
  § 31. (1) За количествата етилов алкохол, които до влизането в сила на този закон се съхраняват от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ или във външни съхранители за Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и които количества са заделени преди 1 януари 2006 г., при придобиване на етиловия алкохол от:
  1. лицензиран складодържател или лице-вложител в данъчен склад – същият се счита за поставен под режим отложено плащане на акциз;
  2. лице, което не е лицензиран складодържател – акцизът се заплаща към момента на придобиването му от лицето, което го придобива, и се внася в държавния бюджет от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ в срок от 5 дни от придобиването.
  (2) По време на действието на този закон денатурирането на етилов алкохол, съхраняван от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ или във външни съхранители за Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, за цели, свързани с производството на дезинфекциращи препарати на основата на етилов алкохол, е допустимо да се извърши преди извършването на придобиването от лице по ал. 1, т. 2 и извън територията на данъчен склад, в присъствието на митнически служители, при подадено уведомление до компетентна териториална дирекция преди извършване на денатурирането.
  (3) При придобиването на:
  1. денатуриран по общ метод етилов алкохол по ал. 2 количествата денатуриран етилов алкохол се освобождават от облагане с акциз;
  2. денатуриран по специален метод етилов алкохол по ал. 2 количествата денатуриран етилов алкохол се освобождават от облагане с акциз само ако са придобити от лице, притежаващо удостоверение на освободен от акциз краен потребител.
  § 32. През 2020 г. сроковете по чл. 8, ал. 1 и чл. 20 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор се удължават с един месец.
  § 33. През 2020 г. сроковете по чл. 38, ал. 1, т. 1, 2 и 3 от Закона за счетоводството се удължават до 30 септември 2020 г., а срокът по чл. 38, ал. 9, т. 2 от същия закон се удължава до 30 юни 2020 г.
  § 34. През 2020 г. сроковете за разработване и одобряване от Министерския съвет на макроикономическата прогноза, средносрочната бюджетна прогноза, Конвергентната програма и Националната програма за реформи се удължават до 31 октомври 2020 г., освен ако друго не произтича от промяна на сроковете, свързани с ангажиментите на страната по чл. 121 и 126 от Договора за функционирането на Европейския съюз, включително и от вторичното законодателство, прието на тези правни основания.
  § 35. През 2020 г. първата част на държавната субсидия по чл. 25 от Закона за политическите партии се предоставя до 30 юни 2020 г.
  § 36. В § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение на Закона за политическите партии (ДВ, бр. 50 от 2019 г.) се правят следните изменения:
  1. В ал. 4, т. 2 думите „в рамките до една година от влизането в сила на този закон“ се заменят с „до 31 декември 2020 г.“.
  2. В ал. 5 и 6 думите „до 31 декември 2020 г.“ се заменят с „до 31 януари 2021 г.“.
  § 37. В Закона за лечебните заведения (обн., ДВ, бр. 62 от 1999 г.; изм., бр. 88 и 113 от 1999 г.; попр., бр. 114 от 1999 г.; изм., бр. 36, 65 и 108 от 2000 г.; Решение № 11 на Конституционния съд от 2001 г. – бр. 51 от 2001 г.; изм., бр. 28 и 62 от 2002 г., бр. 83, 102 и 114 от 2003 г., бр. 70 от 2004 г., бр. 46, 76, 85, 88 и 105 от 2005 г., бр. 30, 34, 59, 80 и 105 от 2006 г., бр. 31, 53 и 59 от 2007 г., бр. 110 от 2008 г., бр. 36, 41, 99 и 101 от 2009 г., бр. 38, 59, 98 и 100 от 2010 г., бр. 45 и 60 от 2011 г., бр. 54, 60 и 102 от 2012 г., бр. 15 и 20 от 2013 г., бр. 47 от 2014 г., бр. 72 и 95 от 2015 г., бр. 81 и 98 от 2016 г., бр. 85, 99, 101 и 103 от 2017 г., бр. 18, 77, 84, 91 и 102 от 2018 г. и бр. 13, 24, 42 и 101 от 2019 г.) в чл. 94 се създава ал. 3:
  „(3) В случаите по ал. 1 министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор и директорите на регионалните здравни инспекции може да прилагат мерки на лечебните заведения.“
  § 38. В Закона за акцизите и данъчните складове (обн., ДВ, бр. 91 от 2005 г.; изм., бр. 105 от 2005 г., бр. 30, 34, 63, 80, 81, 105 и 108 от 2006 г., бр. 31, 53, 108 и 109 от 2007 г., бр. 36 и 106 от 2008 г., бр. 6, 24, 44 и 95 от 2009 г., бр. 55 и 94 от 2010 г., бр. 19, 35, 82 и 99 от 2011 г., бр. 29, 54 и 94 от 2012 г., бр. 15, 101 и 109 от 2013 г., бр. 1 и 105 от 2014 г., бр. 30, 92 и 95 от 2015 г., бр. 45, 58, 95 и 97 от 2016 г., бр. 9, 58, 63, 92, 97 и 103 от 2017 г., бр. 24, 62, 65, 98 и 103 от 2018 г., бр. 7, 17, 33, 96 и 100 от 2019 г. и бр. 9, 14 и 18 от 2020 г.) в чл. 12, ал. 1, т. 4 след думите „които съдържат“ се добавя „тегловно повече от 0,65 на сто“.
  § 39. Разпоредбата на чл. 12, ал. 1, т. 4 от Закона за акцизите и данъчните складове се прилага и за заварените случаи, при които се осъществява дейност с тютюн за пушене (за лула и цигари) към влизането в сила на този закон.
  § 40. Сроковете на разрешенията за извършване на дейности по чл. 1, ал. 1, т. 2, 3 и 6 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, които изтичат по време на действието на този закон, се удължават с два месеца от отмяната на извънредното положение.
  § 41. В Закона за електронните съобщения (обн., ДВ, бр. 41 от 2007 г.; изм., бр. 109 от 2007 г., бр. 36, 43 и 69 от 2008 г., бр. 17, 35, 37 и 42 от 2009 г.; Решение № 3 на Конституционния съд от 2009 г. – бр. 45 от 2009 г.; изм., бр. 82, 89 и 93 от 2009 г., бр. 12, 17, 27 и 97 от 2010 г., бр. 105 от 2011 г., бр. 38, 44 и 82 от 2012 г., бр. 15, 27, 28, 52, 66 и 70 от 2013 г., бр. 11, 53, 61 и 98 от 2014 г., бр. 14 от 2015 г.; Решение № 2 на Конституционния съд от 2015 г. – бр. 23 от 2015 г.; изм., бр. 24, 29, 61 и 79 от 2015 г., бр. 50, 95, 97 и 103 от 2016 г., бр. 58, 85 и 101 от 2017 г., бр. 7, 21, 28, 77 и 94 от 2018 г. и бр. 17, 47, 74, 94 и 100 от 2019 г.) се правят следните допълнения:
  1. В чл. 251б, ал. 2 се създава изречение трето: „Данните по ал. 1, т. 6 се съхраняват и за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация и болничното лечение на лица по чл. 61 от Закона за здравето, които са отказали или не изпълняват задължителна изолация и лечение.“
  2. В чл. 251в, ал. 2 се създава изречение второ: „В случаите по чл. 251б, ал. 2, изречение трето право да искат извършване на справка за данните по чл. 251б, ал. 1, т. 6, когато те са необходими за изпълнение на техните правомощия, имат Главна дирекция „Национална полиция“, Столичната дирекция на вътрешните работи и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи.“
  3. В чл. 251г, ал. 4 накрая се добавя „и в случите по чл. 251б, ал. 2, изречение трето“.
  4. В чл. 251г1:
  а) в ал. 1 се създава изречение второ: „В случаите по чл. 251б, ал. 2, изречение трето предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, предоставят незабавен достъп до данните по чл. 251б, ал. 1, т. 6 въз основа на искане на съответния ръководител на структурите по чл. 251в, ал. 2, изречение второ.“;
  б) в ал. 3 след думите „по чл. 251в, ал. 1“ се добавя „и чл. 251в, ал. 2, изречение второ“;
  в) в ал. 4 след думите „по чл. 251в, ал. 1“ се добавя „и чл. 251в, ал. 2, изречение второ“.
  § 42. През 2020 г. при съставяне на годишните финансови отчети за 2019 г. подписите по чл. 25, ал. 2 и 4 от Закона за счетоводството може да бъдат електронни подписи по смисъла на чл. 13 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Когато всички подписи върху годишния финансов отчет и одиторския доклад са електронни подписи, не се изисква полагането на професионалния печат на регистрирания одитор. В този случай върху годишния финансов отчет и одиторския доклад се вписва регистрационният номер на одитора от регистъра по чл. 20 от Закона за независимия финансов одит.
  § 43. През 2020 г. срокът по:
  1. член 62, ал. 3 от Закона за независимия финансов одит се удължава до 31 юли 2020 г.;
  2. член 108, ал. 1, т. 9 от Закона за независимия финансов одит се удължава до 30 септември 2020 г.
  § 44. През 2020 г. срокът по чл. 126, ал. 1, т. 4 от Кодекса за застраховането се удължава до края на втория месец, следващ месеца, за който се отнасят.
  § 45. През 2020 г.:
  1. сроковете по чл. 77з, ал. 1, т. 5, сроковете по чл. 100б, ал. 8, чл. 100е, ал. 1, т. 2, чл. 100о, ал. 1 и 2, чл. 100о1, ал. 1 и 2, чл. 115, ал. 1 и чл. 139, ал. 2, предложение второ от Закона за публичното предлагане на ценни книжа се удължават до 30 септември 2020 г.;
  2. сроковете по чл. 100н, ал. 1 и 2 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа се удължават до 31 юли 2020 г.;
  3. сроковете по чл. 77н, ал. 12 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа се удължават до края на месеца, следващ отчетния период.
  § 46. През 2020 г. сроковете по чл. 128, ал. 4 и чл. 190, ал. 1, предложение първо от Закона за пазарите на финансови инструменти се удължават до 31 юли 2020 г.
  § 47. През 2020 г.:
  1. сроковете по чл. 60, ал. 1, т. 1, чл. 92, ал. 1 и чл. 191, ал. 2, т. 1 от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране се удължават до 31 юли 2020 г.;
  2. сроковете по чл. 60, ал. 1, т. 2, чл. 92, ал. 2 и чл. 191, ал. 2, т. 2 от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране се удължават до 30 септември 2020 г.;
  3. задължението по чл. 64, ал. 2, изречение второ от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране се изпълнява в срок до 7 работни дни от края на съответния отчетен период;
  4. срокът по чл. 52 от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране се удължава на 20-дневен срок от извършване на нарушението;
  5. срокът по чл. 51 от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране се удължава на 7 месеца от възникване на нарушението.
  § 48. В Закона за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти (обн., ДВ, бр. 83 от 2019 г.; изм., бр. 102 от 2019 г.) в § 82, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби цифрата „6“ се заменя с „12“.
  § 49. Сроковете и производствата по установяване, деклариране, внасяне, обезпечаване и събиране на задължения за мита, данъци, включително и акцизи, задължителни осигурителни вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, здравното осигуряване, Учителския пенсионен фонд и фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, държавни и общински такси и други публични вземания, регламентирани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за митниците, Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за данък върху добавената стойност, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравното осигуряване и Закона за хазарта не се променят, освен в случаите по § 25 – 31.
  § 50. В Закона за държавната собственост (обн., ДВ, бр. 44 от 1996 г.; изм., бр. 104 от 1996 г., бр. 55, 61 и 117 от 1997 г., бр. 93 и 124 от 1998 г., бр. 67 от 1999 г., бр. 9, 12, 26 и 57 от 2000 г., бр. 1 от 2001 г.; Решение № 7 на Конституционния съд от 2001 г. – бр. 38 от 2001 г.; изм., бр. 45 от 2002 г., бр. 63 от 2003 г., бр. 24 и 93 от 2004 г., бр. 32 от 2005 г., бр. 17, 30, 36, 64 и 105 от 2006 г., бр. 41, 59, 92 и 113 от 2007 г., бр. 52 и 54 от 2008 г., бр. 10, 17, 19, 33 и 41 от 2009 г., бр. 18 и 87 от 2010 г., бр. 19 и 47 от 2011 г., бр. 45, 82 и 99 от 2012 г., бр. 27 от 2013 г.; Решение № 6 на Конституционния съд от 2013 г. – бр. 65 от 2013 г.; изм., бр. 66 и 109 от 2013 г., бр. 40, 98 и 105 от 2014 г., бр. 52, 60 и 61 от 2015 г., бр. 81 от 2016 г., бр. 13, 58 и 96 от 2017 г., бр. 21, 64, 77 и 90 от 2018 г., бр. 25, 44, 60, 61, 79 и 94 от 2019 г.; Решение № 9 на Конституционния съд от 2019 г. – бр. 98 от 2019 г.) се създава чл. 63а:
  „Чл. 63а. В случаите на обявено извънредно положение лични предпазни средства, медицински изделия, медицинска и лабораторна апаратура, хигиенни материали и консумативи – частна държавна собственост, може да се предоставят за временно безвъзмездно ползване на лечебни заведения по чл. 8 – 10 от глава втора от Закона за лечебните заведения с акт на министъра на здравеопазването.“
  § 51. Параграф 41 се прилага до отпадане на необходимостта от принудително изпълнение на задължителната изолация и болнично лечение на лица по чл. 61 от Закона за здравето, които са отказали или не изпълняват заповедта за задължителна изолация и лечение.
  § 52. Законът влиза в сила от 13 март 2020 г., с изключение на чл. 5, § 3, § 12, § 25 – 31, § 41, § 49 и § 51, които влизат в сила от деня на обнародването на закона в „Държавен вестник“, и се прилага до отмяна на извънредното положение.
  Законът е приет от 44-то Народно събрание на 20 март 2020 г. и на 23 март 2020 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.
  Председател на Народното събрание: Цвета Караянчева
  2663

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ще върнем България в Европа":

  Чул си за климатичните инсталации, ама не си схванал за какво иде реч.
  Инсталации бе, върти въздуха в цели сгради, етажи ... и от една стая минава в друга... в къщи нямаш проблем с едната стая - просто проветрявай често...

  Не бой се, ще върнем България не само в Европа....

 51. 51 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Има болници в които няма бързи тестове и при съмнителен пациент се чудят "к'во прайме сега". Това е лошо.

 52. 52 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#47] от "Моа Преател Тайпи":

  Кой и кога е твърдял това? Лъжеш безпардонно, както и се вреш във форум, дето никой не те иска... от обсесия не се умира, ти ще оцелееш...

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Ние не знаем, колко са заразени. Тези 276 са само с изразена симптоматика. От тях около 40 са в болница.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#49] от "qwerty 500":

  Иде реч за закон и той се изпълнява. Какъв указ ти се е забил в главата - той просто обявява закона...
  Явно корона виреса действа и на други органи, освен споменаваните...

 56. 56 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#51] от "Хи-хи":

  Не си измисляй алгоритми на болниците.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#54] от "Моа Преател Тайпи":

  Всички са ПРЕДВАРИТЕЛНО карантинирани сега без тестове и няма взривно разпространение на заразата....

  Пет щоба с професори казаха, че мерките са правилни... Само ти квичиш... дали се сещаш защо? Едва ли... осъзнаването не е за всеки ...

 60. 60 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#55] от "Велков":

  Има го и като указ на Радев. Той е част от приетия закон. Я да видим дали ще си признаете? Който от вас има кредит или неплатена сметка дали спряха да ви тормозят.
  А тоя тайпи ако толкоз не могат да го банкет поне да го следи някой и да му трик постовете. Накрая ще се откаже да досажда.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 61. 61 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Много ми е интересно да разбера заболелите по етнос - римляни, българи, чужденци и т. н.

 62. 62 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#55] от "Велков":

  Това че ти се налага да мразиш Радев си е твой герберунгелски проблем. Радев е човекът който успя да вкара социално защитните текстове в закона. Време е за военно положение и главнокомандващият да поеме нещата в свои ръце.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  В Щатите починаха две деца, преди няколко дни. Едното на 12 години, без никакви заболявания, постъпило своевременно в болница.
  При първият такъв случай в България/ако, се огласи/, ще започне истинската криза за икономиката. Сега родителите смятат, че децата са имунизирани и си ходят всеки ден по магазините - Кауфланд, Лидъл, Хоуммакс, Айко. Все още си мислят, че става въпрос за грип.


  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#23] от "DDR":
  „...правят комбинация от задължителни маски + обществено разстояние + карантина + часове за възрастни хора и т.н.“

  Да де, и т.н. А ма къде са маските? Да си ги шием сами. А ма нЕма да останат бели чаршафи, с които да се отправим без паника към Орландовци. Как така Чехия е в състояние да осигури маски за всички? Защо у нас само се говори, а не се действа. Щото боцко наверно е кАзал, че нЕма нужда. И не са само маските, правят се колкото може повече бързи тестове. В Германия 500хил. на седмица, след няколко дни започват по 200-300хил. на ден! А нашият корифей продължава да се инати...

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  До [#50]:
  В министерство на шапките може да работят затворени, не знам. На други места се работи на постоянно отворени прозорци, със забрана на пускане на климатици.
  Сега си представи какво е в банките и магазините с принудително превъртане на въздушния поток, без приток на свеж въздух и инсталациите не се дизенфектират по няколко пъти дневно.

 67. 67 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  До [#60] от "qwerty 500":
  А какво да прави Тайпи в тази карантина? Задръж си агресията и отави човека да си пише.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  "Бате к*ре, дзвони им ън арабите, ъ цкиъме колко от теа 600 хиляди чмое ъ им шитеме! Ако некой брюкцелцки педал не верва, че цме ги идполдзвАли цичките у Ългария, ъ дое ъ ги пребрОи! Алелелелелелеле, баткоуууу, големо мамбо це очертаа! "

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 70. 70 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Как не схванахте... заразен НЕ Е БОЛЕН! Реално според мен поне 100 хиляди вече сме го минали този вирус без усложнения-само си помислете кога за последно Ви боля гърло, или сте имали кратка хрема или просто Ви е боляла главата. Това което властите правят... е да се опитват да проследяват случаите. Съвсем очаквано около 20-30 медици вече са заразени. Сами си правете изводите...
  —цитат от коментар 13 на Tod


  Аз съм убеден , че в моето семейство го преболедувахме февруари !
  ...ще се види на тест с антиетела дали съм прав .
  По-малкия ми син дишаше трудно едната нощ , с 39.5 градуса темп и посинели устни -типичната картина , след два дена му нямаше нищо .

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Борисов самодоволно изброи неща, които трябваше да са направени още през януари и февруари.
  Ще се купуват респираторни апарати - сега ли се сетихте? Защо не го направихте януари и февруари?
  Произвеждаме облекла, шлемове, маски и пр. - не трябваше ли поне отчасти това да се направи януари и февруари?
  Сега ще купуваме тестове (бързи, бавни и не знам какви си) - а не трябваше ли да купим малко повече тестове още през януари и февруари?
  През януари и февруари еднокнижният Борисов обикаляше с джипката и раздаваше милиони за стадиони, уреждаше рекламни спонсори на футболни клубове, затънали в дългове, с какво ли не се занимаваше, но само не и със задаващата се медицинска криза. И постоянно ни убеждаваха по телевизията, че епидемията няма да ни засегне, колко нищожна е вероятността китайската криза да дойде у нас и т.н. Не можеше ли още тогава Борисов да каже в министерски съвет: "дайте да се подготвим, да си купим респираторни апарати, а пък ако не ни потрябват, ще си ни останат в резерв." (това, което днес казва.)?
  Борисов и калинките му винаги са поне една крачка след събитията. За съжаление.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Заболял на 3 г. не значи болен на 3 години. Аман от тая истерия! Нищо, Германия ще вкара всички в правия път с тестване, тестване и пак тестване. Щат не шат, ще тестват и цялата тая абота ще свърши по един разумен начин. Щото ако разчитаме на нашите телевиознно драматурзи, ще висим в къшите и през лятото под страх от "втвърдяване" на санкциите.

 75. 75 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":„...правят комбинация от задължителни маски + обществено разстояние + карантина + часове за възрастни хора и т.н.“Да де, и т.н. А ма къде са маските? Да си ги шием сами. А ма нЕма да останат бели чаршафи, с които да се отправим без паника към Орландовци. Как така Чехия е в състояние да осигури маски за всички? Защо у нас само се говори, а не се действа. Щото боцко наверно е кАзал, че нЕма нужда. И не са само маските, правят се колкото може повече бързи тестове. В Германия 500хил. на седмица, след няколко дни започват по 200-300хил. на ден! А нашият корифей продължава да се инати...
  —цитат от коментар 64 на joro4900


  Само за добавка, чехите са крадналЕ бая китайски маски за Италия дадени като помощ. После под сурдинка се извинили, и казали, че ще компенсират някак. Поляците са направили същата простотия, но без извинения. Все пак горда Полша на никой не дължи обяснения.

 76. 76 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 849 Неутрално

  СПАСЯВА НИ ЕДИНСТВЕНО ЧУДОВИЩЕТО ДА Е МИНАЛО ОТТУКА БЕЗ ДА СЕ УСЕТИМЕ , И ДА ИМАМЕ НЕКЪВ ОБЩ ЩО ГОДЕ КОЛЕКТИВЕН ИМЕНИТЕТ , ОСТАНАЛОТО КАТО ГЛЕДАМ ТИЯ НЕАДЕКВАТНИЦИ ЩЕ Е АПОКАЛИПСИС ТУКА !!! ДОБРАТА НОВИНА Е ТАКА КАТО ГИ ГЛЕДАМ ДРУГИТЕ СТРАНИ ЧЕ НЯМА ДА ЧАКАМЕ ОЩЕ МНОГО ДЪЛГО ВРЕМЕ ЗА ДА Я РАЗБЕРЕМЕ ИСТИНАТА МИСЛЯ СИ ТРИ ЧЕТИРИ СЕДМИЦИ , АКО НЕ ЕКСПЛОАДИРАМЕ МИНАЛИ СМЕ ГО

 77. 77 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":„...правят комбинация от задължителни маски + обществено разстояние + карантина + часове за възрастни хора и т.н.“Да де, и т.н. А ма къде са маските? Да си ги шием сами. А ма нЕма да останат бели чаршафи, с които да се отправим без паника към Орландовци. Как така Чехия е в състояние да осигури маски за всички? Защо у нас само се говори, а не се действа. Щото боцко наверно е кАзал, че нЕма нужда. И не са само маските, правят се колкото може повече бързи тестове. В Германия 500хил. на седмица, след няколко дни започват по 200-300хил. на ден! А нашият корифей продължава да се инати...
  —цитат от коментар 64 на joro4900


  В Чехия от първият ден хората си шият сами, шият безплатно и за другите и ги раздават. Добре че не разсъждават като Вас.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 78. 78 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 569 Неутрално

  В Щатите починаха две деца, преди няколко дни. Едното на 12 години, без никакви заболявания, постъпило своевременно в болница.При първият такъв случай в България/ако, се огласи/, ще започне истинската криза за икономиката. Сега родителите смятат, че децата са имунизирани и си ходят всеки ден по магазините - Кауфланд, Лидъл, Хоуммакс, Айко. Все още си мислят, че става въпрос за грип.
  —цитат от коментар 63 на hope


  И при грип си има смъртни случаи. Никой не е казал, че децата не се разболяват. А се разбоялват много малко. Знаеш ли колко деца свършват в болницата с грип, дрислив вирус и тн.? Знаеш ли колко са смъртните случаи по света при деца от грип? Да не дава Господ да изкарат някое дете умряло в БГ от корона вирус, че шапкарите ще превърят играта и ще арестуват всички (без смисъл). Все пак скоро не са "втвърдявали" мерките!

 79. 79 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#60] от "qwerty 500":

  Пак ти казвам, указът е да се обнародва в държавен вестник закона.... прочети сам какво гласи указа, нали си го постнал.... не е необходимо да си юридически грамотен, това е обща култура....
  иначе нали се сещаш, когато няма указ има ВЕТО....

 80. 80 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#56] от "Велков":

  Явно и представа си нямаш к'во се случва там.

 81. 81 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#60] от "qwerty 500":

  Аз си плащам всичко с разплащателна сметка...нямам никакви притеснения...

 82. 82 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2199 Любопитно

  Лабораториите имат капацитет за 30 хил. теста месечно, а поръчваме 1 млн.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 83. 83 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#62] от "qwerty 500":

  Нещо си се объркал - защо му е на един полковник да мрази генерал като Радев или пък Мутафчийски...

 84. 84 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#66] от "Ще върнем България в Европа":

  В министерски съвет климатичната инсталация е изключена... ако банковите мениджъри са тъпи си е техен проблем - скоро ще затварят офиси...

 85. 85 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#75:"ozd05563707"][/quote]

  Хайде стига с тази глупост за откраднатите маски- историята е друга. Митническа полиция прави обиск на склад в Ловосице където има подозрение, че се съхраняват маски и респиратори предназначени за износ (което в момента е забранено). Между тях се оказват и такива за Италия от Китай. Въпроса е как са поаднали в този склад а не са пътували директно за Италия от Китай? Част вече е освободена и замина за Италия заедно с извинение. Ето в линка инфо
  https://1url.cz/Dzi9R

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 86. 86 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#71] от "Моа Преател Тайпи":

  Не 600 000, а 1 000 000 милион... пак си неосведомен...

 87. 87 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#80] от "Хи-хи":

  Напротив...

 88. 88 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#82] от "Николай Колев":

  600 000 са за лаборатории
  400 000 бързи - те не са лабораторни... повечко мисъл трябва ...

 89. 89 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "Еврпоейският съюз ще даде на България 600 хиляди теста за коронавирус."
  ================================================
  "Дневник" пак тънко променя истината, внушавайки , че ЕС ни ДАВА ей така по братски и по бедност!
  Не ДАВА, а са включени в общата квота на поръчката на ЕС и 600 хил. теста за България, които ще си ПЛАТИМ! И ще видим кога ще се доставят?

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Абе МОтафчийски, пак ни моташ нещо. Нали нямаше смисъл от бързи тестове, сега па щели да се правят.....олекваш човек, олекваш. Първо каза че си било леко грипче, после зараза с невиждана ярост. Първо каза че няма смисъл, после щели да се правят. Изобщо имаш ли някакво мнение или просто гледате какво се прави в Европа и вие след тях? Което не е лошо де, щото предвид че там епидемията е в по-напред Ал стадии, мерките идват при нас навременно

 92. 92 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  [quote#78:"ozd05563707"][/quote]

  Според СЗО смъртността от гриповете е 0,1%, а от Ковид 19 -3,4%.
  34 пъти повече.
  Не можах да намеря данни по възрастни групи за обикновенния грип.

  Любовта ще спаси света!!!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#92] от "hope":

  Абе в Италия направо ще удари 10% от регистрираните случаи

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на cgl09310346
  cgl09310346
  Рейтинг: 247 Неутрално

  в Италия починалите са толкова много, защото нямат капацитет здравната система да поеме толкова случаи за интензивно лечение. Там буквално е трябвало да се вземе решение кой да умре и кой да живее, когато за едно болнично легло за интензивно лечение по едно и също време са двама, трима или повече животозастрашени пациенти. В Германия на 100 000 души население болниците имат 800 места за интензивно лечение. В Италия около 250 или 350, не помня точно (има го интернет). В България със заповед на министъра се определиха болници и места за интензивно лечение в тях. общо за страната места за интензивно лечение са около 1300, от които 600 (горе-долу) в София, която е над 1,5 млн. население. В България на 100 000 души население има най-много болнични легла в цяла Европа - богатата и бедната. Сега сравнете статистиката (може да се намери в интернет) колко души на 100 000 население са минали през болниците в миналата година примерно в Германия и в България, по колко време са престояли и ще разберете за какво става въпрос. А става въпрос за следното - българската система на здравеопазването е унищожена като материална база - материална база за истинско, интензивно лечение, а не като брой легла за престой в болница. Унищожена е кадрово, лекарите или бягат или стават търговци - имаш пари има лечение, нямаш пари - умираш. Държавните и общински болници се унищожават, за да абдикира държавата от здравеопазването окончателно. И това вече се случи, здравеопазването е приватизирано - частните болници получават по-голямата част от тези 5 милиарда от здравната каса за здравеопазване, отделно в болницата си доплащаш от тоалетната хартия до медицинските изделия - консумативи, имплатни, и всичко. Сигурен, надежден източник за милиарди приходи всяка година. Затова в България броя на лежалите в болница е несравнимо по-висок с този в Германия, но и престоя в болница е в пъти по-малък, т.е. тука се прави оборот в престой на много хора за малко време, леки случаи или без нужда от хоспитализация, и минимални разходи за лечение (действително или измама) на всеки от тях. А тежките случаи, действително нуждаещите се от скъпо лечение да мрат. Защото те са разход за болниците, и изискват апартура и квалифициран персонал. И така колко интензивни легла има у нас по заповедта на киро ана*а - 1200 за цялата страна, разбий го на 5 000 000 (+ 200 000 които се върнаха у последните 2 седмици ) и ще получиш колко интензивни места за лечение на 100 000 души - дали не прави по 2,3 интензивни места на 100 000 души. Сега разбрахте ли защо ген. мутафчииски говори за кервани от военни камиони с трупове. Стойте си в къщи, и това ще премине, важното е да не изпсихясаме индивидуално или колективно или и двете, сега всички трябва да се съгласят, че материалните ни нуждите трябва да са хляб и вода, ще има колосални икономически загуби за много хора, но итова ще премине, паниката и отчаянието не могат да помогнат в такъв момент, всичко стана толково шоково впезапно, после идва изнервянето, депресията, страховете, но тя гад трябва да се овладее бързо. А трябва после да си зададем много въпроси, и ако това не ни накара да си зададем въпросите, значи не сме в състояние за разбираме свойството на извършеното и да си ръководим постъпките, т.е. както каза един, сме матриял

 97. 97 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#82] от "Николай Колев":600 000 са за лаборатории 400 000 бързи - те не са лабораторни... повечко мисъл трябва ...
  —цитат от коментар 88 на Велков


  30 хил на месец. 600 хил. за тях. Айде, смятай.
  П.П. За пореден път ти казвам, щабен плъх да не ми дава акъл.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 98. 98 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Тия съвсем изперкаха! Честно! Пълни дебили. Но ги разбирам. Като знаят кви пари са откраднали от здравната система си е за паника:)
  Та така, корони мои:) Аз принципно си имам хрема, кашлям, пушач съм (знам, гадно е - наркотик е и за мое съжеление няма отказване вече), та в транспорта ми става много весело - подсмрък, кашлюк:) Всичко се разбягва:)

 99. 99 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2199 Весело

  Абе аФФФторе, като променяш текста (по сигнал на някой тъпак), що не си четете тюрлюгювечите. Кви 40 хил. теста на ден, ве? Кой ще ги прави тия тестове? Мислите ли като пишете?
  10х10 метра двор може ли да се ожъне с комбайн?
  Муха с оръдие трепе ли се?
  Изобщо разбра ли какво питам

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK