Заклещени в затвора на домашното насилие

Заклещени в затвора на домашното насилие

© Associated PressЗа жените, които са подложени на домашно насилие и психологически тормоз, извънредните мерки, наложени от властите и принудителното затваряне в домовете ни заради разпространението на коронавируса, са повече от извънредни. Те са заключени за неопределено време със своите насилници и са изолирани от другите хора и от ресурсите, които могат да им помогнат да справят.


Много често жените, които и преди са живеели в тази ситуация, сега са изложени на още повече рискове. Партньорите не им позволяват да излизат навън, спират достъпа им до семейните финанси; обидите, побоят, сексуалното насилие зачестяват. Хаосът и несигурността, отприщени от пандемията, допълнително изострят поведението на насилника. Ако той стои у дома, не ходи на работа и усеща липса на контрол върху живота си, ако има финансови затруднения и е в риск да остане без работа, това може да се превърне в "тенджера под налягане", предупреждава Хера Хюсейн от британската неправителствена организация Chayn, цитирана от вестник "Индипендънт". Допълнително ситуацията може да се утежни, ако се намеси и злоупотреба с алкохол или други психоактивни вещества или има намесена депресия или психическо разстройство. Тогава нещата стават взривоопасни.


Медиите в Германия, Великобритания и САЩ алармират в последните седмици за нарастващ брой на сигналите за домашно насилие в условията на пълна карантина вкъщи. Китайската полиция съобщи за троен ръст на случаите на домашно насилие само през февруари тази година в сравнение със същия период на миналата година.
Домашното насилие се корени в желанието за власт, контрол и доминация. В момента всички ние преживяваме липса на контрол над живота си. Хората, които не могат да управляват тези чувства и преживявания, ги прехвърлят върху удобна жертва. Това са обикновено партньорките, децата и по-възрастни жени. Дори и случаите на насилие все още да не нарастват като абсолютна стойност в тази кризисна ситуация, хората, които преди това са били подложени на насилие, вероятно ще усетят по-крайни форми на тормоз. Страшното е, че сега те нямат изход и глътка въздух - да отидат на работа, на училище, да се срещнат и да поговорят с приятели.


Това, че жертвата е в капан 24 часа с насилника си, е наистина плашещо. Така затворът е постоянен и като че ли няма никакъв изход. В тази ситуация, която е кризисна за всички нас, те дори не намират сили да споделят преживяванията си, защото се тревожат да не натоварват допълнително по-възрастните си близки или приятелите, които също са в емоционална и икономическа безизходица и преживяват неясна тревога. Знаят, че е много малко вероятно да намерят помощ и в пренатоварената здравна и социална система и достъпът им до медицинска грижа, психолог или терапевт е силно ограничен. И най-страшното е, че никой от нас не знае докога ще продължи всичко това.


Къде мога да потърся подкрепа?


Сигурността за здравето и живота в условията на пандемия и пълна карантина е на първо място. Затова ние от Български фонд за жените призоваваме всяка жена, която се чувства засегната от каквато и да е форма на насилие в дома си, да потърси помощ. Горещата телефонна линия за пострадали от насилие 0800 1 8676 се поддържа от Фондация "Асоциация Анимус" вече 23 години. И в момента, въпреки кризата с коронавирус пандемията, тя продължава да работи денонощно. На нея се приемат обаждания за случаи на домашно и сексуално насилие, трафик на хора и други форми на насилие, като специалистите консултират жертвите и ги насочват към социални услуги в цялата страна.


На въпрос дали са зачестили обажданията на горещата линия през последните две седмици Катя Кръстанова, клиничен психолог и психотерапевт в "Асоциация Анимус", отговоря, че все още не може да се говори за подобна тенденция. "Практиката ни през годините е показала, че увеличаването на случаите за търсене на помощ от домашно насилие идва със забавяне. Например, ако направим аналогия с коледните празници, обажданията зачестяват след Ивановден (7 януари), макар че семействата прекарват повече време на едно място още от Бъдни вечер (24 декември). Така че, ако направим аналогия и като прибавим страха от заразата и мобилизацията за справяне, търсенето на помощ при домашно насилие ще нарасне най-вероятно след третата седмица на интензивното пребиваване заедно", прогнозира Кръстанова.


Към момента дори има леко намаление на случаите, за които се търси помощ. Според експертите от "Анимус" това се дължи на "страха от това да се заразиш и да пострада някой от близките, който е мобилизирал хората и в момента те се опитват да удържат на семейното напрежение. След като обаче този период на живеене постоянно заедно и вкъщи стане твърде дълъг, ще има "взривове" на натрупаното напрежение и ще има увеличения както на пострадалите, така и на тези, които търсят помощ".


В момента кризисните центрове имат строг режим на прием, но жертвите на домашно насилие могат да потърсят помощ както за настаняване, така и за консултация. Важно е да знаем, че районният съд работи по издаване на незабавни защити в случаи на подадена искова молба. Районите съдилища имат дежурни съдии именно заради Закона за защита от домашно насилие. Спазват се сроковете по закон - издаване на незабавна защита в рамките на 24 часа и насрочване на първо заседание в рамките на месец.


Новият тип случаи към настоящия момент са свързани с ограниченията за пътуване и това, че тръгналите на гурбет не могат да се приберат при децата си, които са оставени на възрастни роднини. Тези хора в момента не могат да получат интензивна подкрепа и от институциите поради намаления състав на екипите, а и това са напълно нови практики, за които никой не е готов.
Какво се случва в едно българско семейство в момента?


Разбира се, всяко семейство е различно и въпреки че сме изправени пред еднакви ограничения и споделяме общи извънредни мерки, ситуацията и предисторията във всеки дом е различна.


Ето един "топъл" случай от последните дни. Може да ви изглежда на пръв поглед безобиден, но дали е така? "В семейството не е имало осъзнаване на проблемите в общуването между родителите и това как то се е отразило на децата. Децата поради затворения начин на живот стават твърде изнервени и реагират агресивно на откази. Бащата обаче обвинява майката, че тя не е възпитала добре децата, и става агресивен към нея както вербално, така и физически. Освен че й вменява цялата вина и й посяга, той я обезценява пред децата, като казва, че за нищо не става. Преди броени дни бащата напуска и отива при родителите си. Жената остава с двете деца, които стават още по-агресивни, защото баща им си е тръгнал."


Звучи безизходно. Но поне насилникът е извън дома и не е 24/7 с партньорката и децата си. А може би поведението му ще се прехвърли към неговите родители, които ще станат виновни за всичките неудачи? Може би той ще се върне вкъщи и тормозът ще се удвои?


Именно затова ние от Български фонд за жените бихме искали да обърнем внимание, че в тази ситуация на общонационална и глобална извънредна ситуация всички ние носим не само лична, но и колективна отговорност. Като съседи, като приятели, като колеги, като роднини. Жизненоважно е да не мълчим и ако станем свидетели на жени и деца, изложени на насилие, да се обадим на телефон 112 и на горещата линия 0800 1 8676 или на 02 981 7686.


Защото само през миналата година най-малко 24 жени бяха убити от своите партньори. През 2019 г. убитите жени при условията на домашно насилие са 35. Важно е да се отбележи, че държавата ни не води статистика и до момента тя се прави единствено от неправителствената организация Български хелзинкски комитет на базата на криминалните сводки от МВР и на публикациите в медиите. Вижте повече на сайта www.ubita.org.


44% от убитите жени стават жертва на настоящ или бивш партньор, в 95% от случаите жените са познавали убиеца си. 62% от жените са били убити в дома си. Всяка трета убита жена е била подложена на системно физическо насилие от страна на убиеца. Всяка 10-а жена е търсила полицейска защита по повод насилие от страна на убиеца. Българският съд все още приема ревността за смекчаващо вината обстоятелство!


Три случая от България


От началото на коронавирус епидемията три случая в България дават изключително тревожни сигнали за размерите на това, което се случва зад заключените врати на домовете и какво преживяват някои жени.


На 21 март бе съобщено за убийството на 76-годишна жена от пловдивското село Милево. Тя е застреляна от 81-годишния си съпруг с незаконно притежаван пистолет. Двамата живеели сами в къщата си в селото. Жената е починала на място, след като е била простреляна в главата. След случилото се дядото е направил опит да се самоубие и е бил откаран в болница в критично състояние. По случая се води досъдебно производство и причините за трагедията се изясняват. Няма данни дали става дума за продължаващо във времето домашно насилие, за трагедия, породена от извънредната кризисна ситуация, или за други обстоятелства, но независимо от това - убийството е най-крайният акт на насилие и той е налице.


През последния уикенд страната ни осъмна с още едно зловещо убийство на жена. Този път в ромския квартал "Изток" в Кюстендил. 50-годишният извършител се почерпил порядъчно с алкохол. Последвал скандал и пияният пребил зверски жената, с която живеел на семейна начала. След това хладнокръвно я удушил. Извършителят е с криминално досие, свързано с кражби и наркотици. Той опитал да укрие уликите от убийството и първо казал на полицаите, че жената се е прибрала пребита и след това починала от раните си. Впоследствие признал, че той я е убил.


И друг случай прикова общественото внимание през последните дни. Медиите съобщиха, че в началото на седмицата прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу ученик от град Варна. Момчето е обвинено за убийството на баща си при опит да защити майка си. Инцидентът станал в началото на 2019 г. При семеен скандал бащата започнал да бие и души майката, след което посегнал и на сина си, който опитал да я защити. Момчето взело кухненски нож и нанесло два удара в областта на шията на баща си. Ученикът е обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана. В сводката на прокуратурата се отбелязва, че този случай на домашно насилие не е бил единствен в семейството. Бащата пиел от години и често посягал на жена си и сина си.


А може би всички тези три случая можеха да завършат по различен начин?


Въпреки кризисната ситуация и обявеното извънредно положение, което най-вероятно ще бъде удължено, от "Асоциация Анимус" продължават да работят и да консултират нуждаещите се по телефон, скайп, вайбър и месинджър според възможностите на клиентите. Онлайн консултациите дават шанс на жертвите да осъществят връзка, но не бива да забравяме, че, затворени вкъщи с човек, който се опитва да контролира живота и комуникацията им с външния свят напълно, понякога на тях им е трудно не само да се обадят по телефона, но и да пишат във вайбър.
Останалите неправителствени организации, центрове и услуги също продължават да работят, макар и дистанционно. Също така те поддържат връзка помежду си, защото случаите за подкрепа на жени, жертви на домашно насилие, обикновено са много сложни и изискват мултидисциплинарен подход и взаимодействие на службите от различни региони. Сред тях са Консултативният център за Сдружение "Център Мария" в Горна Оряховица, Консултативният център на фондация "Джендър Алтернативи" в Пловдив. "Вчера обсъждахме възможностите за подкрепа на случаи от страна на Центъра за обществена подкрепа във Варна", дава пример Катя Кръстанова от "Анимус".


"Колегите от консултативните центрове за домашно насилие и насилие, основано на пола, работят по телефон и онлайн, а к,ризисните центрове продължават да функционират, но при много строги правила за превенция на заразяване. Остава си обаче фактът, че говорим само за половината страна, защото в половината административни области на България няма нито кризисни, нито консултативни центрове", допълва Кръстанова. През февруари месец в рамките на проект "Активни срещу насилието над жени", финансиран по линия на Финансовия механизъм на ЕИП, бяхме в Сливен и Смолян и в тези области всички професионалисти, които се срещат с домашното насилие, определят като първи и най-голям проблем липсата на услуги. Там липсват както кризисни, така и консултативни центрове."


Нееднократно страната ни е била критикувана заради недостатъчното услуги за подкрепа на жертвите на домашно насилие. В началото на март Комитетът за правата на жените към ООН настоя българската държава да отделя повече средства от държавния бюджет за съществуващите центрове за настаняване на жени, пострадали от насилие, да разшири и да открие нови такива, както и да засили сътрудничеството на правителството с организациите, които предоставят социални услуги на такива жени.


"В момента правилата за достъп и функциониране на кризисните центрове са напълно съобразени със ситуацията и нуждата от гарантиране на безопасност. Не се допуска излизане, а новите клиенти се изследват. Досега нямаме информация за критична ситуация", допълват от "Анимус". "Също така до момента нямаме информация на отказана подкрепа на пострадали лица. Трудно върви работата по случаи, в които трябва да се действа мултидисциплинарно. Много от екипите са в намален състав и трудно се синхронизират действия поради липса на хора", сподели още Катя Кръстанова.


Проблемът е не само български. Той е глобален.


Все повече правителства въвеждат крайни мерки за социална изолация. Всички ние сме затворени в домовете си и нямаме регулярен достъп до много от ресурсите и услугите, които сме използвали преди. Ако имаме здравен проблем или изпитваме дискомфорт, малко вероятно е да се свържем с личния си лекар, защото осъзнаваме, че системата е претоварена и защото се страхуваме да не се изложим на допълнителен риск. Чакаме нещата да отминат. Така е и с насилието вкъщи - вербално, психическо, физическо. "Самият начин, който използваме, за да предпазим хората от вируса, има обратния ефект върху жертвите на домашно насилие", признава Анита Бхатия, заместник директор на United Nations Women. "Ние напълно подкрепяме тези марки за социална изолация, но в същото време осъзнаваме, че те дават възможност на насилниците да безчинстват още повече."


По данни на Световната здравна организация всяка трета жена по света е преживявала психическо или сексуално насилие през живота си. Това го прави едно от най-разпространените и в същото време най-малко докладваните нарушения на човешките права в света. По време на кризи - войни, природни катаклизми и епидемии, рискът от насилие, основано на пола, се увеличава. Той засяга в огромната си степен жените и по-рядко мъжете, но също така е бич за ЛГБТИ хората. Рискът е значително по-голям и за жените с увреждания, живеещите в крайна бедност, мигрантките, жените от малцинствата.


Има и друг аспект на кризата с коронавируса и той е икономическият. Новините, които ни заливат, не спират да говорят за икономическите последствия, за задълбочаващата се световна рецесия, за ръст на безработицата, за намалени доходи, за несправяне на социалната система. Това изправя жертвата на домашно насилие пред една гигантска психологическа преграда да напусне насилническата връзка. За да вземе решението да се откъсне от партньора си, който упражнява нездравословна власт и контрол, жената трябва да вижда пред себе си път за икономическо справяне за себе си и за децата си. Обикновено тя дълго време спестява пари, преди да направи крачката, или търси външна помощ - временно място, където да отиде. Това може да е при родителите й, което сега е все по-малко вероятно, защото възрастните са най-изложени на рискове от COVID-19.


Бюджетните ограничения ще се отразят и на услугите за жертви на насилие. Много от тях се поддържат от неправителствени организации и за функционирането им се набират средства с различни кампании. Филантропията също ще претърпи обрат. Възможно е даренията на индивидуалните и корпоративните донори да намалеят в резултат на рецесията, но пък кризата е и възможност да се преоценят някои нужди на обществото и дарителството да бъде насочено не само към закупуването на апарати за обдишване и лични предпазни средства, но и за меки мерки, като например психологическа подкрепа, които да смекчат последиците от пандемията върху най-страдащите и изпадналите в крайна изолация.


Но какъв е пътят и има ли светлина в тунела?


Освен да сигнализираме, ако станем свидетели на насилие около нас и да поддържаме постоянна връзка с близките и приятелите ни, които може да са изложени на домашно насилие, ето и още една препоръка от терапевта Катя Кръстанова от "Анимус".


"При семействата с нарушена комуникация както между партньорите, така и между поколенията, където насилието е станало форма на общуване, ще има трудни дни при толкова много време заедно. От друга страна, това е шанс както да се срещнат с проблема, така и да се постави начало на неговото разрешаване. Правенето на неща заедно, говоренето помежду ни и общуването без бързане за някъде може да създаде нови модели в семействата или поне да постави началото на такива."


Текстът е предоставен на "Дневник" от неправителствената организация и е публикуван и на нейния сайт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 646 Гневно

  Призоваваме за спешно заседание на Народното събрание с цел ратифициране на Истамбулската конвенция!

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  всеки драпа за парите от бюджета.

  когато пишещият статията е този, който се финансира от бюджета, такава информация на мен ми става крайно съмнителна.

 3. 3 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 559 Неутрално

  "Към момента дори има леко намаление на случаите, за които се търси помощ."

  "експертите от "Анимус"" са се уплашили, че ще останат без работа, и че никой не им се обажда вече!

  Обаждайте им се! Говорете си с тях! И те деца хранят! Трябва да отчетат дейност!

 4. 4 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Има мъже като канари подложени постоянно на вербално насилие от жените си, но кротки като агънца. За тях нищо. Имах и съученик чийто баща тежеше 50кг., а майка му 100кг. Често ядеше бой от жена си и на 60г. откачи. Спря да говори до смъртта си.

 5. 5 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Върти се напоследък по Фокс един сериал за някакви пожарникари.
  911 ли е, не съм сигурен.
  Там във всяка серия ритуално убиват по един бял мъж. Все насилник е. Или жена си, или бившата си жена, или децата си, или крадени деца, или сексуално насилие над секретарката.
  А черната негърка полицайка с черните очила, като от матрицата е вездесъща, огрява навсякъде, жертвоготовна, всеотдайна, човечна и милосърдна. Спасява всички, и няма милост за лошия бял мъж!
  :)
  Във филма има и масово гей и лесбо сцени, но няма да ги коментирам тука, щото темата е за друго :) Една нормална хетеро двойка няма, за цвят.

 6. 6 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Много удобно се пропуска "семействата" в които се случва това зверсто, а именно мюсюлмански и цигански.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Аргументите и фактите в тази статия са изсмукани от пръстите.
  Да не са започнали да плащат на дума?! или пък авторът иска да се запаси за черни дни?

 8. 8 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 343 Неутрално

  ИК е за продължаване на емиграцията на хора от мюсюлманските държави към ЕС. Преди години се започна с дисидентите, след това се издейства право на хора от бившите колонии да живеят в метрополията. Играта с бежанци от войните вече е на приключване, защото страните изградиха огради, появи се недоволство от "културните им особености". Сега с ИК всеки от една мюсюлманска държава може легално и без да може да му се откаже да поиска убежище в ЕС. Всеки мъж или момче може да каже, че се чувства жена, за което ще го хвърлят от покрива с главата надолу в собствената му държава. Една жена мюсюлманка може да каже, че е подложена на домашно насилие (няма дори да излъже) и също да поиска убежище. Мюсюлманско момиче може да каже, че я грози обрязване и също да поиска защита. Всяка държава подписала ИК е длъжна да ги приеме и обгрижва. Това е същността на ИК. Ако не искаш да биеш жена си няма да напишеш 77 страници конвенция.

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Всички се опитват да издоят извънредното положение.
  Още някой?

  Еретик
 10. 10 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2460 Весело

  Призоваваме за спешно заседание на Народното събрание с цел ратифициране на Истамбулската конвенция!
  —цитат от коментар 1 на nhh18551388


  Съгласен.Ако бяхме приели ИК,ромът от вторият пример,вместо да се напива ,щеше да си седи кротко в къщи и да си препрочита конвенцията.И само да погледне Айшето на криво,тя веднага щеше да врътне една шайба на "Анимус"и нещата щяха да се оправят.Спешно приемане на ИК!!!

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Дневничето притопля стара манджа. Съжалявам, ама не е актуална...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Аре сега в тарапаната да пробутат Истанбулския ферман.
  Някои са готови да продадат и Родител 1 и Родител 2 за чужда кауза.

 13. 13 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Ей затова не ги харесвам хомото. Не си кротуват, пък да правят каквото щат, ами искат и над света да властват и да имат повече права от хората.

 14. 14 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мизийски":

  Глупости. Знам за случай при много интелигентни хора с добро образование и доходи. Дамата така и не сподели много подробности, но то беше ясно от цялото й поведение, че има поне психически тормоз, ограничения, налагане на поведение, смазване на психиката. Нищо чудно да е имало и физическо насилие ако не му е отървало. Накрая буквално избяга, тайно. В случая за щастие още нямаше семейство. Щото в другия случай това спира жената да си тръгне-остава на улицата с дете. И там мъжът готин, не е простак, интелигентен. Но ако му се каже нещо на въпреки и не се слуша неговата дума следват шамари. Това пред детето.
  И това са доста леки случаи, защото и мъжете не са някакви пълни олигофрени. Какво става при почитателите на " традиционните ценности" т.е чалгата, по панелни комплекси и паланки само съм чувал. Всъщност дори там, където живея-широк център на София, зона на кореняк спфиянци-реялно малко село може да се види следния пример . Седнали на двора нелек типажи. Единият-възрастен се провиква- “абе кАде изчезнА тая бе. Колко време я купува тая бира. Бавно и клатушкайки се задава млада жена в напреднала бременност- явно снаха-носеща бири. -"Ето ме де". А магазинът за бирата е буквално на 5 метра от интелектуалците седнали на теферич

 15. 15 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Въпроса си е сериозен, но обикновено отношенията между насилника и жертвата, са такива, че надали карантината ще промени нещо. Доста от жертвите не могат и без това да излязат от периметъра на насилника, тези които излизат, не споменават на приятели и роднини за проблемите у дома. Голяма част от жертвите са така обвързани с насилника, че колкото и парадоксално да е, при външна намеса за спасяването им започват яростно да бранят насилника. ( На последното се нагледахне в блока наскоро).
  Сложно е.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Много и излишно дълъг текст, но за съжаление не разказва за някакви измислици. И това, че има мъже обект на насилие, да речем в повечето случаи психическо, не елиминира проблема.
  И със сигурност ниското социално положение, липса на елементарно образование и култура, правят този вид насилие много по-често срещано сред цигани и подобни просклойки от нашето население, но да твърдим че, сакън, за етническия българин такова нещо, като да се напие и да набие жена и деца, няма как да се случи си е чиста лъжа.
  Не съм убеден, че има човек, който да не е бил свидетел на различни варианти на домашно насилие, още повече че в големия процент семейства или съжителства, работещия и финансово значимия фактор е мъжа и понеже в преобладаващия случай той е физически по-силния...нещата си идват на място.
  Затова тази тема, разбира се не само у нас, а и по света, съвсем не е приключена.

 17. 17 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Много и излишно дълъг текст, но за съжаление не разказва за някакви измислици. И това, че има мъже обект на насилие, да речем в повечето случаи психическо, не елиминира проблема.И със сигурност ниското социално положение, липса на елементарно образование и култура, правят този вид насилие много по-често срещано сред цигани и подобни просклойки от нашето население, но да твърдим че, сакън, за етническия българин такова нещо, като да се напие и да набие жена и деца, няма как да се случи си е чиста лъжа. Не съм убеден, че има човек, който да не е бил свидетел на различни варианти на домашно насилие, още повече че в големия процент семейства или съжителства, работещия и финансово значимия фактор е мъжа и понеже в преобладаващия случай той е физически по-силния...нещата си идват на място.Затова тази тема, разбира се не само у нас, а и по света, съвсем не е приключена.
  —цитат от коментар 16 на tsvetko_51


  Това за образованието го забрави, разпространено е сред всички прослойки.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 18. 18 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Демогравската катастрофа /липса на раждаемост/ в християнска Европа - е основния проблем - а не Истамбулската конвенция която по съществото си допринася за хуманното право на човека ! КОЯ И КАКВА СТЕНА , ЩЕ СПРЕ СЛЕД 100 ГОДИНИ МЮСЮЛМАНИТЕ ОКОЛО ЕВРОПА ДА НЕ ВЛЕЗНАТ В НЕЯ - ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЩЕ СА 700 МИЛИОНА А МЮСЛИТЕ 2 МИЛЯРДА ? КОГА ХРИСТИЯНИНА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ПЛОДИ КАТО НАВРЕМЕТО?! КОГА В СЕМЕЙСТВОТО ХРИСТИЯНСКО - ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА УПРАВЛЯВА МЪЖА? АКО СЛУШАМЕ ЖЕНИТЕ - ТЕ ВТОРИ ПЪТ НЕ БИХА РОДИЛИ! ТАКА СМЕ С 1.3 ДЕЦА СРЕДНО В СЕМЕЙСТВО/ТУК ВЛИЗАТ И ЦИГАНСКИТЕ/ , САМО БЪЛГАРСКИТЕ СМЕ ПОД 1 ДЕТЕ В СЕМЕЙСТВО - ЕЙ ТОВА "УМНИЯ" БЪЛГАРИН - НЕ МОЖЕ ИЛИ НЕ ИСКА ДА РАЗБЕРЕ!!! А МОЖЕ БИ ДОШЛИТЕ МЮСЮЛМАНИ ОТ БЕЖАНСКИТЕ КРИЗИ ЩЕ ДОПРИНЕСАТ НОВИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ДА ПОВИШАТ ПЛОДОВИТОСТТА СИ , ТОВА ВЕЧЕ СТАВА В АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ - А ?!!!

 19. 19 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#14] от "anton83":

  ти па голям пример даде, бременна жена отишла да купи бира от магазина. Какво насилие представи си, направо се просълзих...Ти имаш ли на идея до кой месец бременните трябва да ходят на работното си място?

 20. 20 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#18] от "svoboden izbor":

  Не знам дали си умен българин без кавички, но със сигурност не си особено грамотен като гледам милЯрдите , демограВията и т.н. Пълния член дори не го броя вече за грешка. Не си и особено начетен(като книги), но явно в интернет четеш много. Щото това дето си сервирал е просто повърнато преди това от някой друг в нета.
  Кое е било това едно време, знаеш ли? Щото раждаемостта в България започва да намалява още от 70 те. Сети се защо имаше ергенски данък включително и за семейства без деца след 5 г. брак.
  И откъде извади твърдението, че ако мъжът командва ще има повече деца? Как ще докажеш, че мъжът е умрял да има поне три чавета. Пък жената не щяла. Щото животът друго показва. Много мъже не искат да се ангажират с деца, а да си гледат кефа. Предполагам си и за това жените да не работят, а да си седят вкъщи. Което, гарантирам ти искат и много жени, ама колко мъже могат да го осигурят финансово? Или викаш жената да си седи вкъщи по пенюар у дома с децата и да не излиза да харчи пари. Да пере памучни пелени, че да спестява. Българският модел е всички бачкат щото главата на семейството не може да изкара повече от 1500 лв. И на тоя фон искай повече деца. Макар че това не е единствената и основна причина, но и решението не е това, което пишеш.

 21. 21 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#19] от "our12595545":

  Що не коментираш другите примери?
  А ако не си разбрал това конкретно показва определен тип отношение към жената, което е основа и за насилието. А ако смяташ за нормално здрави и прави мъже да пратят бременна жена да им носи бирата, че и да й подвикват вместо да направят 5 крачки наистина си е за просълзяване

 22. 22 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#18] от "svoboden izbor":

  Стената има няколко измерения: казваш 700млн. християни срещу 2млрд. мюсюлмани. Преди 80г. един 68,5млн. народ с 5млн. армия щеше да превземе целият свят ако не се бяха опълчили всички срещу него. Сега има нови технологии, верижна реакция, термоядрен синтез, хиперзвукови ракети и т. н. Сега в Сирия колко бяха руснаците и колко идилците.

 23. 23 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 288 Весело

  До коментар [#19] от "our12595545":Що не коментираш другите примери? А ако не си разбрал това конкретно показва определен тип отношение към жената, което е основа и за насилието. А ако смяташ за нормално здрави и прави мъже да пратят бременна жена да им носи бирата, че и да й подвикват вместо да направят 5 крачки наистина си е за просълзяване
  —цитат от коментар 21 на anton83


  и какъв е проблемът да отиде жената до магазина да се разходи, бе изумруд? Цял ден да стои вкъщи затворена и да гледа турски сериали? Като гледам по магазините колко жени купуват бира, че и водка, сигурно всичките са жертва на домашно насилие от мъжете си.

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Напълно съм съгласен, че трябва да се търси решение на проблема с домашното насилие. Обаче за разлика от навсякъде другаде, точно в тази област крайнолевите, които са монополизирали темата, говорят само и единствено за физическо насилие. Въобще и дума не дават да се спомене за психически тормоз, изнудване (освен ако мъж не го прави) и "наказателни" изневери, които са патент на жените. Странно че като става дума за други любими техни теми като расизъм, ЛГБТИИХФКГФ и т.н. адски много се обострят на тема "език на омразата" и обясняват как и "думите са насилие", а тука не. Много ясно, че жените ядат повече бой отколкото мъжете в такива ситуации - мъжете са несравнимо по-силни физически в 99.9% от случаите. Само че това не означава, че жените не упражняват насилие и те. За него ще говорим ли? Тия от това поредно НПО знаят ли колко познати ми пишат и звънят, че вече не издържат и жените им ги побъркват? Даже в този абсолютно малоумен пример дето са дали, всъщност "насилникът" (според тях - те от един телефонен разговор са разбрали истината) си е бил камшика. Ми нали това искате бе - да не е при "жертвата". Ама децата сега мразели майка си. Явно тия деца май не са толкова малки и май цялата работа си има предистория и те много добре разбират, че майка им не е чиста като сълза. Аман от пропаганда.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#23] от "our12595545":

  А какъв е проблемът хиацинт ненагледен байчото, който тъй и тъй е на двора и на буквално 5 крачки от магазина да иде да си вземе бирата, която е за него. Нали е мъж. Силен корав. Не да сваля тежкото бременната си снаха. Или викаш, те са били заети с важни световни въпроси, та да не се отклоняват с глупости. А снахата да не свиква да мързелува я. Там едни разширени вени, тежест, болки в краката, няма значение. Нищо,че най-вероятно готви, чисти и пере в това време.

 26. 26 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#14] от "anton83":

  "И там мъжът готин, не е простак, интелигентен. Но ако му се каже нещо на въпреки и не се слуша неговата дума следват шамари.' кое точно му е готиното? Щом за различия в мнението следва бой значи изначално не е готин и дамата отдавна е трябвало да го остави. Надали от как мерките са в сила тя му знае тия особеност. Ай стига глупости.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 27. 27 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#26] от "bludniq_sin":

  По принцип съм съгласен с теб. Но наистина насилието там е голяма рядкост. Просто ако слуша всичко е добре. Иначе, тя имаше идея да се маха, но както написах е идеалът за жена на " свободния избор" напълно зависима икономически и сякак. Та си наляга парцалите и се благодари, че не е по-лошо.
  И всичко това е по принцип и няма нищо общо с извънредните мерки.

 28. 28 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 592 Гневно

  Демогравската катастрофа /липса на раждаемост/ в християнска Европа - е основния проблем... АКО СЛУШАМЕ ЖЕНИТЕ - ТЕ ВТОРИ ПЪТ НЕ БИХА РОДИЛИ!
  —цитат от коментар 18 на svoboden izbor


  И ти какво направи по въпроса? Опраска жената без да я слушаш ли? Колко деца имаш вече по тоя начин?

  @)----,--'--
 29. 29 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Защитниците на домашно насилените да не забуксуваха в безпаричие ? Паразити - възползвате се няколко пъти в годината от чуждото нещастие, за да оправдаете съществуването си, разтягате локуми всеки път, като ви подадат микрофон, а реално нищо съществено не правите.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. Тия от това поредно НПО знаят ли колко познати ми пишат и звънят, че вече не издържат и жените им ги побъркват?
  —цитат от коментар 24 на Тюфлекчия


  Е, карай. Ти поне нямаш такива проблеми 😁😃😁

 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#30] от "Барба Ганьос и Недялко ги направиха свои послушни роби":

  Стюпид, как ще коментираш обвинението в сексуален тормоз срещу Байдън на Tara Reade? Айде покажи колко си прогресивен и въобще не си скептичен спрямо жените, за разлика от барба ганьосите като мене (както и за разлика от CNN, NYT, MSNBC и т.н., които някакси подминават темата).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1454 Весело

  Е, карай. Ти поне нямаш такива проблеми 😁😃😁
  —цитат от коментар 31 на Барба Ганьос и Недялко ги направиха свои послушни роби


  Ти пък откъде знаеш? Това че преди 4 години съм ти казал че не съм женен ли те кара да го мислиш? Хахахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#27] от "anton83":

  Би ли разяснил какво имаш предвид под "напълно зависима икономически и всякак"? Питам, защото жените имат всички права по закон, каквито имат и мъжете и не виждам причина дамата да не се разведе, да му вземе каквото може (българският съд е изключително щедър към жените при разводи - нещо което в статии като тази естествено се пропуска), след което да си работи и да се издържа? Така написано малко ми навява мисли за "чичко-паричко" и нежелание да загубим доста комфортен лайфстайл и липса на нужда да си саваме зор. Може да не е така, за това питам. Иначе и аз познавам няколко девойки дето се примиряват с подобно отношение именно поради описаните от мен причини. В случая това не е някакъв провал на обществото, а ясно осъзнат избор да седиш с някакъв тулуп и да ядеш шамари от време на време, щото иначе пък си живееш като принцеса. Според мен такива случаи не трябва да се разглеждат през общата призма, щото става дума за нещо съвсем различно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. До коментар [#30] от "Барба Ганьос и Недялко ги направиха свои послушни роби":Стюпид, как ще коментираш обвинението в сексуален тормоз срещу Байдън на Tara Reade? Айде покажи колко си прогресивен и въобще не си скептичен спрямо жените, за разлика от барба ганьосите като мене (както и за разлика от CNN, NYT, MSNBC и т.н., които някакси подминават темата).
  —цитат от коментар 32 на Тюфлекчия


  Не съм запознат със случая.

 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1454 Весело

  До коментар [#34] от "Барба Ганьос и Недялко ги направиха свои послушни роби":

  Мани ме мене, аз не съм интересен. Кажи за Байдън и #metoo. Ще го денаунснеме ли като predator сега, или пак ще показваме двойни стандарти?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. До коментар [#34] от "Барба Ганьос и Недялко ги направиха свои послушни роби":Мани ме мене, аз не съм интересен. Кажи за Байдън и #metoo. Ще го денаунснеме ли като predator сега, или пак ще показваме двойни стандарти?
  —цитат от коментар 37 на Тюфлекчия


  Виж №36

 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1454 Весело

  Не съм запознат със случая.
  —цитат от коментар 36 на Барба Ганьос и Недялко ги направиха свои послушни роби


  Естествено. И тъй като не си запознат - значи няма такова нещо. Напомняш ми една от SJWs, с която редовно се ядем по ФБ. И тя така - редовно поства за това колко лошо нещо е християнството, как то е виновно за всичко по света, горките индианци в Америка, черните в Африка и т.н. Веднъж и викам добре де, разбрахме за християнството, ама като си такава атеистка тегли един колай и на исляма, той не е по-добър нито на практика, да не говорим за теория. Веднага ме отряза - "Аз с исляма не съм запозната.". Ей това сте братле - после що само ви бъзикаме.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1454 Весело

  Не съм казвал такова нещо. Аз, за разлика от теб не коментирам неща, с които не съм запознат.
  —цитат от коментар 41 на Барба Ганьос и Недялко ги направиха свои послушни роби


  Не се изрази правилно - ти не коментираш неща, които не ти уйдисват. Иначе с повечето, които коментираш не си запознат - най-вече пък пряко.


  ако правят проучване върху нео-нацизма или ефекта Дънинг-Крюгер
  —цитат от коментар 40 на Барба Ганьос и Недялко ги направиха свои послушни роби


  Значи аз никога и по никакъв повод не съм изразявал подкрепа за национал-социализма (ако обичаш използвай правилните названия, не измислените от крайно левите професорчета по хуманитарните факултети), но те разбирам - за твоите хора всичко вдясно от Сталин и Ернесто Гевара е "фашиС". А относно тоя Дънинг-Крюгер, дето някой ви го пусна като муха преди две-три години - ако не си разбрал, оказва се, че тия дето го цитират най-често всъщност били най-големите му жертви. Разбирай модерните комунистчета като теб и бандата на бившия партиен секретар във форума. ;)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 313 Весело

  До коментар [#14] от "anton83":
  човек който дели хората на такива живеещи в панелни комплекси и неживеещи в такива е ясен априори :) смешко

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 45. 45 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Чудя се, кога ли пропаднахме толкова много като общество, че коментарите под статия за домашното насилие над жени да са почти 100% скептични, отричащи, ехидни, сракастични... Моята хипотеза, базирана на целоживотно познаване на българския екземпляр, е че винаги сме били такива, просто интернетът даде възможност на българина да покаже истниското си лице.
  —цитат от коментар 30 на Барба Ганьос и Недялко ги направиха свои послушни роби


  Чудя се, кога ли пропаднахме толкова много като общество, че коментарите под статия за домашното насилие над жени да са почти 100% скептични, отричащи, ехидни, сракастични и заклеймяващи всички български граждани като насилници?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 46. 46 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Ако бяхме нарушили законите на републиката и бяхме приели противоконституционната ИК, какво ли щеше да е положението?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 47. 47 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#14] от "anton83":

  така е, насилието няма връзка с социалния статус и образованието. освен това голям проблем е и психическия тозмоз, очакването за наказание ако не се случат нещата така както мъжете искат, а за това помалко се говори. като почина стефан данаилов гледах един от 'култовите филми' с него и истински се ужасих. какъв кошмарен филм който описва едни кошмарни отношение и на индивидуално ниво и в обществото. с това са зираснали много хора, и десйтвителността в твърде много домове не е приятна. идеята за равенство и и партниорство е напълно чужда на твърде много хора.

 48. 48 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":

  провал е на обществото, че девойките не са образовани, че тулупите изкарват пари като мутри, че с минимална заплата примерно на сервитйорка, секретарка, други такива, които не изискват образование, не можеш да се издържаш, че зависимостите в обществото не могат да се разрешат посредством образование и/или труд. провал е че тулупът си мисли, че може да удря принцесата, а вие си мислите, че й се полага да го изтърпи. има толкова много провали на обществото в тая схема, че не знам откъде да почна.

 49. 49 Профил на Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби
  Барба Ганьос и Недялко ги направиха послушни роби
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако бяхме нарушили законите на републиката и бяхме приели противоконституционната ИК, какво ли щеше да е положението?
  —цитат от коментар 46 на dgd


  Ако разбираше от нещата, за които говориш, нямаше да говориш глупости. Дори и да не бе политическо и лишено от всякакви основания решението на Конституационния съд, приемането на ИК нямаше да е нарушение на законите.

 50. 50 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#48] от "owen":

  Че сервитьорки, барманки и продавачки в МОЛ, печелят много повече от редови служителки в банков или застрахователен офис. Стига дъвкахте клишета до втръсване.

 51. 51 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#47] от "owen":

  Провалите в личния ти живот, не ни интересуват.

 52. 52 Профил на Vladimir Yosifov
  Vladimir Yosifov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Домашното насилие е "домашен" тероризъм !

  Като брокер имоти и местен гид на Гугъл Карти публикувам съвети как да се използва Google Maps при реклама на апартамент, магазин, офис, сграда в строеж, право на строеж, право на въздуха, реклама на услуги. Полезно е. Гугъл Карти не е само навигация, а и медия за реклама на бизнес. Опитайте.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK