Сериозна авария остави половин Перник без вода

Сериозна авария остави половин Перник без вода

© Велко АнгеловНяколко квартала на Перник са без вода заради авария на магистрален водопровод през нощта. Той е от ВиК мрежата на града и днес без вода са многолюдните квартали "Изток", "Мошино" и "Тева".
Аварията е на втори клон от водопровода в града и аварийни екипи работят по отстраняването ѝ, вероятно до края на деня, съобщиха от "ВиК Перник" за "Дневник".


Новата тръба, по която се доставя рилска вода през София, се включва в градския водопровод чрез разпределителна шахта именно между кварталите "Изток" и "Тева". Точно новият кран за разпределяне на софийската вода е аварирал нощес, обявиха от ВиК Перник. Тя идва с дебит от 300 л/сек и новият кран не е издържал налягането. В остарялата ВиК мрежа на Перникзагубите от течове са 75%.


Градът беше на 7-часов воден режим от началото на декември, а от 24 март той е значително облекчен - водата се пуска сутрин в 6 часа и се спира в 22 часа.
Без вода останаха днес и селата Големо Бучино и Люлин, които са по трасето на новия водопровод от Мало Бучино. Очаква се повредения кран, заради когото е спряна водата, да бъде ремонтиран до края на деня, увериха от ВиК.


В събота се очаква водното количество в язовир "Студена", който е с капацитет 20 милиона куб.м, да достигне 9 милиона куб.м.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK