Българите най-малко в ЕС търсят здравна информация онлайн (графика)

Българите най-малко в ЕС търсят здравна информация онлайн (графика)

© Associated PressПрез 2019 г. всеки втори гражданин на Европейския съюз на възраст 16-74 години е търсил онлайн здравна информация, свързана с болести, наранявания, хранене, подобряване здравето и т.н. Средно за ЕС през 2019 г. това са 53% от хората, което е ръст с два процентни пункта в сравнение с предходната година и с 19 процентни пункта спрямо 2009 г. (32%).
Търсенето на здравна информация онлайн е най-популярно във Финландия, докато България е в дъното, показват данни на Европейската статистическа служба Евростат.

Делът на хората, които казват, че през последните три месеца (преди същинското проучване) са търсели здравна информация онлайн за лично ползване, варира в различните страни-членки. Най-висок е във Финландия, където 76% от интернет потребителите правят това, следват Нидерландия (74%), Кипър (69%), Дания (67% ) и Германия (66%).

Най-ниските дялове са наблюдавани в България с едва 30% от потребителите, информиращи се по здравни въпроси онлайн, Румъния (31%), Италия (35%), Полша (47%), Латвия и Словения (с по 48%).

През последното десетилетие делът на хората, които търсят здравна информация онлайн, се е увеличил във всички страни от ЕС. Най-висок ръст е регистриран в Кипър - с 53 процентни пункта. Следват Хърватия (с 37 процентни пункта), Чехия (36 процентни пункта) и Гърция (35 процентни пункта. Най-нисък ръст за 10-годишния период се наблюдава в Люксембург - едва 4 процентни пункта, Франция (13 процентни пункта) и Италия (с 14 процентни пункта).Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK