На живо

Коронавирусът в България: Заразените нараснаха до 331 (хронология)

Коронавирусът в България: Заразените нараснаха до 331 (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталОбщо 331 са вече заразените с коронавирус в страната, по данни на Националния оперативен щаб. Трима са починали в рамките на деня. Излекуваните са 11.


Заради опашките по границите временно отпадат ограниченията за движение на тировете, обичайни за почивните дни.


Правителството ще поеме 60% от заплатите във фирми с 20% спад на оборота.
"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време.

На Софийската стокова борса цената на хранителните стоки върви надолу. Това обяви пред БНТ Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса. Сред поевтиняващите той изреди пшеницата, царевицата, слънчогледа, а също и брашното. Прогнозата му е, че това се случва и заради презапасяването на хората през последните седмици.


Целият му коментар вижте тук.


Щаб от дорбоволци ще помага на различните служби в действията им по овладяването на заразата от коронавируса - болници, социални служби, регионални здравни инспекции и др. Задачите на доброволците ще бъдат обсъдени в неделя на среща при вицепремиера Томислав Дончев.


Повече за това четете тук.

Премиерът Бойко Борисов и директорът на МВФ КРисталина Георгиева са обсъдили в телефонен разговор пандемията с коронавирус и мерките, които се взимат по света. Георгиева отбелязала, че България е реагирала навреме и е предприела адекватни мерки за справяне със ситуацията, като държавата ни може да бъде давана като добър пример за редица действия, съобщи правителствената пресслужба. Тя изтъкнала и готовността на МВФ да окаже помощ на страните, засегнати от коронавируса. По думите й е важно правителствата да предприемат адекватни и координирани мерки, така че възстановяването от кризата да започне възможно по-скоро.

Мутафчийски: Не сме започнали още

Общо 18 са новите заразени за днешния ден, обяви председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски без да уточни положителните проби от колко изследвани са. Така общо доказано заразените в страната са 331. По време на брифинга бе съобщено за още два смъртни случая - мъже от Банско и от Кюстендил, с което жертвите стават общо шест. Още двама са оздравели след заразата и са били изписани днес от "Пирогов" и ВМА.


"Не сме започнали още, никакво плато, никакъв пик, наистина се удържа положението, най-вероятно карантината дава своите резултати. Не е малка цифрата, но няма такъв бум, както при другите държави. Единственото успокояващо нещо е, че нямаме смъртност. Защото дори и да не сме открили болните, няма как да се скрият труповете", каза Мутафчийски в отговор на въпрос дали се върви към достигане на пик в заболяванията в България.

Ваксините на децата ще могат да бъдат поставени веднага след отмяна на ограничителните мерки, няма проблем от това, че в момента има такава "ваканция" за вакисинирането. Това обяви Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор по време на брифинг в Министерския съвет. Той посочи, ме такива ваканции са правени и при грипни епидемии в миналото, макар и само за по 1-2 седмици. Сега се очертава да става дума за месец-два.

За здравето на самите журналисти, и на щаба, брифингите на Националния оперативен щаб ще се дават в Министерския съвет, обяви премиерът Бойко Борисов. Две организации на бизнеса - АИКБ и КРИБ не са подкрепили формулата на правителството, според която ще се поемат 60% от заплатите на хората, които иначе биха били освободени от работа. Очаква се постановлението утре да бъде готово в окончателен вид и в понеделник да бъде прието. По думите на Борисов по предложение на бизнеса е прието да се разшири обхватът на бизнесите за тази помощ.


В началото на следващата седмица ще бъде дезинфекциран около 20-километров участък от автомагистрала "Марица" преди ГКПП "Капитан Андреево", съобщи пътната агенция. След насочване на чакащите тирове към буферния паркинг на бившето летище край с. Узунджово Агенция "Пътна инфраструктура" разчиства 20-километровия участък от автомагистралата и прилежащата 2-метрова ивица. След това ще бъдат премахнати боклуците и в по-широк периметър около пътя. В понеделник се очаква почистването да приключи и веднага след това ще бъде дезинфекцирана отсечката от автомагистралата. Дезинфекционните мерки ще струват над 100 хил. лв.

Временно ограниченията за движение на тежкотоварните превозни средства се преустановяват, за да може да се движат по т.нар. зелени коридори, въведени от Европейската комисия за ограничение разпространението на COVID-19. Това каза Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".


Повече четете тук.

Кабинетът прибира българи от Испания и ОАЕ

По указания на външния министър Екатерина Захариева в ход е организация на специални полети, с които български граждани от Испания и от Обединените арабски емирства ще могат да се завърнат в родината, съобщи ведомството. Полетът ще се изпълни от "България Ер" по маршрута София-Мадрид-Барселона-София със самолет еърбъс със 180 седалки. С него ще се завърнат в страната български граждани, които са изявили желание за това в посолството ни в Мадрид и в генералните консулства в Барселона и във Валенсия. В ход е организация и на полет на "България Ер" до Обединените арабски емирства, където са изявили желание да се завърнат със самолет 50 граждани на България и 30 граждани на Република Северна Македония.

Безлихвените заеми за физически лица, останали без работа заради кризата с коронавируса, ще са за срок на изплащане до 24 месеца. Отделно получателите им ще имат гратисен период от 6 до 12 месеца, в който няма да трябва да правят вноски по връщането им. Това обяви в ефира на "Дарик" изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.


Още информация четете тук.

Новините за коронавируса само в 17 ч.

Националният оперативен щаб от днес започва да провежда брифингите си в сградата на Министерския съвет, а вместо на досегашните два брифинга дневно. Щабът ще информира медиите за най-актуалната информация за ситуацията с коронавируса веднъж на ден, в 17 часа, съобщи правителствената пресслужба. "Промяната се налага с оглед на перспективите за навлизане на страната ни в същинската фаза на епидемията. Целта е максимално да се ограничи струпването на хора на едно място и да се осигури социална дистанция на публични места, като същевременно се гарантира предоставянето на всички медии на своевременна информация", се посочва в съобщението.


Коронавирусът в България: Заразените нараснаха до 331 (хронология)

© Георги Кожухаров

Изоставените на магистралата товарни автомобили, чиито шофьори са си тръгнали, ще бъдат санкционирани. Това обяви директорът на Областната дирекция на МВР Хасково старши комисар Ангел Цанков след като с главен комисар Светлан Кичиков, директор на "Гранична полиция" провериха ситуацията на граничния пункт "Капитан Андреево", където постоянно има дълги колони товарни автомобили. От вчера те изчакват на място, определено за временен паркинг. На ГКПП- Капитан Андреево от вчера са монтирани 14 термокамери, а на ГКПП - Капитан Петко войвода 3, които се обслужват от служители на РЗИ. На "Кулата", на гръцка територия има колона от около 3 - 4 км от товарни автомобили.


Главен комисар Светлан Кичиков, директор на "Гранична полиция".

© МВР

Главен комисар Светлан Кичиков, директор на "Гранична полиция".

Пациентите със съмнения за коронавирус ще бъдат преглеждани в отделено помещение в "Пирогов", съобщи БНТ. Пред централния вход на лечебното заведение е поставено специално помещение за преглед.


За няколко часа служители на "Общинска полиция" са глобили 23-ма души в Морската градина на Варна в петък, съобщи БНР. Причината е че са нарушили забраната да се събират в паркове. На нарушителите са съставени актове за нарушение по чл. 63, ал. 1 вр. ал. 7 от Закона за здравето. Санкцията, която се предвижда за това, е в размер на 5 хил. лв.

Ще има и безвъзмездни помощи за бизнеса, но те ще са от оперативните програми. Това обяви пред "Нова телевизия" министърът на икономиката Емил Николов. Той припомни, че преди дни Европейската комисия е облекчила условията за ползване на средства по тези програми, а България вече е дала своите заявки какви промени иска да направи, за да разшири кръга на секторите, които могат да ги ползват и се чака одобрение. Сред исканията е и това по европрограми да се дават ваучери до 50 хил. лв. на микро и малки предприятия.


Още от изказването му вижте тук.


Коронавирусът в България: Заразените нараснаха до 331 (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Зелената и синята зона в София остават безплатни

От Столичната община удължават срока за безплатно паркиране до 12 април включително. Паркоместата в "синя" и "зелена" зона няма да се плащат до тази дата като част от общите мерки за овладяване разпространението на коронавируса, предприети от Общинския щаб. Служебният абонамент също не е действащ. Центърът за градска мобилност ще предложи удължаване на срока с един месец за всички с винетни стикери, които живеят в посочените зони.

По данни на "Гранична полиция"от 6 часа тази сутрин интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Турция при "Лесово" и на "Дунав мост" - изход. За по-бърза обработка за камионите към Румъния са увеличени двойно трасетата за преминаване от три на шест.

Когато намалеят заразените, тогава ще може да се коментира охлабването на мерките, коментира пред "Дарик" вицепремиерът Красимир Каракачанов. Принципът е трайно, не за 1-2 дена. Поне десетина дена да се вижда, че намаляват, отбеляза той, но подчерта, че преценката ще е на медиците, а не на политиците.


Икономиката не може да спре, защото хората трябва да имат доходи, с които да се издържат. Трябва да се намери най-доброто решение как икономиката да функционира с най-необходимите отрасли. Това е деликатният момент, коментира още той.

Зов за солидарност изпратиха към обществеността от Медицински университет-Пловдив. Започва кампания "Дарение в натура", която призовава да бъдат предоставени лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет – Пловдив, както и за студентите, които ще работят доброволно в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ "Св. Георги". "Апелът е да бъдат дарени дезинфектанти, маски, ръкавици, други предпазни средства, а не пари", заяви зам.-ректорът по Международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Диляна Вичева. Информация за кампанията и начините за даряване в натура, могат да се получат на телефони 032/644057, 032/602454 и 0877174402

Учебната година може да се удължи

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред Би Ти Ви. Най – много ще бъдат засегнати юни и малко от юли, допълни той. "Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка", посочи още Красимир Вълчев.


"Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена среда", обясни още министърът. Според него абитуриентските балове вероятно ще са през юли.


Повече по темата четете тук.


Коронавирусът в България: Заразените нараснаха до 331 (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Масов скрининг на населението за COVID-19 e невъзможен. Това обяви пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му няма как да се набавят 7 млн. теста, защото нито една страна в Европа не разполага с подобен брой. "Представете си каква логистика и организация трябва да се направи за това, при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него", добави членът на Националния оперативен щаб. Според него такова тестване ще даде картина, която само след 2-3 дни ще е различна. Предстои да бъдат тествани 1000 души, предимно от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица, обяви той.


д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел Кунчев

Родилно отделение в Пловдив е затворено

Главната акушерка в родилното отделение на клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е болна от коронавирус и отделението е затворено до 31 март, съобщи Регионалната здравна инспекция, цитирана от Би Ти Ви. Родилките, които са там в момента, не са имали никакъв контакт с акушерката, заразена с коронавирус, тъй като тя е била последно на работа на 17 март и те ще бъдат изписани поетапно. От РЗИ е изискан списък с всички жени, които са били в родилното помещение и са били обслужвани от заразената с коронавирус акушерка в периода от 13 до 17 март, тъй като към днешна дата те подлежат на 14-дневна карантина. Списък е изискан и на целия персонал на отделението.

Още един почина от заразата

37 са новите случаи на заразени с коронавирус българи през последното денонощие, така общият им брой става 313, съобщи ръководителят на на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Той не посочи положителните проби от колко изследвани са. Най-възрастният пациент е на 86 г., а на-малкият е 3-годишен. В "Пирогов" е починал един от пациентите, заразен с болестта. С това общият брой на жертвите става 4.


Така общо заразените в София са 200, като 11 са новите случаи от последното денонощие. Другите са от Варна, Бургас - цяло семейство след като бащата се е завърнал от Франция, Пловдив, Кърджали.


Няма хоспитализирани деца, обяви Мутафчийски. Посочи, че е тревожно състоянието на пациентите в по-горната възрастова група, пред интубация е 86-годишна жена във ВМА, която няколко дни дори не е имала сериозни симптоми.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK