Адвокати призоваха съдийската колегия за спешни решения и електронно правосъдие

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще заседава извънредно във вторник.

© Анелия Николова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще заседава извънредно във вторник.Адвокати от СНЦ "Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество" (@НАПС) сезираха председателя на Върховния касационен съд и председателстващ съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с отворено писмо и молба да бъдат взети серия от мерки, които са необходими за подобряване работата на съдилищата в условията на извънредното положение заради разпространението на COVID-19.


Те призовават мерките да бъдат обсъдени и по тях да бъдат взети решения на извънредното заседание на съдийската колегия във вторник. (Пълния текст на писмото до Лозан Панов вижте в прикачения файл.)


Според адвокатите взетите от съдийската колегия мерки за работа на съдилищата след като на 13 март бе обявено извънредно положения сега имат нужда от спешна ревизия. В 7 страници юристите обясняват, че е нужно да има произнасяне от съд по някои висящи производства. Те обръщат внимание и на някои чисто технически въпроси, които не са решени и създават проблем в практиката.

Като най-важно обаче от организацията посочват това, че трябва да се укаже на съдилищата да положат максимални усилия за стартиране на ефективното използване на Единния портал за електронно правосъдие. Те настояват съдийската колегия да изиска от съдилищата да направят организация в спешен порядък за попълване на електронните досиета и за разрешаване на поискания адвокатски достъп до тях.


"Всички сме притеснени от ситуацията, в която изпаднахме и разчитаме Вие като председателстващ съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да представите тези проблеми, с които адвокатите се сблъскват ежедневно, и чрез отговорна дискусия да съдействате за разрешаването им по възможно най-добрия и щадящ здравето на всички ни начин", апелират адвокатите в отвореното писмо.


"Живеем във време на "биологична война", в което сме принудени да търсим нови решения, за да продължим да работим, без да бъдат застрашени животът и здравето ни, и тези на нашите семейства. Българските граждани и адвокатите, призвани да защитават техните права, и да ги представляват пред съда, чакаме електронно правосъдие вече много години, но вече не разполагаме с толеранс от време", коментират от организацията.


"Децата ни, независимо от крехката възраст, и учителите, някои от тях на прекл1онна възраст, бяха принудени да се справят със ситуацията за по-малко от 10 дни, и вече учебният процес е възстановен навсякъде в страната. Апелираме към спешни и отговорни мерки от страна на съдийската колегия на ВСС, и на всички административни ръководители в съдебната система, които да направят също крачка към електронно дистанционно възобновяване на работата така, че заедно съд, и адвокати, да намалим вредите върху правосъдието, които биологичната криза нанесе, но гражданите ще понесат", завършват писмото адвокатите.


Как работи съдебната система в условията на извънредно положение - тук
Защо адвокатите са в по-тежко положение и няма подкрепа за тях - тук
"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1835 Весело

  А рушветите във виртуална валута!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Най интересното е ,че съдебната система ,която е най добре платена о т всичките други и доходите са им сравними с тези на европейските колеги ,направиха всичко възможно да се скатаят първи по домовете и просто не работят , а медиците са на първа линия и то със заплати десетки пъти по ниски от средните в съдебната система .

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#1] от "quatro_4x3":

  Дето са вика пари само по електронен път ,на снимка по вайбъра или месинджъра .

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Ще се наложи адвокатите да си затягат коланите...

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Ще се наложи адвокатите да си затягат коланите...

 6. 6 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Направете проверка колко милиона са дадени за електронно правосадие.И въпреки всичко не и не.Защото правосъдната система е тромава мудна закостеняла и е пълна с деца и внуци на команисти.Всичко може да се направи за една седмица и адвокатите и страните изобщо да не се разкарват до съда.Само ако ще се вземе някое решение или пък да се носят пари на който трябва.

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  А защо не се обърнат директно към ЕК? Със сигурност десетки милиони са усвоени за "електронно правителство".

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  Много навременно и разумно искане.

  подпис
 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  Ще се наложи адвокатите да си затягат коланите...
  —цитат от коментар 5 на palav_nik


  Защо си мислиш, че ти няма да си го затягаш? Адвокатите не ги мисли, и досега те сами са се справяли.

 10. 10 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Блажиш ли, блажиш ли, дядо попе?

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4967 Весело

  Изчакайте още около 50 години Томислав Дончев да се справи с електронното правителство! Веднага след това ще се заеме и с електронно правосъдие. Главен консултант ще бъдат специалистите по правосъдие Дани Умното и Цецка РабФакова! 😂🤣

 12. 12 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1481 Весело

  От цялта статия рабирам едно, съдиите получават пари, а не работят. Адвокатите не работят и не получават пари.
  Какво трябва да се направи: за равнопоставеност всеки съдия да осинови по един адвокат и да му плаща.

  Опс, няма да стане, адвокатите не са свикнали на толкова малко, а и са много.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  От цялта статия рабирам едно, съдиите получават пари, а не работят. Адвокатите не работят и не получават пари. Какво трябва да се направи: за равнопоставеност всеки съдия да осинови по един адвокат и да му плаща. Опс, няма да стане, адвокатите не са свикнали на толкова малко, а и са много.
  —цитат от коментар 12 на zz_s


  Сега сериозно, можеше системата да продължи да работи в рамките на наложените мерки за карантина. Без публика, с маски, с дистанция, само за неотложните дел и т.п.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1682 Весело

  Я! Адвокати се загрижили! 😅😅😅😅

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1682 Весело

  Адвокатите със сигурност се припотиха, като видяха народната "любов" по време на извънредното положение!
  Със сигурност са забелязали, че ще бъдат първите хвърлени на лъвовете при едни безредици тип "трета световна" или "9.9". 😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  "усилия за стартиране на ефективното използване на Единния портал за електронно правосъдие. Те настояват съдийската колегия да изиска от съдилищата да направят организация в спешен порядък за попълване на електронните досиета и за разрешаване на поискания адвокатски достъп до тях.'" Тоя портал на практика не съществува - как става заявлението да се впишеш там - САМО на хартия (не може с електронен подпис да го заявя), за да ти добавят някое дело в твоя профил как става - с ОТДЕЛНА молба до ВСЕКИ КОНКРЕТЕН СЪСТАВ по ВСЯКО КОНКРЕТНО ДЕЛО - на ХАРТИЯ!!! Електронно - таратанци. Кой знае колко пари са наляти в това а 99% от документацията докато се стигне до заветното добавяне на делото е на хартия. ОТДЕЛНО - преди около 2 месеца (грубо месец преди да дойде короната) подадох 45 такива молби до СРС - да видим какво ще кажат - получих 45 отделни отговора - всички с ОТКАЗ защото "съдът още не е част от платформата" - макар, че на сайта го има като такъв. Такава грандиозна бумащина - нямам думи. Писах за това на САК с молба да се активизират и им описах ситуацията и проблемите които виждам - до днес не съм получл отговор дали сигналът е взет предвид, но явно ситуацията ще ги принуди да се размърдат.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Аз като чета този сайт, в повечето време имам чувството, че съм попаднала в "Правен свят" или някаква подобна трибуна.

 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  и кво точно да прави съдебната система при положение, че са такива мерките? Отделно - съдиите от големите съдилища работят от вкъщи - така или иначе доста дела имат да се изпишат и да се постановят решения, да се пишат мотиви - би следвало да използват времето да наваксат, защото в момента в който мерките отпаднат ги чака цунами ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Най интересното е ,че съдебната система ,която е най добре платена о т всичките други и доходите са им сравними с тези на европейските колеги ,направиха всичко възможно да се скатаят първи по домовете и просто не работят , а медиците са на първа линия и то със заплати десетки пъти по ниски от средните в съдебната система .
  —цитат от коментар 2 на edin drugii


  Независимо от това пак ще си раздадат 13-та и 14-та заплата в края на годината.

 20. 20 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  А защо не се обърнат директно към ЕК? Със сигурност десетки милиони са усвоени за "електронно правителство".
  —цитат от коментар 7 на historama


  Около 3.5 милиарда лева досега са усвоени за електронното правителство.

 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2620 Весело

  [quote#20:"galapagas"][/quote]

  А, за не говорим за усвояването, там нещата са наред.

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 22. 22 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Тоталитаризма винаги настъпва бавно , лека полека се затягат свободите , и когато се усетят "умните" - вече е късно - най-наглите мачкат!!!
  МАФИЯТА УПРАВЛЯВА ТЕРИТОРИЯТА - А КЪДЕ Е НАРОДА?!!!

 23. 23 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#20] от "galapagas":

  Е, ако пуснеш и някакво доказателство (линк) за тази сума, ще е интересно. И, да уточниш какво значи "досега", в смисъл откога. Хайде.

 24. 24 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 674 Весело

  Не ги карайте да си развалят рахатлъка и да се занимават с неща, от които не разбират НИЩО. Друг е въпроса, дали не е време да бъдат заменени от хора, които имат идея какво е електронно правосъдие и да започне да се прилага.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 25. 25 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 674 Весело

  Цветан Василев ще може ли да бъде разпита накрая по Скайп?

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4967 Любопитно

  До коментар [#15] от "Веселин Дечев":

  Дечев, какво е "9.9"?

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4967 Весело

  До коментар [#15] от "Веселин Дечев":

  До коментар [#26] от "vassilun":

  Сетих се "9.9" означава девети септември, когато комунистите направиха преврата с участието на червената армия! 🤣😂

 28. 28 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Адвокатите със сигурност се припотиха, като видяха народната "любов" по време на извънредното положение! Със сигурност са забелязали, че ще бъдат първите хвърлени на лъвовете при едни безредици тип "трета световна" или "9.9". 😂
  —цитат от коментар 15 на Веселин Дечев


  Въобще да не чакаме война! Направо още сега да ги закриваме, за да не се пречкат! После, разбира се, ще закрием и съда, защото когато остане само една страна, тогава няма да има спорове, няма да има и нужда от арбитър. И тогава ще настане всеобщо щастие - никой няма да се пречка на добрите държавни чиновници, общини, данъчни, банки, колектори, монополи и т.н.

 29. 29 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  Много опасна тема са подхванали адвокатите, то може да се окаже, че една програма замества съдията при вземането на решение кой прав, кой крив. Посоката е правилна и народа ще я подкрепи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Намерили от кого да искат. Заплатите на ВСС са осигурени и пръстта си няма да мръднат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK