Щаб от доброволци ще помага в борбата с коронавируса

Главен комисар Николай Николов

© Николай Николов

Главен комисар Николай НиколовПремиерът Бойко Борисов обяви, че ще възложи на директора на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" Николай Николов да сформира щаб от доброволци, които искат да помагат за борба с коронавируса. Той обяви това преди традиционния брифинг на Националния оперативен щаб, който вече ще прави изявления в Министерски съвет и веднъж на ден - в 17 часа.


Главен комисар Николай Николов обяви, че има много предложения от доброволци като в момента страната разполага с 3260, които са обучени да помагат при пожари, защита на населението и преодоляване на последствията от бедствия. Те са в 233 общини и са ръководени от кметовете.


Посочи, че има нужда от помощ в три направления, където натоварването е особено голямо - подкрепа на лечебните заведения, на социалните служби и Регионалните здравни инспекции, които се занимават с много дейности като контрол на карантината, и подкрепа на службите за реда граничните пунктове, областните пунктове и др.

Утре ще има среща на вицепремиера Томислав Дончев със сдружението на общините, на което ще се обсъди как да се включат желаещите да помогнат.
Борисов посочи и че ще предложи курсантите, които сега не се обучават, също да се включат да помагат, където е необходимо.


В отговор на въпрос премиерът призова възрастните хора да си останат вкъщи и обяви, че разчита в това да ги убедят близките им. Самият той увери, че не е болен, а кашля докато говори, защото е пушил. Обяви, че тестът, направен днес, е отрицателен.


В отговор на въпрос за влизането в църквите по Великден, Борисов обяви владиците и поповете за много интелигентни да преценят което може да се прави и кое - не.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK