На живо

Коронавирусът в България: България все пак ще поеме нов дълг (хронология)

Коронавирусът в България: България все пак ще поеме нов дълг (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталОбщо 346 са вече потвърдените случаи на коронавирус в България. Това са резултати от общо взети досега повече от 7 хиляди проби, само днес са взети 276 проби като не всички резултати от тях вече са готови.


От понеделник брифингите ще се провеждат веднъж дневно - в 8 ч. сутринта. Ръководителят на щаба Венцислав Мутафчийски заплаши, че ще се въведат и декларации в градовете, ако хората не спазват забраните.


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време.
В София днес са били съставени 9 акта на граждани за нарушаване на забраните за разходки в парка, те са за по 5 хил. лв. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНТ. Телевизията показа в репортаж, че много хора нарушават ограниченията и намират различни оправдания да се разхождат в парковете. Кметът предупреждава, че от понеделник те няма да бъдат предупреждавани, а направо глобявани.

България ще поеме нов дълг

През следващата седмица финансовият министър Владислав Горанов ще предложи актуализация на бюджета, обяви самият той пред "Нова телевизия". "Още следващата седмица ще предложа един първоначален вариант за актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи. Този милиард, който ще добавим към Фонд "Безработица", за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата", обясни Горанов.


Още по темата четете тук.

Засега остава нерешен въпросът как държавата да подпомогне самоосигуряващите се, които са останали без доходи заради наложените забрани. Очаква се за тази група и други казуси да има решения през идната седмица, прогнозира социалният министър Деница Сачева в "Канал 3". Тя напомни, че в министерството работи безплатен горещ телефон за въпроси за безработица, социални помощи, болнични, отпуски и др.- 0 800 88 001. Напомни, че на извънредно заседание в понеделник се очаква правителството да приеме постановлението, с което ще поеме 60% от заплатите на фирми в най-засегнатите сектори. Очаква се то бързо да влезе в действие, а заявките да се подават онлайн в Агенцията по заетостта.

Районният съд в София пусна под парична гаранция от 10 хил. лв. мъжа, който беше арестуван за нарушаване на правилата за задължителна карантина, съобщи Би Ти Ви. Това е първият случай на задържан в София след влизането в сила на новите правила. На летище София мъжът е отказал да подпише формулярите за карантина и демонстративно е изразил несъгласието си с прилаганите у нас мерки. В съда имаше специално избрана зала, в която да могат да бъдат осигурени задължителните изисквания за дистанция.


Задържаният е пътувал от Швеция през Германия, като е останал една нощ в Германия. Така попада в групата, която трябва да е под карантина, но не е намерен на трите адреса, които е посочил. Остава в ареста до плащането на гаранцията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова се включи сред доброволците, които доставят храна по домовете на възрастни хора. Това се вижда от публикация, придружена от снимки, в профила й във "Фейсбук". Тази седмица 165 възрастни хора получиха до дома си храна и лекарства, от които се нуждаят, обявява тя.


Близо 90% от учениците са се включили в дистанционното обучение, което започна след въвеждането на извънредното положение, съобщи министърът на образованието Красимир Велчев по "Канал 3". Обясни, че останалите са от семейства, в които няма таблети или компютри, а при много от тях и родителите нямат отношение към образованието. Каза, че все още не се знае засега как ще завърши обучението в някои професионални гимназии, където има практическа част и е възможно тя да бъде съсредоточена в края на учебната година, която вече се разбра, че най-вероятно ще бъде удължена.


Повече за това четете тук.

Заразените нараснаха за 346

От сутринта досега са установени нови 8 случая на заразени с коронавирус, всички те са от София, обяви генерал Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб. Всички те са от София. С това общият брой на заразените става 346. Уточни, че това са резултати от общо взети досега повече от 7 хиляди проби, само днес са взети 276 проби като не всички резултати от тях вече са готови.


От всички заразени 125 са в болница като 13 са интубирани. Средната възраст на починалите се снижи до 66 г., обяви Мутафчийски. Болестта може да протече тежко във всички възрасти, допълни той. Починалата най-млада жена на 51 г., е била с хипертония и астма. Посочи, че в момента има интубиран 37-годишен мъж в "Света Анна".


Повече от неговото изказване четете тук.


Коронавирусът в България: България все пак ще поеме нов дълг (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба

До дни ще бъде разработена платформа, която ще поддържа база данни за регистрираните доброволци, които ще бъдат насочвани към дейности в помощ на Националния оперативен щаб на местно ниво. Първоначално в системата ще бъдат интегрирани всички регистрирани вече доброволци от БЧК и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Сдружението на общините ще събере данните на записаните по общини желаещи да се включат като доброволци. Данните ще бъдат проверявани от МВР, за да не се появяват като доброволци криминално проучени. Това са обсъдили на среща вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

В Бургас тази сутрин местната власт прибира пейките от парковете, съобщи "Нова телевизия". Причината за това е, че хората не се съобразяват с ограниченията да не се ходи в парка. "Започнахме да прибираме пейките, защото при нашите обходи и тези на МВР, че е трудно да спреш хората да се разхождат. Има доста места, където може да се случи това. От вчера се направи мобилизация и започнахме с прибирането на пейките – първо в най-посещаваните места", обясни Чанка Коралска, заместник-кмет на Бургас.

Пътната агенция съобщи, че 30 т отпадъци са почистени и извозени в последните 3 дни в 20-километров участък от автомагистрала "Марица" преди ГКПП "Капитан Андреево" след насочване на чакащите тирове към буферния паркинг на бившето летище край с. Узунджово. След това ще бъдат премахнати боклуците и в по-широк периметър около пътя. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да пазят чистота и в 20-километровата отсечка през 2 км ще бъдат поставени знаци, че е забранено изхвърлянето на отпадъци, като част от мерките за ограничаване на COVID-19.


На буферния паркинг край с. Узунджово вече е осигурено място за около 1500 тежкотоварни камиона, което на този етап е достатъчно.


Коронавирусът в България: България все пак ще поеме нов дълг (хронология)

© Агенция пътна инфраструктура

Психолози ще отговарят в чат

На уебсайта на БЧК www.redcross.bg близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа всеки ден от 10:00 ч. до 12:00 ч., от 15:00 ч. до 17:00 ч. и от 20:00 ч. до 22:00 ч. ще предоставят безплатна и конфиденциална подкрепа на хората, които са вкъщи и изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка, и които ще имат възможност да споделят своите притеснения и безпокойство. Всеки, който има нужда от подкрепа, може да пише в чата във всеки момент, а екипът, предоставящ услугата, ще отговаря в рамките на посочените часове.

В понеделник вицепремиерът Томислав Дончев ще посети Синодалната палата, където ще проведе среща със синода, съобщиха от там.


В събота на въпрос дали за Великедн ще бъде затегнат контрола за посещение на църквите премиерът Борисов обяви: "На Господа у работите не се меся. Говорил съм с всички владици да спазват, да се опитат да са по-настрани хората. Те са много интелигентни нашите владици и попове и прекрасно разбират кое може да разнесе зараза и кое не. Там и да ми разпореди щаба, няма да го изпълня. Затова лично си говоря с владиците. Всичките го разбират и истински се надявам да въведат такъв ред хем хората да могат да се помолят на Господ, хем да не създадем огнище на зараза".

Лидерът на БСП призова от профила си във "Фейсбук" управляващите да окажат помощ и на общините. Обяви и че мерки, отхвърлени на национално равнище, се прилагат от общините.


Щабът ще дава брифинги само сутрин

От утре, 30 март, Националният оперативен щаб ще провежда ежедневните си брифинги в Министерския съвет в 8 часа сутринта, вместо в 17 часа, съобщи правителствената пресслужба. Промяната ще даде възможност да се предоставя информация на медиите в реално време още в ранните часове на деня, като се обобщава и динамиката на ситуацията от изминалото денонощие, обясняват от там. Провеждайки брифингите си всеки ден в 8 часа сутринта, Щабът ще се съобрази и с желанието на медиите да е на разположение за отговори на техните въпроси в началото на деня, се допълва в съобщението. Отделно в 17 ч. ще се пуска информация със съобщение до медиите.


В събота бе обявено, че брифингите на щаба ще са веднъж дневно, но в 17 ч. и ще са в сградата на Министерския съвет.


Коронавирусът в България: България все пак ще поеме нов дълг (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба

Премиерът Бойко Борисов призова отново хората да останат в домовете си. В профила си във "Фейсбук" той изказа съболезнования за смъртта на бивш френски министър от коронавирус.

В ареста е нарушител на карантината

В момента всички видове транспорт в България работят нормално, така че доставките са гарантирани, но затруднения ще има докато се мине през пандемията, обяви пред БНТ транспортният министър Росен Желязков. Според него така наречените зелени коридори трябва да гарантират доставката на всички видове стоки - приоритет имат лекарствата и хранителните продукти. За България зелените коридори са Калотина - Капитан Андреево, Видин-Кулата, Русе-Кулата и връзките между тях.


Влаковете няма да се разреждат въпреки намалелите пътници, за да има дистанция между тях, обяви Желязков.


Коронавирусът в България: България все пак ще поеме нов дълг (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Трябва да се ползват скринингови тестове, за да се види каква е епидемиологимната картина в страната. Сега не сме наясно в каква степен има хора, които са прекарали това заболяване и какво можем да очакваме, ако те са малко или твърде много. В двата случая решенията са твърде различни. Това коментира пред БНР доц. Атанас Мангъров, който е член на медицинския "мозъчен тръст".


Такива тестове предстоят от идната седмица за 1000 служители предимно от системата на МВР. По-рано пред Би Ти Ви шефът на националния щаб генерал Мутафчийски обяви, че с тези тестове не се търсят заболели, а да се види колко са прекарали болестта, за да се направят статистически изводи.


Повече от изказването му вижте тук.


Атанас Мангъров

© Георги Кожухаров

Атанас Мангъров


Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати, обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР. Според него схемата, при която държавата да поеме 60% от заплатите на служители в закъсали фирми, ще работи и тя е алтернатива на това работодателят да освободи работниците. "Това е стимул работодателите да съхранят работниците си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти. Мислим за работодателя, но най-вече за работника", обяви Дончев.

Софийската районна прокуратура задържа за 72 часа пристигнал от Швеция българин, който първо на летището е отказал да подпише документите за карантина, че ще спазва 14-дневна карантина, а след това неколкократна проверка е показала, че той не си е у дома. Прокуратурата съобщава, че още на летището той е провел демонстративен разговор по телефона, в който се е подиграл на опитите на служителите да си свършат работата. В крайна сметка той е задържан за 72 часа. Направеният му тест за коронавирус е бил отрицателен. Предстои да му се определи мярка за неотклонение.

В София продължава дезинфекцията на подлези, спирки на градския транспорт и контейнери за боклук. Това каза пред БНР директорът на Столичният инспекторат Веска Геориева и допълни, че улиците на града ще се мият по-често като част от мерките срещу разпространението на коронавирус. Дезинфекцията е по график. "В случая с дезинфекцията тя се извършва по график с оглед мерките, налагани от Щаба се извършват на подлезите, дезинфекционни материали, разрешени, разбира се разрешени, всеки четвъртък. Кофите се дезинфекцират понеделник, вторник и сряда във всички райони, за да може да се реагира на това да се намали риска от замърсяване", посочи тя. Призова гражданите да хвърлят отпадъците в кофите, а не до тях.


Коронавирусът в България: България все пак ще поеме нов дълг (хронология)

© Велко Ангелов

Жена на 51 г. е осмата жертва на вируса

Тази сутрин е починала 51-годишната жена с COVID-19, която беше хоспитализирана в болница в Благоевград.
Жената е страдала и от астма. Късно снощи в лечебното заведение почина и 74-годишната ѝ майка. Възрастната жена също беше диагностицирана с коронавирус, съобщи Министерството на здравеопазването. С това общо 8 стават жертвите на болестта в България.

Вече 338 са общо потвърдените случаи на коронавирус в България към тази сутрин, от които 7 са починали, съобщават от пресцентъра на ВМА. Излекуваните пациенти са 11.


7 са новите положителни проби. Те са установени в Пловдив (3 случая), Варна (1 случай), Кърджали (1 случай), Смолян (1 случай), Сливен (1 случай).


Общо 25 са установените заразени от коронавирус през последното денонощие. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски пред Би Ти Ви. От днес щабът дава брифинги само веднъж на ден - в 17 часа.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  ОСТАНЕТЕ СИ У ДОМА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Дано всички заразени оздравеят !!

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  От тези 7 едната беше пациентка с инсулт, другият вчера се оказа с инфаркт, а за останалите 5 - не знаем, но си струва обществеността да чуе за тяхната клинична картина. Приносът на вируса към общата смъртност в страната продължава да бъде 1/1000.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  Дорде станат хиляда, епидемията все още може да бъде спряна. След туй я камилата, я камиларя. И да не се заблуждаваме. Починалите може да са само 7, вече 8, но излекуваните са само 11. Тук не точно положението е плашещо, а перспективата. Нито една държава не се е похвалила, че заразата спира, даже че е задържана.

 6. 6 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  На фона на другите държави, положението у нас е приемливо.

  Вероятно няма да ни подмине някакъв сериозен пик, но поне да се надяваме да не е брутален...

 7. 7 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Националния щаб не дава информация за психично заболелите от корона вируса. Също така не дава информация и за масовото затлъстяване което пречинява и последващите хипертонични последствия.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Една интересна новина —> екип от около 30 албански лекари и мед сестри са заминали вчера да помагат на италианските си колеги. Явно и тебще събират опит на терен.
  http://rti.rtsh.al/2020/03/28/30-albanische-arzte-und-pfleger-fliegen-zur-hilfe-nach-italien/

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 10. 10 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Така е, никак не е редно но предвид цялостното положение е добре да дадат информация за историята на заболяванията на тия хора и досегашният им статус.Може някой да е пушил три кутии ,да е бил алкохолик, да е имал предписани 3 медикамента за хипертония но да не е приемал нищо и т.н.Колко време е бил в контакт с вируса ,какво натоварване е получил..Това няма да оправи нещата ,но така сега едните броят ,другите се потят. Каква файда от пресконференции с две цифри.

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  Това, което не знаем е заразените в другите страни с колко теста са открити.
  Нашите 338 - с около 7000 теста, както каза ген. Мутафчийски преди ден-два.
  Силно подозирам, че България няма капацитет и достатъчно тестове да проверява повече хора, т.е. много вероятно е заразените вече да са доста повече, колко повече - не знам, никой всъщност не знае.
  Стойте си у дома и се пазете.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  Междувременно един от починалите вчера се оказа, че дори не е бил заразен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4073 Разстроено

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":

  Това няма как да стане, уви, иначе и аз искрено им го пожелавам.
  Дано всичко остане в приемливи граници.

 14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  От тези 7 едната беше пациентка с инсулт, другият вчера се оказа с инфаркт, а за останалите 5 - не знаем, но си струва обществеността да чуе за тяхната клинична картина. Приносът на вируса към общата смъртност в страната продължава да бъде 1/1000.
  —цитат от коментар 3 на cinik


  От останалите пет- двама с кариес, един с хемороиди, един с холестерол и един червенокос... Тоест, нема се пУашите, леко грипченце, тия починалите в Италия просто са се наговорили да умрат едновременно от болестите си. Короната нема нищо общо..
  НЕ ЧЕ НЕЩО, АМА КОЛКО ХОРА НА ВЪЗРАСТ 65+ ПОЗНАВАТЕ ЗДРАВИ КАТО БИК БЕЗ НИКАКВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ? Щото така излиза, че само с корона умират стари хора със заболявания, а нормално си умирали съвсем здрави.


 15. 15 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#14] от "Котаракът на Шрьодингер":

  А от грип "Б" колко възрастни умират и колко деца, за да направим съпоставка.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  Ето последните данни за Чехия например (страна сравнима с България): тествани 36 374; заразени 2 663; оздравели 11; починали 11

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Или пък целта е да правят имунитет

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Приказките че разходка в парка може да предизвика зараза подрива препоръките за предпазване от заразяване. Липсва ни следователски капацитет за разкриване картината на предаване на вируса. Южна Корея и Сингапур успяха да ограничат заразата със сериозни разследвания, включително камери и лицево разпознаване.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  И какво ще ти даде тази информация, освен задоволяване на клюкарското ти любопитство?

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Това, което не знаем е заразените в другите страни с колко теста са открити.Нашите 338 - с около 7000 теста, както каза ген. Мутафчийски преди ден-два.Силно подозирам, че България няма капацитет и достатъчно тестове да проверява повече хора, т.е. много вероятно е заразените вече да са доста повече, колко повече - не знам, никой всъщност не знае.Стойте си у дома и се пазете.
  —цитат от коментар 11 на boevbisser


  Няма капацитет, няма и желание, защото има потенциал за грандиозен скандал ако се окаже, че например 1/4 от населението е минало през вируса по терлици, а за втората 1/4 хлопваме кепенци на държавата. Но, за щастие в другите държави масовият скрининг върви на пълни обороти и с малко косвена информация ще можем да правим корелационни криви за нашия случай.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 21. 21 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":Дорде станат хиляда, епидемията все още може да бъде спряна.
  - Епидемия няма. Смъртността е, каквато е била в предишните години. Така е в целия свят.

  "Починалите може да са само 7, вече 8, но излекуваните са само 11."
  - Починалите ще ги направят, колкото им наредят. Няма излекувани, защото виросолозите казват, че "вируса" е непознат. Близко е до мисълтта, че не може да лекуваш от болест, която не познаваш. Оздравели са хората. Грипчо се е предал.

  "Тук не точно положението е плашещо, а перспективата".
  - Переспективата е отнемане на елементарни човешки права, задължителни ваксинаций, полицейщина, убийства и логично следва опустяване на Европа, както са предрекли пророците.

  "Нито една държава не се е похвалила, че заразата спира, даже че е задържана."
  - Целта не е те да се похвалят, а ние да ги хвалим. Много грижовни???

 22. 22 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Тази нощ корумпираното правителство на ГЕРБ открадна цял час от двадесет и четири часовото ми денонощие. Не е някаква конспиративна теория или налудност. Засякох ги. Часовникът на компютъра ми показваше 2часа и 59 минути, когато станах до стола и отидох до библиотеката си, за да взема една книга. Бавил съм се не повече от пет минути, но когато се върнах, същият часовник показваше вече 4 часа и 4 минути.

  В България са останали около 7 милиона човека. Ако са крадили от всички, това означава седем милиона откраднати часа! Само през това денонощие! И ще си ги разпределят помежду си, тарикатите, и ще живеят по-дълго! Ами ако го правят всяка нощ? Вече няма да спя нощем, но ще ги разоблича напълно! Ако не ми вярвате, стойте будни тази нощ, с очи, вперени в часовника, и ще се убедите сами!

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  Според мен имат най-искрено желание и правят всичко възможно, дано има и ефект.
  Няма напълно подготвена държава за такова събитие, та точно нашата ли ще е подготвена и напълно адекватна.

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  [quote#14:"Котаракът на Шрьодингер"][/quote]

  Инсулт и инфаркт не са кариес и хемороиди - затова, по възможност, разпечатка от партидата в НЗОК, заличаване на личните данни и качване на всеосмотрение.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Шантав народ. Много било важно дали починалия имал инсулт, диабет, СПИН, прекарал Е инфаркт или дали имал бенка на бузата. Щото нашите пенсионери по принцип били в идеално здраве, та като ги блъсне кола, редовно се проверява дали имат и СПИН и инфаркт, щото това е много важно. Та и тук, пациентът ако се задушава - никакъв кислород, давайте му лекарство за кръвно, за да го излекувате, щото високото ги убива с пневмония хората.

 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  До коментар [#19] от "Велков":

  Не намирам, че да си любопитен е грях, напротив. А и не съм клюкар.
  Напълно нормално е човек да се интересува, да чете повече и да сравнява информация от различни източници. Това и правя.

 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  До коментар [#21] от "Георги Славчев":

  Е как няма епидемия?
  Миналата година Италия и Испания не са имали проблеми с невъзможност за погребения и кремиране. Испания ползва ледена пързалка за морга.
  Нещо не те слуша главата...

 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Класически случай:
  Приемат в болницата пациент на 75 години със симптоми задушаване, болки в гърлото, кашлица и висока температура. Правят му тест и се оказва, че е с коронавирус. Пациентът е и хипертоник. Поставят го на апарат, за да получава кислород, но след няколко дни пациентът умира...
  Как да го впишат като умрял от хипертония, като нито симптомите, нито усложненията, нито причината за смъртта имат нещо общо с високото му кръвно?
  Не е получил инфаркт, не е получил инсулт...
  Ако беше проблема хипертонията, щяха да му дадат едно хапче, да го сложат за няколко часа на система и да го пуснат да си ходят, нали?
  Причината при по-възрастните да има по-висок риск от усложнения и смърт при коронавирус е ОТСЛАБЕНАТА ИМ ОТ ВЪЗРАСТТА ИМУННА СИСТЕМА! Колкото е по-възрастен човека, толкова е по-слаба е имунната система. Затова вероятността да се развие тежка симтоматика и да има усложнения при възрастните е по-голяма. Така е и при всеки сезонен грип, с тая разлика, че короната е по-заразен и смъртоносен.
  В случая, имунната система е реагирала неадекватно, затова пациентът е починал.
  Имал бил обаче високо кръвно... И това какво общо има със смъртта? Ако го беше сгазила кола пак ли причината за смъртта щеше да е хипертонията? Та колко хора на 75 години нямат болести? Или миналата година хората над 75 години не са имали други болести, та сега като има корона са се разболели вкупом от хипертония, диабет и СПИН? И не са умрели миналата година от грип, а точно когато показват симптоми и усложнения от коронавирус! Мислете, бе!

 29. 29 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#10] от "lynyrds":

  има точно такова психологически изследване, че когато човек чете истории от типа "на еди кой си му се случи еди какво си", неволно (подсъзнателно) се опитва да намери зависимост между личността и събитието, сякаш е предизвикано с нещо или има някаква причина:
  - катастрофирал - > редовно натискаше газта
  - изнасилена - > редовно се обличаше предизвикателно
  и т.н. булшит

  при вирусната инфекция НЯМА подбор и НИКОЙ не е застрахован - моментен срив на имунитета и отиваш за подпалки!

  в тази ситуация най-разумно е всеки да постъпи сякаш е носител на вируса (както предложи мисля финландския премиер) - социална дистанция, работа от вкъщи, четене, домашен спорт и без нерви.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3670 Разстроено

  До коментар [#25] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тъй де... то като защитата от СПИН... дето един бил с презерватив, ама го блъснал автобус...

 31. 31 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Всичко започва от Пастьор. Когато изследва слюнката на бясно куче, не открива микроорганизъм. Тогава заключава "Вирус". Вирус е латинска дума и значи отрова. По късно определена група тарикати надушва в тази думичка пари, много пари, неограничен брой пари. Измислят му характеристики и го натоварват с вина за всички болести, пред които медицината е безсилна. Ако антибиотиците не помогнат, вирусът е виновен, защото е мъртъв, но като се съживи прави големи "бели" и трябва да впрегнем всички сили, да забравим за права, за храна, за чест, разум, благородство, приятелство, любов, защото видите ли, страшните вируси ни дебнат. До сега не сме си мили ръцете, но от сега нататък трябва да почнем. Боже, ела си прибери версиите!
  Информация колкото искаш, но матриала продължава да повтаря това, което му внушават медийте. По лесно е. вместо да търсим истината. Мисленето е труден процес, безкрайно уморителен, но задължителен, ако искаш да станеш Човек!

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Класически случай:Приемат в болницата пациент на 75 години със симптоми задушаване, болки в гърлото, кашлица и висока температура. Правят му тест и се оказва, че е с коронавирус. Пациентът е и хипертоник. Поставят го на апарат, за да получава кислород, но след няколко дни пациентът умира...Как да го впишат като умрял от хипертония, като нито симптомите, нито усложненията, нито причината за смъртта имат нещо общо с високото му кръвно?Не е получил инфаркт, не е получил инсулт...Ако беше проблема хипертонията, щяха да му дадат едно хапче, да го сложат за няколко часа на система и да го пуснат да си ходят, нали?Причината при по-възрастните да има по-висок риск от усложнения и смърт при коронавирус е ОТСЛАБЕНАТА ИМ ОТ ВЪЗРАСТТА ИМУННА СИСТЕМА! Колкото е по-възрастен човека, толкова е по-слаба е имунната система. Затова вероятността да се развие тежка симтоматика и да има усложнения при възрастните е по-голяма. Така е и при всеки сезонен грип, с тая разлика, че короната е по-заразен и смъртоносен.В случая, имунната система е реагирала неадекватно, затова пациентът е починал.Имал бил обаче високо кръвно... И това какво общо има със смъртта? Ако го беше сгазила кола пак ли причината за смъртта щеше да е хипертонията? Та колко хора на 75 години нямат болести? Или миналата година хората над 75 години не са имали други болести, та сега като има корона са се разболели вкупом от хипертония, диабет и СПИН? И не са умрели миналата година от грип, а точно когато показват симптоми и усложнения от коронавирус! Мислете, бе!
  —цитат от коментар 28 на Котаракът на Шрьодингер


  И за да не се случи това с възрастните, затваряме ясли, детски градини, училища, университети и фабрики. А през това време 10% от населението показва данни, че е преболедувало и още 10% - че боледува в момента.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  До коментар [#21] от "Георги Славчев":

  Как можа да кажеш, че няма епидемия, а какво има.
  Не обичам да обиждам хората, но едва се въздържам.

 34. 34 Профил на rgt23626120
  rgt23626120
  Рейтинг: 53 Неутрално

  да се радваме че цифрите при нас замомента са толкова ниски, цяла западна европа тотално му изтърва края

 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#27] от "Велков":

  Ами, който смята, че няма епидемия да върви в Италия, Испания или САЩ и да се шляе по улиците и да вика "Няма епидемия".

 36. 36 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#10] от "lynyrds":

  И като кажат, че починалите са били увредени преди заразата-да се успокоите и да литнете на групи навън, нали? Вчера улиците, магазините изглеждаха все едно няма никаква заплаха.

 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3670 Разстроено

  До коментар [#26] от "boevbisser":

  Ааа, извинявай...сигурно даже си имал предвид ЛЮБОЗНАТЕЛЕН...което е похвално...

  Не искайте броят заразени - само ще се шашкате и плашите...данните никъде не са верни, защото има различен режим на карантина и различен обхват на тестуваните, да не говорим за различните типове тестове с всякакъв вид достоверност на резултата...
  Рационалното е брой заболели, брой излекувани, брой починали...и то починали от усложнения от САРС КоВ-2...

 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  В другите страни правят десетки хиляди теста на ден. Така има по-реална представа за положението. А у нас - дръжки. Просто, всичко го оставят на природата. Който оживее.

 39. 39 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Улиците и тротоарите в София изискват старателно, даже фанатично миене и чистене. Всички улици, не само два-три булеварда да отбият номера.

 40. 40 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  [quote#14:"Котаракът на Шрьодингер"]
  —цитат от коментар 24 на cinik
  Инсулт и инфаркт не са кариес и хемороиди - затова, по възможност, разпечатка от партидата в НЗОК, заличаване на личните данни и качване на всеосмотрение.[/quote]

  Човече, няма логика в тази хипотеза. Болните с корона ги приемат в болница, щото се задушават и имат висока температура и кашлица. Какво значение има дали имат хипертония и са прекарали инсулт, когато нито симптомите, нито усложненията, нито причината за смъртта имат нещо с хипертонията? Коронавирусът атакува имуннната система и при старите хора тя е отслабена, а старите хора си имат купища болести. Или твърдите, че инсулта и инфаркта предизвикват пневмония, суха кашлица и висока температура? Не ви разбирам лутанията на мисълта?

 41. 41 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Това, което не знаем е заразените в другите страни с колко теста са открити.Нашите 338 - с около 7000 теста, както каза ген. Мутафчийски преди ден-два.Силно подозирам, че България няма капацитет и достатъчно тестове да проверява повече хора, т.е. много вероятно е заразените вече да са доста повече, колко повече - не знам, никой всъщност не знае.Стойте си у дома и се пазете.
  —цитат от коментар 11 на boevbisser


  Точно така е и имам основание да го твърдя от пряк опит и наблюдение на проблема. В България се тестват хора в три ситуации: 1. При силно изразени симптоми в почти критично състояние, "на умирачка" както казват старите хора. 2. При попадане в контактна група с доказано заразен и 3. Медицински лица с подозрения/симптоми и евентуално значими личности за държавата и обществото...ВИП-ве от всякакъв порядък.
  Казано иначе ако сте редови гражданин и имате около 37,5 от близо седмица, гърлото ви боли с различна сила през тези дни, но дишате леко, нямате изявена кашлица забравете за тест.

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  До коментар [#38] от "Vlado Nikolov":

  Бързите тестове се оказа, че или дават еисок процент грешни показания или показват само когато бокестта е напреднала. За останалите трябва и съответният брой лаборатории и хора да работят.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Нещо причинно-следствената линия на разсъжденията ти е компрометирана...
  Идея си нямаш когато се пият ЖИВОТОПОДДържащи медикаменти без оглед на възрастта, какво е дереджето на бъбреци, черен дроб, сърце...
  Явно не знаеш какво е застойно дишане...
  Изобщо много неща не знаеш...
  Много от починалите са от сепсис, не всичко е дихателна недостатъчност...

 44. 44 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  До коментар [#38] от "Vlado Nikolov":

  Не си прав, да ме прощаваш.
  Според мен им пълна мобилизация, просто България няма достатъчен ресурс от легла, медицински персонал и оборудване, а и организацията и дисциплината никога не са били нашата стихия.
  Ако нещо има позитивно в тази ужасна ситуация е, че все още няма достатъчно заболели в болниците, та междувременно дойде повече оборудване, лекарства и консумативи, а и информация, така щото да не се правят излишни движения.
  А иначе подозирам като всички, че има повече заразени, просто засега, слава богу, не са тръгнали към болниците.
  Пазете се и си стойте вкъщи.

 45. 45 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#4] от "ynq18645198":

  Като ти пратят нещо от ГЕРБ да го постващ, то поне гледай да уцелиш статията!

 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":
  "Нито една държава не се е похвалила, че заразата спира, даже че е задържана."

  Китай твърди това. Дори се оплаква, че от чужбина пристигали заразени.

  подпис
 47. 47 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik":

  ммм, да те светна, че едно към 20% имат нужда от лекарска помощ, което в нормални времена е невъзможно - твърде е скъпо и няма такъв капацитет. Тъй че, ако няма карантиниране, 20% заминават директно. Недей забравя, че вирусно заболяване оставя какви ли не поражения, така че неизвестно колко хора могат да останат за цял живот с разбито здраве - което също е скъпо за всички останали. И недей забравя, че това не е станало и забравено - ако продължи на вълни и мутира, след половин година се започва с умирането отново, измежду оцелелите от първите 80%...По принцип всяка една пандемия се случва така, така че ако просто се остави ествествения подбор, може да се окаже че поне половината човечество ще умре. Ей тука започва моралния вече спор - хитлеровите фашисти например смятат, че това е правилния път за развитие на човечеството , хардлайнер комунистите и те донякъде са били така /здрав дух в здраво тяло/. В последния филм Авенджърс кулминацията на историята беше около същата идея - "лошият" титан иска да "изтрие" половината живи същества, като това дава място и ресурси на останалите. Може да се каже, че един вирус е даже по-хуманен - не избива случайно, ами по-слабите, така подобрява живата популация. Не звучи никак красиво обаче.

 48. 48 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#24] от "cinik":

  Имам въпрос лично към теб.

  През грипния сезон 2016/17 в Италия са починали рекордните 24,981 души от респираторни и други усложнения свързани с грипоподобни състояния. Това са около 6.8% от смъртните случаи за периода. Около 90% от смъртните случаи са сред възрастни хора. Колко от починалите възрастни НЕ са имали хронично заболяване и ако практически всички са имали поне по едно заболяване, защо тези хора са писани като починали от грип, а не от инсулт, инфаркт, диабет, СПИН, паркинсон и деменция? Ам?

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285

 49. 49 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Човече,първо последните които починаха не са възрастни,не са в графата 70+, второ този вирус не атакува имунната система ,вируса на СПИН я атакува.Тук има изкривена хиперактивност на имунната система/ не че тя не е разбита/ и в допълнение освен белия дроб атакува и сърцето .Затова е важно да се знае и друго освен пломбите.

 50. 50 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Гледам излиза и нова мода. Разни образи да обясняват, че са го изкарали вече и не било толкова страшно. Тука вече и плоскоземците ще станат да пляскат

 51. 51 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#48] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тука е обратно,никой не пише причина за смъртта грип,дори да е настъпило при грипни заболяване.Обикновено се вписва сърдечна причина.
  А ти откъде например знаеш че на всички писани като починали от грип в Италия са им направени съответните тестове..

 52. 52 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  ОСТАНЕТЕ СИ У ДОМА !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  +++

  Стоя си в къщи; направих си чай, и реших да го изпия на балкона!
  Наблюдавах казан за боклук, и... докато изпия чаша чай, казана беше преровен от две групи по трима мургави сънародници!
  Иди, че ги глобявай! На босия - цървулите!

 53. 53 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#50] от "karatista":

  Вчера нали един руснак заяви, че за ден оздравя след като побъбри с Бог Вова!

 54. 54 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  До коментар [#51] от "lynyrds":

  Ами като ти спре сърцето се пише причина за смъртта сърдечен арест, няма да пише грип...

 55. 55 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#28] от "Котаракът на Шрьодингер":

  класически случай:
  Приемат в болницата пациент на 75 години със симптоми задушаване, болки в гърлото, кашлица и висока температура. Правят му тест и се оказва, че е с коронавирус. Пациентът е и хипертоник. Поставят го на апарат, за да получава кислород, но след няколко дни пациентът умира...
  Как да го впишат като умрял от хипертония, като нито симптомите, нито усложненията, нито причината за смъртта имат нещо общо с високото му кръвно?
  ------------------------------
  Абе котараче без чизми, баба ми почина от сърдечна недостатъчност,, а 1 чаас преди това лекарка от бърза помощ я изкара болна от бронхит.
  Посред нощите обикалях града да търся сироп за кашлица.
  Така че спи да се правиш на интересен и да плашиш допълнителни и без това изтерясалите хора!

 56. 56 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":..Изобщо много неща не знаеш...Много от починалите са от сепсис, не всичко е дихателна недостатъчност...
  —цитат от коментар 43 на Велков


  Ти па си един разбирач. Сепсисът е усложнение също свързано с отслабената имунна система, както посочих горе и няма нищо общо с хипертонията, дето ти е в главата като причина за смъртта. Имунния отговор/реакцията е прекалено силна при сепсис и имунната система започва да атакува и убива и собствените ни клетки. Белите дробове стават на парцал и ти им подаваш кислород, но те не го усвояват, щото са структурно увредени. Единствен вариант, за да не умре пациента заради отказлия орган е да се насища механично кръвта външно с кислород. Пак няма абсолютно никаква връзка с хипертонията, както си мислиш.

 57. 57 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 906 Гневно

  До коментар [#3] от "cinik":

  Много подходящ ник сте си избрал. Значи смятате, че не е проблем жена на 51 години да умре? Знаете ли колко много още можеше да изкара с астма, ако не беше гадния вирус? Дано нямате близки с хронични заболявания, защото нали знаете, наказанието идва чрез тези, които най-много обичаме!

 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  "Переспективата е отнемане на елементарни човешки права, задължителни ваксинаций...."
  До коментар [#21] от "Георги Славчев":

  "На страха очите са големи!" Не е толкова важно съдържанието, а размерът. Казаха ти: Стой си в къщи, пий си ракийката с туршийката, чаша вино с беконче, глава чесън и глава лук, забрави за болници и доктори и нищо лошо няма да ти се случи. Но да твърдиш, че няма риск при условие, че цялата планета е под карантина и заразените са вече милиони, просто не е честно.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  "За България зелените коридори са Калотина - Капитан Андреево, Видин-Кулата, Русе-Кулата и връзките между тях"

  Липсва най-натовареният коридор Русе-Капитан Андреево. Освен това във времена на тежка финансова недостатъчност, ние пускаме турските камиони за по 10лв от началото на март, съобразявайки се с тънките сметки на нашите международни превозвачи!
  https://customs.bg/wps/portal/agency/media-center/news-details/27-03-Processed-trucks-bg

 61. 61 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":Човече,първо последните които починаха не са възрастни,не са в графата 70+, второ този вирус не атакува имунната система ,вируса на СПИН я атакува.Тук има изкривена хиперактивност на имунната система/ не че тя не е разбита/ и в допълнение освен белия дроб атакува и сърцето .Затова е важно да се знае и друго освен пломбите.
  —цитат от коментар 49 на lynyrds


  Първо, къде съм казал, че всички починали са 70+? Казвам, че при тях рискът от усложнения и смърт е по- висок, което е безспорен факт.
  Второ, кажи на Дой

  че Веле, че при коронавируса няма усложнения като сепсис, те още не знаят.
  Сепсис - най-честата причина за смъртта при коронавирус

  Сепсисът е тежко нарушение във функционирането на органите, причинено от някаква животозастрашаваща ИНФЕКЦИЯ. В този случай отбранителната реакция на организма срещу инфекцията е толкова силна, че той започва да атакува и унищожава дори собствените си тъкани и органи.

  https://www.dw.com/bg/сепсис-най-честата-причина-за-смъртта-при-коронавирус/a-52779553 62. 62 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  ДНЕВНИК, що не го махмете тоя безсмислен брояч?!
  И на малките деца е ясно, че извънредното положение ще бъде продължено минимум още с месец.
  То това като брояча за Брекзит... остава още 1 секунда до Брекзит, и хоп! Остават още 6 месеца! И няколко пъти така...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати, обяви вицепремиерът Томислав Дончев
  _____________
  Ми оставете икономиката да си работи па помагайте на по-немощните в риск с маски,ръкавици и стимуланти! Ако това военно положение продължи още месец ще се навъдят гладни канибали и Баце няма да ходи с джипа по селата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 65. 65 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1621 Весело

  А Каролев.... нарушителят ... 72 ч. ли беше задържан ?

 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Тази нощ корумпираното правителство на ГЕРБ открадна цял час от двадесет и четири часовото ми денонощие. Не е някаква конспиративна теория или налудност. Засякох ги. Часовникът на компютъра ми показваше 2часа и 59 минути, когато станах до стола и отидох до библиотеката си, за да взема една книга. Бавил съм се не повече от пет минути, но когато се върнах, същият часовник показваше вече 4 часа и 4 минути. В България са останали около 7 милиона човека. Ако са крадили от всички, това означава седем милиона откраднати часа! Само през това денонощие! И ще си ги разпределят помежду си, тарикатите, и ще живеят по-дълго! Ами ако го правят всяка нощ? Вече няма да спя нощем, но ще ги разоблича напълно! Ако не ми вярвате, стойте будни тази нощ, с очи, вперени в часовника, и ще се убедите сами!
  —цитат от коментар 22 на gr52


  Така. Дотук - 18 минуса и 9 плюса. казано по друг начин, на всеки колега от форума, който има чувство за хумор, се падат по двама, които го нямат.

  Беше ми важно да установя отношението. Защо? Ами винаги съм делил хората на две:

  1. Такива, които имат чувство за хумор, и

  2. Тъпи.

  Благодаря на изследваните.

 67. 67 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Наблюдава се сблъсък на две основни и коренно противоположни конспиративни теории.

  - Китай криел реалния брой на жертвите и ги вписвал като починали от други болести и така заблудил Запада,че няма опасност. А всъщност коронавирусът бил много опасен.
  Извод: Китай трябвало да бъде наказан.

  - В целия свят имало световен заговор всички управляващи да вписват починалите като починали от коронавирус, а не от инсулт, инфаркт, СПИН и други болести. Тоест, коронавирусът не бил опасен, препълнените болници и морги били илюзия и всичко се правело, за да се всява паника или да дойдат фашистите.
  Извод: Изобщо нямало нужда от мерки, управляващите преувеличавали опасността.

  Всъщност, малко хора се замислят, че няма никаква логика, управляващите да преувеличават жертвите на короната, щото с тия мерки, като се разсипе икономиката, точно управляващите ще носят отговорност за мизерията и многото жертви и ще операт пешкира. Точно обратното, има логика да се крие броят на жертвите, без да смятам, че наистина това се случва масово навсякъде. Всеки управляващ би желал да се тупа в гърдите за успехи, че е героят спасил нацията от невидимия враг. Не виждам защо Макрон, Тръмп и Конте биха искали да изтъкват колко много са починали от корона дори да е добре за рейтинга, но накрая това може да им коства властта, а тя е по-важна от някакви парични облаги...

  - К

 68. 68 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#24] от "cinik":Имам въпрос лично към теб.През грипния сезон 2016/17 в Италия са починали рекордните 24,981 души от респираторни и други усложнения свързани с грипоподобни състояния. Това са около 6.8% от смъртните случаи за периода. Около 90% от смъртните случаи са сред възрастни хора. Колко от починалите възрастни НЕ са имали хронично заболяване и ако практически всички са имали поне по едно заболяване, защо тези хора са писани като починали от грип, а не от инсулт, инфаркт, диабет, СПИН, паркинсон и деменция? Ам?https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285
  —цитат от коментар 48 на Котаракът на Шрьодингер


  Ако е така, това само идва да покаже, че днешното положение е сравнимо с това от 2016 г. Тогава е бил грип тип Х, сега е коронавирус. Естествено, че хора, които една шепа душа носят, са силно уязвими на всякакви вирусни инфекции - няма нужда да е точно корона-вирус.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 69. 69 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Каква чудна комбинация, Нинова и Мангъров!!!! Липсват РРадев и Маямата!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 70. 70 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  До коментар [#56] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Е тя от какво е отслабена имунната система - нали от хроничното заболяване...
  Няма да ти обяснявам повече - причинно-следствените връзки не са за всеки...
  Пиши си каквото смяташ за добре...

 71. 71 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 680 Неутрално

  В другите страни правят десетки хиляди теста на ден. Така има по-реална представа за положението. А у нас - дръжки. Просто, всичко го оставят на природата. Който оживее.
  —цитат от коментар 38 на Vlado Nikolov


  Вече не смея да си включа ютията, защото ще цъфне мангъров да обяснява за десетки хиляди теста на ден (естествено направени от него).
  Тестовете лекуват ли?

 72. 72 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#56] от "Котаракът на Шрьодингер":Е тя от какво е отслабена имунната система - нали от хроничното заболяване...Няма да ти обяснявам повече - причинно-следствените връзки не са за всеки...Пиши си каквото смяташ за добре...
  —цитат от коментар 70 на Велков


  Пълни глупости. Точно обратното - отслабената имунна система може да обостри хроничните заболявания като хипертонията и да доведе до усложнения.
  Хипертонията не отслабва имунната система! Имунната система отслабва предимно заради възрастта, не заради хипертония и инсулт, инфаркт.
  При възрастните заради някои особености на тимуса и костния мозък, имунната система е доста по-слаба. Иначе, от болестите утежняващи заболявания при инфекции са СПИН пряко и диабет - косвено . Но рисковата група при короната едва ли често боледува от СПИН. А с диабет може да си живееш дълги години, ако не те пипне нещо като короната.

 73. 73 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Тестовете лекуват ли?
  —цитат от коментар 71 на rw


  Глупостта не. И тестовете за бременност не лекуват.
  Не ме питай защо ги ползват, много е сложно за теб.

 74. 74 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  [quote#66:"gr52"][/quote]
  Вече 41 години управляващите правителства в България (според мен всички са корумпирани) крадат по един час от гражданите на Републиката - нарида, суверена, материала и т.н. И в средата на есента го връщат. Без лихва. Дали ще го върнат и тази година не е ясно. Току виж решили т.нар. лятно време да стане редовно и... Гражданите ще си получат часа когат се възстановят изчезналите пари от КТБ, когато държавата изплати дължимите печалби и закупените от търговците талон от национализираната лотария, ..., когато, ... Вероятно в някой петък срещу четвъртък.
  Все пак не унивайте. Най-вероятно часът ще бъде върнат.

 75. 75 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1037 Разстроено

  БЧК - създадена от масони, но ви си ги плюйте...

 76. 76 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Всеки, който не е паникьосан и още не е получил психично разтройство, няма място в този форум (прочети заглавието).

 77. 77 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 791 Неутрално

  И КАТО КАК ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ШЕ ГИ ПОДПОМАГАТЕ ХОРАТА ОСТАНАЛИ БЕЗ РАБОТА И ГЛАДУВАЩИ ПО КЪЩИТЕ СИ ,

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Petyr Petrov
  Petyr Petrov
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Някой може ли да ми каже от къде мога да видя статистика за смъртните случай, по години и съпътстващи заболявания? Няма значение за коя държава или общо. Някак в началото излизаха подобни разбивки и изведнъж или аз съм недотав да ги намеря в гугъл или потънаха някъде!? Да не говорим, че зачестиха драстично статии с един починал на 25г.без допълнителни болести и всеки такъв случай започва да се раздухва...

 80. 80 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#24] от "cinik":Имам въпрос лично към теб.През грипния сезон 2016/17 в Италия са починали рекордните 24,981 души от респираторни и други усложнения свързани с грипоподобни състояния. Това са около 6.8% от смъртните случаи за периода. Около 90% от смъртните случаи са сред възрастни хора. Колко от починалите възрастни НЕ са имали хронично заболяване и ако практически всички са имали поне по едно заболяване, защо тези хора са писани като починали от грип, а не от инсулт, инфаркт, диабет, СПИН, паркинсон и деменция? Ам?https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285
  —цитат от коментар 48 на Котаракът на Шрьодингер


  Вчера дадох този линк, така и не намери време да прочетеш внимателно статията, а я цитираш все едно си направил голямо откритие.
  При грипни епидемии, обясняват авторите, има повишена смъртност. Някои от смъртните случаи ясно могат да се припишат на грипа. Други не. Затова ако се вземат само случаите, където грипът е посочен като причина, излиза едно число. Ако обаче се сметне разликата между смъртни случаи през зими, когато е върлувала грипна епидемия и такива, когато не е, броят може да се удвои.
  Например през зимата 2014/15 има 54 000 повече смъртни случая, отколкото предишната зима на здрава година, пише в статията. От тях към 20000 са ясно идентифицирани като грип. За останалите 34 000 са отбелязани други причини, но - забележи - все пак идват в повече точно по времето на грипната епидемия.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 81. 81 Профил на pqf18307488
  pqf18307488
  Рейтинг: 144 Неутрално

  Браво на този човек!

  Г-н Мутафчийски, благодаря за умното, умерено и професионално поведение в истеричната ситуация в която оперирате. Сигурно има слабости и във Вашата работа, критици винаги ще има, но лидерството, което показвате е надежда за всички нас. Запазете силите си и се пазете - това е маратон - трябват ни вашия хладен ум и устойчивост за трудностите, които тепърва предстоят.

 82. 82 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Щели да приберат пейките... Трудно изпълнимо, и напълно излишно. Хората пак ще се разхождат. Зорлем искат да ги пратят да се разхождат на пейка във влака, метрото, автобуса...

 83. 83 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ето още една наистина плашеща смърт.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/8374967

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 84. 84 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Да погледнем числата:
  от 7000 теста 346 прави точно 4.9%
  От 276 тествани вчера 12 намерени нови вирусоносителя!
  Числата говорят - това е положението. Тестовете са взимани от болници , подозрителни и пр. По-реалното число е около 3%
  От тук нататък ако ще и да си скъсат задниците не могат да докажат по-голяма заразеност със или без тъпата им бутафория.
  Вса пак Браво на Щаба. Започна да обявява колко теста са напраили на дневна база!
  За момента се забавляваме с опитите за статистически анализ от 10 случая да изчислява средна възраст.
  Препоръка към шапкарите - да прочетат в уикито какво е формула на Стърджис. Колко трябва да мериш, за да обявиш статистическа мярка.
  Никога не съм имал добро мнение за нашите шапкари, но не съм очаквал че са толкова зле - тия чупят тъпомера.
  И да, вече съм съгласе с някои дето твърдят, че щом има токлкова много да им се връзват всъщност тоя народ си заслужава още да му търкат кирта, докато му дойде акъла в главата.
  Усещам, че е гадна мисъл, но са прави. за съжаление.

 85. 85 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#78] от "shylock":
  И двете.
  Тъп е, ама се усеща че Слънчето ще си измие ръцето с него.
  Днес на брифинга щеше да си счупи калъфката на очилата, направо я изтиска от напрежение докато отговаряше на въпросите на мисирките.
  А, бе някой знае ли защо на тези брифинги са редовни дъртата фитка Ива от Пик и ония от руската агенция на балканите БГДНЕС?
  Чат пат се обаждат и някои от телевизиите, ама тия са редовни с по няколко.


 86. 86 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  Под масов скрининг обикновено се разбира идентифициране на заразени. Това става най-надежно с PCR тестове - и това е основният метод не само в БГ, но и навсякъде. Но тези тестове не показват кой е преболедувал.

  Тестовете, които показват, кой е преболедувал се базират на IgG антитела. Тях всеки може да си ги направи срещу 30 лева в Рамус, а скоро и в почти всяка друга лаборатория.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 87. 87 Профил на bace_kole
  bace_kole
  Рейтинг: 104 Неутрално

  До коментар [#86] от "Николов":

  Всичко за благото на човека!
  А да му кажа ли и името на човека?
  Сега всички на опашка пред Рамус.

  Ако ви клъвне петел сте имунизирани.Продавам петел.Цена 30 лв

 88. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#86] от "Николов":
  И за да го направиш тоя масов скрийниг, трбява да бъде като моментална снимка в моног кратък период.
  Нещо подобно предлагаше някъв "умнокрасавец" фашизоид с диплома от Харвард, дето щял сетне да разпредели разпредели десетки хиляди по палатки, спотни зали и стадиони за общото благо!
  Като се замисля аналогията с това което се е случило в Европа в третото десетилите преди 100 години 1920-1930те и поразяваща.
  Изтерзано население от война и икономическа криза.
  Появява се нова масова медия - радиото, сега са социалните платформи в нета, и куища перковци почват да дуднат по нея. Един политик запова в Германия да си предава митингите на живо в цялата страна.
  Бизнес и всякакви елити са опиянени от възможността да се качат на вълната и изкрякат надушили разместването на властовите пластове.
  Винаги съм се чудел как е възможно най-образования или от най-образованите тогава народ, общество да се литне по тогавашната лудост за "хилядолетния райх" и последват като един своя "Фюрер".
  Извинявайте, ама това едно към едно дежавю със сегашната ситуация.
  Огромното мнозинство от обществото се отказва от основните си свободи от един внушен му изкуствено страх, предизвикан от няколко плоски фалшификации в чиновници в СЗО, усилени до безкрайност от социалните мрежи от естествените страхове на примитивни човещки същества и най-обикновени търгаши и измамници, за които сега е райско време.
  И в момнета един млад модерен откровен фашизоид от Щатите плещи в студито на Светльо глупости по темата с патос и усилва лудостта.
  Да, нещата хич не отиват на добро.
  Надеждата е плаха и е в ръцете само на няколко куражлии лидери в света да бутнат битафорията.
  Ако няма такива сега да рачепкат тая фалшификация, през есента идва новия вируси и така може да си изкарате остатъка от живота.
  Щом ви е каф, ваше право.
  Аз няма да съм във вашата група

 89. 89 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#42] от "DDR":

  Не знам, защо упорито не се използват тези бързи тестове. Да, неточни са, но когато нямаш капацитет да правиш достатъчно лаболаторни тестове, пак биха позволили да се получи по-ясна картина и най-вече да се открият много хора, които в момента се отпращат “по преценка”, защото състоянието им не било тежко, или дори по идиотски причини като “има 40 градуса и най-вериятно пнемвония, но кашлицата му е влажна”.

 90. 90 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1982 Любопитно

  До коментар [#60] от "acarid":


  Къде пък ги видя тези 10 лева? Не съм чул да са отменили тол таксите, а 10 лева тол такса турския тираджия ще плати, ако се разходи до Чирпан и обратно.

 91. 91 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4073 Любопитно

  Генералът каза, че вероятно хващат 2 от 11 заразени, т.е. по- вярната, макар и непотвърдена информация е, че имаме около 1800 заразени, което е все още приемливо.
  Стойте си вкъщи и пазете възрастните, даже и да не искат.

 92. 92 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Дорде станат хиляда, епидемията все още може да бъде спряна. След туй я камилата, я камиларя. И да не се заблуждаваме. Починалите може да са само 7, вече 8, но излекуваните са само 11. Тук не точно положението е плашещо, а перспективата. Нито една държава не се е похвалила, че заразата спира, даже че е задържана.
  —цитат от коментар 5 на Judjuk

  Така е. Още преди седмица написах, че реалният брой на заразените в края на април ще бъде около няколкостотин хиляди. Ако не се започне масово тестуване, нещата могат много бързо да излязат от контрол, ако не са вече излезли. Реално никой не знае колко са заразените, нито в България, нито в Италия, нито в останалите европейски страни, нито в САЩ.
  В Южна Корея например са направени повече от 370 хил. теста. В Щатите едва 125 хил.,В България 7 хиляди....

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 93. 93 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  В България положението е сравнително добре, понеже ги няма католическите карнавали по случай началото на постите (тази година 14 февруари). Българите не ходят и на зимни курорти с техните вечерни многохилядни шоута, което вторият главен източник на заразяване в западна Европа. Пика в Ню/Йорк и Ню-Орлианс се дължат на карнавалите и многохилядните зяпячи на зрелището. Обаче в България се задава миграцията около Великден, Първи Май и Гергьовден, както и 24 Май. Това трябва да се пресече с драстични мерки. Добре че баловете са отложени за юли. Ако издържим карантината около тези гореши точки - спасени сме!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на bg_brusselaar
  bg_brusselaar
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#69] от "chichka":

  Само фанатично вярващ на една политическа партия може да намира политика в медицината!

 96. 96 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Например през зимата 2014/15 има 54 000 повече смъртни случая, отколкото предишната зима на здрава година, пише в статията. От тях към 20000 са ясно идентифицирани като грип. За останалите 34 000 са отбелязани други причини, но - забележи - все пак идват в повече точно по времето на грипната епидемия.
  —цитат от коментар 80 на espresso


  Не знам обичаш да си фантазираш или не обичаш да четеш и мислиш?

  Таблица 1
  Общо починали за сезон 2013/14. - 345,168, от които от грип - 7,027

  Общо починали за сезон 2014/15. - 375,579, от които от грип - 20,259

  Разликата е 30,411 повече общи смъртни случаи за сезона от 42-ра седмица на 2014 до 17 седмица на 2015 година, никъде не са отбелязани измислените от теб други причини за 34 000 случая. А това число 54 000 се получава, като се преизчислят механично тия 30 000 колко биха са на годишна база, според коефициента на смъртност 10,7% на 1000 и населението на Италия. Щото общо годишно в Италия умират около 600 000, а не само тия през есенно-зимния период. И така тия измислени твои 34 000 няма как да бъдат цел на изследването за грипните епидемии, щото като се преизчисли така нарасналата смъртност за цялата година, се получава нарасналата смъртност през годината, включително тая през лятото, когато няма грип. Та, драги ми Смехурко, хората са си направили извода точно колко случая може да са били свързани с грип - 20,259 от милионите докладвани случая на грип. Останалите 30 000 смъртни случая през лятото, може да са резултат на повишена смъртност от други заболявания от жеги и т.н., но не и на грип. Затова и никой дори не намеква, че има някаква връзка грипа, каквато си фантазираш.

 97. 97 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#94] от "Моа Преател Тайпи":
  Ко стана, бе?
  Тука ли си?
  Разбра ли вс епак защо Италия и Иран докладват с пъти повече ръст на случаите си в дните около 24ти февр, докато Китай ги сваля драстично?
  Усети ли и защо СЗО пуща фалшиви данни в дневните си репорти около 14-17ти февр и на 24 окончателно скрива обяснителните си текстове под таблицата с данните?

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на bg_brusselaar
  bg_brusselaar
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#81] от "pqf18307488":

  Какъв комунистически патос!

 100. 100 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#93] от "Сатана Ликующий":
  Тука не позна, Сатана,
  В момент само в Ямбол и още един два региона я нама гадинаката.
  В Ямбол имаш национален събор на кукерите, с маски пр. и гадинката Щаба не може да я хване там, ако ще да е тествал досега всички пневмонии в болниците в региона и всички грипави в момента.
  Няма и няма.
  Целия Щаб и Съвет се чуди, барабар с Никито Витанов от БАН правят задълбочени изследвания финансирани спешно с европейски пари да разберат причината за тая аномалия.
  Боко казал в частен разговор, че ако не успеят да намерят корона в Ямбол от догодина кукерските игри стават задължителни за цялата територия, вкл. и в Министерския Съвет всеки ще трява саморъчно да си направи масикте и набави хлопките и костюмите.

  https://www.youtube.com/watch?v=2gNrJcY15_Y

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK