На живо

България тръгва към рецесия, носенето на маски навън стана задължително (хронология)

България тръгва към рецесия, носенето на маски навън стана задължително (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталОбщо 359 са вече потвърдените случаи на коронавирус в България по данни от днес следобед. Правителството обяви, че България рязко влиза в рецесия и недостигът в бюджета ще е за милиарди левове. Българската народна банка пък подготвя мерки за временно замразяване на плащания по кредити и обяви, че коронавирусът ще отложи влизането на България в чакалнята на еврозоната. Църквата обяви, че литургиите на Великден ще бъдат изнесени извън храмовете. Здравният министър нареди всички, присъстващи на публични места, задължително да носят маски.


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време.
Правителството предвиди дефицит в размер на 3.5 млрд. лв.

Правителството на Бойко Борисов призна официално, че България рязко влиза в рецесия, недостигът в бюджета ще е за милиарди левове и се предлага разчетът на кредитите, които може да вземе, да са почти 5 пъти повече от досега разрешеното.


В съобщение след извънредно заседание на кабинета се казва, че "размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г., като се предлага то да бъде дефицит в размер на 3.5 млрд. лв. (2,9 % от прогнозния БВП)".


Повече четете тук.

Старши сержант от военно формирование 44 220-Пловдив е заразен с коронавирус. Той е приет днес за болнично лечение, съобщиха от Министерството на отбраната. Заразеният е 49-годишен, като има и придружаващо заболяване.


От 17 март той е в домашен отпуск, който прекарва в Карлово, където живее. По време на отпуска военнослужещият е бил в контакт със свой близък, завърнал се от Англия. От 23 март старши сержантът е с висока температура и кашлица. На 28 март военнослужещият е приет в МБАЛ-Карлово, а от днес е настанен в болница "Пълмед" в Пловдив, където е интубиран.


От 17 март военнослужещият не е бил в контакт със свои колеги от военното формирование, уточняват още от министерството.

Между 5 и 10 допълнителни дни най-вероятно ще са нужни, за да приключи учебният срок и самата учебна година. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ. Той уточни, че все още не може да се каже дали изобщо ще се стигне до мярката, но според него към момента въведеното дистанционно обучение върви добре, като в някои училища дори ще успеят да компенсират изоставянето заради грипните ваканции преди това.

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Списание "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн. Изданието е на пазара от 2001 г. То представляваше безплатен седмичен културен гайд за цялата страна, като предоставяше информация за филми, спектакли, изложби, класическа и съвременна музика, партита и редица още събития с обществено значение на големите градове в България.


Повече четете тук.

Правителството подписа договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на 1 млн. медицински маски на стойност 1.67 млн. евро, съобщи премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук". Маските са тип KN95, които могат да филтрират частици с 95% ефективност, Те ще бъдат използвани за обезпечаване нуждите на персонала в лечебните заведения, органите на държавния здравен контрол и за други лица, ангажирани в работата срещу разпространението на коронавируса в България.

Отлага се тест на сирените, за да няма паника

Отлага се планираното за 1 април тестване на системите за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и аварии. Решението цели да не се създава допълнително напрежение сред гражданите по време на извънредното положение. Тренировъчно тестване ще бъде проведено, когато ситуацията позволява, съобщиха от МВР.

Заразените вече са 359

Потвърдените в България случаи на COVID-19 стават 359, след като от сутринта до сега са открити 5 нови заразени, съобщиха от Националния оперативен щаб.. Не са регистрирани нови административни области, на чиято територия да е регистриран случай на коронавирус. Новите случаи са в София - двама, в Плевен, в Монтана и в Благоевград. 113 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 13 от тях са интубирани.
Подробности - тук

Маската е задължителна на всички обществени места

Всички лица са длъжни да носят защитна маска от днес, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър със Заповед № РД-01-168.


България тръгва към рецесия, носенето на маски навън стана задължително (хронология)

© Юлия Лазарова

Административните колективни органи и общинските съвети да могат да заседават дистанционно, чрез телекомуникационна връзка предлагат измененията към Закона за електронно управление, внесени днес в законопроект от Демократична България. За времето на извънредното положение е предвидена възможността общинските съвети изцяло да работят дистанционно, а след края му мярката да може да се превърне в част от редовната работа на тези органи.


Обединението има и предложения за промяна в Закона за електронните съобщения, които създават гаранции срещу злоупотреба с новото правомощие на структури на МВР за достъп до данни, които засягат правата на гражданите. Възможността за следене на данни да се прилага само в случаите на епидемия или пандемия, а засегнатите граждани да бъдат задължително информирани.

Областните болници в Монтана, Силистра и Шумен ще получат респиратор, купен със средства от постъпилите до момента дарения чрез изпращане на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17 777 за трите мобилни оператора в България. Апаратите ще бъдат доставена най-късно в началото на май. До момента събраната сума чрез DMS SOLIDARNOST е малко над 125 хил. лв.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова забрани със заповед движението на автобуси от града до София, Плевен и Троян. Мярката е временна до отпадане на извънредното положение в страната, което е до 12 април включително.

Общинските съветници от ГЕРБ Малина Едрева, Силвия Христова, Елен Герджиков, Николай Стойнев и Ботьо Ботев внесоха доклад с предложение за промяна в действащия Правилник за дейността на Столичния общински съвет. Целта е да се легитимират решенията, взети на дистанционно проведени заседания на ресорните общински комисии и сесии на съвета. Става въпрос за доклади, свързани с мерки относно извънредното положение, като Председателският съвет ще определя въпросите, които да се включат в дневния ред. Присъствието на съветниците ще се осъществява посредством конферентна връзка, която позволява установяване на самоличността и участие в дискусиите и вземането на решения. За граждани и други заинтересовани страни ще има обявен имейл адрес, на който могат да изпращат коментари, становища и въпроси по разглежданите теми. Заседанията ще се излъчват на живо през интернет страницата на Столичен общински съвет, в You Tube и Facebook.

Студент на 19 г. ще бъде съден за нарушаване на карантина

Студент на 19 години ще се изправи пред съда в Благоевград заради нарушаване на карантина. Днес районната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу млядия мъж, който е студент във Великобритания, а след завръщането си в страната не е спазил предписаната му от регионалната здравна инспекция 14-дневна домашна карантина. От прокуратурата казват, че младежът е излязъл на разходка с баща си на ул. "Даме Груев" в Благоевград.


Заради извънредното положение бяха въведени тежки наказания за неспазване на разпорежданията на властите и те се наказват с лишаване от свобода за срок до пет години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лева. От прокуратурата отчитат, че младежът е с чисто съдебно минало. Към момента Районната прокуратура в Благоевград наблюдава пет досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина. Внесеният днес в съда обвинителен акт е първи.

Министерството на образованието и науката и Българското национално радио започват съвместен подкаст уроци по музика в помощ на учениците от всички класове в общообразователните училища, съобщи БНР. Епизодите са подготвени от учители по музика от български училища и са публикувани на сайта на държавното радио. Повече - тук.

Софийската районна прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинение на лидер на неназована политическа партия с инициали К. К. заради негови твърдения, будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното извънредно положение във връзка с пандемията от коронавирус. Става дума за лидера на националистическата партия "Възраждане" Костадин Костадинов.


В телевизионно предаване К. К. твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите" и отправил заблуждаващи твърдения за липси от складовете на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", е заявил той. Освен повдигнатото обвинение на К. К. е наложена гаранция в размер на 20 хил. лева.

Сачева обяви 9 909 нови безработни заради коронавируса

Безработните в страната са 213 700 души към 27 март, съобщи социалният министър Деница Сачева. Според нея вследствие на кризата заради коронавируса новорегистрираните безработни са 9 909.


Точно преди седмица Сачева съобщи, че безработицата се увеличава и в бюрата по труда за ден са се регистрирали 1 300 души.

Тази вечер Министерският съвет ще заседава извънредно за втори път, за да обсъди предложението си за актуализация на държавния бюджет. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседание, посветено на т.нар. мярка 60/40 за помощ за бизнеса. "Милиард-милиард и половина се предлагат, но аз мисля, че няма да бъдат достатъчни", заяви Борисов.


Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че предложението е 1 млрд. лева да се добавят към бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд "Безработица". "След месец-два може да се наложат нови мерки. Динамична е средата, нещата могат да се подобрят, могат и да се влошат и ние трябва да имаме вариант за действие за всички сценарии", каза Горанов.

От утре вечер пада двуседмичната карантина, под която бе поставен град Банско заради разпространението на коронавируса. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече подписа заповед, според която от 19 часа на 31 март в града ще важат мерките, които са въведени в цялата страна.


Повече четете тук.

Приемането на документи за получаване на държавна помощ по схемата 60 към 40 ще започне от утре. До седмица ще се получава решението дали средства да се отпуснат, а още пет дни по-късно ще се превеждат и парите. Каза днес социалния министър Деница Сачева на брифинг след заседание на Министерския съвет. Повече четете тук.


ИТ секторът в помощ на държавата

Специалисти от ИТ сектора подариха 15 хиляди работни часа на държавата, за да се завърши електронната здравна карта. Това съобщиха от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии днес на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов.


"Искаме, излизайки от тази криза, в която сме в момента, държавата да излезе със системи, които са едни от най-добрите в ЕС. Нашата цел е да покажем в една такава ситуация, че трябва да си помагаме и свободния ресурс, който имаме в компаниите, да го използваме в полза на обществото", заяви председателят на асоциацията Илия Кръстев.


Още по темата - тук


Службите на Великден - извън храмовете

Богослуженията за Великден ще се проведат пред храмовете, се разбра след среща на председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и вицепремиера Томислав Дончев със Светия синод. От синода обявиха, че до приключването на извънредното положение в храмовете ще има засилени мерки за дезинфекция, а миряните ще трябва да спазват дистанция. На въпрос ще се дава ли причастие от една лъжичка, каквато е традицията, говорител на Синода обяви, че "от Светото причастие никой не може да се зарази"


"Според мен това е един добър компромис", коментира Венцислав Мутафчийски след срещата. Той уточни, че контролът по спазване на дистанцията извън църквите ще бъде поет от полицията. Самите църкви ще бъдат отворени за хората, които искат да влязат и запалят свещ, но церемониите на Великден ще бъдат изнесени, уточни той. Повече по темата - тук.


За мнозина мерките от извънредното положение заради коронавируса са причина за отлагане на събития, включително рождени дни, кръщенета и сватби. Не това обаче е изборът на млада двойка, която днес сключи брак в обредния дом на кв. "Хиподрума". Още снимки от нетрадиционното събитие вижте тук.


България тръгва към рецесия, носенето на маски навън стана задължително (хронология)

© Дневник

"Пирогов" с телефон за жертвите на домашно насилие - 0700 40 150

Приемната на "Пирогов" за жертви на домашно насилие осигурява и дистанционна подкрепа и психологични консултации на денонощната телефонна линия 0700 40 150, съобщиха от столичната болница. От там посочват, че в условията на социална изолация нарастват напрежението и насилието в домовете и "статистиката показва завишаване на броя на жертвите на домашно насилие". На телефоната линия пострадалите от домашно насилие могат да получат освен психологична помощ, консултации и подкрепа за план за осигуряване на безопасност и също съдействие за осигуряване на помощ от органите на реда.

Гражданското сдружение "Спаси София" призова общината да спре финансирането на големи ремонти като тези на пл. "Св.Александър Невски" и Борисовата градина на обща стойност над 40 млн. лева, както и на някои "козметични" проекти. Вместо това според организацията средствата следва да бъдат насочени към подкрепа на малкия бизнес в столицата, който се очаква да бъде тежко засегнат от ситуацията с коронавируса.


Повече за предложението четете тук.

Министерският съвет ще заседава извънредно днес, за да приеме условията и реда за изплащане на компенсации на работодателите с цел запазване на работните места при извънредното положение заради коронавируса. С приемането на закона за извънредното положение бе заложено държавата да изплаща 60% от заплатата на служителите в засегнатите сектори, а работодателят да осигури останалите 40 на сто. Първоначално идеята на управляващите беше да се подпомагат само най-пряко засегнатите сектори, но след остро недоволство от страна на бизнеса и на синдикати се разбра, че кръгът от фирмите, които могат да кандидатстват за компенсацията, ще бъде разширен.

Прокуратурата проверява и предлагането на бързи тестове

Върховната административна прокуратура проверява как Изпълнителната агенция по лекарствата контролира предлагането на т.нар. бързи тестове за коронавирус. Агенцията следва да извърши проверка регистрирани ли са съответните медицински лаборатории или здравни заведения, които предлагат т.нар. "бързи тестове", както и дали работят със сертифицирани реактиви, съдържащи инструкции за употреба и етикет, дали спазват вътрешния контрол и дали отговарят на съответния стандарт. Прокуратурата уточнява, че е изискала съответната информация от министъра на здравеопзаването, а причината е зачестилото предлагане на бързи тестове.


Според различни собственици на лаборатории проверката на прокуратурата цели да осуети масовото тестване с бързи тестове. Какво още казват представители на лабораториите четете тук.

Всички хора, които пристигат в България от страни с разпространение на коронавирус, ще бъдат поставяни под 14-дневна домашна карантина. Здравният министър Кирил Ананиев е изменил заповедта си, която указваше прилагането на тази мярка за граждани на 16 държави. Досега пристигащите в страната се изпращаха в домашна изолация с указание на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев. След промяната Регионалните здравни инспекции са задължени да изпращат информация за хората под карантина, освен на кметовете и общопрактикуващите лекари, и на главните, областните и столичните дирекции на МВР, както и на дирекция "Комуникационни и информационни системи" в силовото министерство.

Борисов: Хората вече са много дисциплинирани

"Хората вече са много дисциплинирани. Проблемът е, когато събота и неделя е топло времето. Тогава се крият. Мерките си важат, дано не са налага и повече да се затягат. Не играем на криеница. Който победи и надхитри, той после може да зарази или умре", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в отговор на въпрос дали ще има още ограничения на придвижването. Какво още каза премиерът четете тук.


Още 45 млн. лв. за патронажна грижа

Допълнително 45 млн. лева се отделят по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания. От днес общините ще могат да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа, съобщи социалното министерство. По проектите ще може да се наема персонал за предоставяне на услуги по домовете за справяне с извънредната ситуация. Освен доставка на храни и лекарства, възрастните хора ще могат да получат и съдействие при заплащането на битовите им сметки или за неотложни административни услуги.

Това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Тази прогноза за развитието на епидемията от коронавирус направи пред БНТ държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. "Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да са съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял", каза той. Според него най-тежката ситуация ще бъде около и малко след Великден, а след това се очаква бърз спад.


Кунчев отново посочи, че 60-70% от хората преболедуват на крак, но усилията са насочени към рисковите пациенти, които ще са в по-тежко положение. "10 до 12 пъти е по-голям леталитетът. Зависи от всички заболели какъв процент умират. При грипа е 0.2. При този вирус е между 2 и 3%, в някои страни мина и 3%", посочи той.

БНБ подготвя мерки за замразяване на плащания по кредити

Българската народна банка е в процес на подготовка на мерки, които ще позволят въвеждането на временен мораториум за отлагане или спиране на плащания по банкови кредити. Това съобщи в интервю за "Нова телевизия" управителят на БНБ Димитър Радев.


"Това, което ще стане, е, че вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата им стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", каза той. Радев увери държателите на депозити, че парите им са на сигурно място.


Какво още каза управителят на БНБ вижте тук.

Над 300 акта за струпвания на обществени места

Над 300 акта са съставени в цялата страна заради струпване на групи хора на обществени места, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред "Нова телевизия". Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев до края на извънредното положение е забранено събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места.


"Към този момент над 25 хиляди са гражданите, поставени под карантина", каза още Иванов. Той обясни, че полицаите извършват проверки и ако човекът не си е вкъщи, се образува досъдебно производство. За нарушаване на карантина досега са образувани над 300 досъдебни производства. Повече - тук.

60% спад на автомобилния трафик

С 60% е намалял автомобилният трафик из страната след въвеждане на контролно пропускателните пунктове заради забраната за излизане от областните центрове, освен в определени случаи. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред "Нова телевизия".


Той посочи, че навсякъде при КПП-тата има т. нар. бързи ленти, през които могат да минават линейки, например. Проблеми обаче идвали от това, че много водачи нарушавали правилата и "запушвали" тези ленти. Личните карти вече не се пипат от служителите на МВР по контролните пунктове. Те поглеждат картата, сравняват данните и продължават нататък, обясни Иванов.

Министерството на външните работи на България е поискало от останалите държави да разрешава на български граждани с изтекъл паспорт да пътуват, ако се връщат в родината си. Това съобщи пред Би Ти Ви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. През тази година изтича срокът на личните документи на голям брой български граждани. Държавата вече служебно удължи валидността им на територията на страната с 6 месеца, но се е обърнала и към страните по света да го признаят. На свой ред България се ангажира реципрочно да позволи същото на чужденците, каза Захариева.


Общо 766 българи в момента са в чужбина, от тях около 70 са туристи, каза Захариева като уточни, че данните са към петък и постоянно се променят. Повече четете тук.Заразените вече са 359
Потвърдените в България случаи на COVID-19 стават 359, след като от сутринта до сега са открити 5 нови заразени, съобщиха от Националния оперативен щаб.. Не са регистрирани нови административни области, на чиято територия да е регистриран случай на коронавирус. Новите случаи са в София - двама, в Плевен, в Монтана и в Благоевград. 113 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 13 от тях са интубирани.

Заразените вече са 354

Общо 354 са заразените с коронавирус по данни на Националния оперативен щаб от тази сутрин. От тях в болница са 127 души, 13 от които са в тежко състояние - интубирани, интензивни отделения. Средната възраст на починалите е 66 г., а най-младият починал е на 51 г. Оздравелите вече са 15.


От щаба дадоха и информация за разпределението на болните по области. В Благоевград заболелите са 10 души, в Бургас - 14, във Варна - 17, във Велико Търново и Габрово - по двама, в Добрич - 6, Кърджали - 4, Кюстендил - 2, в Ловеч има един заболял, в Монтана - 16, в Пазарджик - 7, Перник - 5, в Плевен - 8, в Пловдив - 20, Сливен - 3, Смолян - 7, София - 208, в Стара Загора - двама, в Хасково - един случай и в Шумен - 3.


Във връзка с информация, че в неделя на столичния бул. "Витоша" са съставяни актове на минувачи, Мутафчийски припомни, че събирането на повече от двама възрастни на едно място е забранено от повече от седмица със заповед на здравния министър.


До 12 април включително се удължава безплатното паркиране в Синята и Зелена зона в София, съобщи Центърът за градска мобилност. Столичната община въведе мярката с идеята да се намали използването на градския транспорт от работещите в центъра и така да се допринесе за социалната дистанция заради коронавируса.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK