Полицията е съставила над 300 акта за струпвания на хора на обществени места

Ивайло Иванов

© Анелия Николова

Ивайло ИвановНад 300 акта са съставени в цялата страна заради струпване на групи хора на обществени места, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред "Нова телевизия". Толкова са и досъдебните производства, образувани за нарушения на карантината, каза още той.


Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев до края на извънредното положение е забранено "събиране на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места". "Дневник" се обърна към здравното министерство как тази заповед се прилага по отношение на закрити обществени места като градския транспорт, но оттам така и не отговориха. "Колегите първо предупреждават, но има хора, които не се вслушват и биват санкционирани", каза днес Иванов.


25 хиляди са под карантина, 300 са производствата за нарушения


Към момента над 25 хиляди души са поставени под карантина, съобщи още главният секретар на МВР. Той обясни, че полицаите извършват проверки и ако човекът не си е вкъщи, се образува досъдебно производство. За нарушение на карантина досега са образувани над 300 производства. "Аз съм убеден, че по всички тези досъдебни производства хората ще понесат отговорност, защото наистина е супербезотговорно, супернагло в една такава ситуация да дават лош пример", каза той. От миналата седмица патрулни автомобили на полицията обикалят кварталите и предупреждават по високоговорител гражданите да не се струпват и да не обикалят безцелно навън.
На въпрос за икономиста Владимир Каролев, който бе задържан за нарушаване на карантина миналата седмица, Иванов каза, че той е с две обвинения - за нарушаване на карантината и "за някаква фалшива новина и т.н.". Наложена му е гаранция от 50 хил. лв. "Ние не сме против някой да критикува, но по никакъв начин не трябва да се създава паника", каза главният секретар на МВР.

Автомобилният трафик е блокиран
С 60% е намалял автомобилният трафик из страната след въвеждане на контролно-пропускателните пунктове заради забраната за излизане от областните центрове освен в определени случаи, каза още Иванов. Той изрази учудването си колко хора пътували из страната.


Посочи, че навсякъде при КПП-тата има т.нар. бързи ленти, през които могат да минават линейки например. Проблеми обаче идвали от това, че много водачи нарушавали правилата и "запушвали" тези ленти. Личните карти вече не се пипат от служителите на МВР по контролните пунктове. Те поглеждат картата, сравняват данните и продължават нататък, обясни Иванов.


На въпрос има ли нужда от включване на армията заради извънредното положение той допусна, че това ще се наложи. "Може би армията в даден момент ще се включи", каза Ивайло Иванов и посочи, че полицаите "също сме живи хора, можем да се заразим, така че в даден момент армията би била полезна".


"Дневник" следи ситуацията с коронавируса в развитие в реално време. Всичко от деня - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK