Министерството забранява допълнително съдържание в учебниците

Министерството забранява допълнително съдържание в учебниците

© Велко АнгеловМинистерството на науката и образованието (МОН) намалява съдържанието на учебниците от общообразователната подготовка до задължителното по учебна програма. Издателствата и авторите на учебниците вече няма да могат да добавят теми по свой избор.


Това предвижда публикувана за обществено обсъждане наредба на за изменение и допълнение на наредба от декември 2017 г. за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, в която едно от изискванията е съдържанието на учебника да отговаря напълно на съответната учебна програма по отношение на учебното съдържание. Практиката обаче показва, че това изискване не забранява на автора/ите на проектите на учебник да предлагат съдържание, което надвишава предвиденото в учебната програма.


Допълнителното съдържание в учебниците, извън изискваното в учебната програма, затруднява учениците при усвояването на материала и се превръща в предпоставка обучението им да се фокусира по-скоро върху придобиването на знания, отколкото върху използването на придобитите
знания за постигане на резултати, е записано в мотивите на изменението.
Очакваните резултати от предлаганите промени са по-лесно усвояване на учебния материал и преодоляване на негативните нагласи на учениците към учебното съдържание. МОН очаква още децата да придобият не само на знания, но и умения за тяхното прилагане от учениците в реални ситуации от живота.


Учебниците и учебните комплекти, одобрени преди влизане в сила на тази наредба, ще продължат да се използват в системата на училищното образование до одобряване на нови. Откритите и неприключили към влизане в сила на тази наредба процедури по оценяване и одобряване на проекти на учебници и учебни комплекти се довършват по досегашния ред, е отбелязано в преходните и заключителни разпоредби.


В момента всички учебници по общообразователна подготовка са вече написани и съдържанието им няма да бъде променяно според новата наредба. Предстои издаването на нови учебници за 11 и 12 клас, процедурите по одобряването и оценяването им обаче вече а започнали и също няма да бъдат засегнати от наредбата.


Предстоят и други процедури по оценяване и одобряване на учебници, в които вероятно ще важат правилата да не се добавят нови теми, отбелязва вестник "Сега". Сред тях са - за учебници за 9 клас по предмет "Здравословни и безопасни условия на труд" (обща професионална подготовка), за учебни комплекти по руски език за ниво В2.1, проекти за ученици с увреден слух, проекти по майчин език за учениците от 1-ви до 7-и клас, помагала за подпомагане на обучението, организирано в чужбина, по "История и цивилизации" и по "География и икономика" за средна образователна степен (8-12 клас), както и за учебници от 1-12 клас по "Хореография".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK