Борис Бонев: Общината да спре "козметичните" ремонти за 121 млн. лв. и да помогне на малкия бизнес

Борис Бонев. Вдясно е Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

© Цветелина Белутова

Борис Бонев. Вдясно е Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет.Да спре финансирането на ремонта на площад "Св.Александър Невски" и на Борисовата градина на обща стойност над 40 милиона лева, както и на още "козметични" проекти, призовава гражданската органиация "Спаси София". Целта е средствата да се насочат само към важни инфраструктурни обекти като доизграждането на бул. "Тодор Каблешков", пробива на бул."Копенхаген", ремонта на булевардите "Сливница", "Цар Борис Трети" и "Рожен". Те са необходими за мобилността и свързаността в града.


Сега е моментът за реформиране на ключови сектори, смята Бонев


Столичната община трябва да предприеме спешни мерки за подпомагане на най-засегнатите от забраните заради здравната криза - това е малкият бизнес, отбелязва Борис Бонев в социалните мрежи.
Сега е моментът да се подготвим и да насочим усилията ни към реформиране на ключови сектори, които да ни направят по-конкурентни в бъдеще. Време е и заедно като общество да търсим решенията на общите ни проблеми, призовава той.


Бонев предлага да се спестят общо 121.92 милиона лева чрез спиране на планирани ремонти и обновяване на паркове, модернизиране на стари метровлакове и други, които не са спешни за момента.


Да се увеличи бюджетът на общинските проектантски звена


Да се увеличат бюджетите на проектантските бюра на общината - "Софияпроект" и "Софпроект" с 3.5 милиона лева. Задачата е техните екипи да поемат планирането на общинските проекти, с което ще се спестят 2.5 милиона лева от плащане на външни проектанти.


Общината да допусне малкия бизнес до обществените поръчки


Да се въведе веднага 10% отстъпка за платени местни данъци и такси до 30 април, както и възможност за разсроченото им плащане на 4 вноски.


Да се освободят от плащане на тротоарно право до края на 2020 г. търговците и ресторантьорския бизнес, както и опрощаване на разходите на наематели на сергии и павилиони, които са спрели дейността си, заради забраните, наложени от извънредното положение.


Да се увеличи бюджета на Общинския гаранционен фонд с 8 милиона лева, за да се въведе нов инструмент за подкрепа на малкия бизнес. Също така опрощаване на наема на общински имоти, които се ползват от хора, чиято дейност е спряна заради забраната на здравния министър.


За включване на малкия бизнес в обществените поръчки, които възлага Столичната община, Борис Бонев предлага да се променят изискванията за участие в тях.


"Трябва да стартира програма за мониторинг на бизнеса в София, за да се установяват навреме променящите се нужди", препоръчва той, като посочва и мерки за подпомагане на туристическия и културния бранш с предоставяне на безплатни общински зали за сценични и визуални изяви.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK