Сграда - образец на ранния модернизъм, ще се надстроява с два етажа

Къщата на ул."Мизия"9, близо до Военната академия, в София.

© Фейсбук

Къщата на ул."Мизия"9, близо до Военната академия, в София.Къщата на художника проф. Симеон Велков на софийската ул. "Мизия" 9 ще се надстрои с два етажа, макар да е призната за недвижима културна ценност като рядък образец на ранния модернизъм в българската архитектура, съобщи "Капитал".


Вече е издаден проект за изменение на устройствения план, който предвижда жилищна сграда с допълнителни два етажа и сливане на къщата със съседната сграда. Той е публикуван на сайта на район "Средец" на 13 март и предизвика недоволството на хора от квартала и граждани в социалните мрежи.


От придружаващите го скици става ясно, че проектът за строителство е съгласуван с Министерството на културата през август, въпреки че къщата е декларирана като културна ценност от местно значение.
Това е поредният случай, в който има план за заличаването на ценна архитектура, напомнят от фондация "Български архитектурен модернизъм". Миналото лято подобни намерения имаше къщата на архитект Фингов в центъра на столицата, но впоследствие инвеститорът се отказа от намеренията си и реши да я реставрира.


Проф. Велков е роден в Панагюрище през 1885 г., ученик е на Иван Мърквичка и е сред най-изтъкнатите художници на батална живопис. Той сам е проектирал къщата през 1931 г. в стилистиката на европейския модернизъм като пример за свободно стояща в двор жилищна сграда в София.


Повече подробности в "Капитал".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK