И сроковете за детски надбавки се удължават заради извънредното положение

И сроковете за детски надбавки се удължават заради извънредното положение

© Георги КожухаровИ сроковете за получаване на т.нар. детски надбавки се удължават заради извънредното положение. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП) на въпрос на "Дневник" във връзка с читателски сигнали.


Срокът на всички месечни семейни помощи, отпуснати на основание чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца (месечните помощи за дете до завършване на средно образование - бел.ред.), който изтича в периода от 1 февруари 2020 г. до отмяната на извънредното положение, се удължава служебно до края на месеца, в който е отменено извънредното положение, уточниха от АСП. Към момента извънредното положение е обявено за територията на цялата страна до 13 март.


За времето на извънредното положение като условия за получаване на месечните помощи не се прилага изискването децата да посещават редовно училище или подготвителните групи в детските градини и училищата, както и изискването за извършени задължителни имунизации и профилактични прегледи съобразно възрастта и здравословното състояние на детето, за което се иска помощта.
Хората, на които предстои през този месец да подадат заявление за отпускане на помощи, но чиито работодатели са затворили, обаче ще имат трудности да получат надбавките, ако не представят удостоверение за доход, се разбира от отговора на АСП. Оттам уточняват, че в заявленията-декларации родителите следва да декларират брутните си доходи и да приложат удостоверение за тях. Удостоверенията се издават от съответния работодател.


"В случай, че лицето не е приложило удостоверение за брутния доход, производството се спира, а липсващият удостоверителен документ се изисква след приключване на въведеното извънредно положение", посочват от АСП.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK