Прокуратурата разпита екоминистъра какъв боклук се гори в ТЕЦ "Бобов бол"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е обяснил пред прокуратурата как са минали проверките в ТЕЦ "Бобов дол" през януари.

© Юлия Лазарова

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е обяснил пред прокуратурата как са минали проверките в ТЕЦ "Бобов дол" през януари.Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е бил извикан в прокуратурата, за да даде обяснения за отпадъците, които се извозват от София и за тези, които се насочват към ТЕЦ "Бобов дол", както и за проверките през януари в централата. На влизане в сградата министърът обясни, че заместник на главния прокурор Иван Гешев му се обадил вчера по телефона, за да се яви.


Пред журналисти Димитров обясни, че от ТЕЦ-а са си купили и монтирали инсталации и заводът е започнал да обработва отпадъци. Той каза и че е поел ангажимент пред държавното обвинение да даде информация за миналия месец какви количества отпадъци са излизали от София към Враца, Сливен и "Бобов дол".


Емил Димитров обясни, че от София се извозват около 200 тона отпадъци за Враца, около 22-28 тона за Сливен и в няколко дни от миналата седмица са изпращани по 100 тона дневно за "Бобов дол". Би могло да възникне криза с боклука в София, но Столична община трябва да се справи, докато не се направи заводът за третиране на отпадъци, посочи Димитров, цитиран от БТА.
По думите му ТЕЦ "Бобов дол" е изпълнил предписанията, дадени от РИОСВ, и в момента там се изгарят част от отпадъците.


Пи-рано днес екипи на икономическа полиция и Регионалната инспекция по околната среда и водите влязоха на проверка в ТЕЦ-а. Инспекцията е под надзора на прокуратурата, а целта е да се установи дали централата има всички необходими документи и инсталации за изгарянето на отпадъци.


Според изпълнителния директор инж. Емил Христов, цитиран от БНР, централата има издадено разрешително да изгаря пo 20 тoнa RDF отпадъци на дeн. По думите му, дружеството има договор със Софийската община за 3 години.


Само преди дни Министерството на околната среда и водите paзpeши нa дpyжecтвoтo дa изпoлзвa в пpoизвoдcтвeнaтa cи дeйнocт oтпaдъци, cлeд изпълнeниe нa изиcĸвaнeтo зa нaдгpaждaнe нa cиcтeмaтa зa мoнитopинг нa eднa oт cepooтчиcтващите инсталации - на нея е монтирано вече измервателно устройство. Спорред Христов централата вече не е в нарушение на правилата.


Междувременно срещу него продължава разследването, за което му е повдигнато обвинение и му е наложена гаранция от 30 000 лв. - за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и разположени стотици тонове италиански боклук на площадка наблизо, има повдигнато обвинение и му е наложена марка парична гаранция от 30 хил. лева.


В началото на февруари прокуратурата влезе в офисите на дружеството "Брикел" и на "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи. Тогава от държавното обвинение уточниха, че акцията е част от разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред. Тогава темата коментира и главният прокурор Иван Гешев, който започна проверки на централи и дружества, които изгарят отпадъци.


Само преди дни министър Димитров заяви, че България продължава да внася отпадъци.


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време - тук


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK