Последно: ограниченията, които църквата ще наложи заради коронавируса

Последно: ограниченията, които църквата ще наложи заради коронавируса

© Юлия ЛазароваСлед срещата между представители на Св. Синод и председателят на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски и вицепремиера Томислав Дончев църквата се ангажира да дезинфекцира переодично храмовете и да забърсва иконите, както и да задължи служителите си да носят маски и ръкавици.


Иначе храмовете остават отворени, службите за Великден и Цветница ще се изнесат на открито, а опела, кръщенета и венчавки ще се извършват с ограничен брой хора при спазване на мерките за безопасност. Начинът на даване на светото причастие (от една лъжичка - бел.ред.) също остава непроменен, като свещениците ще го дават "само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично".


Това обяви Светият синод в изявление след срещата, прочетено от Старозагорския митрополит Киприан пред Синодалната палата.
В изявлението се повтаря, че синодът подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ и призовава вярващите християни да останат по домовете си. Всички храмове обаче остават отворени и в тях ще се
извършват богослужения.


Иначе цървата се ангажира да се използват дезинфектанти, подовете на храмовете да се почистват периодично, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа, да се поставят напоени с дезинфектат стелки на входовете. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения.


Служителите ще носят маски и ръкавици, а миряните ще посещаващи храма също с маски и като спазват регламентираното разстояние. Кръщенета и венчавки ще се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията. Опело на покойник се извършва на гроба при
присъствието само на най-близките.


Срещата между синода и представители на институциите се очаква от повече от седмица заради въпросите към щаба защо не се затварят църквите. "Свещениците ще бъдат по-сдържани при посещенията в храмовете, ще спазват разпорежданията. Това е добър компромис и с огромна благодарност приемаме решението на Българската православна църква", каза Мутафчийски. Според Томислав Дончев на никого не му е хрумвало църквите да бъдат затваряни по празниците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK