Председатели на столични съдилища са против обявяването на решения по дела при извънредно положение

Председатели на столични съдилища са против обявяването на решения по дела при извънредно положение

© Анелия НиколоваПредседатели на столични съдилища призоваха Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да помисли за здравето на съдиите и служителите, когато обсъжда искането на адвокатите започнат да се обявяват решенията по дела по време на извънредното положение. За утре е насрочено заседание на кадровия орган, на което ще бъдат обсъдени проблемите в работата на съдилищата след обявяване на извънредното положение, съобщава lex.bg.


На 15 март Съдийската колегия указа на магистратите да изписват делата от вкъщи, като разпоредни решенията да бъдат обявени след края на извънредното положение. Много адвокати обаче възразиха като изтъкнаха, че това указание на кадровиците може да доведе до сериозни проблеми.


"Това ще постави адвокатите като процесуални представители на страните в тези производства в затруднена ситуация на изтичащи едновременно преклузивни срокове за обжалване на множество съдебни актове (или за изготвяне на отговори на жалби), с чието съдържание те могат да се запознаят и в условията на извънредно положение, но ще им бъдат връчени едновременно след края на извънредното положение", изтъкнаха адвокати.
Срещу това решение на СК на ВСС има и писма от електроразпределителните дружества. Шефове на столични съдилища обаче не са съгласни указанието на кадровия орган да бъде преразглеждано. В писмо до ВСС председателите на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, на Софийския градски съд Алексей Трифонов и на Софийския районен съд Александър Ангелов призовават кадровиците преди всичко да помислят за здравето на магистратите и служителите. Според тях обявяването на решенията по дела по време на извънредното положение ще създаде сериозни проблеми, защото в съдебните сгради ще трябва да присъстват едновременно съдии и служители, ще има струпване на десетки дела, които трябва да бъдат обработени.


"Всичко това определено ще обезсмисли създадената организация на работа в съдебните сгради към настоящия момент - при наличие на ограничен достъп на съдии, които работят дистанционно от домовете си, а също така и на съдебни служители. Последното от своя страна ще засили сериозно риска за здравето на съдии и служители, а от друга страна би могло да доведе да заразяване и пренасяне на вируса COVID-19", пишат тримата председатели и посочват, че трябва да се преценят възможните рискове от преразглеждане на решението на фона на влошаващата се епидемиологична ситуация в страната и мерките на институциите за ограничаване на разпространението на коронавируса.


Дончева, Трифонов и Ангелов напомнят, че според закона за извънредното положение процесуалните срокове по дела в момента не текат.


"Считаме, че при сегашната обстановка приоритет има само и единствено общественото здраве, включително и това на съдиите и съдебните служители, поради което от гледна точка на тази задача е правилен възприетият подход при предходните решения на СК на ВСС. От друга страна е необходимо да се отбележи, че към настоящия момент не е налице техническа възможност и обезпеченост написаните дела да бъдат обявявани дистанционно по електронен път, поради което същите следва физически да бъдат донесени до съдебните сгради в София, да бъдат качени от съдиите-докладчици в деловодната система, съответните съдебни актове да бъдат обезличени от служители, а отделно делата да бъдат обработени от деловодители, което съществено увеличава риска за здравето на магистрати и служители. Надяваме се да вземете решение, с което приоритетно да се опази общественото здраве", изтъкват тримата председатели.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Искам да видя дарения за медицински консумативи от тези! Също и 3-но намалени заплати.

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1596 Любопитно

  Искам да видя дарения за медицински консумативи от тези! Също и 3-но намалени заплати.
  —цитат от коментар 1 на acarid


  Ама те и заплати ли получават!?

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "acarid":

  Няма да се случи това

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Има качествена разлика между делата - първоинстанционни - при при които съдебният състав си е самият съдия, и въззивните и касационните дела, при които съдебните състави са от трима съдии. При първите дистанционната работа (от дома) на съдията по изписване на решения по обявените за решаване дела би могла твърде лесно да се организира. След това и обявяването им по срочни книги и интернет (доволни и недоволни страни ще са 50:50, а адвокатите могат да почнат да си готвят жалбите, макар и формално сроковете им да не са почнали да текат, така че после да не им се струпа работа).

  Съвсем друго е положението с въззивните и касационните състави. Там по закон трябва да се случи най-важният етап от делото СЪВЕЩАНИЕТО на съдебния състав преди ГЛАСУВАНЕ на решението. Тук пряката връзка между тях е буквално сърцето на закона. Не, че не знаем как стоят на практика нещата: вместо трима съдии да вършат тази работа "ан блок" (на 100%), те си я разпределят на съответния докладчик, който - кажи-речи - сам си взема решението, а другите двама само го парафират (на практика всеки от тях работи на 1/3 от това, което му иска законът при вземане на решенията). Разбира се, при съвестните състави не е така, но много от тях го карат по горната тънка лайстна...

  Та, за въззивните е касационните състави вземането на решенията по дефиниция се нуждае от пряка връзка между съдиите. Да се слушат по спикърфоните на своите дже-ес-еми НЕ СТАВА.

  Ето защо с решението си от 15.3.-16.3., с което ВСС ЗАБРАНИ на съдиите достъп до съдебните сгради (!? WTF) буквално УБИ РАБОТАТА НА СЪДА - въззивни и касационни дела. Коронавирусът се оказа много удобна причина работата на тези състави да спре. И нанесената по този начив ВРЕДА от ВСС на общесвения живот е ОСОБЕНО ТЕЖКА...

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Не може ли Гешев да обявява решенията?

 6. 6 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Асо правилно се ориентирам съдиите не искат да бъдат използвани като военно-полеви съд?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1567 Любопитно

  Ако няма да работите - минавайте на минимални заплати! Затова са ви заплатите по-големи от лекарските, защото трябва да работити при всякакви условия, особено кризисни!
  Щяло да има струпване на служители и магистрати! Ми в болниците няма ли??

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 151 Неутрално

  Абсолютни безполезници са българските съдии! Но пък са добре купени от престъпниците...

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  [quote#2:"PisnaMi"][/quote]

  "Ама те и заплати ли получават!?"

  Да бе, ама не ги ползват. Карат само на странични доходи.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 487 Любопитно

  Въпрос: защо супермаркетите, фабриките, администрациите, обществения транспорт и т.н. могат да работят, а съдилищата не? Здравето на един съдия или съдебен служител по-ценен ли е от здравето всеки един друг зает, който в момента си върши работа?

 11. 11 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Въпрос: защо супермаркетите, фабриките, администрациите, обществения транспорт и т.н. могат да работят, а съдилищата не? Здравето на един съдия или съдебен служител по-ценен ли е от здравето всеки един друг зает, който в момента си върши работа?
  —цитат от коментар 10 на ХЪ ХЪ ХЪ


  А защо парламентът не работи?

 12. 12 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#11] от "PisnaMi":

  А де! Въпросът важи с пълна сила и за дупетатите... като обаче за тях май има тайната надежда, че ще лепнат някоя чума, че да се отървем :) ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK