Дружеството "ВиК - Варна" умишлено е премълчало голяма авария, за да избегне глоба

Снимка на замърсяването, направена с дрон. Тя беше разпространена на 12 март т.г.

© Ano Nimkov

Снимка на замърсяването, направена с дрон. Тя беше разпространена на 12 март т.г.Дружеството "Водоснабдяване и канализация - Варна" ("ВиК - Варна") умишлено не е уведомило Районната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) за замърсяване на варненското езеро с големи количества канализационни води между 21 февруари и 12 март т.г. Това установи проверка на "Дневник". Аварията е станала при изкопни дейности, извършвани по реализацията на проект, възложен от община Варна, но местната ВиК компания, която е оператор на канализационната мрежа в града, е предпочела за замълчи, за да не й бъдат наложени глоби.


"Няма да им се обаждам, я! В момента, в който се обадим, и имаме 50 хил. лв. глоба. Туй ясно ли е? Аз ли съм я направил аварията? Туй предприятие да не е на баща ми?", каза директорът на "ВиК - Варна" Валентин Вълканов пред "Дневник" в отговор на въпроса защо не е подал сигнал за аварията.


Всичко, известно до момента за замърсяването - тук.
Така сигналът за замърсяването е бил получен в инспекцията едва на 12 март, когато с анонимен мейл до няколко медии бяха разпространени кадри, заснети с дрон. Според авторите на клипа големи количества канализационна вода са се изливали дни наред направо в езерото, като течът е бил с дебит от поне 200 л в секунда.


Вълканов твърди, че това нямало как да се случи, тъй като изтичащите септични води веднага били отбити към колектор, който отново ги вкарал в канализацията. Това, което се виждало на снимките, направени с дрон, най-вероятно била кална вода, която се стекла по улиците на ромската махала "Максуда" след дъжд, паднал по същото време.


Дружеството "ВиК - Варна" умишлено е премълчало голяма авария, за да избегне глоба

© Ano Nimkov


Според авторите на снимките, илюстрирали мащаба на замърсяването обаче, водата, изтичаща във Варненското езеро, очевидно е била "много по-мътна, със сивкаво-кафеникав цвят и специфичен мирис на канализационна вода". "По груби сметки за денонощие във Варненското езеро са се вливали над 20 хил. куб. м отпадна вода. Това е голяма част от канала на цяла Варна, който въобще не се пречиства и замърсява езерото с фекалии и всякакви бактерии и отпадъци", пишеше в мейла, разпространен до медиите.


"Не, въобще не е така, коментира тези твърдения Вълканов. Още веднага вечерта са я отбили (замърсената вода - бел. ред.). Текло е нещо отпадъчно там през някаква стена, ми обясниха, но няма как всичко да изтече. Защото, ако тече, това е цялата вода на Варна от горно- и долнопоясния колектор, което няма как да стане."


След като на 12 март т.г. "Дневник" изпрати до РИОСВ въпроси по повод на аварията и последвалото замърсяване, оттам съобщиха, че е извършена проверка. "Взета е водна проба от потока отпадни води, заустени в езерото, пишеше още в отговора. След като се получат резултатите, ще бъдат предприети съответните административни действия по екологичното законодателство. РИОСВ - Варна, и БДЧР ще дадат допълнителна информация след приключване на проверката."


До този момент такава информация няма.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Уточнение


На 16 март т.г. "Дневник" изпрати до "ВиК - Варна" ООД три въпроса във връзка със замърсяването на Варненското езеро. От техните отговори трябваше да стане ясно следното:


1. Установена ли е причината поради която е бил разрушен преливника, от който е изтекла замърсената вода?


2. Защо при отклоняване на очевидно силно замърсени води към Варненското езеро ВиК - Варна не е уведомило за това РИОСВ - Варна с цел да бъде избегнато замърсяване на езерото?


3. Какво е количеството замърсена вода, което е изтекло във Варненското езеро за времето от 21.02 до 12 март т.г.?


Реакцията по зададените въпроси дойде едва след публикуването на този текст на 31 март. Писмото, подписано от управителя на дружеството Валентин Вълканов, гласи следното:


"Във връзка с получено писмо относно замърсяване с битово - фекални води на Варненското езеро Ви уведомявам, че е извършена съвместна проверка и съответно са съставени протоколи от РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция "Черноморски район".
"ВиК - Варна" ООД е изпълнила всички предписания, съгласно съставените протоколи."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK