Горанов: Ако изолацията продължи 3 месеца, възстановяването ще приключи в края на 2021 г.

Владислав Горанов

© Надежда Чипева, Капитал

Владислав ГорановАко ограничителните мерки, свързани с пандемията на коронавируса, продължат три месеца, възстановяването до предкризисните нива ще приключи чак в края на 2021 г. Ако най-негативният сценарий за спад на икономиката с 3% се осъществи, възстановяването на заетостта се очаква да започне в края на годината и да продължи през 2021 г. Това прогнозира финансовият министър Владислав Горанов тази сутрин на пресконференция, с която представи проекта за актуализация на бюджета, одобрен снощи от правителството.


Какво реши кабинетът снощи, четете тук.


Очаква се безработицата да нарасне с около 2 пункта, но всичко зависи от това колко дълго ще продължат медицинските ограничения, каза Горанов. По последни данни на Агенцията по заетостта показателят е 6.3%.
На депутатите днес ще бъде предложена промяна в разчетите, основана на най-негативния от три сценария - за спад на икономиката с 3% за тази година, намаляване на бюджетните приходи с 2.44 млрд. лв., 1.07 млрд. увеличение на общия размер на дефицита до 3.5 млрд. лв., или до 3% от БВП.


"Има и по-положителни сценарии - за запазване на растежа с 0.7% или за нулев растеж", каза Горанов и подчерта, че е адаптирал бюджета към най-негативния сценарий.


Дефицитът ще бъде финансиран чрез взимане на дълг, като се обсъждат възможности за теглене както на външен, така и на вътрешен дълг. Горанов подчерта, че ще поиска от депутатите да увеличат лимитите на дълга от сегашните 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лв., като от пазара ще се търсят първо 4.2 млрд., а останалата част ще бъде активирана само ако се наложи след кризата.


Той увери, че промяна в данъците не се предвижда.


Финансовият министър каза, че е консултирал измененията с партиите от управляващата коалиция и е получил тяхната подкрепа, а на заседание на бюджетната комисия ще обсъди темата и с представителите на парламентарната опозиция.


Целта на измененията е да подготвим фискални буфери, така че всички системи в държавата - здравна, социална, системите за сигурност, да продължат да съществуват, подчерта той. Продължавам да смятам, че и сега имаме достатъчно фискални буфери, но съм длъжен да предложа значително по-негативен сценарий, защото ако се окажем в ситуация, която да налага реакция с нови допълнителни разходи, трябва да имаме готовност", добави Горанов


Той изрази надежда, че до края на седмицата измененията ще бъдат приети.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK