На живо

Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

Хасан Адемов, дългогодишен депутат и председател на социалната комисия

© Анелия Николова

Хасан Адемов, дългогодишен депутат и председател на социалната комисияОбщият брой на заразените в страната е 399. От общия брой на потвърдените случаи 20 души са медицински персонал. Здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта си за задължителното ползване на маски. Президентът Румен Радев разкритикува властта за намерението ѝ да тегли заем, като по думите му кризата е показала, че хазната е празна.


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време. За събитията по света можете да прочетете тук.
Има болен депутат от коронавирус - шефът на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС, съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева на извънреден брифинг малко преди полунощ, като уточни, че съобщава името със съгласието на болния народен представител.


Насроченото за утре сутрин заседание на бюджетната комисия, която трябва да обсъди предложената от правителството актуализация на бюджета, се отлага. От сряда започват тестове на народните представители, ден по-късно ще бъдат проверени и служителите от администрацията на Народното събрание, след което ще бъде преценено как да се действа нататък, каза Караянчева. Подробности - тук.


По-рано днес Караянчева насрочи извънредно заседание да четвъртък (2 прил), на което да се гласува актуализацията на бюджета. Кабинетът иска промяна заради нуждата от повече разходи за обезщетения за безработица, включително и чрез помощта по схемата 60/40 за бизнеса. Кабинетът предвижда 2.4 млрд. лв по-малко приходи от данъци, по-висока безработица, дефицит от 3.45 млрд. лв и възможност за поемане на нов дълг до 10 млрд. лв. (Пълните мотиви към проекта - тук).

Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Велко Ангелов

Парламентът заседава извънредно в четвъртък

Парламентът ще заседава извънредно в четвъртък, за да разгледа актуализацията на бюджета, в която правителството предлага дълг до 10 млрд. лв. и прогнозен дефицит от 3.5 млрд. лв. Утре проектът ще бъде разгледан от бюджетната комисия. Управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" подкрепя предложенията. БСП и ДПС още не са решили.

Заразените с коронавирус са 399

Установените заразени с коранивирус българи са 399, сочат данните на Националния оперативен щаб от днес в 17 часа. От общия брой на потвърдените случаи 20 души са медицински персонал.


Новите лабораторно доказани случаи са 20, като 19 от тях са в София, а един в Перник. 146 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 14 от тях са интубирани.

Президентът с критика за тегленето на заем

В Благоевград президентът Румен Радев коментира предложената от финансовия министър актуализация на бюджета. "Нас 10 години ни убеждават и ни говорят, че има резерви. Всяка година се харчат милиарди от така наречения излишък без никакви правила. Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем. Този път трябва да сме много внимателни и той да се харчи при строг обществен контрол, за да не потънат пак парите като всички останали досега", посочи Радев, цитиран от прессекретариата му.


Помолен да коментира предприетите икономически мерки от правителството, държавният глава припомни, че многократно е призовавал за убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, които все още не са предприети. "На засегнатите не се предлага реална помощ, а заем, който впоследствие допълнително ги задължава към банките", заяви Румен Радев.

120 хил. българи са се прибрали от началото на кризата

От началото на кризата с коронавируса в България са се прибрали 120 хил. души, каза днес по Нова телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя уточни, че все още на различни места по света има българи, които не могат да бъдат прибрани. Те са в отделни държави от Латинска Америка, Азия и Африка, които не позволяват кацане на самолети от Европа.


В страните от ЕС има група от 190 души в Испания, която иска да се прибере със самолет и това ще стане най-късно на 4 април. Има и хора в Италия. Захариева каза, че те могат да се приберат по суша, като има осигурени коридори.


За седмица страните от ЕС са прибрали 250 хил свои граждани от държави извън съюза. Остават още 350 хил. Външният министър обобщи, че след дните на блокада на товарния трафик в Европа, сега нещата са се успокоили и границите се минават в пъти по-бързо.

КНСБ преброи над 37 хил. засегнати работници

Синдикалната организация КНСБ обяви данни от свое прочуване, според които най-малко 63 средни и големи предприятия са пряко засегнати от кризата, причинена от коронавируса. В тях работят над 37 хил. души. 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, в 13% предстоят или вече има съкращения. В поручването са включени компании, които не са от официално забранените дейности.

Общо 402 акта са издадените до вчера вечерта заради посещения на паркове, градинки, детски и спортни площадки, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет. Около 400 са и образуваните досъдебни производства срещу нарушители на карантината. От думите на Маринов се разбра, че не се обмисля намаляване на наказанието за нарушение на карантина, за което се предвижда и затвор.


От вчера, когато беше издадена заповедта, до отмяната ѝ днес няма глобени хора за неносене на защитни маски, каза още Младен Маринов.


Вижте повече тук.

От полунощ в област Стара Загора е обявен вечерен час от 21 ч. до 5 ч. сутринта, съобщи Би Ти Ви. Решението е на областния управител Гергана Микова.


Отделно от това, кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще издаде заповед, с която се забранява събирането на повече от двама възрастни на едно място. Ще бъде преустановена и практиката да се заобикалят забраните за обикаляне на паркове и градинки под претекст разхождане на кучета. Ще работят само аптеките и магазините за храни и стоки от първа необходимост.


Вчера в ендокринологията в града е постъпил мъж на 81 г. с много тежък диабет и бронхопневмония и пробата му за коронавирус се е оказала положителна. Целият медицински персонал на отделението – лекари, сестри и санитари, са под карантина.

Кабинетът очаква 2.4 млрд. лв. по-малко приходи от данъци

Министерството на финансите очаква с 2.44 млрд. лв. по-малко приходи тази година. Държавният бюджет ще завърши с дефицит 3.45 млрд. лв., или 2.9% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Така се променя и консолидираната фискална програма (в нея освен републиканския бюджет влизат още бюджетът на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетът на социалното осигуряване, на здравната каса и др.), като се предвижда по нея да има дефицит 3.51 млрд. лв. (3% от прогнозния БВП).


Подробности - тук.

Премиерът Бойко Борисов е заявил интерес от страна на българското правителство за купуване от Република Корея на 30 000 PCR теста за диагностициране на коронавирус месечно, съобщи правителствената информационна служба. Това е станало по време на телефонен разговор между Борисов и президента на азиатската страна Мун Дже Ин.


Държавният глава на Република Корея обеща да провери и в най-кратки срокове да отговори какви количества от тестовете и кога могат да бъдат изпратени в България.

Проектът на правителството за актуализация на държавния бюджет е внесен в Народното събрание. Заложени са по-малко приходи от данъци, по-висока безработица, дефицит и възможност за поемане на нов дълг. Мотивите към проекта вижте тук.

Ананиев отмени заповедта си за задължителните маски

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че току-що е подписал заповед, с която отменя заповедта си от вчера за задължителното носене на маски на закрити и открити обществени места. Решението си министърът мотивира с липса на обществен консенсус по темата.


Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Надежда Чипева, Капитал


Държавата ще купи 1 милион защитни маски, които ще бъдат разадени на социалнослабите хора. Маските ще бъдат купени до седмица-две , те ще са тип FFP2/3, които са най-добрата защита за гражданите, уточни Ананиев на брифинг в Министерския съвет.


Повече подробности - тук.


Спад на престъпността в София

Полицията в София засега ще предупреждава хората да слагат предпазни маски в гратисния период до събота,съобщи пред БНР директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. До момента в столицата има издадени 102 акта за нарушения на хора за събиране и разхождане на забранени места.


"Ще има гратисен период, който ще бъде до 0,00 ч. в събота. Ще бъдат дадени указания на колегите да предупреждават хората, така че след като отмине гратисния период и гражданите са се снабдили с такива маски, да се изпълняват указаният на националния щаб и министъра на здравеопазването", каза той.


Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Велко Ангелов


Заради засиленото полицейско присъствие в София, се отчита и спад на престъпността в града.


"Освен пеши патрули, в делничните дни използваме и колегите от конния ескадрон на Столична дирекция на вътрешните работи. Така че не само в Борисовата градина, а и в другите паркове нашето присъствие е видимо".


Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Дневник

Конституционният съд вече може да заседава и взима решения неприсъствено – чрез видеоконферентна връзка, която осигурява тайната на съвещанието. Това предвижда изменение в правилника за дейността на институцията, публикувано днес в "Държавен вестник".

Измамници в интернет вече експлоатират страха от коронавируса COVID-19 и след въвеждането на извънредното положение в България има ръст на атаките срещу имейли и сайтове, отчита българската хостинг компания "СуперХостинх.БГ". В периода 16-22 март блокираните спам писма по темата за "коронавирус" се увеличават с близо 20% в сравнение с предходната седмица. За първата половина на март пък компанията отчита ръст на блокирания спам по същата тема с 11% в сравнение с първата половина на февруари.


"Измамните писма най-често са свързани със съобщения за последни доставки на маски, нови маски, лечение, съвети за това как да предпазим себе си и близките си (с призив за изтегляне на файл) и дори призиви за дарения", коментира управителят на "СуперХостинг.БГ" Любомир Русанов. Съветът на специалистите е да се внимава какво се отваря в мрежата във времето на повишена работа онлайн.

Правителството да създаде извънреден фонд за подпомагане на културни дейци, културни институти и организации - това предлага обединението "Демократична България" в разпространена до медиите позиция. "Културният сектор беше един от най-тежко засегнатите в безпрецедентната криза, в която се намираме. Огромни проблеми стоят пред всички художествени и културни прояви, всички културни индустрии, прекратили дейността си. Особено тежко е положението на самоосигуряващите се артисти и културни оператори, които не получават заплати в държавни културни институти и на практика нямат в момента никакви доходи; загубите само в тази сфера досега възлизат от 7 до 15 милиона лева", се казва в позицията.


Пълния й текст можете да прочетете тук.

Може да се вземат и по-строги мерки

Ако се наложи, щабът може да препоръча на правителството да вземе още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса - тотална забрана на рисковите групи да излизат от домовете си или излизането от дома само с декларация или пък за определено време и в определен периметър. Това каза в интервю за "Нова телевизия" вицепремиерът Томислав Дончев.


Той информира, че вероятно в четвъртък ще е на разположение на гражданите система, в която могат да проверяват дали са били в контакт със заразен. Хората биха могли чрез тази система да уведомят, че ще излизат за деня, например с приложение на мобилния телефон.


Повече подробности - тук.

Пенсиите се изплащат от 7 до 23 април

Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), съобщиха от Български пощи.
Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април.


На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април е осигурена възможност за получаване на пенсиите между 21 и 23 април включително. Заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума от 40 лв. на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2020 г., е в размер до 363 лв. включително. За тази цел правителството ще отпусне допълнителни близо 50 млн. лв.


От "Български пощи" напомнят, че трябва да се спазва безопасно разстояние един от друг о минимум 2 метра, както и да се носят маски и ръкавици.

Румен Радев ще посети Благоевград

Днес президентът Румен Радев ще посети Благоевград. От 13.30 часа той ще участва в заседание на Оперативния кризисен щаб в града и ще се запознае на място с предприетите мерки за защита на здравето на гражданите и доставки на храни и лекарства за нуждаещите се, информира прессекретариатът на държавния глава.


Армията готова да помага на полицията

Армията има готовност да се включи в помощ на полицията, има необходимите разчети - обяви в интервю зая Би Ти Ви министърът на отбраната Красимир Каяракачанов. "Тя вече помага, вижте как: началникът на щаба е директор на Военноемдицинската академия, правим военнполева болница, посочи той. Трябва да се навакса с маски и ръкавици за армията, за да се изпълни разпореждането да се ходи в публични места с предпазни средства, отбеляза министърът. Иначе армията има защитни облекла, ако възникне остра нужда. "Ще заменим полицаите на границата, ще пазим посолства, стратегически обекти, не си представяйте, че ще тръгнат танкове по улиците", успокои Каракачанов.

Гратисен период за маските

Гратисният период за покупка на маски до 00:00 ч. в събота - това каза началникът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.


Основната философия е да се носи маска на обществените места – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки, посещение в административна приемна на правителствени служби, приемни на КАТ.
"Ясно е, че тези мерки могат да се тълкуват много субективно от много хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви, затова обясняваме на всички защо го правим", каза Мутафчийски.


"Имаме отговорност пред вас и вашите родители да опазим вашия и техния живот. Поне всички са единни, че ако отпуснем края, системата няма да понесе толкова болни", подчерта той.


Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Велко Ангелов

Промените в бюджета имат предвид най-негативния сценарий

На вчерашно извънредно заседание правителството одобри и ще предложи законопроект за допълнение и изменение на държавния бюджет за 2020 година. Част от мерките са свързани с вече одобрените разходи, свързани с изпълнение на програмата за задържане на заетост, по известна като мярката "60/40".


Разработени са три сценария като се разглежда най-негативният от тях с оглед това да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да се запази функционирането на всички системи в държавата, каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Най-негативният сценарий предвижда намаление на приходите с 2.4 млрд. лв. и и увеличение на разходите с 1 млрд. лева. 70 милиона са допълнителни лихвени разходи, свързи с увеличението на лимита по държавния дълг и 1 милиард допълнителен трансфер от държавния бюджет за финансиране на фонд "Безработица".


Предложено е и увеличение на лимита на държавния дълг, за да се осигури финансиране на дефицита, който ще се формира в резултат на намаление на приходите и увеличение на разходите като общият размер на очаквания дефицит се очаква да достигне 3.5 млрд. лв. или около 3% от БВП.


Повече по темата - тук.


Дронове ще наблюдават вилните зони на Русе, каза зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев пред БНТ. Идеята за допълнителна охрана е дошла в разговор с Русенския университет. В общината са обмисляни допълнителни мерки за осигуряване спокойствието на хората. Ще има директна видеовръзка с дроновете, за да може да се реагира веднага.

Заразените вече са 379

За изминалото денонощие 25 са новите заразени с COVID-19. Това обяви на редовния си брифинг началникът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски, без да уточни от колко направени проби са установени заразените. Ообщият брой на заразените вече е 379. От тях 113 са в болница. 13 души са интубирани и се намират в интензивни клиники. Няма починали през денонощието.


Силистра е новата област със заразени. 57% от заразените са мъже, 43% са жените. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният - 86. Средната възраст на починалите е 66 г. 18 от заразените са медицински персонал. Изписани са 17 души, които са с по две отрицателни проби.


През нощта новите случаи са в София -1, Варна - 3, Силистра - 2, Шуммен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.


Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Министерския съвет


До полунощ в събота е гратисният период за задължителното носене на маски, каза още Мутафчийски."Мярката за задължително носене на маски на обществени места е в резултат на продължително обсъждане. Има противоречиви версии за носенето на маски. Болни задължително трябва да носят маски. За здравите лица от СЗО не препоръчват маски", заяви Мутафчийски и уточни, че в Израел и Австрия също е задължително носенето на маски.


"Поставянето на рестриктивни мерки пред българските граждани е истинско изпитание за тях и това не е забавление, това са неща, които са следствие на наблюдаваните тенденции, каза ген. Мутафчийски. Важно е да се ограничат щетите. Ако се отпусне краят, системата няма да може да понесе големия брой болни", каза още началникът на щаба.


"На Светия Синод не можем да му затворим църквите, но те ни увериха, че ще спазват мерки и голямо предизвикателство пред полицията е, че ще се грижи за спазване на дистанцията между хората по време на службите", посочи още Мутафчийски.


След пълна 14-дневна карантина в Банско в 19 часа днес тя трябва да бъде вдигната. Вече не е забранено на хората да излизат от домовете си пада, което означава, че в града влизат в сила мерките, които са валидни за цялата страна.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK