На живо

Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

Хасан Адемов, дългогодишен депутат и председател на социалната комисия

© Анелия Николова

Хасан Адемов, дългогодишен депутат и председател на социалната комисияОбщият брой на заразените в страната е 399. От общия брой на потвърдените случаи 20 души са медицински персонал. Здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта си за задължителното ползване на маски. Президентът Румен Радев разкритикува властта за намерението ѝ да тегли заем, като по думите му кризата е показала, че хазната е празна.


"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време. За събитията по света можете да прочетете тук.
Има болен депутат от коронавирус - шефът на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС, съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева на извънреден брифинг малко преди полунощ, като уточни, че съобщава името със съгласието на болния народен представител.


Насроченото за утре сутрин заседание на бюджетната комисия, която трябва да обсъди предложената от правителството актуализация на бюджета, се отлага. От сряда започват тестове на народните представители, ден по-късно ще бъдат проверени и служителите от администрацията на Народното събрание, след което ще бъде преценено как да се действа нататък, каза Караянчева. Подробности - тук.


По-рано днес Караянчева насрочи извънредно заседание да четвъртък (2 прил), на което да се гласува актуализацията на бюджета. Кабинетът иска промяна заради нуждата от повече разходи за обезщетения за безработица, включително и чрез помощта по схемата 60/40 за бизнеса. Кабинетът предвижда 2.4 млрд. лв по-малко приходи от данъци, по-висока безработица, дефицит от 3.45 млрд. лв и възможност за поемане на нов дълг до 10 млрд. лв. (Пълните мотиви към проекта - тук).

Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Велко Ангелов

Парламентът заседава извънредно в четвъртък

Парламентът ще заседава извънредно в четвъртък, за да разгледа актуализацията на бюджета, в която правителството предлага дълг до 10 млрд. лв. и прогнозен дефицит от 3.5 млрд. лв. Утре проектът ще бъде разгледан от бюджетната комисия. Управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" подкрепя предложенията. БСП и ДПС още не са решили.

Заразените с коронавирус са 399

Установените заразени с коранивирус българи са 399, сочат данните на Националния оперативен щаб от днес в 17 часа. От общия брой на потвърдените случаи 20 души са медицински персонал.


Новите лабораторно доказани случаи са 20, като 19 от тях са в София, а един в Перник. 146 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 14 от тях са интубирани.

Президентът с критика за тегленето на заем

В Благоевград президентът Румен Радев коментира предложената от финансовия министър актуализация на бюджета. "Нас 10 години ни убеждават и ни говорят, че има резерви. Всяка година се харчат милиарди от така наречения излишък без никакви правила. Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем. Този път трябва да сме много внимателни и той да се харчи при строг обществен контрол, за да не потънат пак парите като всички останали досега", посочи Радев, цитиран от прессекретариата му.


Помолен да коментира предприетите икономически мерки от правителството, държавният глава припомни, че многократно е призовавал за убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, които все още не са предприети. "На засегнатите не се предлага реална помощ, а заем, който впоследствие допълнително ги задължава към банките", заяви Румен Радев.

120 хил. българи са се прибрали от началото на кризата

От началото на кризата с коронавируса в България са се прибрали 120 хил. души, каза днес по Нова телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя уточни, че все още на различни места по света има българи, които не могат да бъдат прибрани. Те са в отделни държави от Латинска Америка, Азия и Африка, които не позволяват кацане на самолети от Европа.


В страните от ЕС има група от 190 души в Испания, която иска да се прибере със самолет и това ще стане най-късно на 4 април. Има и хора в Италия. Захариева каза, че те могат да се приберат по суша, като има осигурени коридори.


За седмица страните от ЕС са прибрали 250 хил свои граждани от държави извън съюза. Остават още 350 хил. Външният министър обобщи, че след дните на блокада на товарния трафик в Европа, сега нещата са се успокоили и границите се минават в пъти по-бързо.

КНСБ преброи над 37 хил. засегнати работници

Синдикалната организация КНСБ обяви данни от свое прочуване, според които най-малко 63 средни и големи предприятия са пряко засегнати от кризата, причинена от коронавируса. В тях работят над 37 хил. души. 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, в 13% предстоят или вече има съкращения. В поручването са включени компании, които не са от официално забранените дейности.

Общо 402 акта са издадените до вчера вечерта заради посещения на паркове, градинки, детски и спортни площадки, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет. Около 400 са и образуваните досъдебни производства срещу нарушители на карантината. От думите на Маринов се разбра, че не се обмисля намаляване на наказанието за нарушение на карантина, за което се предвижда и затвор.


От вчера, когато беше издадена заповедта, до отмяната ѝ днес няма глобени хора за неносене на защитни маски, каза още Младен Маринов.


Вижте повече тук.

От полунощ в област Стара Загора е обявен вечерен час от 21 ч. до 5 ч. сутринта, съобщи Би Ти Ви. Решението е на областния управител Гергана Микова.


Отделно от това, кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще издаде заповед, с която се забранява събирането на повече от двама възрастни на едно място. Ще бъде преустановена и практиката да се заобикалят забраните за обикаляне на паркове и градинки под претекст разхождане на кучета. Ще работят само аптеките и магазините за храни и стоки от първа необходимост.


Вчера в ендокринологията в града е постъпил мъж на 81 г. с много тежък диабет и бронхопневмония и пробата му за коронавирус се е оказала положителна. Целият медицински персонал на отделението – лекари, сестри и санитари, са под карантина.

Кабинетът очаква 2.4 млрд. лв. по-малко приходи от данъци

Министерството на финансите очаква с 2.44 млрд. лв. по-малко приходи тази година. Държавният бюджет ще завърши с дефицит 3.45 млрд. лв., или 2.9% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Така се променя и консолидираната фискална програма (в нея освен републиканския бюджет влизат още бюджетът на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетът на социалното осигуряване, на здравната каса и др.), като се предвижда по нея да има дефицит 3.51 млрд. лв. (3% от прогнозния БВП).


Подробности - тук.

Премиерът Бойко Борисов е заявил интерес от страна на българското правителство за купуване от Република Корея на 30 000 PCR теста за диагностициране на коронавирус месечно, съобщи правителствената информационна служба. Това е станало по време на телефонен разговор между Борисов и президента на азиатската страна Мун Дже Ин.


Държавният глава на Република Корея обеща да провери и в най-кратки срокове да отговори какви количества от тестовете и кога могат да бъдат изпратени в България.

Проектът на правителството за актуализация на държавния бюджет е внесен в Народното събрание. Заложени са по-малко приходи от данъци, по-висока безработица, дефицит и възможност за поемане на нов дълг. Мотивите към проекта вижте тук.

Ананиев отмени заповедта си за задължителните маски

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че току-що е подписал заповед, с която отменя заповедта си от вчера за задължителното носене на маски на закрити и открити обществени места. Решението си министърът мотивира с липса на обществен консенсус по темата.


Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Надежда Чипева, Капитал


Държавата ще купи 1 милион защитни маски, които ще бъдат разадени на социалнослабите хора. Маските ще бъдат купени до седмица-две , те ще са тип FFP2/3, които са най-добрата защита за гражданите, уточни Ананиев на брифинг в Министерския съвет.


Повече подробности - тук.


Спад на престъпността в София

Полицията в София засега ще предупреждава хората да слагат предпазни маски в гратисния период до събота,съобщи пред БНР директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. До момента в столицата има издадени 102 акта за нарушения на хора за събиране и разхождане на забранени места.


"Ще има гратисен период, който ще бъде до 0,00 ч. в събота. Ще бъдат дадени указания на колегите да предупреждават хората, така че след като отмине гратисния период и гражданите са се снабдили с такива маски, да се изпълняват указаният на националния щаб и министъра на здравеопазването", каза той.


Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Велко Ангелов


Заради засиленото полицейско присъствие в София, се отчита и спад на престъпността в града.


"Освен пеши патрули, в делничните дни използваме и колегите от конния ескадрон на Столична дирекция на вътрешните работи. Така че не само в Борисовата градина, а и в другите паркове нашето присъствие е видимо".


Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Дневник

Конституционният съд вече може да заседава и взима решения неприсъствено – чрез видеоконферентна връзка, която осигурява тайната на съвещанието. Това предвижда изменение в правилника за дейността на институцията, публикувано днес в "Държавен вестник".

Измамници в интернет вече експлоатират страха от коронавируса COVID-19 и след въвеждането на извънредното положение в България има ръст на атаките срещу имейли и сайтове, отчита българската хостинг компания "СуперХостинх.БГ". В периода 16-22 март блокираните спам писма по темата за "коронавирус" се увеличават с близо 20% в сравнение с предходната седмица. За първата половина на март пък компанията отчита ръст на блокирания спам по същата тема с 11% в сравнение с първата половина на февруари.


"Измамните писма най-често са свързани със съобщения за последни доставки на маски, нови маски, лечение, съвети за това как да предпазим себе си и близките си (с призив за изтегляне на файл) и дори призиви за дарения", коментира управителят на "СуперХостинг.БГ" Любомир Русанов. Съветът на специалистите е да се внимава какво се отваря в мрежата във времето на повишена работа онлайн.

Правителството да създаде извънреден фонд за подпомагане на културни дейци, културни институти и организации - това предлага обединението "Демократична България" в разпространена до медиите позиция. "Културният сектор беше един от най-тежко засегнатите в безпрецедентната криза, в която се намираме. Огромни проблеми стоят пред всички художествени и културни прояви, всички културни индустрии, прекратили дейността си. Особено тежко е положението на самоосигуряващите се артисти и културни оператори, които не получават заплати в държавни културни институти и на практика нямат в момента никакви доходи; загубите само в тази сфера досега възлизат от 7 до 15 милиона лева", се казва в позицията.


Пълния й текст можете да прочетете тук.

Може да се вземат и по-строги мерки

Ако се наложи, щабът може да препоръча на правителството да вземе още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса - тотална забрана на рисковите групи да излизат от домовете си или излизането от дома само с декларация или пък за определено време и в определен периметър. Това каза в интервю за "Нова телевизия" вицепремиерът Томислав Дончев.


Той информира, че вероятно в четвъртък ще е на разположение на гражданите система, в която могат да проверяват дали са били в контакт със заразен. Хората биха могли чрез тази система да уведомят, че ще излизат за деня, например с приложение на мобилния телефон.


Повече подробности - тук.

Пенсиите се изплащат от 7 до 23 април

Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), съобщиха от Български пощи.
Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април.


На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април е осигурена възможност за получаване на пенсиите между 21 и 23 април включително. Заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума от 40 лв. на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2020 г., е в размер до 363 лв. включително. За тази цел правителството ще отпусне допълнителни близо 50 млн. лв.


От "Български пощи" напомнят, че трябва да се спазва безопасно разстояние един от друг о минимум 2 метра, както и да се носят маски и ръкавици.

Румен Радев ще посети Благоевград

Днес президентът Румен Радев ще посети Благоевград. От 13.30 часа той ще участва в заседание на Оперативния кризисен щаб в града и ще се запознае на място с предприетите мерки за защита на здравето на гражданите и доставки на храни и лекарства за нуждаещите се, информира прессекретариатът на държавния глава.


Армията готова да помага на полицията

Армията има готовност да се включи в помощ на полицията, има необходимите разчети - обяви в интервю зая Би Ти Ви министърът на отбраната Красимир Каяракачанов. "Тя вече помага, вижте как: началникът на щаба е директор на Военноемдицинската академия, правим военнполева болница, посочи той. Трябва да се навакса с маски и ръкавици за армията, за да се изпълни разпореждането да се ходи в публични места с предпазни средства, отбеляза министърът. Иначе армията има защитни облекла, ако възникне остра нужда. "Ще заменим полицаите на границата, ще пазим посолства, стратегически обекти, не си представяйте, че ще тръгнат танкове по улиците", успокои Каракачанов.

Гратисен период за маските

Гратисният период за покупка на маски до 00:00 ч. в събота - това каза началникът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.


Основната философия е да се носи маска на обществените места – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки, посещение в административна приемна на правителствени служби, приемни на КАТ.
"Ясно е, че тези мерки могат да се тълкуват много субективно от много хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви, затова обясняваме на всички защо го правим", каза Мутафчийски.


"Имаме отговорност пред вас и вашите родители да опазим вашия и техния живот. Поне всички са единни, че ако отпуснем края, системата няма да понесе толкова болни", подчерта той.


Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Велко Ангелов

Промените в бюджета имат предвид най-негативния сценарий

На вчерашно извънредно заседание правителството одобри и ще предложи законопроект за допълнение и изменение на държавния бюджет за 2020 година. Част от мерките са свързани с вече одобрените разходи, свързани с изпълнение на програмата за задържане на заетост, по известна като мярката "60/40".


Разработени са три сценария като се разглежда най-негативният от тях с оглед това да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да се запази функционирането на всички системи в държавата, каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Най-негативният сценарий предвижда намаление на приходите с 2.4 млрд. лв. и и увеличение на разходите с 1 млрд. лева. 70 милиона са допълнителни лихвени разходи, свързи с увеличението на лимита по държавния дълг и 1 милиард допълнителен трансфер от държавния бюджет за финансиране на фонд "Безработица".


Предложено е и увеличение на лимита на държавния дълг, за да се осигури финансиране на дефицита, който ще се формира в резултат на намаление на приходите и увеличение на разходите като общият размер на очаквания дефицит се очаква да достигне 3.5 млрд. лв. или около 3% от БВП.


Повече по темата - тук.


Дронове ще наблюдават вилните зони на Русе, каза зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев пред БНТ. Идеята за допълнителна охрана е дошла в разговор с Русенския университет. В общината са обмисляни допълнителни мерки за осигуряване спокойствието на хората. Ще има директна видеовръзка с дроновете, за да може да се реагира веднага.

Заразените вече са 379

За изминалото денонощие 25 са новите заразени с COVID-19. Това обяви на редовния си брифинг началникът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски, без да уточни от колко направени проби са установени заразените. Ообщият брой на заразените вече е 379. От тях 113 са в болница. 13 души са интубирани и се намират в интензивни клиники. Няма починали през денонощието.


Силистра е новата област със заразени. 57% от заразените са мъже, 43% са жените. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният - 86. Средната възраст на починалите е 66 г. 18 от заразените са медицински персонал. Изписани са 17 души, които са с по две отрицателни проби.


През нощта новите случаи са в София -1, Варна - 3, Силистра - 2, Шуммен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.


Коронавирусът в България: Първи болен депутат, заседанията на парламента се отлагат засега

© Министерския съвет


До полунощ в събота е гратисният период за задължителното носене на маски, каза още Мутафчийски."Мярката за задължително носене на маски на обществени места е в резултат на продължително обсъждане. Има противоречиви версии за носенето на маски. Болни задължително трябва да носят маски. За здравите лица от СЗО не препоръчват маски", заяви Мутафчийски и уточни, че в Израел и Австрия също е задължително носенето на маски.


"Поставянето на рестриктивни мерки пред българските граждани е истинско изпитание за тях и това не е забавление, това са неща, които са следствие на наблюдаваните тенденции, каза ген. Мутафчийски. Важно е да се ограничат щетите. Ако се отпусне краят, системата няма да може да понесе големия брой болни", каза още началникът на щаба.


"На Светия Синод не можем да му затворим църквите, но те ни увериха, че ще спазват мерки и голямо предизвикателство пред полицията е, че ще се грижи за спазване на дистанцията между хората по време на службите", посочи още Мутафчийски.


След пълна 14-дневна карантина в Банско в 19 часа днес тя трябва да бъде вдигната. Вече не е забранено на хората да излизат от домовете си пада, което означава, че в града влизат в сила мерките, които са валидни за цялата страна.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (439)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Устойчив принос 1/1000 към общата смъртност в България. Цялата работа придобива очертанията на колективна лудост. Една голяма ректална флатуленция или казано на немедицински език - една голяма пръдня!

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2359 Любопитно

  Прави впечатление " гъвкавостта " на ЩАБ-а , спрямо министъра на здравеопазването …..
  е , явно с министрите сме добре в аптеките....

 5. 5 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Контролирано, по няколко на ден. Реално са по 10, но като знаем каква ни е системата, по-добре да се мъчим от вкъщи

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Къде продават маски с надпис " Мразя ГЕРБ".

 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  И САЩ ли ги пишеш паникьори? Щото дори и на Тръмп му увря кратуната и удължи локдаун-а до края на април.

  А теб още конспиративни теории те гонят.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 11. 11 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Статистиката от Италия към 30 март е:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

  Погледнете графата CLOSED CASES. Това са случаите на разболели се, чийто случай е приключен - т.е. или са изписани от болницата или са починали. 44% смъртност.

  26.211 приключени случая
  14.620 оздравели (56%)
  11.591 починали (44%)

  Засега. Колко са общо заразените за момента не ни интересува, защото не знаем техния изход.

  30 март:

  Най-малък брой на нови заразени (4050) от 13 дни насам.

  Най-голям брой оздравели (1590) от началото на епидемията.

  Карантината действа!

 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Все още скромно. Гледам как в Румъния рязко скочиха заразените и се притеснявам за следващите няколко дни.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#5] от "Slick":

  А още по реално по болничните коридори се търкалят задушаващи се хора, махнаха пейките за да не могат да лягат върху тях умиращи хора, 21 мнл са загинали в Китай .... Не ви ли омръзнаха подобни малоумни опити да внушавате паника

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1151 Любопитно

  И т'ва с тия маски не го разбрах изобщо - един вика носете, друг вика недейте, повечето само се правим, че нещо правим. Защото истински маски липсват, а тези които носим са ментета. Една е от плат, друга от тензух, трета е шал... Всичката ни работа е такава...

 15. 15 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Познайте КОЙ има аптеки с маски от Парламенто?

 16. 16 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#9] от "pitanka_3":

  Избродирай си го

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Е как един самолет със 180 евреи се заразява от Банско, а нашите заразени са 12? Много сме корави

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Нещо не е наред в тая статистика - нашата крива на заразените няма нищо общо с кривите по света. Или си е чиста стъкмистика, или у нас има някакъв друг коронаирус..

 20. 20 Профил на qfr55645727
  qfr55645727
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "25 са новите заразени с COVID-19, 18 от тях са медицински лица"

  Става страшно. Повтаря се сценарият от Италия и Испания, където заради некадърност на властите не беше осигурена достатъчна и навременна защита на медицинския персонал и масово се заразяват. Тръгне ли заразата по лекарите, следва и масово заразяване на всички пациенти по болниците, а те са с влошено здраве и са в рискова група, иначе немаше да са там. Тотален провал на ГЕРБ.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  Носенето на маски с нищо не помага в борбата срещу китайски ковида ! С нищо ! Защо се приемат подобни обременяващи решения, вместо правителството да търси с какво може да бъде полезно на хората по толкова други начини, ми е напълно неизвестно. Нещо просто да се върши пред медиите....

 22. 22 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 79 Неутрално

  В Австрия ще раздават маските безплатно, АЛООО!

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дългия":

  Аз не нося маска точно по посочените причини - не обичам просто да имитирам някаква дейност, която изобщо не помага....

 24. 24 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  ЕЙ не можахме да опазим крепостта в Силистра ...Уфф ..
  да то от край време си се знаеше това ....Не са само 2ма ....Доста повече са...Сумати народ(главно от малцинството ) се завърнаха ....Част от тях се забиха по селата другата си останаха в Силистра....
  ех ......

 25. 25 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Дайте инфо в кои аптеки в центъра на София има маски. В радиус от 1 км около мен има 8-9 аптеки и в нито една до вчера нямаше маски.

 26. 26 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На 10 умряли имаме около 1000 заразени , така че до две седмици картината ще ни се изясни

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  До коментар [#15] от "Инженер Раул Викторов":

  Ами навсякъде на аптеките му, на челните стъкла, с големи букви стои табелка "МАСКИ НЯМА".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  Пандемията приземи целият свят и тъпотиите написани от разни проруски манипулатори не променят това....Новият "ударен" от китайският бич е ...Расия!По данни на лекари...само в Маскве и Питер заразените за денонощие са скочили с 35%.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 30. 30 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Slick":А още по реално по болничните коридори се търкалят задушаващи се хора, махнаха пейките за да не могат да лягат върху тях умиращи хора, 21 мнл са загинали в Китай .... Не ви ли омръзнаха подобни малоумни опити да внушавате паника
  —цитат от коментар 13 на дерибеев  От къде черпиш тези цифри за Китай се чудя? Какво толкова ви хлопа в главата не разбирам или съвсем сте изпростели, че се връзвате на всяка глупост написана в интернет!? Имаш ли си на представа какво означава 21 млн. умрели за 4 месеца?! Това са 40% или почти половината жертви на ПСВ или ВОВ за 5 години. Никой и нищо днес не е в сътояние да скрие такава информация та било то китайци или омразните ви руснаци. Всички азиатски странидоказано се справят по добре от останалите такива, поради факта че на всеки 5-10 години се пръква по един таъв вирус. Щом Южна Коресия и Япония се справят добре, приеми факта, че и Китай го прави.

 31. 31 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Хем само болни с маски, хем - всички!
  Омотаха се, а сега и великите гербери ще ни обяснят колко са велики икономисти и без тях няма да сме живи.

 32. 32 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  "25 са новите заразени с COVID-19, 18 от тях са медицински лица"Става страшно. Повтаря се сценарият от Италия и Испания, където заради некадърност на властите не беше осигурена достатъчна и навременна защита на медицинския персонал и масово се заразяват. Тръгне ли заразата по лекарите, следва и масово заразяване на всички пациенти по болниците, а те са с влошено здраве и са в рискова група, иначе немаше да са там. Тотален провал на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 20 на qfr55645727


  Имам просто решение за този проблем: всички пластични хирурзи биват мобилизирани и изкарват спешно курс по първи грижи за коронаболните.

  След 10 години сладки кинти е време и за малко истинска работа.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 33. 33 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И т'ва с тия маски не го разбрах изобщо - един вика носете, друг вика недейте, повечето само се правим, че нещо правим. Защото истински маски липсват, а тези които носим са ментета. Една е от плат, друга от тензух, трета е шал... Всичката ни работа е такава...
  —цитат от коментар 14 на Дългия


  Трябваше да задължат хората още в самото налчао да задължат хората да ги носят както се прави във всички азиатск идържави. А не да приказват глупости дни наред, че няма смисъл. Вчера Бивол излезе с информация, че Дебелян има пръст в цялата тази работа. При тези цени на маските в момента, обичайбите с еготвят да пируват по време на чума.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  " На Светия Синод не можем да му затворим църквите, но те ни увериха, че ще спазват мерки и голямо предизвикателство пред полицията е, че ще се грижи за спазване на дистанцията между хората по време на службите"

  Идея си нямам как полицията ще следи за спазването на дистанция между хората и то по време на служба ! Отделно как ще санкционира по - точно стотици или хиляди събрани хора на едно място, след като всеки може и ще наруша дистанцията в даден момент......

 35. 35 Профил на qfr55645727
  qfr55645727
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Снабдяването с маски става по втория начин, дефицитна стока. Само за избрани и близките им до девето коляно, познайте от коя партия ... Затова липсват от аптеките.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  До коментар [#20] от "qfr55645727":

  А видя ли доктори в интензивно отделение в Ню Йорк как буквално приспособяваха чували за смет?! Проблема е повсеместен, производството не може да задоволи и 10% от световното търсене. Ние поне се преорентирахме, и започнахме сериозно производство на подобни защитни облекла.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 37. 37 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Ти въобщи имаш ли идея какво са 21 млн души ???
  Как си мислиш че ще скриеш това ?? В 21 век сме ...Не сме в Тъмните векове .....
  Не можеш да скриеш толкова умрели ....Пък и как я мислиш тая работа ....за 4 месеца Китай губи 21 млн души ---никой не забелязва това нещо ...Отделно на всякъде по света щеше да е абсолютно същото ....В Италия вече щяха да гонят стотици ако не и поне милион умрели до сега .....
  Използвайте си малко главите и стига ръсихте малоумни писания.....
  Южна Корея как се справя с вируса ?? Ами Япония ?? ЗНачи те могат да се справят и при тях данните са истински ,а Китай не може ? Там данните са лъжливи ?? И милиони са убити от вируса нали така ???
  Що не приемеш че в Азия знаят какво да правят ??
  Китай-Виетнам--Корейте (и двете )-Япония-Малайзия -Филипините при всичките тия страни на 10тина 15 години максимум се появява някоя епидемия от такъв мащаб .....
  Не случайно Китай направи сумати болници за няколко дена.....Такова нещо колкото и да си добър се постига само с опит ...А те го имат ....При положение че вече е имало вирус с характеристиките на новия корона вирус ...то те съвсем знаят какво трябва да се направи в тия условия.....
  Бягай да лъжеш другаде ...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  :Аз не нося маска точно по посочените причини - не обичам просто да имитирам някаква дейност, която изобщо не помага....
  —цитат от коментар 23 на samoedin

  А,ако ти си заразен,без да знаеш това?С носенето на маска не предпазваш ли околните?Или викаш,какво ме интересуват другите,важното е какъв голям бунтар съм.

 41. 41 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#37] от "vesko19":

  Дерибеев се майтапи с паникьорите, ясно си личи в последното изречение.
  Просто всички сме изнервени тези дни.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мутантчийски да ми купи маски и да ми ги донесе лично, тогава ще нося.

  мурзилка
 43. 43 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#9] от "pitanka_3":

  Спокойно можеш да си го напишеш на челото.

 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Любопитно

  До коментар [#38] от "qfr55645727":

  Вие с трите букви и 8-те цифри не се ли научихте да задавате смислени въпроси?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#5] от "Slick":

  Наистина така изглежда. Колко са реално заразените с COVID-19 - можем само да гадаем.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 314 Неутрално

  18 от 25 случая са на медицински лица. Това са 72 %. Искам да обърна внимания на тази тревожна статистика. По принцип България е на челно място в Европа по разпространение на вътреболнични инфекции. Персоналът не е подготвен да рязботи със заразно-болни, инфраструктурата е окаяна, хората се немърливи, няма инструкции и изисквания за хигиена, в това число болнична и лична. Пренебрегват се елементарни правила за болнична хигиена. Отделно не са гарантирани навсякъде защитните облекла. Това е комплексен проблем, но мога да ви уверя, ще що се отнася до болнична хигиена, в България нивото е като през 19ти век. Мнение на епидемиолог.

 47. 47 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Разстроено

  До коментар [#41] от "espresso":

  като е майтап да си сложи настроение весело ....
  Много се навъдиха такива с някви бомбостични числа и всякакви дрънканици
  Като косето първоначално дрънкаше за по 20 + милиона ..после смънка на 3....И ся сигурно е под 1 милион жертви в Китай...
  Лошото е че в тия времена и хората почнаха им се връзват на такива ......

 48. 48 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#38] от "qfr55645727":

  Само да Ви кажа, че проявявате типичния човешки синдром да намирате проблеми навсякъде, освен у себе си :-)

  Тиквите са си тикви.

  Те са лъгали и крали и лъжат и крадат и ще продължават да лъжат и крадат докато им е позволено да го правят.

  Аз и Вие и всички дето тракат по клавиатурите сме единствените, които могат да променят нещо.

  За да са Тиквите там където са отговорността е наша - споделена - и за начало лично моя и лично Ваша.

  Фокусирайте се за момент на тази мисъл.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 49. 49 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1148 Гневно

  Хайдеее, пак почнаха проруските тъпи опорки. Абре, рубладжии, гледайте си матушката, че нещо там кривата много взе да се изправя.
  Започнах да се притеснявам нещо за ситуацията тук. Ходих до билата - вече не спират хората на входа, вътре пълно с хора без маски, по улиците също пълно с хора. Май започнаха да си мислят, че всичко е било майтап и се е разминало.

 50. 50 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво":

  Няма и да разберем освен ако не се направят едни 8 милиарда теста за 1 път ....
  Не знам след като човек е минал през вируса тестовете засичат ли го ?

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 11 Неутрално

  И т'ва с тия маски не го разбрах изобщо - един вика носете, друг вика недейте, повечето само се правим, че нещо правим. Защото истински маски липсват, а тези които носим са ментета. Една е от плат, друга от тензух, трета е шал... Всичката ни работа е такава...
  —цитат от коментар 14 на Дългия


  Вече няма значение, с тези глоби от 5 000 хората вече и салфетки ще почнат да си лепят на главата. Иначе хигиенните маски не предпазват от нищо.

 53. 53 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#37] от "vesko19":

  Точно това би трябвало да те накара да усетиш иронията, иначе за 21 млн китайци ги разнася "Истината" от Габрово и още един. Ето ти цитат
  23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3045
  10:02, 28 мар 20
  Неутрално
  До коментар [#16] от "lino_santino":

  Ами вчера за пръв път излезе унфоъ, че починалите в Китай са над 21 милиона. Сто на сто Тръмп я е знаел. В Иран сателитите на САЩ засякохау масови гробове. Пак я е знаел тази информация, че не умират 3% и че не е грипче. Западна Европа също подцени Китай.
  И сега нов мит - китайски "специалисти" помагат на Италия и Сърбия. А заразените и починалите растат. Което показва, че в Китай всичко е лъжа."
  Та като не си подготвен спазвай поне добрия тон присъщ за нормален човек

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Носенето на маски с нищо не помага в борбата срещу китайски ковида ! С нищо ! Защо се приемат подобни обременяващи решения, вместо правителството да търси с какво може да бъде полезно на хората по толкова други начини, ми е напълно неизвестно. Нещо просто да се върши пред медиите....
  —цитат от коментар 21 на samoedin


  Ще започна с това, че Ковида е 19. :-)

  Иначе, за задължителните маски. Значи тази сутрин на път за работа видях най-малко 10 души навън без маски. :-) Освен това голяма част от тях са от типа хирургически, които имат ефективност само 2 часа и половина. След това трябва да се изхвърлят и да се ползва нова. Колко българи правят това. Кой ще проверява кой носи или не маска и най-важното колко е стара и ползвана тази маска.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 478 Любопитно

  https://www.worldometers.info/
  Следете нещата в динамиката им и обективните ще видят, че сме доста добре в сравнение с други страни. Важно е, че информацията е за САЩ, а за някои показатели /дневните/ трябва да се отчита часовата разлика и факта, че доста от дъжавите в ниския сектор не дават обективна информация по ред причини, някои от които политически.
  Така че, спрете плача и с общи усилия ще се справим и с това!

 57. 57 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ........"За изминалото денонощие 25 са новите заразени с COVID-19, 18 от тях са медицински лица......"

  T.e. само 7 са новите. Лекарите са сред рисковите фактори. Другаря генерал майор беше много спокоен сутринта при тази новина. Реалността и прикаките определено се различават.
  Или лекарите са били немърливи или са без предпазни средства, за което вече се говори със седмици.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#53] от "дерибеев":

  Извинявам са ....Не я набарах иронията ...Викам аре ето го поредния откачалник ....
  Но слагай другия път и настроение весело поне ...да си се знае че не си от тях...
  Нищо ...И тоя ще падне с числата като косето ....Дай му време

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#46] от "georgim":

  18 са общия брой заразени медицински лица - 379. сега можеш пак да сметенш процента.
  не е 72%, нали?

 63. 63 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#57] от "Иво Станчев":

  Ами най вероятно е второто ...Но не говорим за сега ....няма как да си се заразил вчера и днеска хоп болен ....
  По вероятно са от времето когато в болниците не достигаха предпазните продукти (маски-очила--облеклата ..)..Вероятно болните лекари са точно от тогава...Сега ги има ....И вече ще е въпроса до колко се ползват и как се ползват от лекарите .....

 64. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#59] от "vesko19":

  ++++++ Жив и здрав . Важно е всички да се пазим без да надхвърляме здравословната параноя.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#53] от "дерибеев":

  Хахаха.... не знаех, че форумните конспиратори синофоби са стигнали до 21 милиона умрели китайци от COVID-19. :-) Първо бяха 3 милиона, след това US дифендъра говореше за 11 милиона, сега са станали цели 21 милиона. До края на април всички китайци сигурно ще бъдат умрели и синофобите ще вдигнат домашно парти вкъщи. :-)

  П.П. Настроение - иронично до степен черен хумор. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  "За здравите лица от СЗО не препоръчват маски"

  Сиреч решението на "здравния" министър е в ущърб на здравето на гражданите.
  На това отгоре, издал заповед, а след това обмислил последствията, и дал "гратисен" период, в който разбира се си в нарушение, но не те глобяват 5000 лв. ..

  Калинкаджийска история.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  " Дронове ще наблюдават вилните зони на Русе, каза зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев пред БНТ. Идеята за допълнителна охрана е дошла в разговор с Русенския университет. "

  Добра идея - новите технологии в полза на сигурността на хората и срещу битовата престъпност и тумбите мургави най - вече крадци у нас......

 69. 69 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Италия щяла да излезе от ЕУ . И като излезнат само ще олекотят финансово ЕУ . Да излизат и Гърция ще е супер . Около 1 трилион тежести ще отпаднат от ЕУ

 70. 70 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Статистиката от Италия към 30 март е:https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/ Погледнете графата CLOSED CASES. Това са случаите на разболели се, чийто случай е приключен - т.е. или са изписани от болницата или са починали. 44% смъртност. 26.211 приключени случая14.620 оздравели (56%)11.591 починали (44%)Засега. Колко са общо заразените за момента не ни интересува, защото не знаем техния изход. 30 март:Най-малък брой на нови заразени (4050) от 13 дни насам.Най-голям брой оздравели (1590) от началото на епидемията.Карантината действа!
  —цитат от коментар 11 на xkoleva


  Можеш ли да развиеш мисълта си, как точно карантината влияе за повишаването на броя на оздравелите?

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпроса е че като излезнат Италия и Гърция от ЕУ и си върнат лирата и драхмата . При тях следва хиперинфлация и ще обеднеят до ниво Виденовата зима

 74. 74 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":И САЩ ли ги пишеш паникьори? Щото дори и на Тръмп му увря кратуната и удължи локдаун-а до края на април.А теб още конспиративни теории те гонят.
  —цитат от коментар 10 на Николов


  Естествено, че ги пиша паникьори. Тръмп реши да използва попътния вятър и се обърна като палачинка

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 75. 75 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иво":

  Маските са алабалистика за наивници.
  Важно е разбирането за лично пространство, а то е различно. Едно е в страни като Индия и Пакистан и съвсем друго в Скандинавия и Северна Америка.
  Малко лично пространство - пандемия и много случаи на усложнения от CV.

 76. 76 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  И тази мярка със задължителното носене на маските е пунта-мара, защото хората не могат да си позволят да си купуват всеки ден по 2 маски от 3,50 лева (една за отиване и една за връщане от работа, пътувайки в градския транспорт), а ще си купят една маска и ще си я носят нея постоянно, което няма да има здравен ефект, а само ще ги предпази от глоба. Даже и генерал Мутафчийски тази сутрин си избърса очилата с маската, което показва дори и неговото несериозно отношение към този атрибут.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Ако ще следваме вече известната статистика, с това темпо може и да имаме пик около Коледа.

 79. 79 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Весело

  До коментар [#65] от "Иво":

  Не мога да се сетя кой се пробваше с "американски спътници засекли рязко покачване на температурата над Китай заради крематориумите дето работели денонощно"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 80. 80 Профил на Барба Ганьос ги направи свои верни ратаи
  Барба Ганьос ги направи свои верни ратаи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ауу, сетиха ли се гениите за гратисен период? Както питаха хората, как да отида да си купя маска, като нямам маска.

  А глобите от 5,000 лв са гавра с хората, между другото. Ако проверите глобите в западни страни, много по-тежко засегнати, примерно Франция, ще видите, че глобите, поне за първо деяние, са от порядъка на 100-200 евро.

 81. 81 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Весело

  Като се замерваме с числа -

  В Китай починалите от коронавирус до днес са 3305 - и то според любимия сайт на паникьорите. Оздравелите 77052.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/

  Факти, както казват форумните любители на статистиката.

  За сравнение, на замърсяването на въздуха приписват 4000 смъртни случая на ден в Китай. На ден!
  https://www.theguardian.com/world/2015/aug/14/air-pollution-in-china-is-killing-4000-people-every-day-a-new-study-finds

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Все още скромно. Гледам как в Румъния рязко скочиха заразените и се притеснявам за следващите няколко дни.
  —цитат от коментар 12 на Jalis Ironhammer  Спокойно, бе! У нас Баце е стиснал вируса за гушата в могъщата си хватка, а Мутафчийски го респектира и не му дава да излиза навън. Затова, както виждаме, нашата крива на заразените е най-правата крива на света. 84. 84 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 463 Неутрално

  НОЩ и мутренската секта са се оплели като пилета у калчища, но това не им пречи да ни закопават все по-дълбоко. Не искаме от тях мерки и опити за мислене. Така ще имаме поне минимален шанс да оцелеем!!!

 85. 85 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "Барба Ганьос ги направи свои верни ратаи":

  Глобите са правилни по 5000 . Защото 100 лева и безотговорните ще продължат да се разхождат и да заразяват

 86. 86 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#19] от "Котаракът на Шрьодингер":


  Нещо не е наред в тая статистика - нашата крива на заразените няма нищо общо с кривите по света. Или си е чиста стъкмистика, или у нас има някакъв друг коронаирус..
  —цитат от коментар 19 на Котаракът на Шрьодингер


  Не е причината в статитиката а в измерванията. Там където броя на заразените е най-голям, са направени най-голям брой тестове.
  Ако мислите че в Китай, освен в Ухан сред останалите близо 1.5млрд няма заразени или не умират хора или че в Русия заразените до вчера бяха колкото у нас, а и сега са под 2000 човека, значи да вярваме в магически неща. Въпрос на брой тестове.
  Вижте Словения, една толкова малка държава или една Австрия, толкова близка до нас по население и територия, какъв е броя - т.е. колкото повече проверяваш, толкова повече ще откриваш.
  Не че това е чак толкова важно, защото големият брой заразени създава паника, но не помага за решаване на проблема.
  Хубавото в тази ситуация е, че много заразени даже не разбират, лошото е, че понеже не чувстват някакви признаци, те заразяват околните, но както казват на практика всички епидемолози, докато не премине вируса през минимум 70% от населението, няма да спре тази епидемия.
  Най интересно за мен е сравнението между Дания и Швеция, които при два противоположни подхода, резултата отнесен към броя население е еднакъв и дори по-добър в Швеция, въпреки че те го дават по-лежерно.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Това за маските, така или иначе се очакваше близките седмици да се появят психопати, които да нападат случайни хора, движещи се без маски по улиците, обвинявайки ги в тероризъм. Вече се появияха хора на запад, които нападат случайни азиатци, обвинявайки ги за настоящата ситуация.

 89. 89 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Къде продават маски с надпис " Мразя ГЕРБ".
  —цитат от коментар 9 на pitanka_3


  Ми напиши си го, защото дълго ще ти прябва този надпис! Още поне два мандата има да си мразиш ГЕРБ, след което няма да ви има въобще!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 90. 90 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дългия":

  Носиш я където има много хора и не се задържай на такива места повече от половин час.

 91. 91 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 956 Любопитно

  18 от 25 случая са на медицински лица. Това са 72 %. Искам да обърна внимания на тази тревожна статистика. По принцип България е на челно място в Европа по разпространение на вътреболнични инфекции. Персоналът не е подготвен да рязботи със заразно-болни, инфраструктурата е окаяна, хората се немърливи, няма инструкции и изисквания за хигиена, в това число болнична и лична. Пренебрегват се елементарни правила за болнична хигиена. Отделно не са гарантирани навсякъде защитните облекла. Това е комплексен проблем, но мога да ви уверя, ще що се отнася до болнична хигиена, в България нивото е като през 19ти век. Мнение на епидемиолог.
  —цитат от коментар 46 на georgim

  Стига тъпотии. 18 са общо заразените медици, а не 18 от 25 за денонощие.
  Кой ви каза, че са заразени 18 медицински лица за денонощие?
  Чули-недочули и вече пишем с апломб и правим генерални изводи, и леем мозък..

  Мома, връщай 12 и 12А!
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Нещо не е наред в тая статистика - нашата крива на заразените няма нищо общо с кривите по света. Или си е чиста стъкмистика, или у нас има някакъв друг коронаирус..
  —цитат от коментар 19 на Котаракът на Шрьодингер

  Забелязваш ли, статистиката ни и кривата ни колко са сходни с тези на Русия.

 94. 94 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Гратисен период за какво не разбрах? Ясно че е за маските,но за какво е периода?

 95. 95 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Аз движа с шалче, добър заместител, пък и топли от вятъра.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 96. 96 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Тоя клоун Кантарджиев дето се лензеше, че един шал върши идеална работа сега се е пременил с N95 маска?!

 97. 97 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Не искаме от тях мерки и опити за мислене. Така ще имаме поне минимален шанс да оцелеем!!!
  —цитат от коментар 84 на SaveBG

  Кои сте тези,дето не искате ,2-та % ли?Хубаво,ама ние останалите 98% искаме тези мерки,които ще помогнат да останем живи.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Цитат от д-р Веселин Йолов от МВР-болница,София:

  "По-вероятно е да спечелите от тото-то,отколкото да хванете коронавирус."

  Цитат от д-р Атанас Мангъров,детско отделение на Инфекциозна болница:

  "Коронавируса НЕ Е опасен."

 100. 100 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Глобите са правилни по 5000 . Защото 100 лева и безотговорните ще продължат да се разхождат и да заразяват
  —цитат от коментар 85 на fjp58603113


  Не размера на глобата има ефект, а нейната неизбежност. Запомнете го най-после.
  На една крачка сте да поискате и затвор затова, че някой няма маска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK