Язовирите, използвани за водоснабдяване, са 79% пълни, отчете екоминистерството

Заради извършване на проби на ВЕЦ "Студен кладенец" ще бъде нарушено осигуряването на минимално допустим отток в реката след язовира, съобщиха от МОСВ.

© Цветелина Белутова, Капитал

Заради извършване на проби на ВЕЦ "Студен кладенец" ще бъде нарушено осигуряването на минимално допустим отток в реката след язовира, съобщиха от МОСВ.Язовирите в страната, използвани за питейно-битово водоснабдяване, са пълни на 79%, съобщиха от Министерство на околната среда и водите. Днес от МОСВ са утвърди графика за ползване на комплексните и значими водоеми за април, които общо в страната са 52.


Общо в тях има 4045.8 млн. кубически метра вода, което е 61.3% от сумата на общите им обеми. В язовирите за напояване е запълнен 41.5% от общия им обем, а тези използвани за производство на ток са пълни на 66.9 на сто.


Язовири, водите на които се използват за питейно битово водоснабдяване и са със завирен обем под 50% от общия им обем към 30 март, са: яз. "Студена", яз. "Асеновец", яз. "Ястребино" и яз. "Дяково". На техните ползватели за издадени предписания за ограничаване на водовземането за други цели с оглед обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване и предприемане на мерки за водоснабдяване от алтернативни повърхностни и подземни водоизточници.


За Перник има вода като за без режим
За язовир "Студена", който в момента е пълен на почти 35%, са предприети действия за максимално ограничаване на водовземането, уточняват от МОСВ. Заявката на ВиК - Перник, е удовлетворена, като е разрешено използването на 0.300 млн. куб.м от язовира, с допълване на 0.780 млн. от водосбора на яз. "Белмекен" по пуснатия преди дни нов водопровод. Това е близо до реално ползваните количества вода от ВиК оператора в условията на постоянно водоподаване в Перник през 2018 и 2019 г. Както е известно, след изключително ограничено водоподаване в града от ноември до средата на март от миналата седмица там водата се спира само нощем.


Ограничения на количествата за Сливен


За язовир "Асеновец" (с процент на запълване 32.44%) разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са намалени на 0.500 млн. куб.м, предвид ниския обем в язовира. Дружеството ВиК- Сливен, многократно е уведомявано за необходимостта от осигуряване на останалото количество за питейно-битово водоснабдяване от алтернативни водоизточници.


За язовир "Дяково" (с процент на запълване 44,86%) е ограничено водоподаването за други цели освен за питейно-битовото водоснабдяване, както е редуцирано количеството за питейно-битово водоснабдяване в съответствие с използваното през предходните месеци. С цел обезпечаване на приоритетно водовземане за питейно-битово водоснабдяване водоползвателите за промишлено водоснабдяване са уведомени, че следва да осигуряват необходимото им водно количество от алтернативни водоизточници.


Язовир "Тича" e с процент на запълване 52.30%, като от язовира се осигуряват водите за питейно-битово водоснабдяване на градовете Търговище, Шумен и Велики Преслав. Анализите показват, че постъпващият в язовира приток е значително по-малък от разхода, поради което заявките на ВиК - Шумен, и ВиК - Търговище, са намалени в съответствие с използваните през предходните месеци водни количества. Екологичното водно количество е редуцирано за 95% обезпеченост на притока и не са разрешени заявените води за напояване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK