Маските пак не са задължителни: препоръките и възможностите, които останаха

Маските пак не са задължителни: препоръките и възможностите, които останаха

© Юлия ЛазароваПо-малко от 24 часа - толкова издържа заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която всички хора бяха задължени да носят предпазни маски на обществени места. Днес Ананиев отмени разпоредбата, а решението си мотивира с липсата на пълно обществено съгласие по темата.


"Вместо това българската държавата ще купи 1 милион предпазни маски, които ще ги раздадем чрез службите на Министерството на труда и социалната политика на хората, които са социално слаби, и на хората, които нямат възможност да си закупят такива маски", заяви Ананиев на брифинг. От обяснението му не се разбра как ще се определят "хората, които нямат възможност да си закупят такива маски".


Очакванията са до седмица-две маските вече да са налични. Те ще са от типа FFP2/3, които са най-добрата защита за гражданите, и ще бъдат със сертификат, уточни здравният министър. Поръчани са общо 2 млн. маски от Китай - обикновени и с повишена защита, каза още той. Отделно до седмица-две очакванията на управляващите са българското производство на маски да бъде преобладаващо и страната да не е зависима от външни доставки.
"Между нас сега се движат хиляди души може би, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и затова не е доказано наличието му. Затова ние решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата", обясни Ананиев мотивите си за вече отменената заповед. Той посочи, че след като доставката стане факт, ще се обърне с призив и препоръка към гражданите да носят предпазни маски, когато са на обществени места.


Глобата ще бъде намалена


Междувременно се разбра, че управляващите обмислят да намалят размера на глобата, която сега се налага за неспазване на разпоредбите на властта, например за забрана за посещения на паркове, детски площадки и др. Глобата е в размер на 5 хиляди лева. "Когато се събере парламентът и по други законодателни промени, които явно има нужда да се направят, предвиждаме да намалим този голям размер", каза Ананиев.


Общо 402 акта са издадените до вчера вечерта заради посещения на паркове, градинки, детски и спортни площадки, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Около 400 са и образуваните досъдебни производства срещу нарушители на карантината. От думите на Маринов се разбра, че не се обмисля намаляване на наказанието за нарушение на карантина, за което се предвижда и затвор.


От вчера, когато беше издадена заповедта, до отмяната ѝ днес няма глобени хора за неносене на защитни маски, каза още Младен Маринов.


Има ли маски


По отношение на недостига на маски в световен мащаб председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски по-рано днес коментира, че "това изправя населението пред един труден за решаване казус".


Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов каза пред "Дневник", че в аптеките има маски. За това допринася основно фактът, че производителите на текстилни изделия (например бельо, пердета) в България вече са трансформирали бизнеса си в шиене на маски.


Цените на текстилните маски варират от 2 лв. до 15 лв., обяснява Костов. Разликата идва от различния брой слоеве, материал, дизайн, антибактериално покритие, клапан, както и от това дали маската има сертификат. Той удостоверява, че защитният консуматив действително предпазва.


"Има такива, които нямат никакви сертификати, просто са шивашки изделия и пазят толкова, колкото и един шал", обяснява Костов. Но за потребителя е трудно да разбере, дали си купува маска със сертификат или без, защото той представлява отделен документ, който се показва на проверяващ орган. "Ние държим сертификатите в офиса и служителите в аптеките най-често не знаят коя маска е със сертификат", допълва Николай Костов.


Не е задължително маските с клапан например да са със сертификат. И все пак клапанът осигурява по-голям комфорт, защото оттам се издиша въздух, а маската не се овлажнява. Самото овлажняване я прави по-малко сигурна, защото, когато е мокра, вирусът може да премине от вътрешната страна на маската


Продължава да има дефицит на хирургически маски, отчитат от асоциацията.Какво се "брои" за маска и какво е "обществено място"


Във вече отменената заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е записано, че на обществени места е задължително носенето на "защитна маска". Макар и разпоредбата да е отменена, мярката е "силно препоръчителна" по думите на Ананиев. Това поставя въпроса, кои места са обществени.


Според Закона за здравето обществени места са "всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп, включително и аптеки, дрогерии и оптики, търговски обекти, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, предприятия за производство, съхраняване и търговия с храни, административните учреждения, асансьорите и стълбищните клетки на всички видове сгради, транспортни средства за обществен превоз - влакове, самолети, кораби, автобуси, трамваи, тролейбуси, метровлакове, микробуси на маршрутни таксиметрови линии, пътнически таксиметрови автомобили, площадките за игра".


По-рано днес на въпрос дали контролните органи ще приемат шал за заместител на маската Венцислав Мутафчйски не даде категоричен отговор: "Възможно е да се приеме, но мисля, че има достатъчно маски. По-удобно ще бъде, стопля се времето вече", каза той и посочи, че си е купил маска от аптека в квартала му.


А забраната за криене на лице?


Указанието за носене на защитна маска повдигна въпроса дали това не противоречи на закона, който ограничава носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. Той беше въведен през 2016 г. и стана известен като "закона за бурките". Според приетите текстове облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето. При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба в размер на 200 лв. за първо нарушение и 1500 лв. за всяко следващо, а ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2 хил. лв. за всяко следващо.


В закона обаче се допускат изключения. Разпоредбите не се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, заради характера на упражняваната професия, както и временно в рамките на спортни, културни, образователни или други подобни прояви.


Още за забраната за забулване четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK