Цацаров отчете какво са работили Пламен Георгиев и Антон Славчев през 2019 г.

Сотир Цацаров пое антикорупционната комисия на 20 декември след скандала и оставката на Пламен Георгиев през лятото миналата година

© Надежда Чипева, Капитал

Сотир Цацаров пое антикорупционната комисия на 20 декември след скандала и оставката на Пламен Георгиев през лятото миналата годинаАнтикорупционната комисия начело с бившия главен прокурор Сотир Цацаров отчете какво е свършило звеното през миналата 2019 г., която бе белязана от скандала с имотите и оставката на бившия председател Пламен Георгиев и последващото му изпращане като консул във Валенсия.


Съдилищата уважили искове за 8,1 млн. лв. и отхвърлили за 8,7 млн. лв.


От доклада от 67 страници (пълния текст четете в прикачения файл), внесен в Народното събрание, се вижда, че през 2019 г. комисията е отнела имущество, придобито по престъпен начин, за над 8,1 млн. лв. след решения на съдилищата. В това са включени 37 имота и 119 моторни превозни средства. Имуществото е отнето по 14 дела, като 7 са в София и по тях е отнето имущество за над 4 млн. лева. Останалите са в Пловдив, Велико Търново и Варна.

Комисията е внесла други 9 иска в различни съдилища за отнемане на имущество за над 8,7 млн. лв., отчитат от КПКОНПИ в доклада, но тези искове са били изцяло отхвърлени. В доклада се прави подробен анализ на причините за тези откази. Основната е, че не е доказана връзка между придобитото имущество и престъпната дейност на лицето, а в някои случаи са били представяни доказателства за законни доходи. Общият размер на имуществото, което комисията е поискала да бъде конфискувано през миналата година, е на стойност над 3,1 млрд. лв. по общо 510 дела.


Комисията реагирала на 166 сигнала за конфликт на интереси


От 1 януари до 31 декември миналата година в антикорупционната комисия са постъпили общо 166 сигнала, по които са образувани производства за извършване на проверка за установяване наличието или липсата на конфликт на интереси.


Освен това за този период в комисията са били проверени и 9900 имуществени декларации. В 27 случая е започнала пълна проверка след несъответствие за повече от 20 000 лв. В 14 случая комисията е установила, че има конфликт на интереси, и са издадени наказателни постановления за над 200 000 лева.


В доклада Цацаров отчита и че прокуратурата под негово ръководство тогава е възложила на комисията общо 553 проверки за корупционни практики. Получени са и 965 сигнала, по които са извършени конкретни действия и проверки, включително и снемане на обяснения от лица. През 2019 г. са били изпратени 136 сигнала на прокуратурата за осъществяване на оперативно взаимодействие или по компетентност, пише в доклада.


Служители на комисията са участвали в 9 специализирани операции под ръководството на Специализираната прокуратура - в Червен бряг, общините Чупрене, Божурище, Пловдив, Костенец, Севлиево, Несебър и в Държавен фонд "Земеделие". Повечето от акциите са срещу кметовете, които получиха обвинения за корупция, а акцията в Държавен фонд "Земеделие" бе свързана със служители, които са обвинени, че са участвали в престъпна група, ръководена от Миню Стайков за злоупотреби с европари.


Отчетната 2019-а - година на скандали и рокади


Докладът на антикорупционната комисия за 2019 г. е изпратен и до президента, както и до Министерския съвет, на главния прокурор Иван Гешев, до министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС. В заключителната му част от антикорупционната комисия посочват целите, които са поставили за изпълнение през 2020 г., а също така предлагат и промени в закона, които ще се отнасят за хората, които задължително декларират имущество и интереси.


Според КПКОНПИ приоритетно ще бъде опростяването на електронната форма на декларациите за имущество и интереси, които ще улеснят подателите на тези декларации. Освен това дават заявка, че ще разработят и публикуват ясни указания за попълването им, за да се намалят грешките. В голяма степен заложените в доклада цели потвърждават и заявеното от Цацаров в концепцията му за управление на антикорупционната комисия, която той представи пред депутатите при избирането му за поста.


Отчетната 2019 г. бе белязана от скандал в антикорупционната комисия. До средата на миналата година тя бе ръководена от Георгиев. Той беше избран на поста през пролетта на 2018 г., но покрай продължителните скандали с имотите на властта и разкритието за незаконно надстроения му мезонет и терасата той подаде оставка през юли м.г., а малко след това бе назначен с правителствено решение за консул във Валенсия.


По време на продължителната отпуска и до избирането на нов ръководител поста пое заместникът Антон Славчев. От 20 декември бившият главен прокурор Сотир Цацаров ръководи комисията, след като бе избран с гласовете на всички парламентарни групи.


Той ще довърши мандата на бившия председател Пламен Георгиев и съответно няма да има пълния 6-годишен мандат, а се очаква да оглавява комисията в следващите около 4 години, в които е планирал пълна промяна в работата й.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  Сиреч балансът е отрицателен. Това не говори добре.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Сиреч балансът е отрицателен. Това не говори добре.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Прав сте, разходите на тази комисия за 2019г. са в размер на 20 453 000 лв.

  Прочее- така е от години. Обаче си съществуват.

 3. 3 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Весело

  Сега гони едни 200 млн. за които тук не се пише.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Цацаров запорира имущество за 451 476 лв. на..." - 24 часа

  Без коментар.

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1348 Любопитно

  а колко изпапкаха сеньор Пацо и Тони Балкони, знае ли се?

 6. 6 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 449 Весело

  а колко изпапкаха сеньор Пацо и Тони Балкони, знае ли се?
  —цитат от коментар 5 на extraCACA


  Папкаха, щото слушкаха - тва е важното, а не колко точно са изпапкали.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 7. 7 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Сещам се поне за 1-2 по-интересни субекта, към които би могла да бъде насочена специализираната акция, взела акъла на целокупната община Чупрене и изрода, връз когото се е стоварила в частност.

 8. 8 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Весело

  Малко спам и нерегламентирана реклама: https://faktor.bg/bg/articles/kpkonpi-otnema-imushtestvo-za-blizo-200-mln-ot-prokopiev-i-zhena-mu

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 9. 9 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Весело

  Страхотно - разполагат 42 "морално остарели" (из Доклада) автомобила на 10 години и са провели обществена поръчка за още 27.
  Подходящ момент с оглед кризата, насред която се намираме, е КПКОНПИ да прецени с коя част от автопарка си може да се раздели.

  До коментар [#2] от "lilithi":

  Идеята не е да се самоиздържат, ами когато някой бандит се е облажил, да му отнемат имуществото, без значение дали отнемат имущество за 200 хил. или 200 млн. Все пак показателно е, че комисията всяка година се хвали със запори за стотици милиони, пък отнемат имущество за няколко млн.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Темата Цацаров-КОНПИ-парцел за комплекс в Балчик(бетономорие, лоши...) не е ли деликатна тези дни? 50% успеваемост от 200млн (примерно) не е лоша

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 290 Гневно

  [quote#2:"lilithi"][/quote]

  20 мил. ли е бюджетът на комисията? Отрицателна ефективност... Изненадани?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 12. 12 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  "Комисията е отнела имущество, придобито по престъпен начин, за над 8,1 млн. лв."

  Според Цацаров е толкова, ама според Баце са милиарди.

  26 август 2019

  "Пламен Георгиев е с няколко образования, с хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика."

  Нека не бъдем дребнави, нека верваме и на двамата. Работят хората за стабилността.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  А къде са милиардите запорирани , за които Барба Ганьос похвали Пацо?

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Весело

  Бухалката Цацаров 'отчете'?!

  klimentm
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Весело

  До коментар [#13] от "hodounski":

  "Премиера Борисов не лъже само когато спи,но и това не е сигурно...."
  Др Т Филипов,Редута

  klimentm
 16. 16 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 449 Весело

  А къде са милиардите запорирани , за които Барба Ганьос похвали Пацо?
  —цитат от коментар 13 на hodounski


  Не сте разбрал, баце като разправяше за милиардите искаше да каже не запорирани, а усвоени от "наши фирми" и заобиколени и шунтирани от пацката...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2277 Весело

  Видимо много са работили за всички и всеки поотделно....

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  Сараите у нас са пръщящи от корупционен капитал, всички подобни самоотчет и са просто смехотворни ! А авторът им е един безличен подставен констататор, който и като главен прокурор нищо не свърши !

 19. 19 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 864 Гневно

  Лъжи, лъжи, лъжи! Междувременно са запорирали сметки на Прокопиев - отново. Когато му ги пуснат, пак ще плащаме от нашия джоб/бюджет, когато той осъди България за неправомерни действия.

  Нека не забравяме как излъга Гешев за делата си - не вярвам и на дума, излязла от БГ държавна институция. Толкова подкопано доверие никога не е имало

 20. 20 Профил на mpd35571118
  mpd35571118
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По принцип резултатите на такива органи не трябва да се оценяват само парично. Но, все пак от бюджета за 2020г. се предвиждат 15 милиона разходи само за персонал. При 2,000 лева на месец среден разход на човек, това са поне 700-800 високоплатени чиновници. Дали 8 милиона събрани лева оправдават такава структура ми е трудно да преценя от един отчет. Дали могат да станат поне 80 милиона, за да има овации...

 21. 21 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Комисията е внесла други 9 иска в различни съдилища за отнемане на имущество за над 8,7 млн. лв., отчитат от КПКОНПИ в доклада, но тези искове са били изцяло отхвърлени.

  Ами да изритат от комисията говедата които са ги писали.

 22. 22 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 858 Весело

  само вижте кой беше първия председател на тая 'комисия' и ще ви стане ясно че е мъртвородена и кьор софра за един тесен кръг 'работещи' там...нищо повече от поредната имитация на 'борба' срещу корупцията.....

  https://www.economic.bg/bg/news/11/stoyan-kushlev-ne-e-redno-konpi-da-razsledva-terasata-na-predsedatelya-si.html

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 23. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#20] от "mpd35571118":

  Към 20.12.2019 са били 477 глави персонал, от които 421 глави по служебно правоотношение. Незаетите бройки са 100.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 24. 24 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Весело

  До коментар [#22] от "не на безразличието":

  Виж кой беше вторият и как си тръгна.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/24/1774161_predsedateliat_na_komisiiata_za_konfiskaciia_podade/
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/07/1842356_todor_kolarov_upravliavashtite_se_strahuvat_che/

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 25. 25 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 710 Весело

  Браво Цацаров! Страхотен отчет си съставил.
  Значи похарчили са за заплати, коли, хартия, мастило и тоалетна хартия някъде към 20 млн. лв, а са "напълнили" бюджета с 8 млн. лв.
  Браво! Браво на тез славни Терасаджии!
  Сега остава да ни кажеш, че КОНПИрите напълно си заслужават новите назначения в една опасна от вируси зона. И мисля . . . обосновано и официално да предложиш да се закрие КОНПИ.

 26. 26 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 710 Весело

  До коментар [#12] от "Котаракът на Шрьодингер":
  "Според Цацаров е толкова, ама според Баце са милиарди."

  Бе то милиони, милиарди . . . . много т'ва нулите там. Кой ще ти го брои - нали са нули!

 27. 27 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 710 Весело

  До коментар [#18] от "samoedin":
  " А авторът им е един безличен подставен констататор, който и като главен прокурор нищо не свърши !"

  'Ми той за това е назначен. Да не свърши нищо. По-точно - да свърши едно голяяямо Нищо! Това ще прави и в КОНПИ - ще нищонеправи.
  Някой да не би да е имал други очаквания?! Същото ще нищонеправи и Гешев цели седем години.

 28. 28 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 710 Любопитно

  До коментар [#23] от "Darulio":
  "Към 20.12.2019 са били 477 глави персонал, от които 421 глави по служебно правоотношение. "

  Извинявай, но откога на задниците им казваме глави?

 29. 29 Профил на ИдиотСтаврев
  ИдиотСтаврев
  Рейтинг: 0 Весело

  Мдааааам,

  Още един "борец за справедливост" напомни за себе си. Да не го забравяме, че и той душа носи и се труди неуморно за народното благо.

 30. 30 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Весело

  До коментар [#28] от "Косьо Генчев":

  Задниците са по друга точка: "Комисията се състои от председател, заместник-председател и трима членове".

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 31. 31 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Събрал няколко милиарда, отчел 8 милиона, откупил се от ГЕРБ.
  Нормално.

 32. 32 Профил на ИдиотСтаврев
  ИдиотСтаврев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#5] от "extraCACA":

  Ма той Цацата първо трябва да му спретнат една сметка, колко е платила за обезщетения държавата по негови дела, гледани в съда в Страсбург. Ако не се лъжа, преди да стане Гл. прокурор, като наказателен съдия беше "рекордиор" по жалбите по негови дела пред ЕСПЧ.

 33. 33 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Страхотно - разполагат 42 "морално остарели" (из Доклада) автомобила на 10 години и са провели обществена поръчка за още 27.Подходящ момент с оглед кризата, насред която се намираме, е КПКОНПИ да прецени с коя част от автопарка си може да се раздели.До коментар [#2] от "lilithi":Идеята не е да се самоиздържат, ами когато някой бандит се е облажил, да му отнемат имуществото, без значение дали отнемат имущество за 200 хил. или 200 млн. Все пак показателно е, че комисията всяка година се хвали със запори за стотици милиони, пък отнемат имущество за няколко млн.
  —цитат от коментар 9 на Darulio


  Да де, но те и работата си не вършат.
  А и щатът е около 400 души, които си разделят 20 453 000 лв.
  4261 лв на човек на месец.
  Какво получаваме за тези пари? И защо плащаме такива разходи? Ние прокуратура нямаме ли? Финанссово разузнаване? ДАНС? Тази комисия дублира доста функции. Защо? За да имат някои хора по- големи тераси ли?

 34. 34 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#2:"lilithi"]
  —цитат от коментар 11 на PisnaMi
  20 мил. ли е бюджетът на комисията? Отрицателна ефективност... Изненадани?[/quote]

  Извинявам се, копирала съм грешна цифра 21 856 700 бюджет, разходи за персонал - 15 440 000, приходи от глоби-40 000 лв.
  Комисията ни е скъпа. :)

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  По тази логика трябва и Пламен Георгиев да се провери и не само. А жената на Гешев, която е в конфликт на интереси с Ваклин?

 36. 36 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 584 Весело

  Лоши новини от съда в Страсбург за чорбаджията:

  "Рамково решение 2005/212/ПВР на Съвета от 24 февруари 2005 година относно конфискация на облаги, средства и имущество от престъпления трябва да се тълкува в смисъл, че ДОПУСКА правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление."
  http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=224581&pageIndex=0&doclang=BG&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=58976

  Лодки, сгради, кеш, голфигрища и т.н.

 37. 37 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Осем милиона, та Цацата е великан, ако сравняваме неговите успехи с кокошкарските действия на Гешеф.

  Eddie lives... somewhere in time!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK