Министър Боил Банов: Правителството ще финансира допълнително културата

Министър Боил Банов

© Дневник

Министър Боил БановМинистърът на културата Боил Банов обеща правителството да осигури допълнителни средства за социално и структурно подпомагане на културата. Това обявиха за "Дневник" участници във днешната, втора поред, онлайн среща между ръководството на министерството и представители на различни сфери в културата, които не са на щат в държавни или общински формации. Сред тях бяха мениджъри и творци от изпълнителските и визуалните изкуства, представители на свободните сцени и различни професионални организации.


Обединеният независим сектор предложи отново да се създаде социален и структурен фонд, които да обезпечат както големия брой свободно практикуващи артисти във всички сектори на културата, така и да подпомогнат независимите и частни културни организации, чиято изява и дейност бяха забранени в условията на извънредното положение. Тези идеи бяха тема и на първата конферентна среща с Банов, проведена на 27 март.


Тогава в онлайн обсъждането взе участие и представител на програмата "Творческа Европа", който бе ангажиран от Европейската комисия да докладва в Брюксел предложенията, обсъждани на преговорите за спасяване на свободните български артисти.
Чрез анкета сред над 500 артисти на свободна практика беше установено колко са загубите от отменени културни събития - концерти, фестивали, изложби, спектакли и други форми на изява - 7 милиона лева само в периода на извънредното положение. Ако ситуацията не се подобри до края на годината, загубите за артистите от независимия сектор ще надхвърлят 16 милиона лева.


Предложените два фонда се трансформират в програми


Постигнато е споразумение, че предложенията за създаване на социален и структурен фонд ще бъдат трансформирани в две нови програми в рамките на Национален фонд "Култура", но ще включват представените от независимия сектор мерки.


Министър Банов увери присъстващите, че Национален фонд "Култура" ще бъде допълнително финансиран от правителството, така че да обезпечи необходимите мерки.


"Търси се решение за всички организации извън държавния сектор, съвместно с други институции, включително и на европейско ниво", заяви Банов. Той потвърди, че като най-спешна мярка към момента може да бъде преструктурирането на Фонд "Култура" и създаването на програми за финансиране чрез него.


Мерките в подкрепа на бизнеса не са подходящи в културата


Допълнителна и специфична подкрепа за културата се налага след официално обявените кризисни мерки за бизнеса от страна на правителството. Хората в сектора на културата не могат да се възползват от тях поради масовия модел на работа по граждански, а не по трудови договори, както и заради проектно ориентираната дейност, която не осигурява постоянна заетост.


Допълнителните средства ще дойдат от неусвоените европейски фондове


Нуждата от прилагането на спешни мерки, които да предотвратят задаващата се дълбока криза в културата, налагат министър Банов да потърси допълнителни средства от правителството, които да допълнят ограничения и крайно недостатъчен бюджет на Национален фонд "Култура", който вече е разпределен по действащи програми. Той открито е обещал да постави този въпрос пред правителството.


Допълнителният бюджет за култура може да бъде осигурен от неусвоените, преразпределени средства по структурните европейски фондове и от пренасочването на средства при преструктурирането на националния бюджет.


До 3 април трябва да има нов механизъм за действие на фонд "Култура"


На срещата беше решено да се създаде работна група с представители на Министерството на културата и независимия сектор. До петък, 3 април, групата трябва да предложи механизъм, по който необходимите социални и структурни мерки да се добавят като нови програми на фонд "Култура", като по този начин надградят неговата дейност до момента.


Фонд за спасяване на човешкия капитал в културата иска "Демократична България"


Извънреден фонд с две секции предложи по-рано днес политическото обединение "Демократична България". Първата секция трябва да осигури структурна подкрепа на институции и организации в областта на културата и изкуствата. "Тя да бъде с ясни критерии, за да могат да задържат и опазят своя експертен и организационен капацитет", се отбелязва в предложението.


Втората секция на този фонд трябва да отпуска индивидуални помощи и стипендии, които да помогнат на творците и артистите да преживеят кризата. От "Демократична България" предлагат и нулева година за държавните културни институти и организации, като формирането на новите им бюджети за 2021 г. да е на база приходите им от 2019 г.


Като допълнителна мярка "Демократична ългария" предлага отлагане на плащанията на всички данъци поне с три месеца за засегнатите от кризата дейци на културата,

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK