Прокуратурата поиска екоминистърът лично да докладва за дейността на ТЕЦ "Бобов дол"

Прокуратурата поиска екоминистърът лично да докладва за дейността на ТЕЦ "Бобов дол"

© Велко АнгеловВърховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро в 15-дневен срок лично да извърши проверка и да представи доклад за дейността на ТЕЦ "Бобов дол". От държавното обвинение подчертават, че това се налага "предвид голямата обществена значимост на проблема свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията".


Вчера Димитров беше извикан в прокуратурата, за да даде обяснения за отпадъците, които се извозват от София и за тези, които се насочват към ТЕЦ "Бобов дол", както и за проверките през януари в централата. Пред журналисти той обясни, че от ТЕЦ-а са си купили и монтирали инсталации и заводът е започнал да обработва отпадъци. Той каза и че е поел ангажимент пред държавното обвинение да даде информация за миналия месец какви количества отпадъци са излизали от София към Враца, Сливен и "Бобов дол".


Пак вчера екипи на Икономическа полиция и Регионалната инспекция по околната среда и водите влязоха на проверка в ТЕЦ-а. Инспекцията е под надзора на прокуратурата, а целта е да се установи дали централата има всички необходими документи и инсталации за изгарянето на отпадъци.


От прокуратурата очакват екоминистърът лично да провери и да докладва изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД и дали в инсталациите му се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително. Изисква се още информация дали е монтирано предвиденото в комплексното разрешително оборудване (пречиствателни съоръжения - филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания и т.н.).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Емо, и ти и ония Ковачки в момента се "движите по острието на бръснача"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на nologo
  nologo
  Рейтинг: 248 Любопитно

  Много ми е интересно, тоя бастун Каскета, как така нарежда на министър каквото и да е било? А Бай Х, меката п.шка - по-нисък от тревата. Иначе на гоУем се прави!

 3. 3 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, което върши прокуратурата е недопустимо.
  Прокуратурата няма такива правомощия.
  Време е за дълбоки реформи в съдебната система.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#2] от "nologo":

  Инак ще се наложи да бъде любезен с гл. прокурор а после да прай компания на нено да не скучае!

 5. 5 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Емо, и ти и ония Ковачки в момента се "движите по острието на бръснача"...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Емо скоро ще го гепнат!

 6. 6 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  "Вчера Димитров беше извикан в прокуратурата, за да даде обяснения за отпадъците, които се извозват от София и за тези, които се насочват към ТЕЦ "Бобов дол"..
  ------------------
  А иначе Гешев, ако беше чел, примерно това което аз съм написал по темата, щеше да знае, за отпадъците, които се извозват от София ..
  София си е направила инсталации за перработка на Твърдите Битови Отпадъци и направата на гориво - РДФ ..

  RDF , Refuse Derived Fuel (нарича се още: solid recovered fuel, specified recovered fuel (SRF)) е гориво, произведено от различни видове отпадъци, като „твърди битови отпадъци“ (MSW), промишлени сухи отпадъци и отпадъци от различни търговски обекти). Представлява раздробената фракция на отпадъка.

  София е взела пари по "Околна Среда" за да си преработва отпадъците и те да се горят.
  Стойността на системата за третиране на отпадъците на София (Фаза 1 и Фаза 2) е 345 997 368,34 лева, от които 84,2% са европейско безвъзмездно финансиране, по оперативна програма “Околна среда”.

  И докато не се преработят пещите на "Топлофикация" - за да се горят ТБО те се превозват извън града.

  Но сигурно и Емил Димитров му е обяснил на Гешев и той вече да е запознат ..

 7. 7 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Каскет-идиотите ще загворят единственото голямо енергийно предприятие в Разметанишкото поле. Някога беше зелено от тутунища, царевица, компир и ръж. Сега заето повечето от трънки и къпинаци. По големия Балановски рид и от лозята останаха само белезите на някогашните тераси - хиляди декари... Няма хора за земеделска работа, няма села, няма я и България като държава. Виснем ли за енергия на комшиите, значи може да затворим държавните институции и да ни отвее вятъра в близката Македония. А, да не бързам толкова, зер у комшиите се работи яко на полето...

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  Ковача много обича да "стимулира" лица на отговорни позиции, това му е метод на работа

 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Пак вчера екипи на Икономическа полиция и Регионалната инспекция по околната среда и водите влязоха на проверка в ТЕЦ-а. Инспекцията е под надзора на прокуратурата, а целта е да се установи дали централата има всички необходими документи и инсталации за изгарянето на отпадъци.

  Ами едва ли има всички необходими инсталации. Документи може и да има. Иначе прокуратурата вместо да разкарва министъра и да го излага на риск от респираторно заболяване по-добре да го задържи. Може и заедно с Нено.

 10. 10 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  В Брикел Гълъбово, Ковачки както си ги гореше преди година всичко си продължава. От къщи се вижда как се стеле жълто-кавяв смог с гадна миризма. Позор за продажната власт!

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  "Вчера Димитров беше извикан в прокуратурата, за да даде обяснения за отпадъците, които се извозват от София и за тези, които се насочват към ТЕЦ "Бобов дол"..------------------А иначе Гешев, ако беше чел, примерно това което аз съм написал по темата, щеше да знае, за отпадъците, които се извозват от София ..София си е направила инсталации за перработка на Твърдите Битови Отпадъци и направата на гориво - РДФ ..RDF , Refuse Derived Fuel (нарича се още: solid recovered fuel, specified recovered fuel (SRF)) е гориво, произведено от различни видове отпадъци, като „твърди битови отпадъци“ (MSW), промишлени сухи отпадъци и отпадъци от различни търговски обекти). Представлява раздробената фракция на отпадъка. София е взела пари по "Околна Среда" за да си преработва отпадъците и те да се горят.Стойността на системата за третиране на отпадъците на София (Фаза 1 и Фаза 2) е 345 997 368,34 лева, от които 84,2% са европейско безвъзмездно финансиране, по оперативна програма “Околна среда”. И докато не се преработят пещите на "Топлофикация" - за да се горят ТБО те се превозват извън града.Но сигурно и Емил Димитров му е обяснил на Гешев и той вече да е запознат ..
  —цитат от коментар 6 на simChо


  Що сложихте минуси, какво не е вярно?
  София произвежда около 77 000 тона РДФ и го гори.

  Зелената Сделка!

  Идеята е депонирането да е 0 ..!

  Като за изграждане на системата са взети пари по "Околна среда" , а също и кредит от Европейската банка ..

  Нали съм давал общата сума - първи, втори и трети етап - малко под 700 милиона..

  Понеже мощностите за горене в София още не са готови - РДФ се извозва и за това има транспортиране от София , за което и Гешев пита , любопитен .

 12. 12 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Едва ли горенето на отпадъци е с алтернатива, но без необх.инсталации и филтри си е ЕКО-ГЕНОЦИД за местните.Те AES като видеха че Ковашки си изключва сероочистките и те взеха. Позор за псевдо-мониторинга от УЖ екоинспекции, спретнат от управа-палячовци!

 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Едва ли горенето на отпадъци е с алтернатива, но без необх.инсталации и филтри си е ЕКО-ГЕНОЦИД за местните.Те AES като видеха че Ковашки си изключва сероочистките и те взеха. Позор за псевдо-мониторинга от УЖ екоинспекции, спретнат от управа-палячовци!
  —цитат от коментар 12 на hasmokar


  А какви точно филтри да се използват?

  Електростатичните е хубаво да се знае, че йонизират въздуха и се образуват азотни окиси и канцерогенен озон ..

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално
 15. 15 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  [quote#13:"simChо"][/quote]

  Що сложихте минус, Мурзилки, какво не е вярно за електрофилтрите?
  Казали са ви от Матушката ви, да твърдите че озонът не е канцероген, или що ?

  Ей баш от руски учебник:

  --------------------
  .. "В процессе работы любого электростатического фильтра всегда образуется озон. Именно озон является источником запаха от электростатических фильтров.
  Необходимо отметить, что озон – сильнейший окислитель и даже в небольших количествах является ядом и канцерогеном.
  В коронаторах, ... ... происходит разрушение прочных молекул N2 и образуются окислы азота (NOХ)..."
  --------------------
  Ми озонът си е канцерогенен - така викат професорите.
  И във филтрите има йонизация - и това е вярно..

  Колкото и минуси да сложите, и колкото и да викате "филтри! филтри!" това въобще не променя истината ..

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  И после какво?
  —цитат от коментар 14 на Роси


  После да ми се слагат минуси ..
  Вместо да се чете, та нещо да се научи..

  Народе ??????

  Ей Гешев, ако беше влизал във форума и кротичко беше чел и запомнял, щеше да знае, например, за ТБО транспортирани от София и колко тона са и колко милиона се дават та да се транспортират и горят навънка , а нямаше да си блъска главата , да се измъчва в неизвестност и да се чуди, кого да попита ..

 17. 17 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  В Брикел Гълъбово, Ковачки както си ги гореше преди година всичко си продължава. От къщи се вижда как се стеле жълто-кавяв смог с гадна миризма. Позор за продажната власт!
  —цитат от коментар 10 на hasmokar


  Позор!

  А в Бели Извор и в момента, "Холцим" гори стари гуми от Гърция и разни други работи:
  ----------------------
  "През септември 2007 г. Софийската община подписа такъв договор с "Екорек България" ЕООД, дъщерна фирма на един от най-големите производители на цимент в България и света Holcim. Общината се ангажира да доставя нерециклируеми отпадъци в завода на фирмата в с. Бели Извор, Врачанско, където те да бъдат използвани като заместител на въглищата и природния газ в пещите за клинкер (суровината, от която се прави цимент). Таксата, която общината плаща на "Екорек" за услугата, е 20 лв. на тон отпадъци. За последната година общината е доставила на фирмата общо 30 хил. тона неопасни отпадъци за горене ..
  .. Освен инсталация за твърдите отпадъци в завода в с. Бели Извор има още две инсталации - за горене на гуми и за горене на месокостно брашно. "Пазар на стари гуми в България към момента няма. Не мога да си обясня това", каза Овчаров. По думите му гумите, които се горят в завода, най-често идват от Гърция. Гърците поемат пътните разходи по доставката и освен това плащат на завода за услугата. "Работи се на принципа "който прави боклук, плаща", обясни Овчаров. Гумите също минават през шредер и след като са нарязани, се горят. .. "
  -----------------
  Но гумите примъкнати от "Холцим" , явно не са проблем ни на Гешев , ни никому ..

  Важен е Ковачки!

  Така трябва!

  П.П.
  В 2007 са били към 40 000 тона, но в момента са повече..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK